"Szybkie zawory"

Pomysły na modernizację akwarium

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

"Szybkie zawory"

Post autor: Hypno » 19 gru 2005, 20:23

Planuję wykonanie własnego filtra kubełkowego o sporej pojemności (ponad 50l brutto) i pojawił mi się problem.... Skąd wziąć zawory, a właściwie zawory i przyłącza, tak aby łatwo było demontować rury przy obsłudze filtra, jednocześnie zapobiegając zassaniu i wyciekowi wody ze zbiornika, czyli to co w każdym kubełku stanowi podstawę...
Może macie jakieś doświadczenia? Przymierzałem zawory od wężu ogrodowych niby "klik" i jest, ale po pierwsze jakoś nie wzbudzają mojego zaufania, a po drugie mają chyba ciut za małą średnicę wewnętrzną i obawiam się że większy kawałek zieleniny mógł by przytykać je.

Dzidek
junior
junior

Post autor: Dzidek » 19 gru 2005, 22:29

Pozdrawiamiam!
W moim akwarium w filtracji mam 3 rodzaje zaworów:
-fluvala fi 12 rozłączne - już nie rozłanczam [odkręcam śrubunek]
-eheima fi 12 rozłączne - rewelacja , bez problemów ale drogie w zakupie[udało mi się na targu - facet nie wiedzał co sprzedaje - ze szperów z Niemiec]
-sagema fi 16 - rewelacja za przystępną cenę, bez problemów [zmuszony byłem kupic nowy]
Ocenę pozostawiam Tobie.
Pozdrawiam!
P.S.W świetle ostatnich postów informuje, że moja klawiatura ma problem z literą C z kreską.Jeżeli komuś z forumowiczów uwłaczam , to zastanowię nad kupnem nowej.

Dzidek
junior
junior

Post autor: Dzidek » 19 gru 2005, 22:31

Przepraszam za to nieszczęsne pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 19 gru 2005, 22:50

A możesz powiedzieć gdzie to trzecie cudo kupić i za ile? Nie miał bym nic przeciwko zdjęciu żeby wiedzieć o co pytać :-)

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 20 gru 2005, 07:41

Ja w swoim akwarium jednak sięgnełem po zawory ogrodnicze i stało się to 4 lata temu . Na wlotach do filtrów gąbki więc skąd ten listek który może to zatkać .
Oczywiście na początku aż nie nabrałem wprawy pojawiały się pewne trudności ( zawory w dnie i żwir ) później już bez problemu .
Dają one możliwość łatwego demontaży , błyskawicznego podłączenia pomiędzy filtr a zbiornik dodatkowych urządzeń ( UV czy inny filtr ) , spuszczania czy dopuszczania wody do zbiornika .
Oferta jest na rynku duża jest tylko jeden mankament że przekrój wewnętrzny jest rzeczywiście mały . Jednak w moim przypadku sprawdzałem to za pomocą licznika do wody . Ile tłumi puszczenie filtra przez zawory ogrodnicze . Mi wyszło że licznik wody założony na filtr który miał dawać 1200 litrów / h faktycznie dawał 550 litrów a po zwężeniu na zaworze jego przepływ zmniejszył się do 487 litrów na godzinę . Jotka widząc moje wąskie gardło ;) sięgnął po zawory bardzo dobrej jakości od sprzedawcy z allegro . Teraz mam zamiar po świętach złożyć monstrum okrzemkowe i mam zestaw właśnie tych zaworów oraz innych ( rurek przelotek itd ) .
Jeżeli Cię to interesuje oferta jest tu http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=2279315

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 20 gru 2005, 07:57

Interesuje i już zakonotowałem ofertę. Ale mi bardziej niż o zawór zwrotny chodziło o system "szybkiego" przyłączania, chyba niefortunnie trochę tytuł postu napisałem. Zawory oczywiście też się przydadzą...
Alek a jak właśnie kwestię przyłączenia do filtra rozwiązaliście z bratem? Można normalnie hydraulicznie podejść do sprawy, ale wolał bym żeby można było szybko i bez dużego kręcenia rozłączyć to wszystko.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 20 gru 2005, 09:12

Na tych zaworach (Zawór kulowy PCV-U D32 ) są nakrętki - tak jest u Jotki . Zamyka zawór i odkręca nakrętkę z wężem . Ja na swoich mam trójniki i szybkozłączki .
Jotka rozwiązał to dziale akwaria tam jest fotka ( mój nowy baniaczek ). Z filtrów wychodzą rurki na węże i odłączenie filtra polega na odłączeniu go z wężami . Plastykowe nakrętki odkręca się ręką bez żadnego klucza i w miarę szybko .
Zastosowane trójniki pozalają na zmiany obiegu i dopuszczanie oraz spuszczanie wody .

jotka
senior
senior
Imie i Nazwisko: JERZY KRAWCEWICZ
Miejsce zamieszkania/miasto/: JAROCIN

Post autor: jotka » 20 gru 2005, 18:12

Jak byś zamawiał zawory lub inne elementy od tego sprzedawcy z allegro to musisz pamiętać że średnica tych zaworów i rurek,
jest inna niż dostepnych w handlu .Niestety trzeba kupić cały komplet wtedy zmontujesz wszystko bez problemów.
Zawory sprawują się rewelacyjnie.Przepływ wody przez zawor jest jeden stopień niżej niż rurka ,dlatego przy zasilaniu 25 mm
zastosowałem zawór PCV-U D32 mm.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
mare777
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Marek Marcinkiewicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Szczecin
Kontaktowanie:

Post autor: mare777 » 21 gru 2005, 01:51

Do zaworów D25 niemal idealnie pasuje standardowa złączka 3/4cala(KW-GZ), trzeba tylko lekko przetrzeć papierem ściernym gwint który później wklejamy do zaworu - sprawdzone trzyma pewnie .Oczywiście muszą to być zawory z króćcami do klejenia bo ma także w ofercie z gwintem.

Odpowiedz

Wróć do „Zrób to sam”