http://www.spychala.zsem.pl/aparat1.jpg
Gdyby działało forum Mysiara mógłbym pokazać zdjęcia sprzed miesiąca ... (teraz też mogę ale zbyt dużo szukania w ciemno).
Moderator: Sylwek
Wydaje mi się, że nie miałeś prawdziwej plagi tych glonów. Mi rosły wszędzie przeważnie i najlepiej na tle strukturalnym, które zamieniły w ruchomą, żyjacą scianę.Myślę,że restart będzie dużo mniej kłopotliwy niż dalsza walka z tymi glonami.Ponieważ w akwarium rosną właściwie tylko na roślinach - to może zamiast kłopotliwego restartu wymienić rośliny (na chwasty: valisneria, egeria, hygrophila, limnophilia itp), podmienić wodę na prawidłowo nawiezioną, dołożyć wspomnianą świetlówkę i poczekać??
Mimo, że wypowiedź nie kierowana do mnie to pokaże jakie ja miałem krosnorosty (roślinki właśnie na etapie wyrzucania z akwa). Wcześniej oczywiście tygodniami je czyściłem, płukałem itp, ale to nic nie dawało. Oto 2 zdjęcia:rafdisc pisze: Wydaje mi się, że nie miałeś prawdziwej plagi tych glonów. Mi rosły wszędzie przeważnie i najlepiej na tle strukturalnym, które zamieniły w ruchomą, żyjacą scianę.
Teraz otrzymasz pewnie kilka przepisów i jak młoda kucharka spróbujesz je połączyć razemWdzięczny będę za jakiś przepisik na 'dobre użyźnianie' wody
pewnie to aluzja dlaczego ja nie podałem przepisu na nawożenie - proszę bardzo - 20 ml nawozu do paprotek lub kaktusów - zależy który na półce bliżej stoi oczywiście po wymianie około 25 % wody - zawsze wiąże te dwie sprawy - nie daje nawozu nie wymieniając wody i odwrotnie . Akwarium około 550 litrów .A jak czytam powyżej - nie zawsze Prezesowi się spieszy
Niezupełnie - nie ruszam podłoża, filtrów, części zielska (ukorzenionego) - więc to trochę mniej niż restart. Biologia zbiornika tak nie cierpi, a to imo ważne._TOM_ pisze: Wymiana wody, wymiana i zwiększenie roślin, dodanie oświetlenia to już jest jak restart, no i wtedy likwiduje przyczynę, nie tylko skutki.
Cocoloco właściwie odpowiedział za mnie. Od siebie chciałbym tylko dodać, że podobne efekty może dawać nadmiar jakiegoś mikro/makroelementu. Metoda walki pozostaje ta sama - spora podmiana wody na tą "prawidłową" plus parę jeszcze rzeczy, o czym poniżej.cocoloco pisze: Mimo że Rafał się nie zgadza ze mną w sprawie bufora zgadzam się z nim oraz z Sieniawskim że czynnikiem powodującym rozwój glonów może być brak jednego ze składników potrzebnego roślinom .
Przerobiłem właściwie wszystkie plagi glonowe, ostatnio nawet zauważyłem glona, jakiego w życiu nigdy przedtem (w ciągu kilkunastu lat) nie widziałem - krasnorost także, ale CZERWONYrafdisc pisze: Wydaje mi się, że nie miałeś prawdziwej plagi tych glonów. Mi rosły wszędzie przeważnie i najlepiej na tle strukturalnym, które zamieniły w ruchomą, żyjacą scianę.Myślę,że restart będzie dużo mniej kłopotliwy niż dalsza walka z tymi glonami.
A teraz do konkretów:walterek pisze: Na pewno nauczy się więcej, kiedy opanuje glony..
Ponieważ - jak napisałeś w swoim pierwszym poście używasz już Planta Gainer - pozostańmy przy nim - co mi zresztą na rękę, bo mam dość porządnie opanowane jego dawkowanie.nothingman pisze: W takim razie, jakie nawożenie zalecasz, jakie nawozy, w jakich dawkach oczywiscie.
Bo to właśnie o to chodzi_TOM_ pisze:(...)chyba że autor skopiuje nasze baniaki w 95% i zrobi sobie identyczne kopie i zestawienia jak my mamy.
Nie sposób tylko napisałem, że warto spróbować. Pisałem, że udało się to z pomocą Rafała, stosowałem się do jego sugestii i po miesiącu akwarium które wydawało się, że jest w stanie beznadziejnym wygląda dość dobrze._TOM_ pisze: Na przykład birdas pokazuje fotki kapci i poleca sposób jak on sobie z glonami polecił.
Oczywiście nie jest podane co miałem, nie ma wyglądu baniaka, nie ma parametrów wody i nie ma "metody" (piszesz, że jest). Raz jeszcze przypomnę, że jest napisane, że moim zdaniem warto spróbować ale ani słowem nie napisałem w jaki sposób. Nie mam doświadczenia w tym temacie - mógłbym jedynie opisać co ja robiłem, ale tak jak zauważyłeś każdy baniak jest inny i każdy zareaguje inaczej na takie samo działania. I właśnie dlatego nie ma "metody". Cały temat o parametrach wody (KH, GH, NO3, NO2, NH3, CO2, FE, PO4, PH), wyglądzie akwa, zdjęciach jak wyglądało, jakie rośliny, jakie akwa itp. jest na discus.org.pl (jak wstanie serwer) i zawsze można tam zajrzeć.Nie jest to atak lub docinek, tylko przykład, że niewiele widać na linkach, niewiele wiadomo co miał i jak to wyglądało w baniaku, a metoda jest podana, że niby tam się sprawdziło.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości