Pomysły na modernizację akwarium
Moderatorzy: niki 28, tuptus
-
Hypno
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
-
Kontaktowanie:
Nie mam kompleksów odnośnie BASCOMA, stwierdzam tylko fakt że PROPOX nie ma bibliotek do swoich modułów do BASCOMA (chodzi mi o obsługę sieci zwłaszcza do MMnet104 który mnie najbardziej interesuje). Program można napisać genialnie w Basicu i spartolić w C++.
Ja na pecetach piszę naprawdę spore programy w .... Accessie. I pewnie niejeden krzyknie jak to? Access to baza danych nie kompilator! No i znowu będzie przysłowie z prawdą i g.. prawdą

-
Hypno
- entuzjasta

-
Kontaktowanie:
No to do roboty... dostałem wczoraj wreszcie(!!) zamówione części elektroniczne i nie mogę się już doczekać, żeby nie zacząć dłubać. W międzyczasie po rozmowach ze szwagrem (też zboczeniec bo rybki ma) projekt został delikatnie zmodyfikowany. Otóż będzie można podłączyć max tyle czujników temperatury ile będzie sterowanych gniazd sieciowych i będzie można zdefiniować sobie (jeśli ktoś będzie chciał) np. 8 termoregulatorów w tym 3 które włączają grzałki i chłodziarki jak trzeba, a reszta standardowo tylko grzałki. Inaczej mówiąc będzie pełna dowolność jak ma być sterowane każde gniazdo, czy czasowo się włączać i wyłączać, czy sterowane jakimś czujnikiem (temperatury, pH) Inaczej mówiąc ustrojstwo dopasować będzie można do potrzeb.
Aaaa i znalazłem producenta dobrych sond pomiarowych pH, konduktancji, redox, zawartości tlenu, związków azotu, związków fosforu itd.... Teraz byle by tylko zapału nie zabrakło.
-
Palec
- junior

- Imie i Nazwisko: Piotr Palczewski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Racibórz
-
Kontaktowanie:
Hypno pisze:
Aaaa i znalazłem producenta dobrych sond pomiarowych pH, konduktancji, redox, zawartości tlenu, związków azotu, związków fosforu itd.... Teraz byle by tylko zapału nie zabrakło.
Poproszę o namiar bo mi się chyba własnie "skończył" Metron.
Pozdrawiam
-
Hypno
- entuzjasta

-
Kontaktowanie:
http://www.wtw.comart.pl/ Polskie przedstawicielstwo tejże firmy. Cuda wianki pomiarowe posiadają.
-
cocoloco
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
-
Kontaktowanie:
ostudź swój zapał - zapytaj o ceny

-
Hypno
- entuzjasta

-
Kontaktowanie:
Wiem wiem jakie ceny mają, nie mówię że moje cudo ma mierzyć od razu poziom azotanów, mówię tylko tyle że chcę zrobić tak aby taką sondę można było łatwo dołączyć do sterownika. W nim ma być gniazdo do którego można będzie podłączyć dowolną sondę, a z poziomu ustawień sterownika nazwiemy że 0,5V na tym wejściu to dajmy na to 23 stopnie niemieckie twardości.A jeśli ktoś będzie chciał zapłacić 1,5tys zł za sondę albo nawet więcej ... to proszę bardzo....
Ambitne? Może nawet za bardzo, ale tylko wtedy kiedy stawiasz sobie ciut za duże wymagania możesz się rozwijać...
Wiem wiem, narazie tylko gadam, ale mam teraz części i w najbliższych tygodniach będę informował o postępach.
-
Hypno
- entuzjasta

-
Kontaktowanie:
OK układ testowy uruchomiony, wygląda jak kupka części i drucików leżąca na stole

Teraz zaczyna się programowanie... o postępach będę informował.
-
Hypno
- entuzjasta

-
Kontaktowanie:
Chwilowo nie wiem jak to zrobić aby dodać załącznik ze spakowanym dokumentem opisującym moje podejście sterowania tym co konstruuję. Dlatego na chwilę obecną zainteresowanych proszę o kontakt i wtedy na maila prześlę dokument Word'a opisujący menu i założenia. Tym razem jest to już w miarę dokładnie "rozrysowane" na ekraniki menu sterowania, po których można się dokładnie zorientować w możliwościach ustrojstwa oraz w sposobie obsługi. Jeśli znajdę możliwość dołączenia pliku do forum zrobię to. ZAPRASZAM DO DYSKUSJI I KRYTYKI!!
-
Hypno
- entuzjasta

