PLENUM
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Jak 'Oni' tego nie zrobią fachowo, to ja opiszę swoje amatorskie plenum od A do Z.
Mam kilka fotek pomocnych w archiwum, więc byłoby obrazowo.
Przy czym lepiej by 'fachowcy' to opisali niż ja, ja się plenum uczę na swoim pierwszym, oni mieli kilka.
Ja mam je krótko, oni długo, moje ma tylko 5 miesięcy i to będzie za tydzień dopiero.
Moje uwagi czy wiedza nie jest pełna, nawet połowiczna. Więc na Wasze pytania coż ja Wam odpowiem?
Zaufałem RafałowiW, że działa i jest ok, zbudowałem, mam i 'chyba' działa, albo działać zaczyna.
Trochę zdecydowałem się na plenum z lenistwa przed częstymi wymianami wody i by spokojnie na dłuższy urlop wyjechać i o baniak się nie martwić.
Mam kilka fotek pomocnych w archiwum, więc byłoby obrazowo.
Przy czym lepiej by 'fachowcy' to opisali niż ja, ja się plenum uczę na swoim pierwszym, oni mieli kilka.
Ja mam je krótko, oni długo, moje ma tylko 5 miesięcy i to będzie za tydzień dopiero.
Moje uwagi czy wiedza nie jest pełna, nawet połowiczna. Więc na Wasze pytania coż ja Wam odpowiem?
Zaufałem RafałowiW, że działa i jest ok, zbudowałem, mam i 'chyba' działa, albo działać zaczyna.
Trochę zdecydowałem się na plenum z lenistwa przed częstymi wymianami wody i by spokojnie na dłuższy urlop wyjechać i o baniak się nie martwić.
Moim zdaniem tu nie ma czego opisywac. 15 cm warstwa drobnego piachu + 1 cm "przerwa" miedzy piachem a dnem. Koniec. W poprzednim akwarium nie mialem nawet tej przerwy tylko fragment dna wylaczony spod dzialania podzwirowki i zasypany piachem. Taka piaskownica TEZ dzialala denitryfikujaco, choc proces jej dojrzewania trwal dosc dlugo (ok. roku).Darko_P pisze:_TOM_ pisze:
Kiedy można liczyć na wznowienie tematu i opis plenum od A do Z![]()
Takie "plenum" masz we wszystkich szanujacych sie rzekach w postaci drobnopiaszczystych łach, usypanych samorzutnie w odpowiednich miejscach przez nurt.
J-23
myślę że sprawą dyskusyjną jest działanie plenum w rzekach. tam nie ma czego denitryfikować bo stężenie wszelkich azotów jest bliskie zero. prąd wody porywając ten piach dobrze go natlenia więc strefy beztlenowe są zamieniane na natlenione.
nie mogłem się doczekać tego roku na dojrzewanie i zainwestowałem w kationit
.
nie mogłem się doczekać tego roku na dojrzewanie i zainwestowałem w kationit

- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
OK, napiszę taki wątek, skoro tyle nawoływań dociera do mnie, nie tylko tutaj.
Wolałbym by to zrobili mądrzejsi w kwestii plenum, niż ja, nie sugeruję, że jestem głupi, ale nie ukrywam moje 1sze plenum ma dopiero 7 miesiąc a wiedza i dośwadczenia w tej kwestii oparte są na doświadczeniach i sugestiach RafałaW.
Sprawa jest faktycznie prosta, prawie dokładnie jak pisze J-23, ale można bardziej elastycznie do tego podejść i jednak kilka dylematów w trakcie budowy jest, ja miałem, więc napisze o tym ... może będzie pomocne, bo prawie ma znaczenie.
Mam nadzieję J-23 i RafałW będą tam podpowiadać fachowo i rzeczowo, skomentują błędy, będzie wtedy podręcznik jak to robić lepiej niż ja zrobiłem.
Wolałbym by to zrobili mądrzejsi w kwestii plenum, niż ja, nie sugeruję, że jestem głupi, ale nie ukrywam moje 1sze plenum ma dopiero 7 miesiąc a wiedza i dośwadczenia w tej kwestii oparte są na doświadczeniach i sugestiach RafałaW.
Sprawa jest faktycznie prosta, prawie dokładnie jak pisze J-23, ale można bardziej elastycznie do tego podejść i jednak kilka dylematów w trakcie budowy jest, ja miałem, więc napisze o tym ... może będzie pomocne, bo prawie ma znaczenie.
Mam nadzieję J-23 i RafałW będą tam podpowiadać fachowo i rzeczowo, skomentują błędy, będzie wtedy podręcznik jak to robić lepiej niż ja zrobiłem.
- tuptus
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotrek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Grodzisk Mazowiecki
Jakiej wielkości plenum stosujecie??
Chciałbym zrobić plenum na całej powierzchni dna 200x60 czyli 1,2 m2.
Skoro dużo mniejsze wymiarowo sprawowało sie u was tak dobrze to może przy tej wielkości można zrezygnować z filtrów biologicznych (kubełki) i zastosować jedynie pompę która wywoła ruch jak w rzece. Z jednej strony do drugiej.
Dodatkowo tylko kilka krzaków lotosu lub żabienicy i coś na powierzchnię.
Czy taki zbiornik miałby szanse na pełna stabilizację biologiczną.
Po lekturze Red Dragonów RafalaW coraz bardziej mnie kusi.
Skoro dużo mniejsze wymiarowo sprawowało sie u was tak dobrze to może przy tej wielkości można zrezygnować z filtrów biologicznych (kubełki) i zastosować jedynie pompę która wywoła ruch jak w rzece. Z jednej strony do drugiej.
Dodatkowo tylko kilka krzaków lotosu lub żabienicy i coś na powierzchnię.
Czy taki zbiornik miałby szanse na pełna stabilizację biologiczną.
Po lekturze Red Dragonów RafalaW coraz bardziej mnie kusi.
Coś mi się wydaje, że nie za bardzo zrozumiałeś zagadnienie. Plenum nigdy nie zastąpi Ci filtra biologicznego, to inny rodzaj filtracji i bakterii. Poczytaj więcejtuptus pisze:Jakiej wielkości plenum stosujecie??
Skoro dużo mniejsze wymiarowo sprawowało sie u was tak dobrze to może przy tej wielkości można zrezygnować z filtrów biologicznych (kubełki) i zastosować jedynie pompę która wywoła ruch jak w rzece. Z jednej strony do drugiej...

