Moje rośliny giną.
Moderator: Sylwek
-
- nowicjusz
Moje rośliny giną.
Proszę o pomoc .
Moje roślinki bardzo źle rosną , korzenie nie są białe tylko czarne i gniją wszystkie żabienice mają łodyżki u korzeni czarne. Jak to ratować ?
Parametry wody
ph-6-7
temperatura 30
no3-10mg\l
no2-0
two-10
tww-4
Podłoże żwirek kwarc-piasek
Nie było tego problemu po założeniu akwarium rosły pieknie akwarium ma 360l podejrzewam coś z podłożem . Odmulam go regularnie ale cały czas idzie dużo nie wiem jak to określić powiedzmy brudu.
Moje roślinki bardzo źle rosną , korzenie nie są białe tylko czarne i gniją wszystkie żabienice mają łodyżki u korzeni czarne. Jak to ratować ?
Parametry wody
ph-6-7
temperatura 30
no3-10mg\l
no2-0
two-10
tww-4
Podłoże żwirek kwarc-piasek
Nie było tego problemu po założeniu akwarium rosły pieknie akwarium ma 360l podejrzewam coś z podłożem . Odmulam go regularnie ale cały czas idzie dużo nie wiem jak to określić powiedzmy brudu.
- mirek-gniezno
- senior
- Kontaktowanie:
-
- nowicjusz
- rafdisc
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
wejdź na tę stronę i poszukaj napewno cos znajdziesz http://www.akwa-mania.mud.pl/ dla mnie autorytet w dziedzinie roślin-pomyśl o CO2 z butli wysoko ciśnieniowej a na początek może jakieś kólki z nawozem w podłoże np. JBL starczą na pół roku.
- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
Mirek to było ciut .... złośliwe
No cóż jak Kuba Bogu tak Bóg Fidelowi Castro
Ale chylę czoła, celne i inteligentne chociaż nadal złośliwe 
Z granulacją małą i z określeniem, że piasek jest bee to ja bym uważał
Moje ziele rośnie jak na drożdżach jak narazie a wg. Waszych słów to ja nawet piasku nie mam tylko pył (granulacja poniżej 1mm), oświetlenie też, niech no policzę 0,08W/1l ! Czyli noc polarna prawie według zielarzy. Dobrze że ziele tego nie wie!
To ja może z innej beczki, a może zamiast problemów w warunkach szukać to może były one w .. sadzeniu? Wiem jak to jest jak się ma te no skrupuły (na to woreczek z siemieniem lnianym nie pomaga he he ciekawe czy ktoś załapie o co chodzi) w obcinaniu prawie do zera korzeni przed sadzeniem.

Z granulacją małą i z określeniem, że piasek jest bee to ja bym uważał

To ja może z innej beczki, a może zamiast problemów w warunkach szukać to może były one w .. sadzeniu? Wiem jak to jest jak się ma te no skrupuły (na to woreczek z siemieniem lnianym nie pomaga he he ciekawe czy ktoś załapie o co chodzi) w obcinaniu prawie do zera korzeni przed sadzeniem.
- DISPAR
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
- Kontaktowanie:
Ja sądze, że masz dwa problemy z roslinami. Pierwszy to nadmiar detryfusu (gnijacych resztek roślin i jedzenia) a drugi to właśnie zbyt drobna granulacja podłoża. Tworzą Ci się prawdopodobnie strefy beztlenowe z zalegającego w powierzchniowej warstwie podłoża detryfusu i brak cyrkulacji wody w korzeniach roślin powoduje to, że korzenie nie otrzymują dostatecznej ilości macro i micro pierwiastków do prawidłowego ich wzrostu. Podajesz roślinom jakieś nawozy ? Ja w akwarium mam też ślimaki,, świderki" które mają za zadanie niedopuszczenie do tworzenia się stref beztlenowych. Ale pomyśl też nad lepszą filtracją mechaniczną żeby jak piszesz zlikwidować te ,,brudy" w Twoim akwarium.
Rafdisc i Dispar - ja Wam chyba fotkę pstryknę korzeni roślin rosnących w pyle (0,1-0,3 mm). Strefy beztlenowe - owszem, tworzą się (bo mają), ale o żadnych siarkowodorowych (czarnych) strefach czy gniciu korzeni na czarno mowy nie ma. Odsuwając na chwilę na bok problem Jacka Świerczka - bardzo dużym uproszczeniem jest twierdzenie, że beztlenowe podłoże=gnijące korzenie. Polecam również lekturę forum holenderskiego, jest tam parę osób które również - choć z innych względów niż w moim akwa - robią sobie beztlenowe podłoże.
A już amazonka - roślina typowo błotna - raczej jakąś szczególną fanką dużej ilości tlenu w podłożu nie jest - i zważywszy na jej szczególną żywotność - stawiałbym na jakieś drastyczne niedobory/nadmiary albo konkurencję z innymi gatunkami roślin.
Rafał
A już amazonka - roślina typowo błotna - raczej jakąś szczególną fanką dużej ilości tlenu w podłożu nie jest - i zważywszy na jej szczególną żywotność - stawiałbym na jakieś drastyczne niedobory/nadmiary albo konkurencję z innymi gatunkami roślin.
Rafał
Blyxa - od momentu skiełkowania - rośnie właśnie pół roku (w occie, oczywiście, bo przedtem miała pół roku w akwa roślinnym typowo, stąd te nasiona). Wyrwać krzaczek i pokazać?DISPAR pisze:Może i dobrze Rafał mówisz, ale pokaż mi te Twoje rosliny za pół roku to się z Tobą zgodzę.