-
Kontaktowanie:
Wygląda na to, że piszę sobie a muzom ... ale co tam, będę twardy jak Roman Bratny...
Dla zainteresowanych (bo przecież mechanika kwantowa mówi, że rzeczy niemożliwe czasami się zdarzają) informacja, że dysponuję "symulatorem" działania mojego wynalazku. Symulator polega na tym, że jest to program który można uruchomić w każdych Windows'ach poczynając od 95 w górę. W oknie programu jest symulacja wyświetlacza LCD i przycisków sterujących ustrojstwem oraz wskaźniki symulujące podpięte do rzeczywistego sterownika urządzenia. Prace nad oprogramowaniem tego cuda trwają, bo cel postawiłem sobie dość ambitny.
Zainteresowanym będę podsyłał aktualne wersje tego symulatora z prośbą o ocenę jego sposobu działania.
-
rady3
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
-
Kontaktowanie:
Chętnie to obejrzę.

-
Michcio
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
ja również chociaz nie wiem czy bede kompetentny do oceny
-
Hypno
- entuzjasta

-
Kontaktowanie:
OK Panowie, wieczorem przekompiluję to co mam w chwili obecnej i prześlę. Właściwie gotowe są części menu obsługujące konfigurację sond pomiarowych i ustawianie czasu. Ale właściwie z dnia na dzień, pojawiać się teraz już będą nowe funkcje. I teraz już raz na 2-3 dni będę podsyłał automatycznie nowsze wersje.
Przy pisaniu programu pracującego na mikrokontrolerze musiałem się pozbyć nawyków programowania w obecnych na typowych pecetach systemach operacyjnych. To mi zajęło najwięcej czasu wraz z odpowiednim podejściem do specyfiki programowania mikrokontrolerów. Teraz kolejne funkcje będą pojawiać już bardzo szybko. Do tej pory opracowywałem strategię i rozpoznawałem temat, a teraz w końcu na prawdę piszę już program obsługi.
-
Hypno
- entuzjasta

-
Kontaktowanie:
Postaram się w załączniku dołożyć spakowany programik udający na pececie moje ustrojstwo. Program nie wymaga żadnej instalacji, rozpakować i ma działać. Aktualna wersja zawiera PEŁNĄ obsługę menu konfiguracji sond pomiarowych. Teraz zabieram się za menu konfiguracyjne czujników temperatury.
Aha ... może to głupio zabrzmi, ale wszystkie informacje i pomysły zawarte w tym wątku grupy dyskusyjnej, a tym bardziej algorytmy działania zastrzegam sobie. Każdy może ich używać ale tylko na własne, niezarobkowe potrzeby. Użycie tych informacji w celach zarobkowych bez mojej zgody jest zabronione.

Ostatnio zmieniony 29 lis 2005, 11:05 przez
Hypno, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Michcio
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
no nie powiem przejzałemi pozostaje mi pogratulować ... menue jest intuicyjne przynajmniej dla mnie, kwestia kilku minut na opanowanie. Uwazam iz możliwość instalacjii dodatkowych sond jest rewelacyjnym pomysłem, dzieki któremu kazdy "maniak " bedzie mógł zrealiizować swoje pomysły( mozna np sonde do pomiaru poziom szczęścia u rybek zamontować:-) a tak na serio to ta funkcja sprawia ze sprzet staje sie uniwersalny i rozwojowy. Czekam na dalsze wersje. Pozdrawiam Hypno i Zycze powodzena.... Tyle na dziś bo jestem zmęczony.
Ps zachecam wszystkich do testów
-
Hypno
- entuzjasta

-
Kontaktowanie:
W załączeniu aktualna wersja symulatora, teraz jest już pełna obsługa i sond pomiarowych i czujników temperatur.
Następny krok to już konfiguracja portów do konkretnych zadań.
-
Załączniki
-
- Aquator.zip
- Spakowany symulator
- (27.81 KiB) Pobrany 161 razy