Układ sterowania urządzeniami w akwarium

Pomysły na modernizację akwarium

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Układ sterowania urządzeniami w akwarium

Post autor: Hypno » 29 wrz 2005, 09:31

Witam,

Chciałem zaproponować dyskusję na temat tego co powinien robić automat nadzorujący pracę urządzeń akwariowych.
Ponieważ zajmuję się elektroniką i zakładam właśnie nowy baniaczek więc chcę wykonać mikroprocesorowy sterownik który będzie zarządzał większością sprzętu w akwarium.
Przedstawię tutaj swoje przemyślenia na temat tego co i jak powinien robić taki układ, oraz proszę o opinie i podpowiedzi co jeszcze albo jak inaczej.

OK Do dzieła

1) Różne
Układ będzie posiadał 4 gniazda 230V sterowane niezależnie i będzie miał możliwość włączenia i wyłączenia każdego z nich o godzinie określonej przez użytkownika,

2) Temperatura
a) Układ będzie posiadał termoregulator z możliwością włączenia urządzenia grzewczego przy spadku temperatury i chłodzącego przy zbyt wysokiej. Oczywiście określana będzie temperatura którą należy utrzymać w baniaczku, jak również tolerancja temperatury przy której urządzenie jeszcze nie zadziała (histereza).

b) Układ będzie posiadał tryb nocny i dzienny (w zaprogramowanych godzinach) dla których oddzielnie będzie można ustalić żądaną temperaturę i jej tolerancję, tak aby można było zasymulować ciepłe dni i chłodniejsze noce w akwarium.

c) Programowanie alarmowych temperatur minimalnej i maksymalnej, przekroczenie których będzie sygnalizowane dźwiękiem i odpowiednim komunikatem na wyświetlaczu tak aby zapobiec sytuacji ugotowania lub zamrożenia zwierzaków.

3) pH
a) Układ będzie posiadał czujnik pomiaru pH z możliwością włączenia urządzenia obniżającego (domyślnie dozowanie CO2) lub zwiększającego (w akwariach słodkowodnych to chyba niepotrzebne ale dla morszczaków np włączanie kalkmiksera) jeżeli poziom pH spadnie lub podniesie się ponad zaprogramowany poziom. Oczywiście będzie można zaprogramować tą wartość jak również tolerancję czyli histerezę analogicznie jak dla temperatury.

b) możliwość zaprogramowania min i max poziomów pH, których przekroczenie będzie sygnalizowane podobnie jak przekraczanie temperatury.

4) Rejestracja pomiarów
Układ ma mieć możliwość rejestrowania wartości temperatury i poziomu pH w założonym przedziale czasowym od do co określony przedział czasu. Np. w godz 22:00 do 6:00 co 20 min. Mierzone wartości będą zapisywane w pamięci i oczywiście możliwe do przejrzenia później. Być może podłączenie do komputerka w celu pobrania tych pomiarów.

5) Tryb małego i dużego serwisu
Będzie można określić które urządzenia mają działać w trybie małego lub dużego serwisu. Tryby te włączane były by po naciśnięciu 1 guzika, tak aby była możliwość reagowania w trybie szybkim na problemy. Domyślnie tryb dużego serwisu oznacza wyłączenie absolutnie wszystkiego, a tryb małego serwisu wszystko oprócz oświetlenia. Oczywiście po ponownym naciśnięciu guzika wracamy do stanu normalnej pracy.

6) W dowolnym momencie będzie można zablokować i odblokować działanie każdego z urządzeń oddzielnie, po to żeby np. dokonać wymiany grzałki czy podłączenia napełnionej butli CO2.

Ufff tyle mojego "projektu" Teraz czekam na krytykę (a'propo krytyka nie oznacza tylko zjechania ale ogólnie wyrażanie opinii :-) )

Rafal_K.
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_K. » 29 wrz 2005, 20:03

ja bym dodał do tego cacka alarm na obniżenie poziomu wody
( gdy jest sump to poziom wody w aqa jest stały ale ubywa go w ostaniej komorze z pompą , taki czujnik mogłby właczać alarm lub lepiej uruchamiac dopływ wody do aqa , oczywiscie z rezerwą , ) . coś podobnego ma http://www.lajon.pl/

