Oswietlenie żarówkami LED

Moderator: Sylwek

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4

Re: Oswietlenie żarówkami LED

Post autor: TURYSTA » 25 sie 2009, 18:51

Coś zamarło to ożywimy

Akwarium było zastawione samo sobie od 26 lipca do 23 sierpnia. Bez nawożenia i podmiany wody

Obrazek

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5fc ... f9724.html

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: TURYSTA » 03 wrz 2009, 08:16

Uwaga w końcu ceny topnieją teraz w prosty sposób można mieć tanie oświetlenie LED bez żadnych przeróbek i kombinacji z ciepłem
http://www.mediajet.pl/ecoled-swietlowk ... p-235.html
Cena 145 zł wydaje się być przystępna do wszystkich.

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 03 wrz 2009, 09:24

Także i ja skusiłem się na LEDy, zakupiłem takie oto moduły:
http://www.allegro.pl/item710568938_wod ... _neon.html
kupiłem 70 modułów po 5 led w każdym, więc mam 350 led w sumie.
Powiem szczerze, myślałem że będzie jaśniej w zbiorniku (450 l.). Czy może mi ktoś pomóc i przeliczyć jakie mam teraz światło w porównaniu ze "starymi vatami", bo coś ten przelicznik który podaje Niki na początku mi nie pasuje, albo źle przeliczam :roll:

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: TURYSTA » 03 wrz 2009, 09:36

A no Niki zawierzył opisom na opakowaniu lub na www. Ja zawierzyłem logicznemu myśleniu a efekt zarówno u mnie jak i u Bogdana widoczny.
Powinno się stosować power ledy albo diody o dużej mocy. Te podane w linku ,to właśnie nowy typ diod ale są jeszcze lepsze gdzie jedna dioda daje 1 wat światła przy niskim poborze energii.
na 450 powinno być 24 diod led x 3 wat w 2 belkach po 12 diod jak ja mam. Można domontować kolimnatory ograniczające kąt z 120 stopni do 90 . Uzyskasz więcej światła w akwarium niż ja.
Odnośnie tych modułów to po prostu lipa trzeba nie dość że ich wiele a dwa przenikliwość przez tafle wody jest mniejsza niż przy power ledach.

Współpraca internautów może wiele wnieść a już każdy znajduje coś ciekawszego
A teraz bombowy temat może ktoś się zdecyduje
http://www.fish-street.com/weipro_led_l ... egory_id=0

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 03 wrz 2009, 20:29

Może i diody (moduły) lipa ale:
1) w swoim akwa 450 l mam tylko 28 modułów białych i 12 niebieskich. To jest połowa tego co kupił Krzychu. LEDy dokładnie te same, nawet kupione u tego samego sprzedawcy.
2) Rośliny nie giną, glonów zero.
Ja jestem bardzo zadowolony.

Krzychu sprzedawca napisał, że jeden moduł ma pobór 0,36 [W].

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 03 wrz 2009, 20:41

birdas pisze:Może i diody (moduły) lipa ale:
1) w swoim akwa 450 l mam tylko 28 modułów białych i 12 niebieskich. To jest połowa tego co kupił Krzychu. LEDy dokładnie te same, nawet kupione u tego samego sprzedawcy.
2) Rośliny nie giną, glonów zero.
ad 1) Leniwy jestem, więc niewiele szukałem... ;)
ad 2) Dopiero ok. 2 tygodni je stosuję, ale... glonów nie widzę (odpukałem), roślinki troszkę rosną (a świecę na razie tym systemem tylko 3 godz./dobę), poza tym nie zaniechałem jeszcze dotychczasowego świecenia - ok 72 W (wiem, marnie)
akwa ma o jeden tydzień mniej niż Twoje

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Leszek Mikołajczak
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 12 wrz 2009, 15:44

Stosuje ktoś mix ledów w kolorach Biały, czerwony niebieski ? wydaje mi się że to najoptymalniejsze rozwiązanie dla urody podopiecznych no i wzrostu zielska....

co do samych ledów - wieczorem Wam coś pokażę ;)

Awatar użytkownika
Marek81
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek Szymaniak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ząbki
Kontaktowanie:

Post autor: Marek81 » 12 wrz 2009, 22:07

Leszku śpisz ??
Miałeś coś pokazać !! :lol:

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 13 wrz 2009, 08:48

Goście przyszli i ... no ;).....

To jest Lampa LED 120W - 120 Ledów 1W połączonych w 3 sekcje. Właśnie się taką bawię. Nie patrzcie na wystrój akwarium i na jego stan bo tyle co zostało "zresetowane" i zielsko wygląda jak psu z ... wyrwane, ale zaręczam Wam że tego mchu wcześniej było 4x więcej. Rośnie strasznie szybko. Lampa po prostu sobie na szkle leży. Na akwarium jest jeszcze korona, ale celowo nie założyłem jej do zdjęcia.

Obrazek

Lampa jest przeznaczona do akwariów morskich, mix ledów daje kolor ok 160000K. Zdjęcie było robione w momencie gdy słońce zajrzało do pokoju przez okna. Zobaczcie ile to daje światła.

Mam jeszcze świetlówki LED o łącznej mocy 90W, zrobione z ledów PLCC. Każda świetlóka 15W ma tych ledów 172 sztuki. Światła dają nieco mniej. Generalnie bawię "poznawczo" i wywnioskowałem, że żeby uzyskać efekt jaki był przy stosowaniu wcześniej lamp HQI, trzeba dać co najmniej 0.5-0.8 W światła LED ale w diodach typu POWER. Zastanawia mnie natomiast ta kombinacja z mixem kolorów czerwony, biały niebieski w celu skonstruowania widma zbliżonego do świetlówek Aquarelle - takie coś muszę "sporządzić" w najbliższym czasie.

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: TURYSTA » 13 wrz 2009, 09:17

A no ja stosuje mixa czerwona 630-640 nm i niebieska 470 nm ale coś mi się wydaje ze 430 nm będzie lepsza.

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 13 wrz 2009, 09:30

a w jakich proporcjach?

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: TURYSTA » 13 wrz 2009, 10:19

Zastosowałem diody smd w proporcji biała 5500 czerwona 640 niebieska 470 nm biała 5500. I tak w kółko na odcinku 1 metra co 2 cm dioda. Przy 24 ledach 3 wat.
Wnioskuję że to chyba za mało albo za słabe ledy. Jednak ryby barwy niebieskiej błyszczą a czerwonej są bardziej wybarwione.
Świecę dopiero 2 tydzień bez nawożenia dopiero dziś dodałem fe było 0 ppm.Zobaczymy co dalej.

Niby to barwa aquarelle i gro luxa śledząc wykresy widma

Z drugiej strony patrząc stosowałem 1 świetlówkę 6500 a druga gro luxa czy aquarelle .
Można by się oprzeć w układzie barwy 50% na 50 %.
Jednak stosując barwę światła 5500 k niebieskich diod może być mniej. Sama ta barwa niebieskiego wprowadza dość dużo.

Awatar użytkownika
pyrkosz61
senior
senior
Imie i Nazwisko: Piotr Łęcki

Post autor: pyrkosz61 » 13 wrz 2009, 14:05

loccutus pisze:
To jest Lampa LED 120W - 120 Ledów 1W połączonych w 3 sekcje.
Mówiąc o LED mamy na myśli oszczędności , a w Twoim przypadku ich nie widać :cry:

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 13 wrz 2009, 14:50

rozwiń tą myśl bo szczerze mówiąc nie rozumiem co tu jest nieoszczędnego ?

250W światła z lampy HQI odpowiada tej lampie - co porównywałem zanim zdjąłem HQI, biorąc pod uwagę zużycie energii ta lampa pobiera łącznie 153W - przed chwilą zmierzyłem miernikiem RMS. ledów jest 120W więc wynika na 80% sprawność lampy - samej oszczędności na prądzie jest co najmniej 100W (HQI też nie ma 100% sprawności) . Koszty zakupu są spore, nie wiadomo kiedy się to zwróci ale zalet jest sporo więcej - ładniejsze i silniejsze zwłaszcza przy dnie światło, wrażenie bardziej przezroczystej wody, brak grzania wody od lampy, możliwość sterowania jasnością - jedną lampą załatwiam dzienne i nocne oświetlenie itd....
Iwek_22 pisze:Także i ja skusiłem się na LEDy, zakupiłem takie oto moduły:.... :roll:
birdas pisze: Krzychu sprzedawca napisał, że jeden moduł ma pobór 0,36 [W].
Sprzedawca naściemniał i to zdrowo - już z prostej matematyki wynika że: 12V * 20mA = 12 * 0,02 = 0,24W i jest to moc pobierana przez moduł ;) te 0,36W można między bajki wsadzić. 5 takich modułów daje tyle światła co powiedzmy 1 dobra 1W dioda. Moje akwarium ma około 150 litrów = można powiedzieć że świeci nad nim dobrze ponad 400 takich modułów.
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2009, 19:02 przez loccutus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 13 wrz 2009, 17:50

loccutus pisze: Sprzedawca naściemniał i to zdrowo - już z prostej matematyki wynika że: 12V * 20mA = 12 * 0,02 = 0,24W i jest to moc pobierana przez moduł ;) te 0,36W można między bajki wsadzić. 5 takich modułów daje tyle światła co powiedzmy 1 dobra 1W dioda.
No to jeszcze lepiej ... jeszcze większa oszczędność ;)

Odpowiedz

Wróć do „Oświetlenie”