kazik
PLENUM TOMa OD A DO Z
Poszedłem do Brico Marche by zakupić potrzebne rzeczy do Planum według przepisu TOMka i znalazłem fajną rzecz! Zamiast kratek malarskich, które się uginają pod ciężarem piachu znalazłem zamiennik, a mianowice kratki trawnikowe.. Są bardzo twarde i wytrzymałe w odróżnieniu od malarskich.. Fajna rzecz
-
King
- junior

- Imie i Nazwisko: Marek Król
Kratka i opis pod linkiem:
http://www.dudeks.pl/kratka.html
dziwne, że udało Ci się dopaść ten produkt zimą.
http://www.dudeks.pl/kratka.html
dziwne, że udało Ci się dopaść ten produkt zimą.
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Ja mam obawy przed użyciem takiej kratki jak w linku, być może niepotrzebne, bzdurne, ale jednak bym takiej kratki nie użył, dla spokoju ducha.tuptus pisze:Wcześniej był poruszany temat cyrkulacji wody w plenum.
Taka kratką dzielisz plenum na małe komórki.
Może ktoś ma tak zrobione plenum i wypowie się na temat skuteczności działania??
Główny powód, to brak przepływu wody między segmentami.
Gdy go brak, mogą powstać niechciane strefy bez przepływu świeżej wody.
Przy takiej kratce trzeba wymusić w każdej komórce przepływ wody bez tlenu, czyli przez warswty piachu do każdej komórki musi docierać woda, a to nie jest łatwe w akwariach, gdzie ruch wody wymuszają jedynie filtry.
Przy mojej konstrukcji łatwiej o wymiane wody w całym plenum, jest wręcz wymuszona, jeśli tylko do 1 części dociera woda, to ma ją całe plenum.
Nie móiwę takiej kratce z linka nie, bo nigdy jej nie stosowałem ,więc może sie sprawdzi dobrze, ale ja mam obawy i by spać spokojnie bym takiej nie zastosował.
Tak na oko wymagałyby również położenia na rurkach czy kapslach (ukłon w stronę Toma), by zapewnić wspomniany ruch wody w obrębie plenum. Ze względu na ich wysokość robi się to odrobinę problematyczne, bo zakładając chociaż 12 cm piachu lądujemy z grubością podłoża w okolicach 18-19 cm (rurki, kratka, piach).
Rafał
Rafał
- Marek81
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Marek Szymaniak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Ząbki
- Kontaktowanie:
W swoim plenum miałem siatki malarskie, powiązane paskami ścisk owymi (do przewodów elektrycznych) na środku i łączeniach każdej siatki była dowiązana plastikowa rurka. Niech będą one nawet gęsto, wtedy na pewno siata sie nie ugnie. Takie rurki nie ograniczają ruchu wody pod plenum!!!!!!!!!
Pod plenum ma byś ruch (cyrkulacja) wody jak w każdym akwenie.
Ja myślałem kiedyś o kratkach używanych jako wentylacyjne w podwieszanym suficie (kwadratowe kasetony USG DONN ) taka kratka mogła by udźwignąć wiele, lecz nigdzie nie szukałem.
Pozdrawiam Marek
Pod plenum ma byś ruch (cyrkulacja) wody jak w każdym akwenie.
Ja myślałem kiedyś o kratkach używanych jako wentylacyjne w podwieszanym suficie (kwadratowe kasetony USG DONN ) taka kratka mogła by udźwignąć wiele, lecz nigdzie nie szukałem.
Pozdrawiam Marek
Wspominałem, że nie mogłem znaleść zdjęć takiej kratki jak właśnie udało mi się zakupić.. Kratki jakie są ukazanego w linku nie są w ogóle podobne.. Moje mają w bocznych ścianach duże przejścia do każdej komory znajdującej się obok, więc wszystkie komory są połączone ze sobą... Najlepiej będzie jak zrobię zdjęcia i pokaże..
-
King
- junior

- Imie i Nazwisko: Marek Król
Upss..., w takim razie sorki za wcinkę, ale nie do końca była bezowocna:Mariusz86 pisze:Wspominałem, że nie mogłem znaleść zdjęć takiej kratki jak właśnie udało mi się zakupić.. Kratki jakie są ukazanego w linku nie są w ogóle podobne.. Moje mają w bocznych ścianach duże przejścia do każdej komory znajdującej się obok, więc wszystkie komory są połączone ze sobą... Najlepiej będzie jak zrobię zdjęcia i pokaże..
wiemy już, że kratka kratce nie równa, no i nie wszystkie się nadają