Awatar użytkownika
fomalhaut
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Wojciech Grzegorzyca
Miejsce zamieszkania/miasto/: Polska

Post autor: fomalhaut » 30 wrz 2005, 08:51

Brawo Piotrze!
Zrób to cudo a dla mnie następne:)))))))))
Najbardziej podoba mi się to połączenie z komputerem - od razu do programiku "dziennika" akwarium:)))))))))
Pozdrowienia
Wojtek

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 30 wrz 2005, 09:11

Taki jest plan. Właśnie w tej chwili projektuję programik i czekam na zamówione części elektroniczne. Skłoniło mnie do tego... lenistwo i ceny podobnych urządzeń jakie widziałem w internetowych sklepach akwarystycznych. Jeśli znajdę gdzieś za rozsądne pieniążki sondę do pomiaru przewodności dorobię i funkcje pomiaru przewodności i obsługę podmiany wody tak aby można było zaprogramować przewodność, a maszyna tak dobierze dopływ wody z RO i rurowitu żeby otrzymać odpowiednią przewodność, po czym przystąpi do podgrzania wody w zbiorniku w którym będzie przygotowywana woda na podmianę, następnie przystąpi do pracy drugi kontroler pH w celu uzyskania podpowiedniego poziomu i jesli parametry będą się utrzymywać na określonym poziomie przez dłuższy czas odpompuje stosowną ilość wody z akwarium a następnie przepomuje tą ze zbiornika przygotowawczego.
Widziałem mierniki przewodności małe i nawet niespecjalnie drogie (poniżej 200zł) ale nie widziałem nigdzie takiej sondy jako alementu.

Z ostaniej chwili...
Zobaczymy co z tego wyjdzie ale może będzie jeszcze licznik zużytej energii z wyliczaniem kasy ile to nasze "głupie hobby" zżera :-)

Oczywiście jak zabiorę się za uruchamianie nie zacznę od tego tylko od podstawowych funkcji :-)

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 30 wrz 2005, 10:06

Jestem w szoku!!!! A gdzie widziałeś te tanie konduktometry??

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 30 wrz 2005, 10:17

A żebym to ja pamiętał.... przeglądałęm setki stron w poszukiwaniu. Jak sobie przypomnę dam znać. Wyglądało toto jak grubszy mazak, zasilane z małych baterii.

Awatar użytkownika
stanpiter
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek

Post autor: stanpiter » 01 paź 2005, 06:53

Jeszcze tylko włącz - wyłącz telewizor i będzie ok. pod warunkiem że papu samo się nasypie. Moim zdaniem im więcej kombinacji tym bardziej ma się co pier... a jak prądu braknie to wielu tak się łoskszycy że hej. Wiem napiszesz że będzie podtrzymanie bateryjne pamięci, lecz to nie włączy grzałki lub filtra bo do tego potrzebujesz jeszcze UPS, więc i koszta rosną.
Jak ja się cieszę że nie jestem aż tak leniwy.

Pozdrawiam Piotr

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 01 paź 2005, 07:50

Ja powiem szczerze ze balbym sie powierzyc wszystko jednaj maszynce.Owszem,moze wiele by to ulatwilo i urzadzonko moze byc git,ale jednak bym sie bal...
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 01 paź 2005, 10:58

Powierzanie podmian wody fakt i ja miałbym co do tego opory ale reszta? I tak prawie każdy stosuje teraz termoregulator, komputer pH i zegary do włączania i wyłącznia światła ... więc? Lepiej żeby to było ładne małe estetyczne itd...
Jeśli ktoś chec zastosować UPS proszę bardzo.... wiem że są tacy już teraz, szczerze mówiąc jeśli miał bym parę hodowlaną za 4 tys zł to nie zastanawiał bym się nad UPSem. Narazie problemu takiego nie mam, ale wiem że inni mają, swego czasu na forum Mysiara było sporo o zastosowaniu UPSów przy akwariach.
A z tym układem to jest tak jak z samochodem terenowym w mieście... niby potrzebny nie jest ale... lepiej się czujesz jak masz. To oczywiście żart ale i ma może wpływ na całość max 3%. Snobizm? Może ciut, ale jeśli mam zapłacić 100 zł za 3 układy do włączania światła i napowietrzania, 50 zł za teromregulator i najbidniej 300 zł za jakiś pH komputer i męczyć się z tysiącem przedłużaczy kabli izolawanych partacko taśmą bezbarwną i rozgałęźników to dlaczego mam sobie nie złożyć za 250 czegoś takiego skoro umiem?

Dla totalnych malkontentów... tym którzy twierdzą "że po co" dziękuję za uwagi, szkoda Waszego czasu, bo ... i tak mnie nie przekonacie, żeby nie robić.
Ryby można zabić i bez tak ekstraordynaryjnych ustrojstw. A działać to będzie tak dobrze jak dobre mam nastawienie do tego co robię. Mogę być dobrym hodowcą bez tego a mogę i z tym. Tylko z tym będzie mi ciut łatwiej :-)

Dla zainteresownych, dzięki za uwagi nawet jeśli będą niepochlebne i obiecuję, że finalnym efektem podzielę się z tymi którzy w jakiś sposób przyczynili się do jego powstania.

A inni niech siedzą i marudzą że to do niczego tamto też do d.. a ja bym zrobił lepsze ale mi się nie chce (czytaj: nie umiem).

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 01 paź 2005, 13:21

Przepraszam za te kropki, przeglądarka zgłaszała mi błąd a potem okazało się że jednak 3x zostało wysłane to samo. Moderatora proszę o usunięcie tych postów bo ja nie wiem jak mam to zrobić...

Awatar użytkownika
Jurek
junior
junior

Post autor: Jurek » 02 paź 2005, 06:14

A może coś takiego?;)
Załączniki
p9280006.jpg
p9280006.jpg (42.86 KiB) Przejrzano 8370 razy

Awatar użytkownika
Jurek
junior
junior

Post autor: Jurek » 02 paź 2005, 06:17

Załączniki
p9280014.jpg
p9280014.jpg (35.05 KiB) Przejrzano 8367 razy

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 02 paź 2005, 12:29

Hmmm :-) Jak widać nie tylko ja mam takie pomysły, nawet inni byli szybsi... Cóż popatrzę na funkcje Skalara i postaram się zrobić coś lepiej i więcej. Mi nie chodzi tylko o posiadanie takiego programatora ale również o rozgryzienie programowania jednoukładowców, tak więc nadal nie rezygnuję ze swojego wyzwania :-)

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 02 paź 2005, 12:31

A swoją drogą można było wybrać ładniejszego "placka" na obudowę .....

Awatar użytkownika
fomalhaut
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Wojciech Grzegorzyca
Miejsce zamieszkania/miasto/: Polska

Post autor: fomalhaut » 02 paź 2005, 14:33

Rypnij placka z logo PKMD :lol:
Piotrze!!!!!!
Trzymam kciuki...
Jestem całym serduchem swoim i moich ryb ZA!!!!! (mówię o argumentach jakie przytoczyłeś :lol: :lol: )
Rób!
Jakbym potrafił - dawno bym to miał.
Nie potrafię (elektronika dla mnie skończyła się na etapie ruchu elektronów i dziur w przewodnikach) - umiem co innego, dlatego wiernie będę Ci kibicował do jakiegokolwiek efektu......
Nie mam zamiaru migać się od pracy przy rybach, bo to przyjemność, ale to-to ustrojstwo by mi POMOGŁO jak posałeś....
Chylę czoło przed takim wyzwaniem....
Pozdrawiam
Wojtek
PS.
Dla mnie elektronika sprowadza się do diagnozy jak naprawić komputer PC. Jak coś trzeba pomierzyć - to już wysiadam :oops:
Hardware i software - OK. Ale jak coś mierzyć?! Czysta magia! :oops:
Dlatego PODZIWIEM i POPIERAM... (bo nie mam innego wyjścia :lol: :lol: :lol: )
Ważne jest że Ci się CHCE!!!!!! BRAWO!!!!!
PS. do PS.
A jeszcze, że chce Ci się dzielić tym na forum...... czyste wriactwo!
Ale jak ostatnio zauważyłem (właśnie wróciliśmy z adminką Ewą ze spotkań z Rzeszowie) większość członków (jeśli nie wszyscy) to WARIACI - w pozytywnym sensie tego słowa :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Odpowiedz

Wróć do „Zrób to sam”