Oswietlenie żarówkami LED

Moderator: Sylwek

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Re: Oswietlenie żarówkami LED

Post autor: Bogdan » 25 wrz 2009, 19:52

krawiecm pisze:Bogdan może przeoczyłem(jeśli tak to napisz gdzie to znajdę), ale nie zauważyłem jakie LED-y stosujesz i i jak cenowo wynioło cię ta zmiana oświetlenia. Jeśli masz foto(dokładniejsze)jak zamocowałeś te LED-y, czy woda bezpośrednio leci po rym profilu Alu?

KiM
Pewnie przeoczyłeś.
Zastosowałem 24 diody o mocy 3 W po 14 zł i 9 po 24 zł też 3 W
Te droższe jaśniej świecą i mają jednakową barwę czego niestety nie można powiedzieć o tych tańszych.
Diody przykręcone są do płaskownika aluminiowego 6X20 mm wkrętami i całość przymocowana jest do rury nierdzewnej 20 X 20 X 1,5 mm którą płynie woda.
Koszt rury i płaskownika to kolejne 100 zeta

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Leszek Mikołajczak
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 25 wrz 2009, 21:24

@janusz25 - wystarczy wywalić transformator i mostek, oraz stabilizator LM7805. Teraz do Skalara doprowadzasz zasilanie z ATXa - żółty przewód w miejsce nóżki nr 1 po LM7805, czarny zamiast nóżki środkowej, czerwony zamiast nóżki 3ciej. w ten sposób dostarczone zostaną napięcia +12 i +5V, ponadto można już "czerpać" zasilanie dla LEDówmocy prosto z wyjścia LED(PWM) - pamiętać należy o ograniczeniu prądu dla LEDów mocy zgodnie z ich parametrami. Przy 30W led tranzystor wyjściowy nie wymaga radiatora. Powyżej trzeba będzie mu coś przykręcić na plecy, mimo że to twardziel na większą moc lecz bez skomplikowanej przeróbki obwodu sterowania bramką niestety będzie się grzał. Oczywiście żeby zasilacz ATX wystartował, trzeba zewrzeć odpowiednie 2 przewody w tej dużej wtyczce - nie pamiętam teraz które ale to się znajdzie w sieci.

Trzeba będzie jeszcze tak zakombinować z ustawieniem zegara w skalarze żeby noc stała się dniem ;) bo przecież to wyjście było przeznaczone dla światełka nocnego.

Bogdan - tak to już jest z tańszymi LEdami ;(. Interesuje mnie jeszcze jak rozwiązaliście zasilanie a w szczególności kontrolę prądu, no ale podejrzewam że Ty jako "user" nie wiesz co tam "kuństruktor" zamieszał....

Awatar użytkownika
janusz25
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Janusz Pieniący
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kotarwice
Kontaktowanie:

Post autor: janusz25 » 26 wrz 2009, 18:55

dzięki za odpowiedz loccutus jak prace na nowym skalarem bo może by sobie złożył nowego.

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 26 wrz 2009, 21:14

Prace postępują i to bardzo ładnie, ale (nie)stety nowego skalara już nie będzie można złożyć samemu - c'est la vie....

Awatar użytkownika
janusz25
członek PKMD
Kontaktowanie:

Post autor: janusz25 » 27 wrz 2009, 08:00

loccutus widze że wszedzie wdziera się komercja i trzeba samemu wziąć się do pracy nad usprawnieniem skalara myślałem że jesteś open sors a ty ja każdy chcesz zarobić.

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 27 wrz 2009, 10:16

Po pierwsze - projekt do wersji 5.2 jest całkowicie darmowy, upubliczniony i każdy może sobie go wykonać jeśli potrafi, lub znajdzie BEZINTERESOWNĄ pomoc innych osób tak jak tu na forum od Piotrka.
Po drugie - pretensje do kogoś kto chce na własnej uczciwej pracy i pomyśle zarobić na chleb są moim zdaniem nie na miejscu - pretensje miej do ludzi którzy zaczęli skalarem handlować na lewo i prawo bo to dzięki nim podjąłem decyzję o zamknięciu projektu w wersji publicznej. Zresztą nie będę się tłumaczył z własnych decyzji bo każdy kto interesował się projektem widział jak było - nie po to od 2004 roku siedzę, tracę czas i kasę pracując nad projektem żeby inni na nim bezczelnie zarabiali.
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2009, 19:32 przez loccutus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
janusz25
członek PKMD
Kontaktowanie:

Post autor: janusz25 » 27 wrz 2009, 14:05

sory ale myślałem że za jakąś opłatą bedzie dostępne oprogramowanie i schematy a nie gotowy produkt za potężne pieniądze bo niektórzy maja trochę części i może by sobie coś zrobili ale to nic.

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 27 wrz 2009, 16:14

Uwierz że bardzo bym chciał, ale jak napisałem - takie jest życie. Upubliczniając projekt wystawiam się prędzej czy później na strzał nieuczciwego użytkownika który postanowi sobie dorobić jadąc na moich plecach bez mojej zgody i wiedzy, druga sprawa że nikt poważnie nie będzie dyskutował o komercjalizacji produktu, który każdy może sobie skopiować. A moim celem jest zrobienie sterownika nowoczesnego i dostępnego dla wszystkich - nie tylko tych, którzy potrafią obchodzić się z lutownicą. Tak więc o ile będzie mi dane stworzyć kolejną wersję to będzie to już czysto komercyjny produkt z papierami, pudełkiem, gwarancją itd. Co do ceny - nie mam na nią de facto wpływu - ustali ją sam rynek ;)
Kończmy bo zaśmiecamy temat....

lopuch
junior
junior
Imie i Nazwisko: Tomasz Łopuszyński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łódź

Post autor: lopuch » 03 paź 2009, 19:54

Ja mam takie pytanie do osob bardziej zorientowanych w elektronice. Chialem do mojego nowego akwa ktore ma byc oswietlane ledami stworzyc imitacje dnia. Ale nie mam pojecia gdzie moge kupic sciemniacz pod ledy (beda zasilane zasilaczem lub dwoma zasilaczami pradowymi). Chcialbym ustawic tak aby przez 4 godziny ledy rozjasnialy sie od 0 do max przez nastepne 4 swiecily na maxa a ostatnie 4 od maxa do 0.

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 03 paź 2009, 21:20

Ile tych LEDów i jakiej mocy łącznie ?

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 04 paź 2009, 00:10

no, widzę że temat który spędzał sen z powiek, odżył dzięki diodom. Tylko się cieszyć. I pomyśleć że jeszcze nie tak dawno z loccutus męczyliśmy temat wschodu i zachodu słońca ze świetlówkami T5 :)

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 04 paź 2009, 10:24

:)

http://www.youtube.com/watch?v=Njy1Fv7C6BQ - Ledy są niesamowite - macie coś dla oka. Dwa moduły 90W nad morskim cukiereczkiem. ;)

lopuch
junior
junior

Post autor: lopuch » 04 paź 2009, 13:17

loccutus pisze:Ile tych LEDów i jakiej mocy łącznie ?

Planuje 23 biale ledy i 9 czerwonych biale beda cree 700mA 3,3V czrwonych jeszcze nie wybralem mozesz tez jakies polecic?

Akwarium 125x50x60 (60 wysokosc byc moze 55 jeszcze zobacze)

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 04 paź 2009, 16:38

Jeślibyś użył zasilacza 24V, to ledy 3,3V możesz połączyć w łańcuchy po 7 sztuk i szeregowo dołożyć rezystor 1.5R/1-2W na którym wydzieli się około 0.5W mocy w postaci ciepła. Idealnym rozwiązaniem byłoby zastosowanie driverów prądowych - 1 sztuka na każde 6 sztuk LED (i zasilanie tego 24V).

Pozostanie jeszcze zdobycie kontrolera który by realizował cykl symulacji oświetlenia w ciągu dnia.

lopuch
junior
junior

Post autor: lopuch » 04 paź 2009, 16:48

Ja myslalem o zastosowaniu driverow pradowych ale widzialem w necie takie ktore obsluguja wieksza ilosc diod niz 6. Wlasnie chodzi o znalezienie tego kontrolera nie jestem zbyt dobry w elektronice wiec nie wiem czy taki kontroler umieszcza sie przed czy po zasilaczu i czy musza miec takie same parametry pradu.

Odpowiedz

Wróć do „Oświetlenie”