Układ sterowania urządzeniami w akwarium

Pomysły na modernizację akwarium

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Leszek Mikołajczak
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 26 cze 2006, 13:57

Świat nie kupi niesprawnego sprzętu - a ja mimo że z pH sobie poradziłem uzyskując 80% własnego zadowolenia, to z Redoxem stoje w miejscu. I mimo apelów na forach (morskich) nie ma odzewu - rezultat taki że ciągle nie mam co pokazać Prezesowi mimo upływu prawie roku :(

W sumie to naprawde potzrebuje pomocy od osoby która posiada elektrode redox. Chodzi o to żeby przeprowadziła mały bezpieczny dla sprzętu 100% eksperyment. Musze wykluczyć albo błąd w sprzecie albo to że mam walniętą elektrodę.

Paweł .Żelazny - człowiek który stworzył artykuł od którego "wszyscy zaczeli" http://www.akwarium.org.pl/ksiazki/arty ... hmetr.html , twierdzi w nim że
Pomiar jest prosty, można elektrodę podpiąć do dobrego cyfrowego miliwoltomierza i już, lub bardziej elegancko, zrobić płytkę, zmontować tzw. wtórnik na dobrym wzmacniaczu operacyjnym i po wszystkim - działa rewelacyjnie.
niestety z moją elektrodą jest chyba inaczej bo ani jedna ani druga metoda nie działa. Dlatego poszukuje osoby z taką elektrodą któraby mogła sprawdzić jak wygląda współpraca elektrody z miliwoltomierzem - to da mi dowód na ewentualne uszkodzenie mojej elektrody, lub naprowadzi mnie na błąd który pewnie gdzieś popełniłem.

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 26 cze 2006, 16:04

I mimo apelów na forach (morskich) nie ma odzewu - rezultat taki że ciągle nie mam co pokazać Prezesowi mimo upływu prawie roku Sad

W sumie to naprawde potzrebuje pomocy od osoby która posiada elektrode redox. Chodzi o to żeby przeprowadziła mały bezpieczny dla sprzętu 100% eksperyment. Musze wykluczyć albo błąd w sprzecie albo to że mam walniętą elektrodę.
No nie dziwię się - ktoś, kto wydał niemało niechętnie udostępni sprzęt do "bezpiecznego eksperymentu":).
Wziąwszy jednak pod uwagę przyszłe krociowe zyski :wink: najprościej byłoby samemu zainwestować. Wiem, wiem - sam se mogę zainwestować :mrgreen:.

pozdr

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 26 cze 2006, 16:46

Podaj mi adres a przeslę Ci potrzebną elektrode.

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 26 cze 2006, 17:24

Podaj mi adres a przeslę Ci potrzebną elektrode.
Dziękuje ale nie o to chodzi. Chodzi o to żeby wziąć elektrode i podłączyć ją bezpośrednio do miernika - miliwoltomierza. Jesli (np. Twoja) elektroda bedzie tak jak opisywał Żelazny - dawać dobry, stały sygnał w milivoltach to znaczy że moja jest do bani - jesli nie - to znaczy że ktoś tu z kogoś robi "jaja".
W każdym razie moja elektroda podpieta bezpośrednio do metexa pokazuje "wszystko" tyle że nie to co bym chcial zobaczyć, choć w artykule który wskazałem - cytat mówi jednoznacznie że powinno tak działać.
Zatem prośba o taki eksperyment - podłączamy elektrode do miernika i do akwarium - czytamy jaki jest wynik, jeśli pokazuje xxx mV i wartość ta jest raczej stabilna to znaczy że musze kupić nową, jeśli natomiast szaleje a z dedykowanym miernikiem pokazuje ok - znaczy że czegoś musze sie nauczyć jeszcze.

Lub zrobimy inaczej - Jeśli masz elektrode, domniemywam że masz miernik jakiś fabryczny - moge wysłać Tobie swoją elektrodę i ją po prostu sprawdzisz...

Oba rozwiązania mie "ratują"...

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 26 cze 2006, 18:11

A nie prościej poprosić producenta elektrod o dokumentację techniczną zwykresami wzorami i parametrami pracy? Pewniej i chyba najmniej boleśniejeśli chodzi o koszty. Każdy normalnie myślący producent udostępni takie dane bo chce sprzedać swój produkt.

