Oswietlenie żarówkami LED

Moderator: Sylwek

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Re: Oswietlenie żarówkami LED

Post autor: mirek » 29 paź 2009, 20:35

Przyznaję się :D
To dla mnie Leszek sprowadził te lampy. Narazie są w drodze , ale jak się tylko uporam z montażem to oczywiście opiszę moje wrażenia.
A tymczasem bawię się samym programikiem do sterownika.... nie powiem - bajka :wink:

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo

Post autor: arturo » 30 paź 2009, 15:45

Rany, jakie cuda na kiju..... czy w ogóle można takie cuda kupić w rozsądnej cenie????!!!! pozdrawiam

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 30 paź 2009, 20:56

Lampy dojechały.
I nie powiem ......działają nawet :P
Narazie zawieszone na haczyku bo co dopiero z pracy wróciłem.
Jutro je pewnie zawieszę nad zbiornikiem to pokarzę efekt.
Dzisiaj robiłem fotki ze zmiennym balansem bieli i ku mojemu zaskoczeniu wyszło prawidłowo na temp. 6500K.- 5500K
Znaczy to że żarniki już wypalone były - tak myślę.
Zobaczymy jak zmianę przyjmą korale - (owce) ... :roll:

Awatar użytkownika
Marek81
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek Szymaniak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ząbki
Kontaktowanie:

Post autor: Marek81 » 30 paź 2009, 21:05

Mirek nie drażnij tylko daj fotki !!!
I opisz efekty!!

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 30 paź 2009, 21:09

Marek81 pisze:Mirek nie drażnij tylko daj fotki !!!
I opisz efekty!!
Mogę tylko powiedzieć, że efekt 1 lampy 120 W jest taki jak daje cała lampa 2 x 150W HQI + 2 x 54W T5 - to jest lampa którą mam teraz. Na więcej musisz poczekać :lol:

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Leszek Mikołajczak
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 30 paź 2009, 21:45

Cieszę się że dotarło cało i szczęśliwie - bo miałem duży stres z tą wysyłką.

Moc lampy możesz regulować w programie - Żeby nie "przypalić" korali ogranicz lampy w dzień do powiedzmy 70% i stopniowo zwiększaj co 2-3 dni aż osiągniesz 100%. Właśnie po to jest ta opcja żeby wspomóc aklimatyzację zwierzaków. Jeśli stosujesz Ballinga to jestem pewien że czeka Cię zwiększenie dawek ;) u mnie efekt natychmiastowy jaki zaobserwowałem to o wiele "czystsza" woda. Pod ledami robi się jakaś taka kryształowa....

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4

Post autor: TURYSTA » 30 paź 2009, 22:33

I tym sposobem kolejny człek przekonał się o świetle LED. Tak się nie winne zaczęło a tu już pełen profesjonalizm.

Awatar użytkownika
Marek81
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Marek81 » 03 lis 2009, 16:54

Mirku, Mireczku ociągasz się !!!!!!!!!!!!!
Dawaj te fotki :twisted: :twisted: :twisted:
Jaki jest efekt????

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk

Post autor: CraNcH^MS » 04 lis 2009, 21:06

Posiadam akwarium 500l. Wymiary zbiornika to długość 200cm, wysokość 50 cm, głębokość 50 cm. Ile na takie akwarium musiałbym użyć LEDów 1W by rośliny bąbelkowały. Oczywiście posiadam CO2. Obecnie używam czterech świetlówek 58W T8.

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: yoyi » 05 lis 2009, 10:19

Bogdan pisze:
TURYSTA pisze:Żeby czasu nie tracić mniej więcej będę robił panel mix led wymiar panelu 98 cm x 30 cm. Diody 1 wat kąt świecenia 110-120 stopni pierwsze dwa rzędy z soczewkami do 90 stopni.
Kawał dobrej roboty.
Myślę że jest już pora aby wszystkie sprawdzone rozwiązania umieścić w oddzielnym wątku tak by temat był czytelny i przystępny dla każdego.

No właśnie. Przydałoby się jakieś podsumowanie. Śledzę wątek od początku i zaczynam pomału się gubić.

Loccutus rozumiem, że są te moduły 120 WAT na słodkie, a możesz zdradzić jaka ich cena?

Niedługo będe zakładał nowy baniak i jestem mocno zaintersowany tematem. Najbardziej to zależy mi na niskich rachunkach za prąd. Obecnie "świeci" mi 8x54WAT nad akwarium 180x60x60, a prawda jest taka że rano świecą 2 belki 2x54 WAT pierwsza i ostatnia a wieczorem dwie środkowe. Przy pełnym ogniu jest bardzo jasno i nawet nie wiem czy nie za jasno (dla holendra to pewnie ok), a licznik bije po kieszeni niemiłosiernie.
Z tego co piszecie to na taki baniak potrzeba 3x120 WAT moduł LED. Z moich obserwacji wynika, że mi dla oka i roslin w zupełności wystarcza 4x54 WAT (czasami jak znajomi przyjdą lub dla zachcianki włączam jeszcze jedną belkę 2x54 WAT). Czyli wnioskuję, że dwa moduły dałyby radę. Minusem jednak będzie brak doświetlonych boków. Zatem jak zrobić coś mniej prądożernego i bardziej rozłożonego po długości, albo gdzie takie coś kupić?

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 05 lis 2009, 23:26

Marek81 pisze:Mirku, Mireczku ociągasz się !!!!!!!!!!!!!
Dawaj te fotki :twisted: :twisted: :twisted:
Jaki jest efekt????
Narazie w fazie testów i oczekiwania na aklimatyzacje korali, więc nie świecą na max
Widzę jednak że efetk nie będzie taki jak oczekiwałem, to znaczy znacznie mniej światła niż dotychczas. Zaznaczam ...widzialnego światła.
Miałem lampe AM 2 x 150W HQI + 2x54 T5. A wydawało by się że ledy będą w stanie to osiągnąć. Zmieniło się znacząco temperatura barwowa i w tym momencie jest ponad 9 tyś K.( tak mniemam z pomiarów aparatem.) Poprzednie żarniki były wymieniane rok temu i pewno już żarniki były wypalone stąd mierzona temperatura wynosiła ok 6,5tyś K.
Zaznaczam że lampy są ustawione na 80 % mocy.
Za to efekt wschodu i zachodu jest super. Narazie nic więcej nie moge powiedzieć.
aha ... woda się nie grzeje :? i zamiast chłodziarki musi grzałka pracować :( i to nie mało bo 200W chodzi non stop. więc to co przedtem szło na oświetlenie teraz idzie na grzanie ... ha ha ha. NO to oczywiście do czasu ponieważ chcę przykryć zbiornik i ograniczyć parowanie wody.
Zastanawiam się na jakimś modułem z 3W ledów na kształtowniku z nierdzewki dodatkowo ... no może jakieś 60 lub 90 W.

Awatar użytkownika
Marek81
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Marek81 » 06 lis 2009, 07:57

No cóż czekam na dalszą relację !!

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 06 lis 2009, 09:42

Chodzi o To o czym rozmawialiśmy, widzisz mniej światła widzialnego, ponieważ Ledy w lampie są dobierane w celu jak najlepszego odwzorowania PAR - pokazywałem kilka stron wcześniej wykresy, zatem jest tak, dlatego że oko ludzkie nie jest tak wyczulone na to spektrum w jakim świeci lampa. Natomiast co najważniejsze - Nawet świecąc na 80% obecnej mocy(de facto jest to coś około 65-70% możliwości tej lampy - o tym później) - zbiornik zareagował jak widzisz praktycznie natychmiast co odczułeś zwiększonym zapotrzebowaniem na wapń i jak sam wspomniałeś, niektóre korale otwierają się bardziej - to powinien być wyznacznik tego że światło jest lepsze, mimo że "na oko" nie widać ;)

W lampach ustawiłem Ci 270mA na diodę, bojąc się o hałas wentylatorów, które do najcichszych nie należą (może przesadziłem z ostrożnością..). jeśli chciałbyś widzieć więcej światła to nominalnie można ustawić 350mA co da z każdej diody 125% mocy obecnej. Wystarczy zmiana oprogramowania sterownika i drobna korekta driverów. Można nawet jeszcze więcej, ale przyrosty już nie są tak liniowe, za to całość bardziej się grzeje...

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4

Post autor: TURYSTA » 06 lis 2009, 12:21

Dostałem zagadkę gwóźdź Pytanie jaka jest różnica między diodą 1 wat a 3 wat ?
Odpowiedź jest w sumie dość prosta.
Należy porównać diody jednej serii nazwijmy je xx (seria)
dioda xx 1 wat daje światło efektywne 107 lumen
dioda xx 3 wat daje światło efektywne 140 lumen

Jak widać różnica po między 1 wat a 3 wat jest znikoma ale biorąc pod lupę mA już nie
dioda 1 wat 350 mA a dioda 3 wat 700 mA - ( widać wzrost mA o 50 % ale nie widać przyrostu światła )
Dla przykładu druga efektywność przemawiająca za 1 wat diodami
3 diody x 1 wat ( 3x107 lumen ) = 321 lumen przy 1,05 A
1 dioda x 3 wat ( 1x140 lumen ) = 140 lumen przy 750 mA

Pamiętać jedynie należy o tym że należy porównywać diody tej samej serii.

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 06 lis 2009, 12:33

3 diody x 1 wat ( 3x107 lumen ) = 321 lumen przy 1,05 A
nie tak...

3diody x 1 Wat (3x107lm)= 321lumen nadal przy 350mA !!!! łącząc diody szeregowo zwiększasz napięcie zasilania a prąd pozostaje bez zmian. Chyba że mowa o bardzo rzadko praktykowanym bo nieekonomicznym łączeniu równoległym.

Jeszcze lepiej ze sprawnością wyjdzie jeśli diody zasila się grubo PONIŻEJ prądu nominalnego. Wtedy może okazać się że przy prądzie np 100mA mamy ponad 150lm/W :D tyle że żeby dostać te 150lm, trzeba bedzie użyć 3ledów "1W' wysterowanych prądem 100mA każda

Dlaczego tak? ano dlatego że najwiekszym wrogiem sprawności jest temperatura, która wydziela się tym większa im większy prąd przepływa przez diodę.

Temat jest troszkę zagmatwany - zdaję sobie z tego sprawę ;)
Ostatnio zmieniony 06 lis 2009, 12:41 przez loccutus, łącznie zmieniany 1 raz.

Odpowiedz

Wróć do „Oświetlenie”