Witam,
Potrzebuję posadzić coś na przodzie akwarium ale nie wiem jakie roślinki wybrać.Moje akwarium to 240l, pH - 6.5, TwO - 10, azotany max 15, nawożenie raz w tygodniu 1/4 dawki PGClassic.Oświetlenie:
1xhagen flora glo 30w
1xhagen sun glo 30w
1xaquamedic flora 24w
2xphipips (standardowy) po 24w każda
Do kupy 132w plus odbłyśniki.
Obsada: 5x paletka, 6xneon czerwony, 3x otosek, 6xślimak red onion plus 20 krewetek (jeśli oczywiście zostały:))
Podmiana wody 1 raz w tygodniu 80l (2/3 osmoza + 1/3 kranówka +sera aquatan oraz 1/4 dawki PGC)
Może macie jakieś propozycje roślinek które ładnie utworzą trawnik ale nie są tym samym bardzo wymagające.Mogą też być inne roślinki które rosną w miarę szybko ale nie za wysoko.
Z góry dziękuję za pomoc.
Jakie roślinki na przód akwarium???
Moderator: Sylwek
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Re: Jakie roślinki na przód akwarium???
Zobacz tu: http://pkmd.pl/index.php?name=PNphpBB2& ... pic&t=1209sierocki pisze: Potrzebuję posadzić coś na przodzie akwarium ale nie wiem jakie roślinki wybrać.
No i niezmiennie prosimy o uzupełnienie profilu.
- kubamajer
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
- Kontaktowanie:
Mogę polecić np. Sagitaria Subulata, to taka"trawka", mało wymagająca, a jak się zaakilimatyzuje, to będzie trawniczek. Można ją "ukierunkować" wkładając w podłoże np. kulki gliniane - ja tak robiłem i najgęściej zarastała miejsce wokół kulki. Jest wytrzymała na temperaturę i niskie ph i zarasta również zacienione miejsca.
Przy tym oświetleniu można się pokusić też o Echinodorus Tenellus - mniejsza od poprzedniej, nieco trudniejsza, ale wdzięczna roślinka "trawnikowa".
pozdr
Przy tym oświetleniu można się pokusić też o Echinodorus Tenellus - mniejsza od poprzedniej, nieco trudniejsza, ale wdzięczna roślinka "trawnikowa".
pozdr
Sagitaria jest ok, ale trzeba co jakiś czas przerywać, bo rosnąc zbyt gęsto leci do góry nawet ponad 50cm. U mnie tak się ostatnio rozbujała i nawet kwiatki nad wodą puściła 
Polecam Hemianthus micranthemoides . Jak już się przyjmie możesz pielęgnować jak trawnik. Co jakiś czas nożyczki w garść i strzyżesz na równo. Puszcza potem małe zielone listeczki i trawniczek jak marzenie.
Zarośla "Heńka" są kapitalnym miejscem do rozrodu i dorastania krewetek.
Glossostigma elatinoides (języcznik australijski) też jest fajny, ale nie wytrzymuje żerowania dużych dysków i zbrojników. Zwłaszcza spore "glonojady" buszując jak buldożery wyrywają mi całe kępy.
Poza tym "glosia" ma większe od "Dużego Heńka" wymagania co do oświetlenia.

Polecam Hemianthus micranthemoides . Jak już się przyjmie możesz pielęgnować jak trawnik. Co jakiś czas nożyczki w garść i strzyżesz na równo. Puszcza potem małe zielone listeczki i trawniczek jak marzenie.
Zarośla "Heńka" są kapitalnym miejscem do rozrodu i dorastania krewetek.
Glossostigma elatinoides (języcznik australijski) też jest fajny, ale nie wytrzymuje żerowania dużych dysków i zbrojników. Zwłaszcza spore "glonojady" buszując jak buldożery wyrywają mi całe kępy.
Poza tym "glosia" ma większe od "Dużego Heńka" wymagania co do oświetlenia.