Rafał
- DISPAR
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
- Kontaktowanie:
Czy miałes jakieś inne rośliny oprócz tej Blyxy??? Bo ostatnio cokolwiek słyszę o roślinach w Twoim akwarium to tylko Blyxa i Blyxa
Masz dobrą cyrkulację wody w podłożu i brak kłopotów z gniciem korzeni u roślin. Wiemy wszyscy, że każde akwarium jest inne i w Twoim może rosnąć to co u kogoś innego nie urośnie i odwrotnie. Chcemy pomóc koledze znależć przyczynę gnicia korzeni w jego akwarium a nie sprzeczać się kto ma z nas rację. Ja podałem swoje uwagi a Ty swoje - ja się nie upieram, że mam rację.

ZłosliwiecDISPAR pisze:Czy miałes jakieś inne rośliny oprócz tej Blyxy??? Bo ostatnio cokolwiek słyszę o roślinach w Twoim akwarium to tylko Blyxa i Blyxa![]()

Za czasów akwa roślinnego: Blyxa japonica, Saggitaria subulata, Valisneria americana, Valisneria gigantea,Valisneria asiatica, Glossostigma elantoides, Micranthemum umbrosum, Echinodorus amazonicus, Echinodorus sp Tropica, Echinodorus sp Rubin - wszystko rosło tak, że nie nadążałem kosić
Za czasów "octu" - Blyxa japonica (sama się rozsiała, jeszcze w "szklarni"), bliżej nie określony gatunek paprotnicy (najlepiej rośnie ze wszystkich, przywleczony wraz z korzeniem), Saggitaria subulata (włożyłem patrząc jak dobrze ma się blyxa), Echinodorus sp Tropica (najgorzej rośnie - ale o gniciu korzeni mowy nie ma

A co do reszty - to tylko poprosiłem, by nie zrzucać całej winy na domniemaną beztlenowość podłoża - bo imo (a Hypno pewnie stanie za mną murem, z dwoma łysymi to już nie przelewki

Rafał
- rafdisc
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Rafał masz roślinkę która ma korzenie dł 5 cm. i się cieszysz, że rosnie(w sumie dobrze) posadź żabienice amazońską, lotosa (rośliny które mają bardzo mocno rozbudowany system korzeniowy) i zobaczymy jak będą rosły.
. Dispar jestem z tobą - ..."co Oni wiedzą o zawijaniu"...widziałes ich akwa. -zero roślin- ale jak pięknie rosną.
Pozdrawiam.
Ps. chyba że chodzi o pływające - to zmienia postac rzeczy.

Ps. chyba że chodzi o pływające - to zmienia postac rzeczy.
etam... To zabrzmiało tak, jakbym nie wiedział, którą stroną się zielsko wkłada w podłoże..rafdisc pisze:Dispar jestem z tobą - ..."co Oni wiedzą o zawijaniu"...widziałes ich akwa. -zero roślin- ale jak pięknie rosną.Pozdrawiam.
Dla przypomnienia - tak też umiałem:

więc zarozumiale będę twierdził, że z zielskiem dobrze się kumpluję. Zbiornik 1000 litrowy dla przypomnienia, więc masa zielonego w grubych kilogramach. Umiejętność oceny również pozostała - czy jest mu źle, czy dobrze. Teraz - po totalnej zmianie parametrów - przyglądam się pilnie, jak rośnie w pyle - i niedługo pokażę, co można osiągnąć w "błotku". Ale założę już do tego nowy wątek