tanie sterowanie komputerem PC w akwarium
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
tanie sterowanie komputerem PC w akwarium
Jestem laikiem w tej dziedzinie ale myślę ze nasz standpiter wie z czym to się je.
Dla wszystkich zainteresowany świetny artykuł
http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_18145.html
- dylus
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dylewski Mariusz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Grudziadz
Re: tanie sterowanie komputerem PC w akwarium
Mam znajomego który obecnie do lapcia podpiął sterowanie ogrzewaniem w domu pozostałe elementy typu światło też steruje z lapcia jednak robiła to firma i wiem że koszt był dość spory .TURYSTA pisze:Jestem laikiem w tej dziedzinie ale myślę ze nasz standpiter wie z czym to się je.
- stanpiter
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek
Re: tanie sterowanie komputerem PC w akwarium
Więc ma bardziej prze..... niż ja w 80latach w wojsku (tam gasiłem światło kiedy chciałem) z paluszka, ba to było darmodylus pisze: Mam znajomego który obecnie do lapcia podpiął sterowanie ogrzewaniem w domu pozostałe elementy typu światło też steruje z lapcia jednak robiła to firma i wiem że koszt był dość spory .

-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
A co by chciał tym sterować ?
Ja osobiście w tej chwili nic ale ktoś może wpaść na genialny pomysł i z tego prostego sterownika zrobi sterowanie do pomp itd.
A że można to podłączyć pod pc jadąc na wakacje wiesz co się dzieje w twoim baniaku poprzez łącze internetowe .
Można w nim robić raporty itd.
Myślę że prędzej czy później znajdzie sie ktoś komu się to przyda .
Jeśli nie cóż można to potraktować jako ciekawostkę ewentualnie skasować post .
Ja osobiście w tej chwili nic ale ktoś może wpaść na genialny pomysł i z tego prostego sterownika zrobi sterowanie do pomp itd.
A że można to podłączyć pod pc jadąc na wakacje wiesz co się dzieje w twoim baniaku poprzez łącze internetowe .
Można w nim robić raporty itd.
Myślę że prędzej czy później znajdzie sie ktoś komu się to przyda .
Jeśli nie cóż można to potraktować jako ciekawostkę ewentualnie skasować post .
- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
Dla tych którzy mają jakieś pojęcie o lutownicy i przynajmniej liznęli kawałek programowania w dowolnym języku polecam następujące rozwiązanie. Oczywiście piszę tutaj ogólnie bez detali. Pojawią się one jeżeli będzie jakieś zainteresowanie.
Są oczywiście całe komputery przemysłowe mieszczące się na płytkach drukowanych o wymiarach kilka na kilka centymetrów. Mają one jednak 2 spore dla nas wady. Najtańsze kosztują kilkaset zł i wymagają specjalizowanych podstawek itd... w celu ich podłączenia do reszty.
Ja w chwili obecnej proponuję tak:
1. Płyta główna (a właściwie praktycznie cały komputer) z serii VIA Epia. Za 280zł można kupić wystarczającą aż nadto dla nas wersję.
np: http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/ ... y,id,5609/
Ważne żeby wybierać takie które są bezwentylatorowe.
2. Do tego potrzebna nam jest pamięć (1GB za 90zł.... ) lub mniejsza tak na dobrą sprawę nam wystarczy najmniejsza jaką znajdziemy. Czyli za 5-10 zł?
3. Potrzebny jest dysk twardy, a właściwie pewna jego odmiana, czyli dysk bez dysku . Na sieci można znaleźć masę tego typu rozwiązań czyli "dysk" pracujący na bazie pamięci FLASH w postaci wtyczki do portu IDE lub przelotka którą z jednej strony wtyka się w gniazdo IDE na ww. płycie a z drugiej wtyka się jakąś kartę pamięci. Rozwiązań masę od kilkudziesięciu zł w górę.
4. Zasilacz ATX, oczywiście jak najmniejszy i oczywiście najlepiej bezwentylatorowy. Można na sieci kupić od kilkudziesięciu zł w górę.
To jest potrzebne ze sprzętu komputerowego. Czyli za kwotę ok 500zł mamy komputer mieszczący się w większej mydelniczce. Na nim instalujemy system. Oczywiście żeby było za darmo polecam 2 wersje. Jakiegoś LINUCHA lub Free DOS. Dodatkowo do tego jakiś darmowy kompilator do programowania. Linux ma już pewnie milion takich narzędzi, pod free dosa trochę gorzej ale wystarczy jeden... a przynajmniej jeden jest czyli BASIC.
Potrzebne nam jest jeszcze połączenie tegoż komputera ze światem elektryki. Ponieważ spora część tego świata sterowana jest magistrala Philipsa I2C więc proponuję wykonanie takiego "wariata". jeden z fajnejszych to:
http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT1439.pdf
Czyli port szeregowy komputera zamieniamy na I2C. Takie rozwiązanie ma wielką zaletę gdyż do jego obsługi wystarczy na dobrą sprawę terminal. A programując znajdziemy masę funkcji i bibliotek komunikujących się po RSie ... to podstawa. Reszta to już jest sprawa wyobraźni.
Są oczywiście całe komputery przemysłowe mieszczące się na płytkach drukowanych o wymiarach kilka na kilka centymetrów. Mają one jednak 2 spore dla nas wady. Najtańsze kosztują kilkaset zł i wymagają specjalizowanych podstawek itd... w celu ich podłączenia do reszty.
Ja w chwili obecnej proponuję tak:
1. Płyta główna (a właściwie praktycznie cały komputer) z serii VIA Epia. Za 280zł można kupić wystarczającą aż nadto dla nas wersję.
np: http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/ ... y,id,5609/
Ważne żeby wybierać takie które są bezwentylatorowe.
2. Do tego potrzebna nam jest pamięć (1GB za 90zł.... ) lub mniejsza tak na dobrą sprawę nam wystarczy najmniejsza jaką znajdziemy. Czyli za 5-10 zł?
3. Potrzebny jest dysk twardy, a właściwie pewna jego odmiana, czyli dysk bez dysku . Na sieci można znaleźć masę tego typu rozwiązań czyli "dysk" pracujący na bazie pamięci FLASH w postaci wtyczki do portu IDE lub przelotka którą z jednej strony wtyka się w gniazdo IDE na ww. płycie a z drugiej wtyka się jakąś kartę pamięci. Rozwiązań masę od kilkudziesięciu zł w górę.
4. Zasilacz ATX, oczywiście jak najmniejszy i oczywiście najlepiej bezwentylatorowy. Można na sieci kupić od kilkudziesięciu zł w górę.
To jest potrzebne ze sprzętu komputerowego. Czyli za kwotę ok 500zł mamy komputer mieszczący się w większej mydelniczce. Na nim instalujemy system. Oczywiście żeby było za darmo polecam 2 wersje. Jakiegoś LINUCHA lub Free DOS. Dodatkowo do tego jakiś darmowy kompilator do programowania. Linux ma już pewnie milion takich narzędzi, pod free dosa trochę gorzej ale wystarczy jeden... a przynajmniej jeden jest czyli BASIC.
Potrzebne nam jest jeszcze połączenie tegoż komputera ze światem elektryki. Ponieważ spora część tego świata sterowana jest magistrala Philipsa I2C więc proponuję wykonanie takiego "wariata". jeden z fajnejszych to:
http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT1439.pdf
Czyli port szeregowy komputera zamieniamy na I2C. Takie rozwiązanie ma wielką zaletę gdyż do jego obsługi wystarczy na dobrą sprawę terminal. A programując znajdziemy masę funkcji i bibliotek komunikujących się po RSie ... to podstawa. Reszta to już jest sprawa wyobraźni.
- loccutus
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Leszek Mikołajczak
- Kontaktowanie:
Taaa
najlepiej zwalić na windows
Wieszanie nie problem, najwyżej sie wciśnie reset. Sterownik i tak działa niezależnie od PPC. A do Ethernetu właśnie składam moduł sprzętowy (NM7010A) tak że serwer dostępowy też jest od PPC niezależny.

Poza tym - kto nie chce PPC, może podpiąć się do dużego PCta. Czy to pod windows, czy pod "niezawieszalnym"
linux soft sterujący skalarm działa tak samo.

Poza tym - kto nie chce PPC, może podpiąć się do dużego PCta. Czy to pod windows, czy pod "niezawieszalnym"