Płożąca się H. polysperma.

Moderator: Sylwek

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Płożąca się H. polysperma.

Post autor: DISPAR » 18 paź 2006, 20:36

Czy zna ktoś może odpowiedż na pytanie dlaczego mam już drugi przypadek płożenia się H.polysperma w akwarium. To dziwny wzrost rosliny w akwarium bo ona nie chce wcale rosnąć w górę tylko wypuszcza nowe gałązki na boki z tendencją do rozrostu w poziomie.Czyzby cierpiała na nadmiar światła ?
Załączniki
meblehygrofilia 001.jpg
meblehygrofilia 001.jpg (49.75 KiB) Przejrzano 3660 razy

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 18 paź 2006, 20:48

Myślę, że jej cos nie odpowiada i dlatego sie mnoży-broni się w ten sposób przed wyginieciem a także szuka lepszych warunków.Polecam tę stronę www.akwa-mania.mud.pl jeśli chcesz się dowiedziec coś o roślinkach .To mój dobry znajomy który jest specem w tych sprawach, ale myślę że to właśnie warunki im nie odpowiadają-miałem podobny przypadek z Amazonkami.

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 19 paź 2006, 09:20

To H. polysperma "rosanervig"? Czy taka zwykła, zielona, tylko u Ciebie różowieje? Jeżeli to "rosanervig" to imo nie ma się czym przejmować, pozwól jej na zajęcie określonej partii dna, w końcu sama strzeli ku górze, jak zacznie konkurować o światło.

Moim zdaniem Twoja teoria o dużej ilości światła jest jak najbardziej na miejscu.

Rafał

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 19 paź 2006, 22:02

To jest H. polysperma ,,Rosanervig". Przed chwilą wszedłem w kalkulator oświetlenia SRWiA i wychodzi na to, że dla tej rośliny powinienem mieć 307 wat światła na swoim akwarium. Być może, że to jest przyczyna takiego wzrostu bo nawet czerwony lotos tygrysi potrzebuje mniej światła. Ale zawsze było to tak, ze jak roślina miała za mało swiatła to mocno ciągneła do góry a nie na boki.

Awatar użytkownika
maxumen
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: maxumen » 22 paź 2006, 19:47

Potwierdzam
U mnie rosła w górę dopuki... nie włączyłem kolejnej świetlówki - od tamtego momentu pełźnie po dnie, ale w sumie fajne zjawisko bo zagęszcza się zarówno jedna jak i druga:)

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 22 paź 2006, 21:38

Miałem kiedyś ta roślinę w akwarium 100litrowym gdzie były tylko dwie świetlówki po 18W i rosła mi normalnie. Może i masz rację bo ta teraz zaczeła tak mi rosnąć od razu jak ja tylko przyniosłem.

Odpowiedz

Wróć do „Rośliny”