Filtr

Pomysły na modernizację akwarium

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
Jurek
junior
junior

Post autor: Jurek » 10 gru 2005, 07:43

Michcio pisze: Jurek oczywiście masz racje... Ale uczyłem sie ich od bobasa, dlaczego miałbym ich nie uzywac.
Hmm.. ,myślałem,że moja aluzja będzie bardziej czytelna :) Bardzo dużo nazw łacińskich napisałeś z błędami,a juz zwłaszcza neon alexroda rozłożył mnie na łopatki;)
Jeśli tak zapamiętałeś te nazwy w dzieciństwie,to może pora byłaby to zmienić? :)

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin

Post autor: Michcio » 10 gru 2005, 10:14

Oczywiście masz racje za moment poprawie jezeli można, pisałem szybko pomiędzy zajeciami chwile w domu byłem... :-)
Prosze bardzo:Poecilia reticulata, Xiphophorus helleri, Betta splendens , Colisa laila, Trichogaster leeri,Pterophyllum altum, scalare, Paracheirdon inesi, Neon(napisałem tak bo nie chciało mi sie pisac ponownieParacheirdon) alexroda, Crossocheillus siamensis, Pseudotropheus saulosi , zebra ,i inne pyszczaki, zbrojniki.

wiekszość małe literówki, masz racje dyslektycy powinnni sie bardziej pilnowac chociaz uwazam ze to ich nie tłumaczy...

Awatar użytkownika
Jurek
junior
junior

Post autor: Jurek » 10 gru 2005, 14:20

axelroda :wink:

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 10 gru 2005, 14:22

He he błędy niestety są nadal. :lol:

Awatar użytkownika
banerman
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: banerman » 10 gru 2005, 19:36

No cóż Panowie,
Jeśli to doświadczenie ma takie znaczenie , to a propos doświadczenia :
w 2000 roku nie miałem nawet jeszcze akwa i nie rozróżniałem nawet molinezji od mieczyka.
W 2002 kupiłem 1-sze akwa i po kilku miesiącach zachorowałem na "paletkomanie"
po czym , dzięki sprzyjającej sytuacji nabyłem , dostałem 1-sze paletki.
Dzisiaj po "wielu, wielu wielu latach doświadczeń" ( 3 lata :-) ) pływa w moich akwa ponad 20 szt.
Są zdrowe , nie chorują , nie stwarzają problemów, nie generują specjalnych kosztów a kilka z nich dochowało sie juz kilku pokoleń młodych, co dla mnie jest najwyższą miarą dobrych warunków jakie potrafiłem dla nich stworzyć.
Doszedłem do tego jak widać w dość krótkim czasie i większość wiadomości i wiedzy zaczerpnąłem właśnie z tego forum a to przekształciło się w moje doświadczenie.
Zawsze miałem problemy z nazywnictwem i większość tych nazw , które wymienia Michcio nic mi nie mówi.
Może jestem zbyt ograniczony , może mam wąskie pole widzenia , ale myślę , że mogę śmiało powiedzieć o sobie "Miłośnik Dyskowców" i myślę , że właśnie w tym miejscu o to chodzi.
Jak widać "doświadczenie" doświadczeniu nierówne.
Nie wstydzę się , że nie mam akwa od bobasa , że nie rzucam nazwami gatunków jak z rękawa , wręcz odwrotnie , cieszę się tym , że w tak "krótkim" czasie potrafiłem stworzyć odpowiednie warunki tym , których miłuje jak prawdziwy miłośnik.
Czy to jest doświadczenie ????

PS. Oj Miechcio , gdybyś ty wiedział jak wyglądały moje początki na forum ?? Teraz to jest jak w szkole dla elitarnej młodzieży ;-), wtedy to było jak na szeregowy na poligonie w ogniu walki. :shock:

pozdrawiam

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 10 gru 2005, 19:51

PS. Oj Miechcio , gdybyś ty wiedział jak wyglądały moje początki na forum ?? Teraz to jest jak w szkole dla elitarnej młodzieży Wink, wtedy to było jak na szeregowy na poligonie w ogniu walki. Shocked
Ciekawe kto do Ciebie strzelał jak strzeliłeś gafę ? :) :)

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 10 gru 2005, 20:45

Jasne Piotrze masz rację. Przecież to ma być przyjemność i nie trzeba być od razu fachowcem. Jednak jak już się chce używać nazw łacińskich to myślę, że powinno się je pisać poprawnie.

