Tani sposób na ogrzewanie zbiornika

Pomysły na modernizację akwarium

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
konowalczyk
junior
junior

Tani sposób na ogrzewanie zbiornika

Post autor: konowalczyk » 06 mar 2008, 07:15

Witam!Przedstawiam mój pomysł na ogrzewanie akwarium. Posiadam zbiornik 165x60x45 -445l-stoi lewym bokiem przy ścianie łazienki i widoczny jest z 3 stron.Akwa stoi na stelażu metalowym obudowanym płytą meblową a-la komandor.Jak większość zbiorników stoi na styropianie 5-cio cm.W łazięce dokładnie z drugiej strony ściany jest zamocowany grzejnik drabinkowy.W najbliższym czasie zmieniam obsadę na paletki i wiadomo (rozmyślania na temat kosztów energii) wpadłem na pomysł wykorzystania grzejnika do ogrzewania akwy.Konkretnie to po zdjęciu zbiornika ze stelaża ułożę coś w rodzaju wężownicy ze specjalnego węża do C.O takiego jak w ogrzewaniu podłogowym i połączę z drabinką ( łazienkową).Dodatkowo zastosuję na wejściu zawór do regulacji przepływu (taki na klucz imbusowy)Węże do C.o umieszczę w styropianie tzn. wytnę lub wypalę zapalniczką miejsca-rowki .W okresie zimowym kiedy jest największe zużycie prądu-wykorzystam ogrzewanie C.o-wyreguluję na 28stp.-do 29stp będzie kontrolowała grzałka.zdjęcia mojej akwy na www.picasaweb.google.pl/konowalczyk10

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Re: Tani sposób na ogrzewanie zbiornika

Post autor: Rafal_W » 06 mar 2008, 09:26

konowalczyk pisze:(...)W okresie zimowym kiedy jest największe zużycie prądu-wykorzystam ogrzewanie C.o-wyreguluję na 28stp.-do 29stp będzie kontrolowała grzałka.zdjęcia mojej akwy na www.picasaweb.google.pl/konowalczyk10
No tak, ale właściwie co wyregulujesz - temperaturę, do której grzeje pojedynczy grzejnik? Imo mało prawdopodobne. Temperaturę pomieszczenia? Też nie bardzo, bo w 28 stopniach w pomieszczeniu za długo się nie wytrzyma. Temperaturę wody zasilającej układ CO? Wówczas - przy 28 stopniach w rurach - to dłuuugo trzeba będzie grzać, by ogrzać pomieszczenia do żądanej temperatury.

Na osobnym układzie piec-zasobnik-wężownica: jak najbardziej. Tak zresztą imo w naszych warunkach powinno ogrzewać się duże (kilkunastotysięczne i większe) zbiorniki. Ale układu z wydzierżawieniem fragmentu instalacji jakoś nie rozumiem - a przynajmniej wątpię w możliwość precyzyjnej regulacji niezależenie od nastawów temperaturowych w domu.

Natomiast jeżeli jest to we względnie prosty sposób możliwe - to proszę o naprostowanie mojego myślenia.

Rafał

Mesiek
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Mesiek » 06 mar 2008, 09:40

Moim zdaniem takie rozwiązanie jest banalne. Widziałem je na zamkniętym obiegu w wylęgarni. wystarczy na łączeniu grzejnik wężownica zamontować zawór elektromagnetyczny z podłączeniem do termostatu takiego jak w C.O. się stosuje ustawić go na taką temp. jaka ma być w akwa czujnik do awkarium i wszystko działa. w małym skrócie.

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 06 mar 2008, 09:51

Michał, to jeszcze jakiegoś linka do stosownego zaworu i termostatu. Wcale się nie obrażę za takie rozwiązanie u siebie :)

Rafał

Awatar użytkownika
konowalczyk
junior
junior

Post autor: konowalczyk » 06 mar 2008, 10:14

Witam Rafał.Trafne sugestie.Jak wiesz ten układ jeszcze nie działa,powstał tylko pomysł.Pomyślałem nieśmiało ,że jako nowicjusz na forum poddam temat dyskusji.Nie sposób być mechanikiem,hydraulikiem itp.Mam nadzieję że jeszcze coś trafnego przeczytam.

