Witajcie.
Czytałem trochę informacji na temat tego pnącza, podobno świetnie wciąga azot i bardzo dobrze radzi sobie w akwarium. Miałem wcześniej w hydroponice papirusy, ale porosły bardzo duże, a potem uschły. Planują teraz zainstalować scindapsusa, ale znalazłem informacje, że jest to roślina trująca.
Pytanie więc mam do doświadczonych akwarystów, czy ktoś używał tej rośliny i czy nie było z nią kłopotów?
Pytanie drugie, choć może naiwne ale lepiej pytać za wczasu. Czy instalując roślinę doniczkową można przywlec jakieś pasożyty do baniaka?
Scindapsus
Moderator: Sylwek
- roh
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Roman Hadziewicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: KĘTRZYN
- Kontaktowanie:
Re: Scindapsus
Odpuść sobie tę roślinę. Może wydzielać korzeniami toksynę, a spadające liście???joca666 pisze:Witajcie.
Czytałem trochę informacji na temat tego pnącza, podobno świetnie wciąga azot i bardzo dobrze radzi sobie w akwarium. Miałem wcześniej w hydroponice papirusy, ale porosły bardzo duże, a potem uschły. Planują teraz zainstalować scindapsusa, ale znalazłem informacje, że jest to roślina trująca.
Pytanie więc mam do doświadczonych akwarystów, czy ktoś używał tej rośliny i czy nie było z nią kłopotów?
Pytanie drugie, choć może naiwne ale lepiej pytać za wczasu. Czy instalując roślinę doniczkową można przywlec jakieś pasożyty do baniaka?
Co do pasożytów, lepiej dmuchać na zimne. Pilnu abyś czegoś nie przywlukł z innym i rybami lub roślanami wodnym,i. Rośliny ziemne zostaw w spokoju i nie zastanawiaj się nad takimi rzeczami. To niepotzrebna ostrożność.
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Jacek Łukasiewicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdańsk
Re: Scindapsus
Dzięki za info. Liście by mi nie wadziły bo będzie w hydroponice,ale korzenie niestety w wodzie.