- tuptus
- entuzjasta
Wręcz odwrotnieIwek_22 pisze: Coś mi się wydaje, że nie za bardzo zrozumiałeś zagadnienie. Plenum nigdy nie zastąpi Ci filtra biologicznego, to inny rodzaj filtracji i bakterii. Poczytaj więcej

O plenum czytałem już kilka lat temu ale nie sądziłem że będzie ono skutecznie działało w wodzie słodkiej.
Bądź co bądź powierzchnia dna jest duża i w jego górnych warstwach zachodzi nitryfikacja co daje wielokrotnie większą powierzchnie niż firmowe filtry kubełkowe które większość stosuje.
Rośliny pochłaniają amoniak w locie i jeśli tylko sie pojawi zostaje błyskawicznie zabsorbowany przez nie.
Stanowi dla nich pokarm dużo łatwiej przyswajalny niż azotyny czy azotany.
Mimo że planuję akwarium wzorowane na zbiornikach RafalaW i Jekki czyli ukłon w stronę biotopu i octu, nie rezygnuje z roślin.
Czemu niby nie skorzystać z takich możliwości??
Chyba że na forum są sami konserwatyści

Moje ma 100x50 z tloczeniem wody pod piach (ok. 150l na dobe) i wedlug mnie calkowicie wystarcza na potrzeby 840l akwarium. Jednak jezeli chcesz zrezygnowac z kubelkow to radze ci czesc dna poswiecic na filtr podzwirowy (z szybkim przeplywem dobrze natlenionej wody). Bedziesz mial w ten sposob zupelnie niezla symulacje plynacej wody, w ktorej (w zaleznosci od rodzaju podloza) zachodza jednoczesnie procesy nitryfikacji i denitryfikacji.tuptus pisze:Jakiej wielkości plenum stosujecie??
A jak juz wszystko pieknie zadziala to poczujesz sie zapewne rozczarowany, ze wode i tak trzeba podmieniac. Raz na miesiac- dwa ale trzeba.
J-23
- tuptus
- entuzjasta
Dzięki za pomysł
Troszkę obawiam się filtracji na samych kubełkach bo czasami mam zaniki prądu, zdarzają się nawet takie po 12 godzin
Koszt ups'a do każdego kubełka rozłożył by mnie finansowo na łopatki
Podżwirówka powinna być mniej wrażliwa na takie przestoje niż kubły
Przekonam się w praktyce jak to wyjdzie

Troszkę obawiam się filtracji na samych kubełkach bo czasami mam zaniki prądu, zdarzają się nawet takie po 12 godzin

Koszt ups'a do każdego kubełka rozłożył by mnie finansowo na łopatki

Podżwirówka powinna być mniej wrażliwa na takie przestoje niż kubły

Przekonam się w praktyce jak to wyjdzie

Kubelki przy podzwirowce ida tam gdzie ich miejsce- do piwnicy.tuptus pisze:Dzięki za pomysł![]()
Troszkę obawiam się filtracji na samych kubełkach
Ja mialem jedna, ale za to solidna przerwe w dostawie pradu- 20 godzin (awaria bezpiecznika pod nasza nieobecnosc)). Teperatura spadla o 4 stopnie ale akwarium po odpaleniu poszlo bez jakichkolwiek negatywnych skutkow dla zdrowia ryb.bo czasami mam zaniki prądu, zdarzają się nawet takie po 12 godzin![]()
I tak wlasnie jest.Podżwirówka powinna być mniej wrażliwa na takie przestoje niż kubły
J-23
Ale miej swiadomosc ze w ten sposob pozbedziesz sie jednych klopotow a w zamian dojda inne. Takie akwarium dojrzewa dlugo, pol roku jak nie wiecej (oczywiscie ryby mozna wpuscic duzo wczesniej). Na podzwirowce chcialem posadzic trawniczek -LOL. Zaden "trawniczkowy" chwast nie chce sie tam utrzymac niestety, ale trawniczek mam i tak ;(. Powstal z krasnorostow ktore wyrosly wszedzie tam gdzie do podzwirowki dociera swiatlo. Mikroelementy ktore sypie do wody wcina po 2-3 dobach jak w czarna dziure, zupelnie nie wiem czy w plenum czy w podzwirowce. Woda wymaga porzadnej filtarcji mechanicznej, inaczej plywa w niej zawiesina paprochow wydmuchanych ze zwiru (oczywiscie podzwirowka jest z TLOCZENIEM wody pod zwir, zasysanie jest IMO duzo gorsze).tuptus pisze:To teraz mnie przekonałeś całkowicie
2/3 powierzchni dna piaskownica a 1/3 na żwirówkę dmuchającą pod żwir
J-23
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2007, 14:56 przez J-23, łącznie zmieniany 1 raz.