Czy to wypali ??

Pomysły na modernizację akwarium

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
F@rmer
junior
junior
Kontaktowanie:

Czy to wypali ??

Post autor: F@rmer » 10 sty 2007, 13:46

Czy to wypali??
Zaczne od tego ze mieszkam w 2 pietrowym domu i chcialbym ciagnac wode z samego dolu (gdzie znajduje sie akwarium z Woda z filtra RO) na gore za pomoca pompki! (Na gorze znajduje sie akwarium 400l)
Wezyk o srenicy 6mm (jeszcze nie kupilem bo nie wiem czy wypali!!) najgorsze jest to ze tego wezyka bedzie az 32m wiem ze duzo!! ale tyle musze miec wezyka zeby polaczyc dwa akwaria. Nie wiem jaka pompke podlaczyc zeby dala sobie rade (czy wogule da jakas??). Wysokosc od jednego pietra do drugiego jest ok 5-8 metrów(zwykly dom rodzinny).
Chce to zrobic zeby nie biegac z wiaderkiem po schodac podczas podmiany ;]
Załączniki
rurka z dolu na gore.JPG
rurka z dolu na gore.JPG (15.2 KiB) Przejrzano 7133 razy

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 10 sty 2007, 14:10

Rozumiem z treści i rysunku, że wężyk będzie rozwijany na czas pompowania a potem zwijany ponownie. Obawiam się, że zwykłym igieltowym to chyba nie da rady. Tych kilka metrów różnicy wysokości wytworzy całkiem spore ciśnienie i może okazać się, że wężyk nie wytrzyma. Trzeba chyba coś solidniejszego zastosować z jakimś oplotem wzmacniającym. Ale największym problemem będzie tutaj pompa, która będzie potrafiła tłoczyć na taką wysokość, bo z zasysającą pompą od razu możesz dać sobie spokój. Znaczy pompę kupisz bez problemu, ale będzie ona niestety swoje kosztować. Naszykuj się na wydatek około 1000 zł. Przy takim ciśnieniu niebagatelne będzie też już podłaczenie wężyka do pompy. Zwykły zacisk w postaci skręcanej opaski może być już za słaby.
Na pierwsze spojrzenie wydaje mi się że będziesz potrzebował węża ogrodowego, gdyż jest solidniejszy od zwykłego przezroczystego igielitowego. Poza tym do takiego węża jest masa typowych złącz śrubunków itd. Udać się na pewno uda tylko nie wiem czy przewidziałeś takie koszty. Z rysunku widać, że akwarium masz nad filtrem RO i zbiornikiem do podmian (lepiej było by gdyby było odwrotnie zbiornik z wodą z RO nad akwarium) może warto było by tam zrobić pion z plastikowych rurek w rogu? Są dość estetyczne i jeżeli odpowiednio uważnie zrobisz odwierty nie będzie źle wyglądać. Nie wiem w jakim wieku jesteś i czy musisz pytać o zgodę np. rodziców, bo wiem że to może być ciężkie, ale wydaje mi się że to było by najrozsądniejsze.

Awatar użytkownika
F@rmer
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: F@rmer » 10 sty 2007, 14:26

Wiek 22 lata z rodzicami nie bylo by problemu. Tylko z tym pionem bedzie nie wypal. w zeczywistosci akwariu to co jest na gorze jest pokuj obok co na dole (dobrze wyjasnilem??) czyli jak bym zrobil pion to rura wyszla by obok pokoju gdzie znajduje sie filtr RO :cry:
Mam jeszcze inny pomysl bo moj pokuj ma wentylacje z tym pokojem co jest RO Moze by przez to :?: tylko znowu za wysoko :evil:

A moze lepiej bedzie jezeli przeciagne waz ogrodowy z dolu (z kranu) na gore i tam podlocze RO (tylko gdzie zrobic odplyw brudnej wody)
Tylko wszystko bedzie to brzytko wygladac jak bedzie rozciagniety waz.
A jest inny patent na cos takiego. :?: :?:

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 10 sty 2007, 15:41

Są odpowiednie rurki plastikowe do robienia instalacji klejonych. Przy odrobinie sprawności manualnej sam sobie bez problemu poradzisz. Wszystkie elementy, kątowe, trójniki, redukcje itd. są do kupienia w marketach typu Obi. Z tymi pokojami zrozumiałem. Bez większych robót niestety tek łatwo nie rozwiążesz problemu. Najpierw popatrz na dostępne pompy i ich ceny, wtedy zdecydujesz, jaką i dopasujesz przyłącza itd. Zwracaj uwagę nie tylko na wysokość podnoszenia, ale również czy są zasilane 1o czy 3y fazowo, oraz czy nie muszą być podczas pracy w 100% zanurzone i ewentualnie ile pozostawiają wody na dnie zbiornika. Żeby się nie okazało, że pompa ma wysokość 25 cm musi być non stop pod wodą, czyli będzie zawsze zostawiała 1/2 wody w zbiorniku gromadzącym RO albo inaczej spali się z przegrzania.
Rozumiem, że na piętrze gdzie jest akwarium nie ma łazienki, szkoda, bo można by jakoś inaczej pokombinować.

