PLENUM
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Wyprze, wyprze, jak masz ruch wody w akwarium to i masz ruch wody w piachu. Woda przenika wszędzię, nawet przez memebranę filtrsa RO, więc i przez piasek przeniknie. Gdyby jakimś cudem nie nie wyparła tlenu to zostanie zużyty przez bakterie tlenowe i dopiero gdy go zabraknie, zaczną tam się rozwijać bakterie beztlenowe. Stąd na efekty plenum trzeba czekać czasem pół roku, czasem dłużej. U mnie w początkowym stadium plenum bąbelkowało mocno, potm się to uspokoiło. Jak u Ciebie jest?
- IreneuszKaczor
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ireneusz Kaczor
- Kontaktowanie:
Myślę, że już czas na to, by Ci, co nadal mają plenum (nieruszane od wielu już miesięcy), napisali o kolejnych swoich spostrzeżeniach.
Ja natomiast chciałbym się dowiedzieć, czy niezbędnym przy budowie plenum jest dbanie o to, aby plenum (składające się z elementów) tworzyło całość (jak podżwirówka), czy pojedyncze sekcje - każda osobno - też spełnią swoje zadanie.
Pytam nie bez powodu. Znalazłem w sklepie niedrogie kratki idealnie (moim zdaniem) nadające się na plenum (sztywne z mnóstwem małych otworów różnych kształtów, umożliwiające przepływ pionowy i poziomy w obrębie pojedynczej kratki, dające przerwę między dnem zbiornika a spodem kratki ok. 1cm), ale posiadające kształt koła o średnicy ok. 35cm. Są białe, plastykowe, wyglądające na delikatne, ale wykonane z twardego plastyku i wsparte na 1cm żebrach rozchodzących się promieniście od środka kratki.
Jednak żebra te nie są połączone ze sobą po środku kratki, bo rozpoczynają się 2 cm od jej środka i kończą 1cm od jej brzegu.
Podsumowując :
Czy takie kratki w formie kół 35cm średnicy, obszyte odpowiednią sztuczną tkaniną i ułożone obok siebie na całej powierzchni dna zbiornika o wym. 240x70cm (ok. 10 szt), i przysypane słuszną ilością piachu kwarcowego o granulacji 0.1 do 0.5mm (kupiłem dziś aż 250kg suchego), spełnią swoje zadanie?
Ja natomiast chciałbym się dowiedzieć, czy niezbędnym przy budowie plenum jest dbanie o to, aby plenum (składające się z elementów) tworzyło całość (jak podżwirówka), czy pojedyncze sekcje - każda osobno - też spełnią swoje zadanie.
Pytam nie bez powodu. Znalazłem w sklepie niedrogie kratki idealnie (moim zdaniem) nadające się na plenum (sztywne z mnóstwem małych otworów różnych kształtów, umożliwiające przepływ pionowy i poziomy w obrębie pojedynczej kratki, dające przerwę między dnem zbiornika a spodem kratki ok. 1cm), ale posiadające kształt koła o średnicy ok. 35cm. Są białe, plastykowe, wyglądające na delikatne, ale wykonane z twardego plastyku i wsparte na 1cm żebrach rozchodzących się promieniście od środka kratki.
Jednak żebra te nie są połączone ze sobą po środku kratki, bo rozpoczynają się 2 cm od jej środka i kończą 1cm od jej brzegu.
Podsumowując :
Czy takie kratki w formie kół 35cm średnicy, obszyte odpowiednią sztuczną tkaniną i ułożone obok siebie na całej powierzchni dna zbiornika o wym. 240x70cm (ok. 10 szt), i przysypane słuszną ilością piachu kwarcowego o granulacji 0.1 do 0.5mm (kupiłem dziś aż 250kg suchego), spełnią swoje zadanie?
- Jeki
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka
Spełnią na pewno. Nie ma znaczenia czy to jest jedna wielka przestrzeń pod piachem, czy kilka mniejszych.
Moje spostrzeżenia co do plenum są bez zmian, czyli działa i jest ok. Nieruszane od ponad roku. Ryby w tym czasie z 7-8 cm osiągnęły 16-19(a może i lepiej) czyli im też służy.
Nie rozpisuję się o szczegółach bo o tym już pisano, potwierdzam tylko działanie tego ustrojstwa. W każdym bądź razie mimo intensywnego karmienia jestem spokojny o parametry wody, a ile w tym zasługi plenum, a ile stałej podmiany na poziomie 10% na dobę, nie wiem.
Moje spostrzeżenia co do plenum są bez zmian, czyli działa i jest ok. Nieruszane od ponad roku. Ryby w tym czasie z 7-8 cm osiągnęły 16-19(a może i lepiej) czyli im też służy.
Nie rozpisuję się o szczegółach bo o tym już pisano, potwierdzam tylko działanie tego ustrojstwa. W każdym bądź razie mimo intensywnego karmienia jestem spokojny o parametry wody, a ile w tym zasługi plenum, a ile stałej podmiany na poziomie 10% na dobę, nie wiem.
- Gregi
- junior
- Kontaktowanie:
Moje plenum ma już równy rok, a od kilku miesięcy pracuje pełną parą. Pisałem o nim w wątku o moim akwarium, mimo obaw, że będzie zbyt mały przepływ pod kratkami, wydaje mi się, że wszystko jak na razie jest w porządku. Ryby czują się świetnie, regularnie podchodzą do tarła. Podmian wody praktycznie nie robię, no może raz na miesiąc, a tak to tylko uzupełniam wyparowaną wodę. Wszystkie parametry utrzymują się w normie. Obecnie pływa tam 7 paletek (z początkowej obsady 1 odeszła do krainy wiecznej wody)
- IreneuszKaczor
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Tak wyglądają te kratki (do nabycia w Lidlu 3,99 szt.) i tak zamierzam ułożyć je na dnie zbiornika, i co chyba dosyć istotne; posiadają oznaczenie mówiące o nietoksyczności plastyku w kontakcie z żywnością - więc wody też nie powinny truć.
- Załączniki
-
- 3.jpg (40.4 KiB) Przejrzano 6730 razy
-
- 1.jpg (87.62 KiB) Przejrzano 6730 razy
-
- 2.jpg (69.67 KiB) Przejrzano 6730 razy
- IreneuszKaczor
- entuzjasta
- Kontaktowanie: