Oswietlenie żarówkami LED

Moderator: Sylwek

Awatar użytkownika
Marek81
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek Szymaniak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ząbki
Kontaktowanie:

Post autor: Marek81 » 02 maja 2009, 15:08

Marcinie a przeczytałeś ten wątek od początku ???
Czy myślisz że ktoś wydawał by 1000zł na oświetlenie LED gdyby nie dawało efektów???
Pomyśl !

Awatar użytkownika
pyrkosz61
senior
senior
Imie i Nazwisko: Piotr Łęcki

Post autor: pyrkosz61 » 02 maja 2009, 16:15

U mnie wygląda to tak.
Ogółem świeci 330 diod. Zaznaczam jednak że zdjęcie trochę zawyża światło.
Załączniki
DSCF2041.JPG
DSCF2041.JPG (55.43 KiB) Przejrzano 6703 razy

Awatar użytkownika
Marcin_P_
junior
junior
Imie i Nazwisko: Marcin Piłka
Miejsce zamieszkania/miasto/: Legnica

Post autor: Marcin_P_ » 02 maja 2009, 16:25

Obawiam sie że 1000zł to mało żeby był efekt pirunujący na ledach przy sporym zbiorniku np 1,5m długości
Narazie technika led jest jeszcze droga ale ma wiele możliwości
Wall washer
Panele Led
LEDYMITY
http://www.solarint.pl/index.php?n=131

jak by ktoś chciał zbudowac na ledach to bym sie oparł raczej na
http://sklep.ledy.pl/product_info.php?products_id=580

Jest jeszcze kwestia widma ledów które załączyłem wcześniej,
niestety jak widać w tak wąskim paśmie emisji nasze ryby nie bedą ładnie wybarwione a roślinki raczej zmarnieją brak ultrafioletu do fotosyntezy.

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4

Post autor: TURYSTA » 02 maja 2009, 17:52

Marcin jak chcesz zacząć dyskusję w dziedzinie Led w akwarium to kilka faktów:
1 widmo led barwa od 3200k do 10000 k (jednak pełne)
2 pisałem o tym już w tym wątku (wystarczy poszukać przeczytać)
3 1,5 metrowe akwarium oświetlone ledami to koszt około 464 zł + zasilacz
tańsza wersja 3 wat 32 led x 14,50 barwa 6000 +/- 500 k lub
droższa wersja 3 wat32 x 25 zł barwa 6500 diody CREE
4 technika LED jest bardzo rozwinięta tylko jeszcze o tym nie wiesz
5 na forum akwarium Bogdana Mosóra , Spidera72 no i moje (którego jeszcze nie ma )
6 ultrafiolet jest Ci w roślinach tak potrzebny jak piekarzowi gips do bułek
7 rośliny potrzebują widma niebieskiego i czerwonego (wykresy też znajdziesz w tym wątku ) barwa od 4000 do 6500
8 w takim widmie to masz świetlówki philips master tld 965 akwarium wygląda bardo naturalnie.
9 Lumeny to pasmo widoczne dla oka człowieka a nie dla roślin więc sobie możesz liczyć ile chcesz. Też o tym pisaliśmy
10 Radzę przeczytać cały wątek od początku a znajdziesz wiele odpowiedzi na swoje pytania.

Fal- jest oświetlenie do morszczyzny panel LED możliwość ustawienie widma za mocą pokrętła cena 3200 zł ?(nadaje się tez do roślinnego)
O ile mi wiadomo w morszczyźnie stawia się na kolor niebieskie i do tego są odpowiednie Led i można samemu to zmajstrować.
Co do wspomnianych świetlówek są też dostępne w Polsce cena od 30 euro )
Poczytasz znajdziesz i linka do tych świetlówek.

Awatar użytkownika
Marcin_P_
junior
junior

Post autor: Marcin_P_ » 02 maja 2009, 18:50

Wow
Ale haos pojęć niech kolega turysta sie nie obrazi i mnie źle nie zrozumie ale

Widmo optyczne (spektrum) – jest tp obraz uzyskany w wyniku rozłożenia światła niemonochromatycznego na składowe o różnych długościach fal (różnych barwach), np. za pomocą pryzmatu lub siatki dyfrakcyjnej. w zakresie długości fali w jednostce nanometrów. Niezaleznie od temperatury żródła światla wyrażonej w Kelwinach która jest podstawową długością fali.( ledy mają tylko podstawową dlatego mają wąskie pasmo i w takim przypadku temperatura bedzie odpowiadać długości fali mniej wiecej.

co do fotosyntezy roślin to przepraszam za nie wiedze ale z tego co napisałes wynka że juz potrzebujesz czerwonej led białej i niebieskiej żeby mieć odpowiednie widmo dla wszystkich mieszkańców akwa )

a co do lumenów jest to strumień świetlny wysłany w jednostkowy kąt bryłowy (steradian) przez punktowe źródło światła o światłości jednej kandeli umieszczone w wierzchołku tego kąta. Niekoniecznie widziane przez ludzkie oko.

Co do świetlówek led i morszczyzny musisz sie zagłębic jak wygląda taki biotop i dlaczego nawet hqi stosuja o temp 16000 K.

temat przeczytałem cierpliwie od początku
wydaje mi sie ze hobby niepolega na oszczedzaniu i żeby wyglądało musi swoje pożreć.
Natomiast ledy jako uzupełnienie oświetlenia podstawowego jak najbardziej jestem za.

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: TURYSTA » 02 maja 2009, 19:30

Ok masz rację :)))
To barwa dla roślin:
Obrazek

A teraz odpowiednia dioda hmmm jaka by tu wsadzić
Damy tą
http://www.edison-opto.com.tw/pdf/Edixe ... R_V1.3.pdf
Karta katalogowa mówi sama za siebie.
Masz opisane widma jak się znasz to sam wyciągniesz wnioski :)

Oczywiście barwę można przeskalować ale do tego celu stosuję się diody RGB gdzie sam ustawiasz barwę jaką chcesz http://www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=p ... re=related.
Przypominasz mi gościa z Lublina który negował a sam ma teraz LED.

Awatar użytkownika
pyrkosz61
senior
senior

Post autor: pyrkosz61 » 02 maja 2009, 20:07

Marcin_P_ pisze:Wow

Co do świetlówek led i morszczyzny musisz sie zagłębic jak wygląda taki biotop i dlaczego nawet hqi stosuja o temp 16000 K.

.
Muszę pochwalić się że połowa moich LED jest o temp.15000 K
W tym wątku było już tyle wykresów i naukowych przytoczeń, podejrzewam
że dla większości
jak i dla mnie nie zrozumiałych , powinien przyjść czas na konkrety.
U mnie przy 70 cm. wysokości zbiornika i herbacianej wodzie rośliny rosną.
Nie długo miną trzy miesiące od startu nowego akwa. i cieszy mnie brak
glonów :wink:

Awatar użytkownika
Marcin_P_
junior
junior

Post autor: Marcin_P_ » 02 maja 2009, 20:07

Jeśli chodzi o diodę to tylko ciepły biały ma w miarę widmo ale zato ilość lm mała 3W to około 80lm (8000lm to 300W marnie troche). Reszta diód w zależności od koloru szpila na widmie nie nadają sie.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pyrkosz61
senior
senior

Post autor: pyrkosz61 » 02 maja 2009, 20:33

Marcin_P_ pisze:Jeśli chodzi o diodę to tylko ciepły biały ma w miarę widmo ale zato ilość lm mała 3W to około 80lm (8000lm to 300W marnie troche). Reszta diód w zależności od koloru szpila na widmie nie nadają sie.
Pozdrawiam
Błąd, najmocniejsze są diody o barwie zimnej białej.

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: TURYSTA » 02 maja 2009, 21:15

Ja mam diody 120 lumen a widziałem i diody 200 lumen tylko ich cena była trochę nie zachęcająca.

Awatar użytkownika
Marcin_P_
junior
junior

Post autor: Marcin_P_ » 03 maja 2009, 10:01

Witam

Wyżej podałem link do diody 10W 700-900lm niestety barwa zimna wąskie spektrum cena 100pln za szt. przy 10szt osiągniemy max 9000lm za 1000pl+zasilanie porównująć z hqi 2x70W da nam 13000lm za 500zł.
Na dzień dzisiejszy jak juz wspomniałem jeszcze za droga jest technika led, co nie znaczy ze sie nie zmieni.

A tak poza tematem
Dla ciekawostki niedawno pojawiły sie (ale nie u nas w kraju) również lampki xenonowe 5W sztuka na 24V,
http://www.sparksdirect.co.uk/xflex-xen ... 5igg74chr0
udało mi sie ściągnąć 20szt i powiesić nad akwa efekt przyznam sie szczeże marny.

Osobiście jestem raczej przekonany do ksenonów z auta cena przyzwoita sie juz zrobiła przykładowo http://allegro.pl/item618630549_zx6_zes ... mocja.html

mamy 70W energi 6400lm dwa punkty świetlne za 155zł + zasilacz ze starego pc-ta.
Jedna pojawia sie inny problem jaka oprawa? (wysoka temp jak hqi)
ja swojego czasu używałem xenona bez oprawy aż przetwornica padła była z demobilu miałaprawo.
Efekt świetlny rewelka wieczorem ładnie było widać tęcze na podłodze.

pozdrwaiam

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: TURYSTA » 03 maja 2009, 10:51

