I teraz pytanie: Jak zwalczać glony torfinem , jeżeli zawiera najlepszą pożywkę dla glonów, czyli fosfor?????
Czy to związki humusowe przekłamują pomiar????
A może to jakaś nowa receptura firmy T.?????
Pomiary dokonywane testem Sery.
Moderator: Sylwek
Receptura wcale nie nowa. Juz o tym kiedys pisalem nie pamietam tylko czy tu czy u Mysiara. Tzw. "niektore" preparaty torfowe zalecane sa przez producentow jako swietny srodek na obnizenie pH w akwarium. I nic w tym dziwnego, skoro sa one w gruncie rzeczy roztworem kwasu fosforowego, dla niepoznaki podbarwionym na brazowo (czym? moze torfem, moze kawalkiem kory debowej, moze lyzeczka herbaty YunanJeki pisze: Jak zwalczać glony torfinem , jeżeli zawiera najlepszą pożywkę dla glonów, czyli fosfor?????
Czy to związki humusowe przekłamują pomiar????
A może to jakaś nowa receptura firmy T.?????
Czyli zwalczać torfinem możemy wszystko, tylko nie glonyI nic w tym dziwnego, skoro sa one w gruncie rzeczy roztworem kwasu fosforowego
Ja z tym wywodem się nie spotkałem, a myślałem że Amerykę odkryłemJuz o tym kiedys pisalem nie pamietam tylko czy tu czy u Mysiara
Są żywice pochłaniające fosfor, ale nie używałem i nie mogę polecić,.Masz jakieś sugestie poza podmianami wody jak pozbyć się takiej dysproporcji teraz? Z czasem samo się wyrówna pewnie ... ale roślinki szlak może trafić do tej pory.
Jeżeli Tom pisze o fosforze na poziomie 2,5, z tendencją wzrostową, to glony na pewno będą się miały lepiej, niż przy codziennej nawet podmianie, jak zbije fosfor do odpowiedniego poziomu , to może zmniejszyć podmiany tak, aby utrzymać po4 na niskim poziomie.Poza tym znam kilka akwari, w których zastosowano stałą podmianę i roślinki mają się dobrze, a glony omijają je bokiem.Oczywiście że optymalnie byłoby , gdyby zmienił baniak na np. 3x większy, ale szuka sposobu na pozbycie się po4 w tym co ma.compi pisze:10% podmiana wody dziennie to moim zdaniem dobra recepta na glony (ale raczej dla poprawienia ich kondycji)..
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości