Wyłącznik prądu w różnych miejscach dla jednego urządzenia.
- przynenta
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
- Kontaktowanie:
Wyłącznik prądu w różnych miejscach dla jednego urządzenia.
Mam pytanie do elektryków i itp. Specjalistów.
Czy jest możliwe zastosowanie „ czegoś” lub zrobienie instalacji elektrycznej (a nie pajęczyny) w taki sposób by można było Np. w 6 różnych miejscach włączyć dane urządzenie (to samo)i wyłączyć? Mam namyśli konkretnie pompę wodną do podmian.
Nie wiem czy napisałem zrozumiale, ale najprościej jak mi się wydawało.
Czy jest możliwe zastosowanie „ czegoś” lub zrobienie instalacji elektrycznej (a nie pajęczyny) w taki sposób by można było Np. w 6 różnych miejscach włączyć dane urządzenie (to samo)i wyłączyć? Mam namyśli konkretnie pompę wodną do podmian.
Nie wiem czy napisałem zrozumiale, ale najprościej jak mi się wydawało.
- przynenta
- zarząd pkmd
- Kontaktowanie:
Schodowe nie wystarczą, a o te przekaźniki się popytam, chwilowo dzięki za info.
Chyba, że ktoś ma inne propozycje.
To jest to
Ta zainteresowanych, może się przydać.
Chyba, że ktoś ma inne propozycje.
To jest to

Ta zainteresowanych, może się przydać.
Przeznaczenie
Elektroniczny bistabilny przekaźnik impulsowy BIS-402 umożliwia załączenie oświetlenia lub innego urządzenia z kilku różnych punktów za pomocą równolegle połączonych przycisków sterujących.
Działanie
Załączenie odbiornika następuje po impulsie prądu spowodowanym naciśnięciem dowolnego przycisku chwilowego (dzwonkowego) podłączonego do przekaźnika. Po następnym impulsie nastąpi wyłączenie odbiornika.
http://www.eph.pl/?AptusShopSID=24cc4c8 ... a2302ef467
- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
Pstryczki
Miałem ten sam problem na klatce domku jednorodzinnego, czyli włączanie i wyłączanie światła z 7 różnych punktów. Rozwiązaniem był kupiony przełącznik bistabilny w postaci pakietowca (czyli jak bezpiecznik typowy na szynę). Kosztuje toto kilkadziesiąt złotych i można do tego podłączyć tysiąc żarówek i dwa tysiące pstryczków sterujących.
Schemat i ustrojstwo wyglądają jak poniżej. Szukać na stronie http://www.legrand.com.pl pod hasłem przekaźniki bistabilne. Pewnie masa innych producentów też to ma, w tym polskie tańsze. Ten kosztował mnie coś kole 50zł. Pamiętać należy, że pstryczki do włączania mają mieć jedno położenie stabilne (monostabilne), czyli takie jak do dzwonków do drzwi.

- Załączniki
-
- legrand.jpg (14.5 KiB) Przejrzano 6723 razy
-
- schemat.JPG (16.8 KiB) Przejrzano 6723 razy
- Hypno
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
W tym samym czasie chyba pisaliśmy. Z tej strony odpowiedni będzie już najtańszy BIS-411. Zasada działania i schemat podłączenia jest identyczny, zresztą narysowany łopatologicznie w instrukcji dołączanej do rupiecia.
Schodowe wystarczają do sytuacji kiedy trzeba coś włączać/wyłączać z 2 miejsc. Jeżeli z 3 potrzeba wtedy jeszcze przełącznik krzyżowy, dla większej liczby miejsc już byłby problem. Z tym, że koszt przełącznika krzyżowego + wielożyłowy kabel i jego rozmiary oraz cena sprawiają że już od 3 punktów sterujących zdecydowanie opłacalne jest to magiczne pudełko
Schodowe wystarczają do sytuacji kiedy trzeba coś włączać/wyłączać z 2 miejsc. Jeżeli z 3 potrzeba wtedy jeszcze przełącznik krzyżowy, dla większej liczby miejsc już byłby problem. Z tym, że koszt przełącznika krzyżowego + wielożyłowy kabel i jego rozmiary oraz cena sprawiają że już od 3 punktów sterujących zdecydowanie opłacalne jest to magiczne pudełko

- przynenta
- zarząd pkmd
- Kontaktowanie:
Dziękuję Wszystkim za info.
Zmienię trochę temat, co sądzicie o pompie zanurzeniowej (ogrodowa) do wody czystej by ją zastosować do tłoczenia wody do zbiorników z beczki. Koszt jest 3-krotnie niższy a wydajność 3-5-krotnie wyższa.
Przykład
http://www.allegro.pl/item217071920__po ... dnej_.html
Zmienię trochę temat, co sądzicie o pompie zanurzeniowej (ogrodowa) do wody czystej by ją zastosować do tłoczenia wody do zbiorników z beczki. Koszt jest 3-krotnie niższy a wydajność 3-5-krotnie wyższa.
Przykład
http://www.allegro.pl/item217071920__po ... dnej_.html
- Hypno
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Matko i córko takiego smoka chcesz do pompowania wody do zbiornika użyć?! Toż to dodać trochę drobnego piasku do wody pompowanej i płyty stalowa chyba by można było ciąć!
Wsyp kawy i cukru do akwarium, bo łyżeczki do mieszania już nie będziesz potrzebował 
A tak na poważnie to uważam, że moc jest zbyt duża!

A tak na poważnie to uważam, że moc jest zbyt duża!
-
- senior
- Kontaktowanie:
Nie wiem jak jest w waszych domach, ale sądząc z tego że macie miejsce na beczki są to domy, a nie mieszkania. Ja mam beczkę na pierwszym piętrze w tzw. schowku. Woda leci sama do akwa. Woda z osmoza również daje radę podejść do góry na te ponad 3 metry.
Wcześniej też kombinowałem z pompami ale taniej jest jednak kupić 15 metrów wężyka 6 mm.
Wcześniej też kombinowałem z pompami ale taniej jest jednak kupić 15 metrów wężyka 6 mm.
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Mikołaj Czernichowski
- Kontaktowanie:
Cześć Tomek. Zanim kupisz pompę to wpierw ją sprawdż czy otrzymasz zakładane rezultaty. Ostatnio kupiłem podobną /700W/ do studni o głębokości 6m. Dalej bym nasikał, zwróciłem ją do sklepu i dowiedziałem się, że to nie są pompy ciśnieniowe. Nadają się do oczek wodnych. Moja miała wydajność do 15 m. /No, do akwarium byłaby chyba dobra/