Filtr

Pomysły na modernizację akwarium

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: yoyi » 09 gru 2005, 11:27

Hypno pisze:a w inne szkło nalejemy jakiejś niezbyt stężonej pieniącej się cedwahapięciochy :-)
To może ja się do Lublina przeprowadzę na jakis czas? :lol: :wink:

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 09 gru 2005, 11:29

Na przedstawionej fotce można obejrzeć akwarium wystawione w Pradze w którym zastosowano dwa filtry przelewowe ( z lewej i prawej strony obudowy . Na pierwszy rzut oka wygląda rewelacyjnie . Długo oglądałem to akwarium jako coś ładnego ale .............
Po dokładnym przemyśleniu sprawy stwierdzam że jest to żadna rewelacja bo filtracja jest niewystarczająca a sposób obsługi filtra niewygodny .
Zamieszczam tą fotkę po to aby pokazać że w dalszym ciągu filtry boczne ( niech kolega Piotr się nie upiera że można go też dać go z tyłu ;) więc nazwa jest zła ) nadal są znane w akwarystyce .
Moje kilkunastoletnie doświadczenie jednak szybko znalazło minusy tego rozwiązania . Dlatego będę się upierał że w akwarium dekoracyjnym najważniejszym elementem jest estetyka - tu została ona wprawdzie spełniona w 100% ale kosztem filtracji dając w zamian nieprzyjemą obsługę .
Nie mamy tu technicznej możliwości zabrania filtra z akwarium i dokładnego czyszczenia z dala od pokoju w którym się akwarium znajduje . Kolega Piotr daje pomysł że na całej tylniej szybie można coś takiego uwiesić rozwiązując problem z odpowiednią filtracją ale tu znów pojawi się problem z obsługą .
Mając szafkę pod akwarium mamy możliwość połączenia estetyki z funkcjonalnością . Nikt na tym forum nie rzuca opinii że filtry samoróbki są gorsze niż markowe produkty . Możesz kolego rzucić okiem na akwarium Jotki a nie znajdziesz tam żadnego filtra fabrycznego .
W dzisiejszych czasach nie ma żadnego problemu za przysłowiowy grosz poszukać pojemnika który możemy przerobić na filtr .
Nie traktuj tych postów jako ataku na Twoją osobę ale jako rzetelną recenzję tego rozwiązania . Ja uważam że jest brzydkie i mało efektowne .
Miałem kiedyś okazję oglądać dwa filtry wykonane z rur pcv - stały obok akwarium z lewej i prawej stronie . Wyglądały jak filary zdobiące akwarium . Pewnie koszt wykonania nie był większy niż Twojego filtra ale efekty filtracyjne możesz sobie wyliczyć . Wysokość filtrów 150 cm - średnica 10 cm . Całość zamaskowana idealnie na wzór greckich kolumn - dodając do tego własnej konstrukcji pokrywę z elementami antycznymi dawało rewelacyjny efekt wizualny .
Mamy możliwość w dobie internetu porównywać różne rozwiązania na całym świecie i możemy wyciągać wnioski oraz przy rzetelności autorów poznać walory .
Dlatego Twój pomysł jako nie wnoszący nic nowego a opisujący coś co każdy akwarysta traktuje jako abc akwarystyki spotkał się z takim przyjęciem . To jest forum PKMD czyli miłośników tej części akwarystyki która jeszcze niedawno uważana była za jedną z najtrudniejszych wyzwań . Przychodzą tu osoby które przyjeły to wyzwanie . Możesz przyjąć za fakt że nie ma tu osób które założyły akwarium od razu z paletkami . Każdy z nas zaczynał od innych ryb innego akwarium i przez miesiące lub lata przygotowaliśmy się do naszym zdaniem najtrudniejszego wyzwania .
Musisz zrozumieć że miłośnicy palet to osoby które traktują to hobby poważnie i zawsze będą podążąć w kierunku lepszych rozwiązań a nie sięgać po te najtańsze i nie wymagające pracy .
Kiedy zrozumiesz to zdanie ( padło na naszym forum ) " po powrocie do domu pobiegłem do akwarium uff wszystko w porządku następnie przywitałem się z żoną i dziećmi" zrozumiesz co dla nas znaczy akwarystyka .

