Jakie ryby do walki z glonami?
Moderator: Sylwek
Jakie ryby do walki z glonami?
Witam,
w czasie mojej dłuższej nieobecności w akwarium pojawiła sie inwazja zielenic i okrzemek.
Obecnie w zbironiku oprócz palet znajduje sie ok 15 małych glonojadów - ale te to chyba tylko z nazwy mają cos wspólnego z glonami. Wydaje mi sie że nie bardzo mają na nie ochote.
Chciałbym sie poradzić Was jakie rybki wpuścić do walki z glonami?
Myślałem o kosiarkach ale te podobno jak urosną to zapominają o glonach.
A moze otoski? Co sądzicie o otoskach? Jakie macie doświadczenia z tymi rybkami? Jak otoski wytrzymują wysze temperatury i czy rzeczywiście są takie skuteczne?
Dodam że atak glonów był chwilowy (podczas mojej nieobecności) - w tej chwil rośliny już nie pokrywają sie glonami ale te glony które sie pojawiły niestety zostały i chciałbym się ich jakoś pozbyć - przecież nie poucinam połowy roślin...
w czasie mojej dłuższej nieobecności w akwarium pojawiła sie inwazja zielenic i okrzemek.
Obecnie w zbironiku oprócz palet znajduje sie ok 15 małych glonojadów - ale te to chyba tylko z nazwy mają cos wspólnego z glonami. Wydaje mi sie że nie bardzo mają na nie ochote.
Chciałbym sie poradzić Was jakie rybki wpuścić do walki z glonami?
Myślałem o kosiarkach ale te podobno jak urosną to zapominają o glonach.
A moze otoski? Co sądzicie o otoskach? Jakie macie doświadczenia z tymi rybkami? Jak otoski wytrzymują wysze temperatury i czy rzeczywiście są takie skuteczne?
Dodam że atak glonów był chwilowy (podczas mojej nieobecności) - w tej chwil rośliny już nie pokrywają sie glonami ale te glony które sie pojawiły niestety zostały i chciałbym się ich jakoś pozbyć - przecież nie poucinam połowy roślin...
- mak
- senior
- Kontaktowanie:
Ale ciężko się z nimi rozstać - moje są już takie fajne spasione, że zal mi je wymienić na mniejszearkadiusz pisze:Sądzę, że watacha otosków jest bardziej skuteczna, nie rosną tak szybko i nie grymaszą, wsuwają to co do nich należy i tyle, radzę zaopatrzyć zbiornik w te rybcie, można i kosiarki kupić ale po tym jak podrosną to należy je wymienić na mniejsze osobniki,
Pozdro

Co to meritum sprawy to też polecam otoski. Jeszcze krewetki amano, ale w moim akwarium coś je zjada. Filtrujące mogę mieć, ale amano są sukcesywnie zjadane, niestety nie udało mi się zaobserwować przez co. (bocje, kosiarki, dyskowce?)