Bąbelki powierza na roślinach
Moderator: Sylwek
Bąbelki powierza na roślinach
Witam serdecznie.
Mam pytanie, na moich roślinach (nie wszystkich) znajdują si bąbelki powierza. Male ale widoczne. Nie dość tego, to nawet z niektórych liści leci cały sznur bąbelków ku gorze.
Proszę mi wytłumaczyć co jest tego przyczyną .
Roślin mam sporo i gęsto posadzonych (ODMIANY: żabienic, cryptocoryny, cabomby, oraz jakieś dla mnie nieznane odmiany innych roślin.
Ostatnimi czasy pojawiło sie trochę glonów, głównie nitki, trochę tez takiej zielonej mazi na górnych lisicach, ale to tez chyba nitka.
Co Państwo mogą mi doradzić, i czy walka z glonami to tylko ciągle zbieranie ich czy takie ryby jak otoski walczą z nimi
Mam pytanie, na moich roślinach (nie wszystkich) znajdują si bąbelki powierza. Male ale widoczne. Nie dość tego, to nawet z niektórych liści leci cały sznur bąbelków ku gorze.
Roślin mam sporo i gęsto posadzonych (ODMIANY: żabienic, cryptocoryny, cabomby, oraz jakieś dla mnie nieznane odmiany innych roślin.
Ostatnimi czasy pojawiło sie trochę glonów, głównie nitki, trochę tez takiej zielonej mazi na górnych lisicach, ale to tez chyba nitka.
Co Państwo mogą mi doradzić, i czy walka z glonami to tylko ciągle zbieranie ich czy takie ryby jak otoski walczą z nimi
Mam zbiornik 160 litrów, swaiatlo Philips 2 x 30 watt(maluteńko).
Roślin mam sporo i gęsto posadzonych (ODMIANY: żabienic, cryptocoryny, cabomby, oraz jakieś dla mnie nieznane odmiany innych roślin. Nawożę tylko i wyłącznie odzywką Planta Gainer, podmiana wody 1 x w tygodniu około 10/15 litrów, nieregularnie.
Obsad: 6 x Gurami (3 złociste, 3 mozaikowe) 4 skalary, 3 otoski (czy nie za malo ?), 2 bocje, 3 kiryski, 3 glonojady.
Lada chwila stawiam 500 litrow i 6 paletek (blue dimon tylko) od tego pana http://www.paletki-dyskowce.pl/
Roślin mam sporo i gęsto posadzonych (ODMIANY: żabienic, cryptocoryny, cabomby, oraz jakieś dla mnie nieznane odmiany innych roślin. Nawożę tylko i wyłącznie odzywką Planta Gainer, podmiana wody 1 x w tygodniu około 10/15 litrów, nieregularnie.
Obsad: 6 x Gurami (3 złociste, 3 mozaikowe) 4 skalary, 3 otoski (czy nie za malo ?), 2 bocje, 3 kiryski, 3 glonojady.
Lada chwila stawiam 500 litrow i 6 paletek (blue dimon tylko) od tego pana http://www.paletki-dyskowce.pl/
podejzewam ze masz za duze stezenie NO3, masz przerybione akwa. Zdecydowanie za male podmiany 10/15L na tydzien to zdecydowanie za malo.lakman1 pisze:Mam zbiornik 160 litrów, swaiatlo Philips 2 x 30 watt(maluteńko).
Przedewszystkim ta obsada w takim akwa to sadyzm. Ja mialem 4 skalary w 300L i potrafilo dochodzic do ostrych starc miedzy samcami a co mowic w 160L i do tego 6 gurami hmm to tez ryby terytorialne, bocia natomiast dorasta do 20cm no i to ryba stadna, sam mam 4 sztuki i uwazam ze to jeszcze nie stado a co dopiero dwie.
ps. chyba niemasz zamiaru wpuszczac tej obsady do 500L z paletami???
bo jesli tak to odpusc sobie palety. Szkoda RYB kasy i czasu jaki temu poswiecisz.
- jociak
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Paweł Joć
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
- Kontaktowanie:
Re: Bąbelki powierza na roślinach
To jest normalne zjawisko. Każda roślina w procesie fotosyntezy (zapoznaj sie z tym procesem) wytwarza tlen pobierając z wody dwutlenek węgla i inne mikro i makro elementy. W momencie gdy warunki są bardzo dobre tzn. bilans światła (mocy i ciepłoty), składników odżywczych m. in. dwutlenku węgla są optymalne, to rośliny wytworzą więcej tlenu niż np ryby dadzą radę pobrać. Wtedy, kiedy już więcej tlenu nie może się rozpuścić w wodzie pojawiają się właśnie bąbelki tlenu lub ich całe sznury pnące się ku górze. Jest to zjawisko codzienne np w akwarystyce holenderskiej gdzie celowo dostarcza się wszystkich niezbędnych składników roślinom w myśl optymalnego wzrostu. Takie zajście zaobserwujesz też w momencie dużej podmiany wody. Reakcja roślin będzie natychmiastowa, czyli "bąblowanie" ... pozdrawiamlakman1 pisze:Witam serdecznie.
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Przyczyną jest wytwarzanie tlenu przez rośliny.Mam pytanie, na moich roślinach (nie wszystkich) znajdują si bąbelki powierza. Male ale widoczne. Nie dość tego, to nawet z niektórych liści leci cały sznur bąbelków ku gorze.
Stado otosków jest skuteczne na glony zielenice i okrzemki, ale nie na nitkowate.Co Państwo mogą mi doradzić, i czy walka z glonami to tylko ciągle zbieranie ich czy takie ryby jak otoski walczą z nimi
- rady3
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
- Kontaktowanie:
Re: Bąbelki powierza na roślinach
Gratuluję. Tak właśnie ma być. Tylko się cieszyć z tego. To oznacza, że rośliny dobrze się czują.lakman1 pisze:Witam serdecznie.
jasku pisze:podejzewam ze masz za duze stezenie NO3, masz przerybione akwa. Zdecydowanie za male podmiany 10/15L na tydzien to zdecydowanie za malo.lakman1 pisze:Mam zbiornik 160 litrów, swaiatlo Philips 2 x 30 watt(maluteńko).
Przedewszystkim ta obsada w takim akwa to sadyzm. Ja mialem 4 skalary w 300L i potrafilo dochodzic do ostrych starc miedzy samcami a co mowic w 160L i do tego 6 gurami hmm to tez ryby terytorialne, bocia natomiast dorasta do 20cm no i to ryba stadna, sam mam 4 sztuki i uwazam ze to jeszcze nie stado a co dopiero dwie.
ps. chyba niemasz zamiaru wpuszczac tej obsady do 500L z paletami???
bo jesli tak to odpusc sobie palety. Szkoda RYB kasy i czasu jaki temu poswiecisz.
Napisąłem, że tylko i wyłącznie bede trzymał Palety, 500 litrów i tylko 6 szt. z róznorakich względów.