Oswietlenie żarówkami LED

Moderator: Sylwek

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4

Re: Oswietlenie żarówkami LED

Post autor: TURYSTA » 06 lis 2009, 12:40

Ja opisałem jak ja mam zasilacz 12v 15 wat.
Twoje rozwiązanie ma mniejsze straty co dalej przemawia za 1 watowymi :)

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk

Re:

Post autor: CraNcH^MS » 06 lis 2009, 19:05

loccutus pisze:Jeśli miałbym podpowiedzieć, to proponowałbym w kwestii zasilania LEDów stworzenie zasilacza właśnie prądowego w formie przetwornicy.

Rozwiązanie z rezystorami szeregowymi to jest w tym momencie nieporozumienie - za dużo energii traci się na produkcję ciepła a mamy szukać oszczędności przecież. Kwestia sterowania jasnością jest tu również łatwa do opanowania - ci którzy korzystają ze Skalara, mają do dyspozycji odpowiedni sygnał PWM, który można podać na wejście sterujące przetwornicy.

Na elektrodzie jest już sporo rozwiązań tego problemu omówionych, do współpracy ze Skalarem wręcz idealny jest taki zasilacz. Proste, tanie, oszczędne i do tego można "ściemniać"
Ile LED można podłączyć w szereg do tego układu?

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Leszek Mikołajczak
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 06 lis 2009, 20:08

Wiesz co, pisząc tamtego posta nie stosowałem jeszcze układów firmy Macroblock, które są tańsze i wymagają mniej elementów zewnętrznych. Przejrzyj ten dokument: http://download.maritex.com.pl/pdfs/op/MBI6650.pdf tam jest wszystko dokładnie opisane wraz ze schematem i rysunkami płytek.

Generalnie pamiętaj że liczba ledów zależy od napięcia zasilania pomniejszonego o spadek na przetwornicy (dla MBI6650 będzie to około 2,5V) - I teraz jeśli masz zasilacz 24V to zostaje Ci 21,5V na ledy. Znając napięcie przewodzenia ledów obliczysz ile możesz ich podłączyć w jednej gałęzi.

Przykładowo masz ledy 3.2V/350mA - ustalając prąd na 350mA na sterowniku - zgodnie z kartą katalogową, możesz dysponując zasilaniem 24V podłączyć w jednym łańcuchu:

24-2,5 = 21,5/3,2 = 6 sztuk.

Można podłączyć więcej niż jedną gałąź ale ma to swoje wady w przypadku awarii którejś diody.
dla przykładu jak wyżej - możesz podłączyć 2x6 ledów ale musisz ustawić prąd sterownika na 700mA. Oczywiście w tym przypadku oszczędzasz ale prosisz się o kłopoty jeśli w którymś łańcuchu padnie led, do nieba pójdzie z dużym prawdopodobieństwem CO NAJMNIEJ jeden led w drugim łańcuchu.

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: CraNcH^MS » 06 lis 2009, 21:45

Zasilanie LED 1W na układzie MBI6650 jest bardzo prosto i tanio wykonać. Układ kosztuje zaledwie ~5zł. Jedynie trzeba wyliczyć 1 rezystor co napisane jest w dokumentacji. Reszty elementów nie liczę bo to grosze.

Teraz z innej beczki. Do zainteresowania oświetleniem led zmusił mnie ostatni rachunek za prąd :shock:
Czytam wiele na sieci, lecz obecnie jest mało DIY na temat oświetlenia LED w akwarium roślinnym (strony polskie).

Pierwsze oświetlenie chcę zrobić do mojego krewetkarium akwarium wielkości szerokość 50 cm x wysokość 32cm X głębokość 27 cm. Wysokość od lustra wody do dna 26 cm, w sumie około 35l wody. Mam zamiar zrobić trzy takie przetwornice podłączone do zasilacza 24V (mam akurat takie trafo). Ledów 1W ma być w sumie 15, trzy rzędy po 5 sztuk. 10 led ma być o barwie ~6000K, trzy o barwie niebieskiej i dwie o czerwonej.

Rozglądałem się na sieci odnoście samych LED i ich parametrów. Jedni z was mają już jakieś zdobyte doświadczenie. Mam pytanie, jakie LED mam zastosować o jakim koncie rozproszenia światła (będą umieszczone 4,5 cm nad lustrem wody), ile lumen. Jak ktoś zna sklep z odpowiednimi diodami proszę o namiary. Może ktoś się wypowie na temat którego producenta LEDy są najlepsze (cena/jakość).

BTW: Jak eksperyment się uda i rośliny będą dobrze rosły wówczas wykonam oświetlenie do drugiego akwarium 500l. :D

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 06 lis 2009, 22:05

Drivera jeśli nie masz doświadczenia z techniką impulsową nie rób sam - wydaje się to proste ale wystarczy źle zrobić płytkę i klops. Zamiast >90 sprawność masz 50% i grzejnik a nie driver. Dlatego polecam ci poszukać na allegro użytkownika mr_elektronik - on handluje właśnie driverami na MBI.