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 26 cze 2006, 18:45

Kiedys rozmawiałem z producentem elektrod i jeżeli dobrze pamietam elektroda tylko wtedy będzie pokazywać napięcie gdy w wodzie bedzie zachodzic jakaś reakcja (Telefon do producenta elekrod 032 230 65 21)
Niestety miliwoltomierz mi wysiadł i narazie nie mogę nic mierzyć.
Elektroda podłączona do gniazda pH pokazuje napięcie jednak mało stabilne.[/quote]

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 27 cze 2006, 07:01

No to sie wyjaśniło - dzieki długiej rozmowie jaką odbyliśmy wczoraj z Bogdanem ;)
Jestem bardzo wdzięczny za telefon i naprowadzenie mnie na kilka istotnych szczegółów które po prostu jednak zostały poza zasięgiem mojej wiedzy - człowiek uczy sie całe życie i głupi umiera :)

Elektroda ma sie świetnie - podłączona do elektroniki daje stabilny odczyt, zachowujący się zgodnie z tym co zaobserwowałeś Bogdanie.!

Natomiast (przynajmniej w przypadku plastikowej elektrody Redox firmy AquaMedic) między bajki można włożyć opowieść o możliwości podłaczenia jej do meirnika mV - bezpośrednio. Przynajmniej u mnie to _NIE_ działa....

Niestety nie ma samych dobrych newsów - mam w zwiazku z powyższym spierniczony prototyp i musze zrobić kolejną płytke.... ale co tam życie nie może być wciąż "z górki" :)

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 04 lip 2006, 08:30

Testy małego miernika w toku i okazuje sie że niestety musze zaprojektować nową płyte główną, żeby pogodzić pH i Redox ze sobą - dziadygi nawzajem sie w tej konfiguracji jaką mam zakłócają.... Nic tak nie uczy jak własne błedy.

W temacie głównego wątku natomiast - zrobiłem małą "rewolucje".

Sterownik wpakowałem w dwie obudowy - w dużej znajduje się jednostka centralna i sekcje pomiarowo wykonawcze w małej klawiatura, diody (kontrolki) i wyświetlacz. Duże pudło wędruje pod akwa - małe przykręcamy na szafke i gotowe.

Przedstawiam kilka zdjęć jak to wyszło

Zbliżenie na złącza wysciowe - tu będą przykręcone przewody zasilania i wyściowe do HQI, Świetlówek, grzałki i Zaworu CO2

Obrazek

Płyta główna w całej okazałosci - z boku widać prototyp modułu dolewki odparowanej wody

Obrazek

Wyjścia z tyłu złącza elektrody pH, wentylatorów, lampy nocnej LED, czujnika poziomu wody, Głównego zasilania z wyłącznikiem i bezpiecznikiem. W otwory poprzeciągane zostaną kable od lamp, grzałek itp...

Obrazek

Zamknięta obudowa ze złączem do centralki sterującej.

Obrazek

A tu widok na "komplecik"

Obrazek

A tu już uruchomione - centralka połączona jest z panelem przy pomocy zwykłego przedłużacza do drukarki DB25F/DB25M;)

Obrazek

I zbliżenie na panel sterujący - ostatnia kontrolka z literką D sygnalizuje działanie dolewki..

Obrazek

Wersja pakowana do pojedynczej obudowy wygląda tak:

Obrazek

Projekt tego sterownika jest dostępny dla każdego - na stronie http://www.skalar.mcten.pl każdy znajdzie do pobrania dokumentację wraz z instrukcjami jak zbudować ten sterownik.
Jeśliby klubowicze chcieli budując sobie sterownik umieścić na nim logo klubu - z mojej strony nie ma przeszkód (chyba że sam klub je widzi) - poprosze jedynie o logo w pliku *.cdr to skomponuje odpowiednio panel.

W chwili obecnej komputerek ma właściwości opisane tutaj:
http://skalar.mcten.pl/index.php?option ... &Itemid=71

Z funkcji jakie wkrótce sie pojawią dojdzie informacja o przepracowanych przez lampy ilości "roboczogodzin" za czym silnie optują morszczaki - chcą miec wiedze na tacy na temat przybliżonego czasu kiedy zostaną zmuszenie do wymiany źródeł światła :) ..

Pozostaje mi zachęcić Was do podjęcia prób samodzielnej budowy sterownika. W razie jakichś niejasności - chętnie pomoge no i zapraszam na portal.

Odpowiedz

Wróć do „Zrób to sam”