OSWIETLENIE 240L
Moderator: Sylwek
-
- nowicjusz
- Imie i Nazwisko: Piotr Bratoszewski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Legionowo
- Kontaktowanie:
OSWIETLENIE 240L
Mam problem z doborem oswietlenia do mojego akwarium.
Chce zeby roslinki ładnie rosły a paletki były zadowolone.
Pozdrawiam Piotrek:]
- kubamajer
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
- Kontaktowanie:
Rozumiem, ze chodzi o zbiornik 120x50x40?
Do takiego w zasadzie wystarczą Ci trzy rury T-8/40W lub mocniej - coś na T-5.
Jeśli jednak zaczynasz z paletkami, to nie polecam Ci typowego roślinnego - z mocnym światłem, nawożeniem i CO2, zwłaszcza tak niewielkiego zbiornika, ale zrobisz jak zechcesz.
Rozważyłbym średnio wymagające rośliny - jakaś zielona żabienica, z małych "traw" może Sagitaria subulata. Może też paprotnice na początek - przy paletkach(zresztą nie tylko) zadziałają jako test "obciążenia biologicznego" zbiornika, bo w pewnym momencie zaczynają ginąć i to jest znak, ze zbiornik "mocno dojrzał", co z kolei przy paletkach dzieje się szybko, zwłaszcza w przymałych zbiornikach ze żwirem na dnie.
W takim układzie nawet zestaw standardowy, czyli dwie rury T-8, w tym jedna jasna typu np. Sun-Glo i druga "wybarwiająca" np. Aqua-Glo dałyby radę. Albo te Philipsy 86coś tam. Możliwości trochę jest.
W przypadku jednak szklarni z pełnym nawożeniem, nie wypowiadam się, ale serdecznie odradzam od czegoś takiego zaczynać z paletkami.
pozdr
Do takiego w zasadzie wystarczą Ci trzy rury T-8/40W lub mocniej - coś na T-5.
Jeśli jednak zaczynasz z paletkami, to nie polecam Ci typowego roślinnego - z mocnym światłem, nawożeniem i CO2, zwłaszcza tak niewielkiego zbiornika, ale zrobisz jak zechcesz.
Rozważyłbym średnio wymagające rośliny - jakaś zielona żabienica, z małych "traw" może Sagitaria subulata. Może też paprotnice na początek - przy paletkach(zresztą nie tylko) zadziałają jako test "obciążenia biologicznego" zbiornika, bo w pewnym momencie zaczynają ginąć i to jest znak, ze zbiornik "mocno dojrzał", co z kolei przy paletkach dzieje się szybko, zwłaszcza w przymałych zbiornikach ze żwirem na dnie.
W takim układzie nawet zestaw standardowy, czyli dwie rury T-8, w tym jedna jasna typu np. Sun-Glo i druga "wybarwiająca" np. Aqua-Glo dałyby radę. Albo te Philipsy 86coś tam. Możliwości trochę jest.
W przypadku jednak szklarni z pełnym nawożeniem, nie wypowiadam się, ale serdecznie odradzam od czegoś takiego zaczynać z paletkami.
pozdr
-
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
wiekie dzieki za odpowiedz,tak akwarium 120*50*40.CO2 juz mam a po nawozy jade za kilka dni.Nie zozumiem pojecia "szklarnia".Gdzies słyszałem ze CO2 przy paletkach to głupi pomys i nie wiem co o tym sadzic.A jeszcze jedno czy zwierek 3.4mm bedzie dobry dla roslin??
- kubamajer
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Dla roślin dobry.
Szklarnia - akwarium roślinne(mocne światło, pełne nawożenie).
Z CO2 dobrze słyszałeś.
W ogóle mam wrażenie, że dużego doświadczenia w akwarystyce nie masz, czy się mylę? Miałeś już roślinny baniak, czyli szklarnię?
Jest złym pomysłem zaczynanie w ten sposób z paletkami. One nie znoszą "bycia dodatkiem do roślin" (już to gdzieś pisałem) i to się mści.
Załóż drugie akwa sterylne z paletkami, zobacz co i jak, a potem zadecydujesz..
W przeciwnym razie wróżę problemy - mogą nie być zadowolone
.
pozdr
Szklarnia - akwarium roślinne(mocne światło, pełne nawożenie).
Z CO2 dobrze słyszałeś.
W ogóle mam wrażenie, że dużego doświadczenia w akwarystyce nie masz, czy się mylę? Miałeś już roślinny baniak, czyli szklarnię?

Jest złym pomysłem zaczynanie w ten sposób z paletkami. One nie znoszą "bycia dodatkiem do roślin" (już to gdzieś pisałem) i to się mści.
Załóż drugie akwa sterylne z paletkami, zobacz co i jak, a potem zadecydujesz..
W przeciwnym razie wróżę problemy - mogą nie być zadowolone

pozdr
-
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
Akwarium roslinnego nie miałem.
Ja chce miec poł akwa zarosniete mocno roslinami z zwirkiem 3,4mm a 2 połowa czysta z piaskiem 0.1-0.4mm na dnie czy to dobry pomysł??
A co do akwarium sterylnego to juz mam gotowe .
A jesli chodzi o doswiadczenie mam tam jakies i cały czas zdobywam
hoduje rybki z 3 lata rozmnozyłem troche ich np.pielegnica mekka i to duzo razy,ziemiojad tapajos,(mało znana rybka) i jeszcze kilka rybek udao mi sie rozmnozyc.
A jesli chodzi o doswiadczenie mam tam jakies i cały czas zdobywam

- kubamajer
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Tak więc Piotrek uważaj - wszystkie powyższe odpowiedzi, oprócz cytowanej przeze mnie, to głupoty. Rób odwrotnie niż jest napisane i przede wszystkim kup dużo ryb, bo paletka to ryba stadnaarturo pisze:Chłopaki, nie opowiadajcie głupot chłopakowi chociażby z CO2, zobacz post w tym dziale o doświetleniu 540L, pozdrawiam

pozdr
- kubamajer
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Artur, ja nie muszę sobie podawać tych powodów, bo je znam.
Piszę człowiekowi konkretnie, czego moim zdaniem powinien unikać na początku, żeby zwiększyć swoje szanse na to, by jego pasja była przyjemnością, a nie udręką.
Nie piszę natomiast, że jak ktoś ma inne zdanie, to gada głupoty..
A tak przy okazji - chciałbym zobaczyć akwarium roślinne z pełnym nawożeniem, w którym od lat pływają te same, dorodne paletki niebieskie z błyszczącą skórą i bez nalotów na oczach.
pozdr
Piszę człowiekowi konkretnie, czego moim zdaniem powinien unikać na początku, żeby zwiększyć swoje szanse na to, by jego pasja była przyjemnością, a nie udręką.
Nie piszę natomiast, że jak ktoś ma inne zdanie, to gada głupoty..
A tak przy okazji - chciałbym zobaczyć akwarium roślinne z pełnym nawożeniem, w którym od lat pływają te same, dorodne paletki niebieskie z błyszczącą skórą i bez nalotów na oczach.
pozdr
-
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
- marcinesku
- junior
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Mikołaj Czernichowski
- Kontaktowanie:
Kiedyś myślałem aby założyc wątek "Dobre rady", ale widzę, że zawsze są dwie sprzeczne teorie, które są dobrymi radami.
Kuba dobrze radzi - na początek akwa bez roślin. Jak ryby przeżyją rok, to w tym czasie uczymy się hodowli roślin i zakładamy roślinne, ale to juz odrębna dziedzina. Kiedyś mi tak radzili i nie posłuchałem, i trochę oberwałem. Dyski zacząłem hodować po kilkuletnim doświadczeniu akwarium roślinnego. Czasami dziwię się, że ktoś kto ma podane na "tacy", i nie umie tego wykorzystać.
Kuba dobrze radzi - na początek akwa bez roślin. Jak ryby przeżyją rok, to w tym czasie uczymy się hodowli roślin i zakładamy roślinne, ale to juz odrębna dziedzina. Kiedyś mi tak radzili i nie posłuchałem, i trochę oberwałem. Dyski zacząłem hodować po kilkuletnim doświadczeniu akwarium roślinnego. Czasami dziwię się, że ktoś kto ma podane na "tacy", i nie umie tego wykorzystać.