Więcej więc luzu w czytaniu tego co mamy na ten temat do powiedzenia , my jesteśmy zboczeni a ze zboczeńcami lepiej nie dyskutować jak zaoszczędzić parę złotych kosztem naszych paletek ;) .
Załączniki
aquafiltr.jpg
aquafiltr.jpg (175.97 KiB) Przejrzano 6636 razy

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: yoyi » 09 gru 2005, 11:49

cocoloco pisze: akwarium wystawione w którym zastosowano dwa filtry przelewowe ( z lewej i prawej strony obudowy) . .
Nie trzeba nawet jechać do Pragi, żeby takie akwa zobaczyć.
Przykład takiego rozwiązania mamy w zbiorniku robionym przez Bartka Lipczyńskiego dla Discus-zoo na ulicy Radzymińskiej w Warszawie.

IMHO nawet w jego wykoaniu nie wyglada to estetycznie.
Oczywiście gusta nie podlegają dyskusji. Jednakże wszystko co zwiazane z paletkami jak sama nazwa wskazuje tak - Discus(s) :D

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 09 gru 2005, 11:50

He he ciekawe co powiesz Alek na sump.... i jego ewentualne noszenie do mycia gdzie indziej :-D Myślę że łatwość (łatwość nie jakość działania!!) obsługi jest na tym samym poziomie, ale oczywiście sump w zamkniętej szafce jest wizualnie tak jakby go nie było więc tutaj jest 100% przewagi nad czymś stojącym (wiszącym) z boku. A swoją drogą grecka kolumna do akwarium pasuje mi tak jak piesek z kiwającą głową do tylnej półki w samochodzie. Oczywiście to moje subiektywne zdanie :-)
Jeśli chodzi o zboczenie to w jakiejś gazecie widziałem artykuł o tym jak gość u siebie w sypialni w szklanej kuli umieścił jajo jakiegoś małego gatunku rekina.... ale żeby było jak trzeba to ta kula był połączona z wielkim morskim akwarium rurkami przez wywiercone w dnie otwory, potem przez meble i ścianę do drugiego pomieszczenia, efekt niesamowity. To się nazywa hopel tym bardziej że gościowi jajo się zamieniło w rekinka po kilku miesiącach a dziurawa kula, meble isciana została :-)

Ja bym to wszystko potraktował jako lekcję historii i wspominki do starych czasów, kiedy to porcję robaków (rureczników) odmierzanych łyżeczką do herbaty przynosiło się z zoologika zawinięte w pociętą na kwałki Trybunę Ludu, swoją drogą tylko do tego ta gazeta się nadawała.

Awatar użytkownika
Nosek
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Nosek » 09 gru 2005, 11:55

Marek81 pisze:Zgadzam sie z Michciem ! Nie wszyscy maja kase na drogie filtry ! Powinniście popierac młodych z wyobraznia !! Powinniście okazac troche tolerancji ! I zaproponowac pare fajnych pomysłow na tego typu tanie filtry ! Wkońcu kiedys sami zaczynaliście i macie doswiadczenie. Nie zawsze były turbiny o kosmicznym tłoczeniu wody !! Ja sam kombinuje jak zrobic złoze przez ktore powoli bedzie saczyła sie woda ! Pozdrawiam.
Czy powinniśmy popierać ludzi, którzy jeżdzą starym małym fiatem, który przegląd ma podbity przez znajomego bo inaczej by nie przeszedł tego badania i stwarza zagrożenie :) chyba nie - i brak pieniędzy nie tłumaczy takiego własciciela auta.

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: yoyi » 09 gru 2005, 12:02

Hypno pisze: w szklanej kuli umieścił jajo jakiegoś małego gatunku rekina.... jajo się zamieniło w rekinka po kilku miesiącach a dziurawa kula, meble isciana została :-)
A ja do tej pory byłem pewny, że rekiny są jajo-żywodrodne. Z tego co czytałem i ogladałem na kanale przyrodniczym to np. rekin biały rozwija się z jaja w ciele matki (może być kilka jaj i kilka małych) poczym nasilniejszy zjada pozostałe i dopiero sam po jakimś czasie rodzi się jako samodzielna ryba.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 09 gru 2005, 12:19

Masz rację ale tylko w części .... rekiny to takie dziwaki, właśnie że niektóre gatunki są żyworodne, a niektóre skłądają jaja a dokładnie saszetki, zwane też czasami zdaje się torebkami syren. Mamy w swoich szeregach ichtiologa więc niech potwierdzi. Ja tytułu co prawda z tej dziedziny nie mam ale od maleńkości to była moja pasja więc jestem swego pewny :-)

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki

Post autor: Michcio » 09 gru 2005, 14:04

hmm niewymagajace pracy rozwiazania...Cocoloco w tym przypadku to chyba Ty siegasz po takie rozwiazania. Przepraszam ze skróce ta wypowiedz jestem w domu na chwile. Wybacz cocoloco ale stwierdzeniem ze masz kilkunastoletnie doświadczenie w zaden sposób nie robisz na mnie wrazenia. Od bobasa w domu akwarium było, wiec troche tych lat sie nazbierało.... Poecilla recticulata, Xiphophorus heleri, Betta splendels , Colisa laila, Trichogaster leri,Pterophyllum altum, scalare, Paracheirdon inesi, Neon alexroda, Crossochilius siamensis, Pseudotropheus saulosi , zebra ,i inne pyszczaki, zbrojniki i wiele wiele innych przewineło sie przez moje rece czwesto z sukcesami w rozmnażaniu. A od niespełna 2 lat czas na Symphysodon aequifasciata. Dlaczego??? Po prostu ryby te zawsze mnie fascynowały ale były dla mnie niedostepne kilka lat temu.No i był jeszxcze jeden czynik z moim hoplem akwarystycznym, pasja zbytnio ingerowała w moje życie, no juz w miare dorosłe. Niestety sa jeszcze ludzie którzy potrafia siedziec tylko na du..e i krytykować czyjes zainteresowania. Rozumiem gdybym sie ograniczał tylko do jednego...Nie ma nic przykrzejszego nisz to, ze ktoś uwaza ze to co kochasz jest nic nie warte. Wiec teraz jest wiecej warte... te ryby zattykaja nawet tych co sa zupełnie obojętni wobec piękna przyrody, czym zatykaja?? cena. Abstrahujac od tej historyczno -socjalnej powiastki uwazam ze ten filtr jest dobry, wystarczajaco dobry dla palet, jak twierdzi Jack Watteley, paletkom wystarczy gabka i turbinka.....wiec po co ten ambaras, superdrogie filtry itd. Piekno siedzi w rybach. Hypno chetnie pociesze oko tym Twoim zbioornikiem ... pamietaj nie wlej na odwrót.
Ostatnio zmieniony 10 gru 2005, 11:39 przez Michcio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Michcio » 09 gru 2005, 15:46

No i napisałem co wiedziałem.... ;-) Cocoloco dlaczego piszesz my mamy , nas nasze forum itd. Czuje sie wyalienowany, filttracyjnie zdegradowany a moje poglady sa przefiltrowane :-( ... To juz nie mozna wstapić do tego Waszego PKMD??? Kurde a właśnie planowałem....

Awatar użytkownika
mare777
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Marek Marcinkiewicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Szczecin
Kontaktowanie:

Post autor: mare777 » 09 gru 2005, 16:13

Hypno pisze:a niektóre skłądają jaja a dokładnie saszetki, zwane też czasami zdaje się torebkami syren.
Czy torebkami syren - nie wiem , to określenie nie było mi znane, cała reszta jak najbardziej się zgadza . Wygląda to jak prostokątna torebka ,saszetka ciemno brunatna z wypustkami najczęściej w formie haczyków na wszystkich czterech rogach , w dotyku bardzo szorstkie i twarde . / chciałem pokazać zdjęcie , ale wcięło mi przystawkę do slajdów :( / .

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 09 gru 2005, 16:54

Dziękuję, za potwierdzenie... wszystko się zgadza :-) Ehhh z sentymentem przypominam sobie książki pana Żabińskiego....

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 09 gru 2005, 19:16

No i napisałem co wiedziałem.... Wink Cocoloco dlaczego piszesz my mamy , nas nasze forum itd. Czuje sie wyalienowany, filttracyjnie zdegradowany a moje poglady sa przefiltrowane Sad ... To juz nie mozna wstapić do tego Waszego PKMD??? Kurde a właśnie planowałem....
Odpowiedź jest na to stwierdzenie prosta jak 5 metrów sznurka w kieszeni ............ bo to my członkowie PKMD opłacamy serwer domeny i wszystkie koszty związane z funkcjonowaniem tego portalu to członkowie klubu tworzą i rozbudowują ten portal . Dlatego piszę otwarcie to NASZE FORUM to forum PKMD . Nie spadliśmy tu z nieba na puste miejsce ale je stworzyliśmy od podstaw . Jeżeli się to stwierdzenie nie podoba kiedy piszemy albo mówimy "nasze forum" to nie jest nasz problem ale Twój . Nawet jak nie wstąpisz do PKMD będziesz tu mile widziany jednak przyjmnij do wiadomości że to członkowie klubu decydują o kształcie forum a goście szanują panujące tu obyczaje . ŻADNEJ WAZELINY
Czujesz żal że zostałeś przefiltrowany przez Cocoloco - niestety tu się mylisz - nie TY ale to tylko pomysł odgrzania starego kotleta spotkał się ze szczerą opinią że nas stać na więcej . Nie czepiałem się jak pisałeś że ja wydałem na akwarium 3000 zł bo co miałem napisać że to kwota niedowartościowana 10 krotnie . To moje pieniądze i będę je wydawać jak zechcę . Mnie życie uczyło jednego że jak się chce mieć coś porządnego to zaczyna się od podstaw . Nie oszczędzamy na fundamentach a filtracja to podstawa . Brzydkie akwarium odstrasza więc po jaką cholerę mam przymykać oko na coś co jest brzydkie . Nie licz że napiszę na widok każdej ryby eureka albo na widok każdego akwarium .
Nie mam kompleksów i nie nabędę jeszcze jednego że moje doświadczenie nie robi na Tobie wrażenia - różnica jest jedna ja miałem taki filtr przez 3-4 lata a Ty dopiero testujesz więc tu jest główna różnica z tym dośwadczeniem . Doświadczenie to gorycz porażek i małe sukcesy powtórzone wielokrotnie .
To że od bobasa miałeś w otoczeniu akwarium stwarza że masz podobne doświadczenie jak ja krawieckie .................bo moja mama miała maszynę do szycia .
Nikt nie zostanie akwarystą patrząc na to z boku tak jak nikt nie zostanie automatycznie kierowcą autobusu chociaż przez 30 lat dojeżdzał nim do pracy .
Dla mnie zaczynasz użalać się nad sobą i wpadasz w histerię bo pomysł który tu zaprezentowałeś nie wzbudził aplauzu a na dodatek śmiałem napisać że to kopia starego rozwiązania .
To juz nie mozna wstapić do tego Waszego PKMD??? Kurde a właśnie planowałem....
kurde a u nas brak sekcji historycznej a właśnie ją planowałem ;)

poważnie to jestem od tego aby zniechęcać od wstępowania do tego klubu - znów mi się udało ;) :)

Awatar użytkownika
Jurek
junior
junior

Post autor: Jurek » 09 gru 2005, 19:27

Michał-bez urazy,ale czasami lepiej jest stosować polskie nazewnictwo rybek,które miałeś okazję hodować :D

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Michcio » 09 gru 2005, 22:57

:-) Cocoloco mylisz sie ja wiem ze Twoje akwa nie jest warte 3 tys tylko duuzo wiecej....
I w zaden sposób nie próbowałem naruszyc Twojej prywatności. Wiesz dla mnie możesz nawet gprsa rybom powszczepiac pod łuski zeby w móc kontrolowac ich połozenie z kazdego zakątka kuli ziemskiej. Zdazyłem zauwazyc ze duzo podrózujesz. I nawet jak bys to zrobił to z mojej strony pełna akceptacja. ...Nie mam nikomu za złe ze krytykuje, prawda ze jestem moze troche impulsywny, ale krytyka jest lepsza niz mydło w oczy. Zadnej wazeliny...., histeria...hmm te posty to jednak dośc ograniczony sposób kontaktu z ludzmi....
Jurek oczywiście masz racje... Ale uczyłem sie ich od bobasa, dlaczego miałbym ich nie uzywac.
"poważnie to jestem od tego aby zniechęcać od wstępowania do tego klubu - znów mi się udało Wink Smile"

Widzisz cocoloco tak prawde mówiac to Ci sie nie udało. Wrecz mam na to jeszcze wieksza chrapke...
PS te 5 metrów sznurka w kieszeni jest nadal w moich spodniach, od dawna. Pytanie było retoryczne... dla rozładowania atmosfery.Sekcja historyczna to dobry pomysł... ;-) np. dział "Historia klubu " warto tworzyc od początku i kazde wieksze wydarzenie dokumentować na bieząco.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 10 gru 2005, 00:31

Więc niech ten post przejdzie do historii !!!

Odpowiedz

Wróć do „Zrób to sam”