Awatar użytkownika
konowalczyk
junior
junior

Post autor: konowalczyk » 06 mar 2008, 10:18

Witam Mesiek.Dziękuję za odpowiedż i proszę o rozwiniecie tematu.Dla mnie oszczedność 400zł jak obliczyłem(w okresie zimowym) jest istotna.

tyshowian
junior
junior
Imie i Nazwisko: Wiesław Gnyla

Post autor: tyshowian » 06 mar 2008, 14:01

Witam
Bardzo prosty układ
na wyjściu wężownicy montuje się zawór termoregulacyjny np Danfos (Taki jak na kaloryferach) na którym ustala się potrzebną temperaturę
będzie grzało pod warunkiem że będzie odpowiednia temperatura podawana do budynku Tak jest rozwiązane ogrzewanie podłogowe
Pozdrawiam Wiesiek

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk

Post autor: CraNcH^MS » 06 mar 2008, 15:00

Rafal_W pisze:Michał, to jeszcze jakiegoś linka do stosownego zaworu i termostatu. Wcale się nie obrażę za takie rozwiązanie u siebie :)
Rafał ja to widzę w następujący sposób. Wężownica podpięta równolegle do grzejnika w łazience na wężownicy zawór z siłownikiem sterowany poprzez termostat elektroniczny.

Termostat:

http://www.elektroda.net/dla_domu/termostaty.html

Zawór z siłownikiem:

http://www.ogrzewanie.istore.pl/sklep,1 ... 938,0.html

Zawór oczywiście może być inny, wiem, że można kupić tańszy (kupowałem w zeszłym roku dla znajomego cena do 200 zł).

Inwestycja i tak się opłaci.

BTW: Paweł ładne akwarium !!! :)

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 06 mar 2008, 15:05

A ja pytam po cholerę chcesz mieć 28-29 stopni w zbiorniku? Paletki świetnie rosną i czują się przy 25-26. Wiem bo sam mam tak ustawioną temperaturkę w baniaku 470l. Tym bardziej jest to istotne jeżeli chcesz mieć nadal ładną roślinność. Wszak wiadomo, że nie wszystkie roślinki lubią paletkową temperaturę, czyli to co wszyscy powtarzają jak mantrę 28-29 stopni.

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 06 mar 2008, 15:23

Hypno pisze:A ja pytam po cholerę chcesz mieć 28-29 stopni w zbiorniku?
Sory że nie na temat, ale w jakiej temp. dyski żyją w naturze??

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 06 mar 2008, 18:33

Hypno napisał:
A ja pytam po cholerę chcesz mieć 28-29 stopni w zbiorniku?
Ja też nie na temat, ale czy ktoś z forum trzyma dyskami z Azji w temperaturze 25 stopni?
Chętnie poznam czyjeś doświadczenia, bo moje nie czują się dobrze już przy 27 stopniach.

Awatar użytkownika
Haki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Radek Rożniata
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kobielice
Kontaktowanie:

Post autor: Haki » 06 mar 2008, 18:40

Przy temp 28-30 dysk lepiej trawi, je czyli rośnie.

Awatar użytkownika
Haki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Radek Rożniata
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kobielice
Kontaktowanie:

Post autor: Haki » 06 mar 2008, 18:44

Miałem raz przez 3 tygodnie 24-25 zapomniałem po podmianie i czyszczeniu filtra głównego właczyc grzałki ryby ruszały sie tylko przy jedzeniu. Pływały powoli i dostojnie zacząłem sie zastanawiać ze je porąbało :D jako ze spokojnie oddychały nic sobie z tego nie robiłem. Potem robiłem cos przy filtrze i zobaczyłem ze grzałki nie chodza i dostałem szoku :D

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 06 mar 2008, 18:56

Nie wiem jak azjatki, ale te moje co miałem w Poznaniu tylko, że większa niż tam ilość część - dla eksperymentu - pływa w 28*, a część w 25*. Co prawda to dopiero miesiąc, ale jak na razie zachowują się i rosną identycznie. Żadnych problemów z trawieniem serducha.

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk

Post autor: CraNcH^MS » 06 mar 2008, 19:16

Ja od ponad pół roku trzymam w temperaturze 27 stopni. Nie zauważyłem żadnych minusów odnośnie zachowania jak i jedzenia, jednak dodam, że wołowiną karmię rzadko raz w tygodniu. Dieta obecnie to suchy, doniczkowiec i wołowina.

Odpowiedz

Wróć do „Zrób to sam”