Marcin widzę że nie przekonam Cie do swoich racji.
Odnośnie roślin nie liczy się wat/l to tylko teoria która niby się sprawdza ale no właśnie ale co powiesz na akwarium 0,3 wata z bujną zielenią ?.
Jeszce raz Ci napisze że lumeny to dla człowieka a K dla roślin to co dla Ciebie jest mroczne dla roślin jest halogenem przykład akwarium pyrkosza gdzie widma niebieskiego jest mnóstwo a akwarium mroczne.
Akwarium Bogdana 99 wat i Spidera 14 wat i moje 72 wat , widma niebieskiego też bardzo dużo a jednak widzisz je jako jasne.Oko ludzkie możesz oszukać,roślin nie.
Chcesz xeony to sobie załóż chcesz zasilanie z pc montuj.
My tu piszemy o LED i nad tym pracujemy.
Efekt tęczy na podłodze to efekt przechodzenia i załamania światła uczyli na fizyce tego w 7 klasie.
Jak dalej będziesz patrzył na lumeny to daleko nie zajedziesz.
Pewnie powiesz co za bzdury. Ok a wziąłeś pod uwagę światło ukierunkowane + przenikliwość przez taflę wody ?
Świetlówki tracą na tym bardzo dużo bo świecą w koło. HQI więcej wydaje ciepła niż efektywnego światła i jeszcze musi przejść przez taflę wody.
A przy led 3 wat posyłasz całe oświetlenie do dna po prostu większa efektywność prąd światło.
Nie mam zamiaru Cie już przekonywać do Twoich racji zrobisz i podejdziesz do tematu jak chcesz ale pisz na temat LED a nie o xenonach.

Awatar użytkownika
Marcin_P_
junior
junior

Post autor: Marcin_P_ » 03 maja 2009, 13:52

Efektywność żródła określa sie moc pożarta a iloś światla oddana w lm.
Jeśli chodzi o ilość światla (w lm) w akwa to nie chodzi mi tylko o roślinki ale o wygląd całosci i co w nim pływa, wiecej lm bardziej żuca sie w oczy, a widmo źródła nadaje odpowiednich kolorów.

A teraz zerknij na załączone zdjęcia jedno przedstawia rybke w oświetleniu t5 zwykłych świetlówek (mają podobne widmo do led ciepły) a na drugim ta sama rybka na ksenonowym oceń sam.

Kolega który rozpoczoł temat prosił o dyskusje a wiec włączyłem sie do niej bo eksperymentowałem z oświetleniem juz dawno i chciałem sie podzielić wrażeniami a tym samym żeczowo podejść do sprawy w oparciu o troszke teorii
Załączniki
paletki.rar
(236.95 KiB) Pobrany 211 razy

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: TURYSTA » 03 maja 2009, 16:52

No to ja już nic nie rozumie piszesz o wybarwianiu,wyglądzie.
Przecież sam rozum mówi jak chcesz podkreślić jakiś kolor stosujesz odpowiednią świetlówkę z widmem.To samo ma się do LED odpowiednie widmo załatwi sprawę i po problemie. Pewnie nie wiesz że są diody z ra 93.
Jest jedna różnica po między diodami i świetlówkami czy hqi.
Mniejszy pobór energii diody
Droższy start diody
Większa efektywność świetlna diod
Amen

ps zanim jeszcze napiszesz nam tu jakiś doktorat w temacie Led pokaż co masz a ocenimy Twoje rady. I wbij sobie raz do głowy lumeny dla oka ludzkiego podałem Ci kartę katalogową diody z wykresami podobno się znasz ale widzę że znasz się na wikopedi kopiuj /wklej.
Doceń naszą pracę i to co osiągnęliśmy a nie swoje wywody rodem z planety mars.
Przekonaj do swojej sugestii mnie SPAJDERA PURKOSZA Bogdana Hypno.
Do ludzi którzy zamiast pitu pitu zrobili i działają w technologi LED.

Awatar użytkownika
Marcin_P_
junior
junior

Post autor: Marcin_P_ » 03 maja 2009, 17:18

pisze poraz ostatni bo i tak do ciebie nie dotrze

problem z ledami jest taki ze diody o dużej sprawnosci (lm/W) maja wąskie widmo, współczynnik oddawania barwy Ra 65%

podałeś diode o szerokim widmie ale sprawność jej jest niska jak napisałem ci wcześniej 120lm na 3W co wynika z karty katalogowej która dałeś (ty wyciągasz nawet 200lm z 3W)
co daje przy 24 diodach 70W i 4800lm a HQI 70W i 6200lm przy pełnym widmie, współczynnik oddawania barwy Ra 87%

Jesli ineresuje cie juz moja wiedza skonczyłem Polibude we Wrocku mgr inżynieri elektrycznej inż elektroenergetyk
i coś nie coś liznołem na ten temat.

Miło sie rozmawiało
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 03 maja 2009, 18:28 przez Marcin_P_, łącznie zmieniany 1 raz.

Odpowiedz

Wróć do „Oświetlenie”