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Michcio » 10 gru 2005, 22:37

ok przynajmniej wszyscy maja dobry humor:-) i ja sie pośmiałem i Wy ogólnie post na plus:-) dałbym sobie reke uciac ze w mojej starej ksiazce było alexroda. Macie racje ze jak juz uzywac nazw łac to poprawnie... Musze stara wiedze odkurzyć. Nie taki spec widocznie ze mnie :-) Ale licze na pomoc kolegów, moze sie troche doszkole.
Tylko prosze nie strzelajcie :-))
Ostatnio zmieniony 11 gru 2005, 21:40 przez Michcio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
banerman
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: banerman » 11 gru 2005, 00:15

cocoloco pisze: Ciekawe kto do Ciebie strzelał jak strzeliłeś gafę ? :) :)
Stare dzieje ;), ale rany juz się zabliźniły. Obrazek
Rady3 pisze: Jednak jak już się chce używać nazw łacińskich to myślę, że powinno się je pisać poprawnie...
Oczywiście Robercie, popieram Cię , tylko to nie ja źle pisałem, bo łatwo zamiast na fachowca wyjść na "fuchowca" ;), dlatego właśnie tego nie robię.
Przecież zawsze łatwiej napisać po polsku, przynajmniej inni też zrozumieją.
Michcio pisze: Nie taki spec widocznie ze mnie.. Ale licze na pomoc kolegów..
Cieszę się ,że nareszcie zrozumiałeś o co tutaj chodzi..
Juz kiedyś to chyba napisałem w jakimś poście : "..to skarbnica wiedzy..."
, więc czerp z niej całymi garściami i pamietaj, że człowiek uczy się całe życie i wierz mi ,że ja jestem tego przykładem.

pozdrawiam

teo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tadeusz P.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Brzesko

Post autor: teo » 11 gru 2005, 20:48

Piotrek dyski są fantastyczne ale bardzo dużo straciłeś nie mając popularnych rybek. Koniecznie załóż osobne dodatkowe akwa dla np. prątników czy neonów. Akwa może być małe a przyjemności dużo.

Ciekaw jestem jak wielu z nas ma dodatkowe akwaria z innymi gatunkami ryb a ilu tylko z dyskami.

Awatar użytkownika
banerman
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: banerman » 12 gru 2005, 02:10

Teo , no sory, może źle się wyraziłem , zaczynałem od zwyklych ( popularnych rybek) , były skalary, prątniki, molinezje, gurami, brzanki i kilka innych) kilka z nich pływało jeszcze do niedawna w akwa u synów w pokoju, ale wszystko to było tylko fazą przejściową do posiadania Dyskowców a neony to fruwały z moimi paletami kiedys w ilości ponad 60 , pięknie , pięknie , ale wszystko to było tylko fazą przejściową do posiadania Dyskowców.

PS. ciekawostka : do dzisiaj pływają jeszcze jedne z moich pierwszych - płaskoboki ( namiastka paletek :D ) , mają juz ponad 3 lata i są niesamowicie wytrzymałe.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 13 gru 2005, 10:47

Michcio pisze:...gprsa rybom powszczepiac zeby w móc kontrolowac ich połozenie z kazdego zakątka kuli ziemskiej...
GPRS (General Packet Radio Service) jest technologią, która pozwala na radiową transmisję danych z i do telefonu komórkowego, nie jest powszechnie stosowana, bo paletki posluguja sie wylacznie SMSami
GPS (Global Positioning System) jest technologią wszczepianą pod łuski albo w okolice pletwy odbytowej standardowo paletkom i czasami innym rybom aby ustalic ich polozenie na kuli ziemskiej

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 13 gru 2005, 11:02

Czepiasz się :-)
Poza tym standardowo wszczepiane paletkom?? Nie słyszałem jeszcze o żadnej która by to miała i tak mi się wydaje że nie ma tak małych nadajników GPS żeby rybie tej wielkości dało się wszczepić coś takiego jednocześnie nie przytłaczając jej do dna :-)

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Michcio » 13 gru 2005, 17:47

tak tak amorphis miałem na myśli GPS, GPRS mam w telefonie...:-) z tymi smsami to bym polemizował moje uzywaja podczerwiani po astaksantynie , a tak na codzień to komp stoi przy akwarium... stałe łacze... a co im bede załował....

Odpowiedz

Wróć do „Zrób to sam”