Awatar użytkownika
F@rmer
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: F@rmer » 10 sty 2007, 15:50

Dzieki za odpowiedzi bede szukal, bo nie usmiecha mi sie bieganie po schodach z wiadrami ;]

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 10 sty 2007, 17:07

I jeszcze jedno wężyk o fi 6mm to pomyłka, przez coś takiego pompował byś 150l pewnie ze 4 godziny. Jeżeli już to co najmniej fi 16/2 (2mm grubość ścianki).

wojam
senior
senior
Imie i Nazwisko: Wojtek Mackiewicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: wojam » 10 sty 2007, 17:27

Zgodzę się z Hypno połowicznie, radzę użyć w wiele solidniejszy wąż, np. ogrodowy 3/4"lub 1 " (kupiony w promocji w sklepie ogrodniczym nie musi być dużo droższy). Nie zgodzę się co do ceny pompy, np. http://www.allegro.pl/item154309831_pom ... szawa.html
Podobną widziałem w Castoramie parę złotych drożej.
Ja osobiście bym nie budował instalacji - to mały remont.

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 10 sty 2007, 18:20

Niedawno małe koty poprzegryzały mi wężyki od filtro RO i miałem problem gdzie je dokupić. Kolega automaniak doradził mi żeby zastosować przewódy kelanowe które się używa jako przewody powietrzne w TIR-ach - wytrzymują podobno 12 atmosfer. Wiem, że są grubości 6 i 8 mm. a pewnie są też i grubsze. Nie wiem tylko jak długie są te przewody ale sprzedawca odcinał mi je z dość dużego zwoju. Ja kupiłem 6mm i mam go jako przewód doprowadzający wodę do filtra więc ciśnienie jest tam pewnie 3-4 atmosfery. Za dwa metry zapłaciłem chyba 3 zł.

Awatar użytkownika
F@rmer
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: F@rmer » 10 sty 2007, 20:00

Wojam
to bedzie chyba najlepszy pomysl. (musze zakupic 8) )

Trzeba bedzie cos wymyslec zeby nie bylo jednej wielkiej praliki w akwarium. :o bo jak takiego werza wloze do baniaka to ryby beda pewnie ze strachu wyskakiwac :P Pasuje zeby zrobic jakis dlawik czy co.

Awatar użytkownika
F@rmer
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: F@rmer » 10 sty 2007, 20:35

może mi ktoś powiedzieć czym się różni pompa obiegowa do CO od pompy nawierzchnowej ?? Czy pompa CO może pchnąć taki dłuży słub wody taki jak mi potrzebny. Czy wogóle się do tego nadaje? bo nie kumam.. :idea:

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Leszek Mikołajczak
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 10 sty 2007, 20:58

Pompa CO kolego tłoczy wode zwykle z kotłowni znajdującej się na poziomie piwnicy, na pierwsze piętro do kaloryferków i ta woda całkiem całkiem śmiga - wieć to da ci obraz możliwości.

Jedyne ale to to że pompa taka to odlew mosiężny zatem zawierający miedź co nie jest najzdrowszym dla rybci metalem, choć o ile pamiętam Yoyi ma taką grundfossa w obiegu i chyba jest ok ??

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 10 sty 2007, 21:44

Nie do końca, tylko to. Pompa CO właściwie NIE PODNOSI SŁUPA WODY bo nie takie ma zadania. Ma wywołać jedynie przemieszcanie się wody w zamkniętej instalacji. Jedyna różnicaciśnień jaka powstaje to ta wynikająca z hydrodynamiki czyli ruchu cieczy. Tylko proszę nie mylcie z tym pod jakim ciśnieniem pompa może pracować, bo to związane jest wyłącznie ze szczelnością, czyli jakie ciśnienie wytrzymuje obudowa zachowując szczelność. Owszem, z racji tego że jest to pompa na jakąś wysokość podniesie wodę, ale jakaś powalająca wysokość to nie będzie. Pompa której Ty potrzebujesz bardziej zblizona jest do pompy głębinowej niż takiej, która ma wywołać sam ruch. A ta oferta w Allegro i mnie zaskoczyła tak małą ceną. Jeżeli jakość nie jest proporcjonalna do ceny to ... jak najbardziej warta zastanowienia.
Proszę więc odróżniać pompy wywołojące rych w obiegu zamkniętym od tych które pompują na jakąś wysokość wytrzymując ciśnienie spowodowane właśnie słupem wody (niezrównoważonym).

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Leszek Mikołajczak
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 10 sty 2007, 22:15

Nie będę ściemniał że sie znam, bo się na hydraulice nie znam ;). Na mojej pompie napisali Hmax=5m, a ja to rozumiem tak że gdyby przyspawać do niej 5m rury pionowo w góre to na końcu rury mam prawo oczekiwać pojawienia się lustra wody. Dobrze kombinuje ?

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 11 sty 2007, 00:04

Dobrze kombinuje ?
Nie do końca.
Pompa do CO o Hmax=5m będzie przepompowywać wodę w instalacji do tej wysokości, a więc wypchnie ją na tą wysokość, ale jednocześnie będzie ją z tej samej wysokości zasysać. Faktycznie to będzie pompować na 2 do 2,5m. Drugą sprawą jest długość węża. Każde 10m węża daje opór taki jak 1m wysokości pompowania. Biorąc pod uwagę że będzie to wężyk fi6mm to wątpliwe aby cokolwiek kapało na piętrze :wink:

gentor
nowicjusz
nowicjusz
Imie i Nazwisko: Ryszard Tomasik
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wieliczka

Post autor: gentor » 11 sty 2007, 20:03

Poszukaj na targowiskach gdzie handlują przybysze zza wschodniej granicy. Kupiłem kiedyś u nich pompę za około 100zł.
Jest to pompa elektromagnetyczna która wg instrukcji wypompuje wodę na wysokość 30m [ ja pompowałem na 23 m i miała wydajność ok 1000 l/h ] do pompy pasuje wąż ogrodniczy 20mm.

Odpowiedz

Wróć do „Zrób to sam”