Twoje rozwiązanie ma mniejsze straty co dalej przemawia za 1 watowymi

Moderator: Sylwek
Ile LED można podłączyć w szereg do tego układu?loccutus pisze:Jeśli miałbym podpowiedzieć, to proponowałbym w kwestii zasilania LEDów stworzenie zasilacza właśnie prądowego w formie przetwornicy.
Rozwiązanie z rezystorami szeregowymi to jest w tym momencie nieporozumienie - za dużo energii traci się na produkcję ciepła a mamy szukać oszczędności przecież. Kwestia sterowania jasnością jest tu również łatwa do opanowania - ci którzy korzystają ze Skalara, mają do dyspozycji odpowiedni sygnał PWM, który można podać na wejście sterujące przetwornicy.
Na elektrodzie jest już sporo rozwiązań tego problemu omówionych, do współpracy ze Skalarem wręcz idealny jest taki zasilacz. Proste, tanie, oszczędne i do tego można "ściemniać"
Ma już zawieszone kontoloccutus pisze:Drivera jeśli nie masz doświadczenia z techniką impulsową nie rób sam - wydaje się to proste ale wystarczy źle zrobić płytkę i klops. Zamiast >90 sprawność masz 50% i grzejnik a nie driver. Dlatego polecam ci poszukać na allegro użytkownika mr_elektronik - on handluje właśnie driverami na MBI.
Mają tam dobre ceny na nie i co ważne posiadają w ofercie układ MBI. Nie rozumiem o co chodzi z tymi binami. Podają też szeroki zakres barwy np.loccutus pisze:Co do ledów - najlepsze są jak wszyscy wiedzą ledy fmy CREE. Kupisz je np w maritexie,
Mam dostęp do stacji lutowniczej. Powiedz mi w czym jest problem z tym lutowaniem?loccutus pisze:ale tu znów zonk bo trzeba je polutować do płytek a nie jest to zwykłe lutowanie iłatwo cenną diodę, nie mając doświadczenia sfajczyć.
Chciałbym to lutować i zrobić za pierwszym razem na 100%. Nie chcę robić poprawek, chcę to wykonać bardzo estetycznie.loccutus pisze: Dlatego znów polecam Ci rozwiązanie gotowe - firma lediko - http://www.lediko.com i moduły m-LUMO XR-E w kolorze białym zimnym i czerwonym. Na początek użyj połowy tego co zamierzasz użyć - dokupić modułów zawsze możesz. Zobaczysz jak to świeci i ocenisz czy musisz dołożyć ledów, czy potrzebujesz optyki skupiającej czy innej.
Jakiej barwy masz świetlówki lub nazwyCraNcH^MS pisze:Posiadam akwarium 500l. Wymiary zbiornika to długość 200cm, wysokość 50 cm, głębokość 50 cm. Ile na takie akwarium musiałbym użyć LEDów 1W by rośliny bąbelkowały. Oczywiście posiadam CO2. Obecnie używam czterech świetlówek 58W T8.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość