Filt z rur kanalizacyjnych

Pomysły na modernizację akwarium

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
fomalhaut
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Wojciech Grzegorzyca
Miejsce zamieszkania/miasto/: Polska

Filt z rur kanalizacyjnych

Post autor: fomalhaut » 21 kwie 2005, 17:27

Polecam jak w temacie - bardzo fajnie opisana budowa filtra - mnie przekonuje :))
http://efendi-rekin.w.interia.pl/home.htm
Pozdrowienia
Wojtek

Witkacy
junior
junior
Imie i Nazwisko: Witold Romanek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: Witkacy » 21 kwie 2005, 21:46

Mam wątpliwości zwłaszcz co do pompy CO. Takie pompy zrobione są z metalowych elementów które z czasem od wewnątrz (na nieruchomych elementach) pokrywają się rdzą. Nasze paletki nie były by zadowolone....

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: yoyi » 21 kwie 2005, 21:56

Witkacy pisze:Mam wątpliwości zwłaszcz co do pompy CO. Takie pompy zrobione są z metalowych elementów które z czasem od wewnątrz (na nieruchomych elementach) pokrywają się rdzą. Nasze paletki nie były by zadowolone....
I tak i nie bo co mają nam powiedzieć na wodę którą bieżemy do podmian. Przecież taka pompa nie produkuje tej rdzy na tony więc ja bym był a raczej nawet jestem w tej kwesti spokojny.

Witkacy
junior
junior
Imie i Nazwisko: Witold Romanek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: Witkacy » 21 kwie 2005, 22:55

Inaczej sprawa wygląda w rurach, przez które przepływa dziennie hektolitry "czystej" wody a zdecydowanie inaczej, gdy mamy obieg zamknięty. Już nie wspomnę gdy zdarzy się nam na chwilę wyłączyć taką pompę ( np. podczas czyszczenia, przeglądu czy konserwacji układu lub filtra) po prostu błoto. Zresztą wystarczy na chwilę zamknąć zawór dopływu wody do domu i po chwili sprawdzić co leci nam z kranów. Przypuszczam, że kwasowość wody w naszych baniakach może potęgować to zjawisko. :?

Awatar użytkownika
fomalhaut
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Wojciech Grzegorzyca
Miejsce zamieszkania/miasto/: Polska

Post autor: fomalhaut » 21 kwie 2005, 23:43

Czyli jak rozumiem: raczej nie polecacie pompy CO?
No w każdym razie można zastosować pompę innego rodzaju (czyt. akwariową, lub do oczka...).

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: yoyi » 22 kwie 2005, 00:19

No z tym błotem to już przesada. Mam u siebie taką pompę od CO. Chodzi ponad pół roku i już nie raz była wyłączna i włączana i oprócz syfu z rury doprowadzającej wode do akwa nic rdzawego nie popłynęło. Sama pompa była używana ok. 3 lat w domku i przez ten okres czasu nie zardzewiała. Pisząc o tych hektolitrach nie zapominaj, że ta pompa tłoczy wodę cały czas więc tyle samo się osadza w jej środku co i w ruże gospodarstwa domowego. Zaryzykowałbym nawet tezę, że mniej ponieważ tutaj przepływ jest stały a w domowej ruże nie. Warto też przy tych rozważanich wziąć pod uwage, że nie każdy mieszka w bloku i jest wręcz nie możliwym, żeby w takiej sytuacji przez swoje rury w ciągu dnia przepuścił tyle wody co mieszkańcy całego bloku.

Odpowiedz

Wróć do „Zrób to sam”