Co do ledów - najlepsze są jak wszyscy wiedzą ledy fmy CREE. Kupisz je np w maritexie, ale tu znów zonk bo trzeba je polutować do płytek a nie jest to zwykłe lutowanie iłatwo cenną diodę, nie mając doświadczenia sfajczyć. Dlatego znów polecam Ci rozwiązanie gotowe - firma lediko - www.lediko.com i moduły m-LUMO XR-E w kolorze białym zimnym i czerwonym. Na początek użyj połowy tego co zamierzasz użyć - dokupić modułów zawsze możesz. Zobaczysz jak to świeci i ocenisz czy musisz dołożyć ledów, czy potrzebujesz optyki skupiającej czy innej.

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: TURYSTA » 06 lis 2009, 22:23

W Martinexie i na płytkach są diody.
A tak jeśli chodzi o diody to masz szeroki asortyment patrząc po firmówkach Cree , Seuol , Ediosn itd. Ważne aby diody były SELEKCJONOWANE. Kąt świecenia najlepiej jak najszerszy i soczewką skupić tak aby światło nie uciekało za akwarium.
Dla roślinnego akwarium trzeba właściwie 3 widma światła
Pierwsze to barwa wyjściowa temperatura w K 5500 ma dużo niebieskiego widma więc są ok od nich można zacząć i iść w górę 6500k już znasz. W diodach brakuje poszczególnych fal oo ile niebieskiego jest w miarę ok to o tyle czerwonego jest nie wiele lub nawet wcale.
Dlatego warto zastosować diody czerwone 640 -660 nm i diody niebieskie royal blue 450 nm.
Diody niebieskie , diody czerwone ,diody białe łącz osobno.
Fale niebieskie i czerwone są nie widoczne do ludzkiego oka więc jak dyskotece nie będzie.
Lumen- potraktuj jako odnośnik a właściwie jako porównanie względem innych diod.Wiadomo im więcej lumen tym jaśniej dla oka ale pasmo musisz mieć i dla roślin.
Dość dobre są diody seoula które maja parametr CRI 90 (linka gdzieś 2-3 strony do tyłu)
Krótko mówiąc ja sam nie ma rewelacyjnych diod,pierwsze lepsze jakie dorwaliśmy na rynku i rośliny rosną. Skoro mi i innym kolegom się udało to czemu ma się nie udać i Tobie.
Są też świetlówki LED o barwie 6500 rozmiar jakie widziałem to 60cm i 120 cm wkładasz je w oprawki świetlówki wywalasz statecznik i już masz oświetlenie. Niestety nie jestem w stanie nic więcej o tych świetlówkach napisać ale patrząc pod kątem barwy K się nadają :)

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 06 lis 2009, 22:34

Świetlówki mam i nie polecam, lipa - za słabe. Do Tanganiki by było OK ale nie do roślinnych baniaków.

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: TURYSTA » 06 lis 2009, 22:36

Leszku a jaką masz możesz coś o niej więcej napisać ?

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: CraNcH^MS » 06 lis 2009, 23:25

loccutus pisze:Drivera jeśli nie masz doświadczenia z techniką impulsową nie rób sam - wydaje się to proste ale wystarczy źle zrobić płytkę i klops. Zamiast >90 sprawność masz 50% i grzejnik a nie driver. Dlatego polecam ci poszukać na allegro użytkownika mr_elektronik - on handluje właśnie driverami na MBI.
Ma już zawieszone konto :(
loccutus pisze:Co do ledów - najlepsze są jak wszyscy wiedzą ledy fmy CREE. Kupisz je np w maritexie,
Mają tam dobre ceny na nie i co ważne posiadają w ofercie układ MBI. Nie rozumiem o co chodzi z tymi binami. Podają też szeroki zakres barwy np.

biały zimny: 5000 - 10 000K; 87.4lm, 93.9lm, 100lm, 107lm, 114lm / 350mA
loccutus pisze:ale tu znów zonk bo trzeba je polutować do płytek a nie jest to zwykłe lutowanie iłatwo cenną diodę, nie mając doświadczenia sfajczyć.
Mam dostęp do stacji lutowniczej. Powiedz mi w czym jest problem z tym lutowaniem?
loccutus pisze: Dlatego znów polecam Ci rozwiązanie gotowe - firma lediko - http://www.lediko.com i moduły m-LUMO XR-E w kolorze białym zimnym i czerwonym. Na początek użyj połowy tego co zamierzasz użyć - dokupić modułów zawsze możesz. Zobaczysz jak to świeci i ocenisz czy musisz dołożyć ledów, czy potrzebujesz optyki skupiającej czy innej.
Chciałbym to lutować i zrobić za pierwszym razem na 100%. Nie chcę robić poprawek, chcę to wykonać bardzo estetycznie.

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 06 lis 2009, 23:48

http://allegro.pl/show_user.php?uid=11193148 - ten gościu. Widocznie źle podałem nicka. Mam nadzieję że link nie zniknie ;)

Bin = grupa selekcyjna o zbliżonych parametrach - masz w pdfie wykaz binów i czego się można spodziewać po ledach z określonego bina/u (?)

Lutowanie - grotem sie nie powinno, jedne można powietrzem lutować inne nie, inne lutuje się tylko rozpływowo - wszystko masz w pdfie od danego typu diody. Choć prawda jest taka, że widziałem już gościa który lutuje ledy do STAR-płytki przy pomocy kuchenki elektrycznej i pęsety... i świecą.

Jeśli nie masz "rozeznania" jak te ledy świecą - dobrze ci radzę kup na próbę kilka sztuk i oszacuj ile potrzebujesz. Szkoda kasy wywalić i kupić za dużo.

Mariusz - świetlówki mam 15W

Obrazek Obrazek

Świecą ale daleko im do modułów które załatwiłem Mirkowi. Choć z drugiej strony gdzie porównywać 15W ze 120W panelem...

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: TURYSTA » 09 lis 2009, 16:34

CraNcH^MS pisze:Posiadam akwarium 500l. Wymiary zbiornika to długość 200cm, wysokość 50 cm, głębokość 50 cm. Ile na takie akwarium musiałbym użyć LEDów 1W by rośliny bąbelkowały. Oczywiście posiadam CO2. Obecnie używam czterech świetlówek 58W T8.
Jakiej barwy masz świetlówki lub nazwy

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: CraNcH^MS » 09 lis 2009, 19:15

W moich 500l brutto Posiadam 4 x 58 W Phillips 840, w mniejszym akwarium 45l brutto 1x 18W Phillips 840 + 1x14W Sylvania Gro-Lux.

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: TURYSTA » 09 lis 2009, 21:14

philips 840 -światło do niczego się nie nadające barwa 4000 k to księżyc świeci w barwie 4100 k
Ma mocny strumień świetlny 4450 lumenów ale jak wiesz to do oka a tu chodzi o kompromis rośliny plus oko.
Wracając do tematu zamienników świetlówki 216 wat 17800 lumen na Led.
Twój panel powinien składać się z około 160 diod 1 wat. Musisz zastosować diody w mixie jak pisałem wcześniej.
1
Zacznijmy od oka diody 6500 k ( mają pasmo niebieskie ale mało ) uzupełnienie konieczne niebieski + czerwony
110 diod 6500 30 niebieskich 450 nm + 20 czerwonych 640 nm
2
Dla oka barwa 5500 k + uzupełnienie mniejsza ilość diod niebieskich bo już ta barwa ma ich dużo a dołożyć więcej czerwonych
120 diod 5500 20 niebieskich 450 nm + 20 czerwonych 640 nm
3
Zastosować diody o wysokim binie 10000 k i uzupełnić to niebieskie + czerwone
Może tu Leszek napisze ma większe doświadczenie z tymi diodami o wyższych temperaturach niż ja.

Co uzyskasz
W wersji 1 11700 lumen + 1500 lumen niebieski + 1000 lumen czerwonego
Praktycznie masz całe pasmo coś dla oka (jak świetlówka 6500 ) a reszta dla roślin pasmo niebieskie i czerwone

W wersji 2 12840 lumen + 1000 lumen niebieski + 1000 lumen czerwony
Praktycznie masz całe pasmo coś dla oka a reszta dla roślin pasmo niebieskie i czerwone
( kolor światła bliższy światłu lamp HQI )

Czerwony i niebieski w pasmach nie widocznych dla oka można się pokusić o 660 czerwony.

Akwarium na pewno będzie jasne może ciut ciemniejsze jak masz teraz ale skierujesz całe światło z impetem prosto w dól. Nie wiem czy rośliny przy tym świetle będą puszczać bańki bo to zależy nie tylko od samego światła ale tez od nawożenia ,podłoża i chemii wody. Ale na pewno będą rosły.
Świetlówka 840 daje dużo światła w zakresie pola widzialnego.A podane diody zmienią to w pasmo więcej widzialne dla roślin. Zawsze możesz dołożyć diod :) np panel rozbudować do 250 wat

Jeszcze wymyślę jedną opcję ale muszą bardziej sobie policzyć

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 11 lis 2009, 14:55

Właśnie przyszły moje pierwsze słodkie panele 90W na radiatorach. Podłączyłem niecałą połowę, moc ustawiłem na 1% i pyknąłem byle jaką co prawda fotkę ale widać jak to wygląda.

Teraz muszę te panele powkładać w obudowę/y/ i wtedy już pokażę gotową lampę.

Obrazek

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: yoyi » 13 lis 2009, 10:33

To teraz robią dla Ciebie same panele a Ty modernizujesz elektrykę i dorabiasz obudowę? Jakoś się pogubiłem.
Jaki jest szasunkowy koszt takiej lampy?

Odpowiedz

Wróć do „Oświetlenie”