Płożąca się H. polysperma.
Moderator: Sylwek
- DISPAR
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
- Kontaktowanie:
Płożąca się H. polysperma.
Czy zna ktoś może odpowiedż na pytanie dlaczego mam już drugi przypadek płożenia się H.polysperma w akwarium. To dziwny wzrost rosliny w akwarium bo ona nie chce wcale rosnąć w górę tylko wypuszcza nowe gałązki na boki z tendencją do rozrostu w poziomie.Czyzby cierpiała na nadmiar światła ?
- Załączniki
-
- meblehygrofilia 001.jpg (49.75 KiB) Przejrzano 3660 razy
- rafdisc
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Myślę, że jej cos nie odpowiada i dlatego sie mnoży-broni się w ten sposób przed wyginieciem a także szuka lepszych warunków.Polecam tę stronę www.akwa-mania.mud.pl jeśli chcesz się dowiedziec coś o roślinkach .To mój dobry znajomy który jest specem w tych sprawach, ale myślę że to właśnie warunki im nie odpowiadają-miałem podobny przypadek z Amazonkami.
To H. polysperma "rosanervig"? Czy taka zwykła, zielona, tylko u Ciebie różowieje? Jeżeli to "rosanervig" to imo nie ma się czym przejmować, pozwól jej na zajęcie określonej partii dna, w końcu sama strzeli ku górze, jak zacznie konkurować o światło.
Moim zdaniem Twoja teoria o dużej ilości światła jest jak najbardziej na miejscu.
Rafał
Moim zdaniem Twoja teoria o dużej ilości światła jest jak najbardziej na miejscu.
Rafał
- DISPAR
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
- Kontaktowanie:
To jest H. polysperma ,,Rosanervig". Przed chwilą wszedłem w kalkulator oświetlenia SRWiA i wychodzi na to, że dla tej rośliny powinienem mieć 307 wat światła na swoim akwarium. Być może, że to jest przyczyna takiego wzrostu bo nawet czerwony lotos tygrysi potrzebuje mniej światła. Ale zawsze było to tak, ze jak roślina miała za mało swiatła to mocno ciągneła do góry a nie na boki.