Ile świetlowek na akwa
Moderator: Sylwek
Ile świetlowek na akwa
Mam pytanko ile swietlowke powinienem zastosowac na akwarum 112 litrowe bo przecietnie w obudowach sa 2 ale chyba gdzies wyczytalem ze 3 powinny byc czy ktos moglby to skomentowac.
- cocoloco
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
To pytanie potraktuje ulgowo z okazje tego że mam dzisiaj dobry dzień 
Akwarium 112 litrów ale teraz można zapytać czy to sterylniak czy namiastka roślinnego czy też próba zrobienia holendra . Oświetlenie jest potrzebne roślinom a nie rybom .
Więc zechcij nas "oświecić" a my postaramy oświetlenie poprawić
.

Akwarium 112 litrów ale teraz można zapytać czy to sterylniak czy namiastka roślinnego czy też próba zrobienia holendra . Oświetlenie jest potrzebne roślinom a nie rybom .
Więc zechcij nas "oświecić" a my postaramy oświetlenie poprawić

- Bogdan
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
- Kontaktowanie:
Można przyjąść że na każde 10 cm słupa wody należy zaświecić jedną rure = długości akwarium.
Zasada ta obowiązuje przy akwariach o wysokości słupa wody do 50 cm.
Zasada ta obowiązuje przy akwariach o wysokości słupa wody do 50 cm.
Ostatnio zmieniony 24 gru 2005, 09:19 przez Bogdan, łącznie zmieniany 1 raz.
Bogdan dziekuje za odpowiedz ale szczeze mowiac nie bardzo moge pojac przelicznik twojej wiadomosci :/ gdybys mogl go wyjasnic i dodam ze teraz zastosowalem startery od swietlowek energooszczednych i intensywnosc swiatla spadla chyba o 30% wiec mysle ze 3 swietlowki to minimum ale 4 to chyba juz przesada jak na 112 litrow.
- banerman
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Traktujesz to zbyt ogólnikowo.
Akwa 112 L , ale jakie wymiary ?? jaka długość świetlówek ?? jaka wysokość słupa wody, wtedy można coś podpowiedzieć.
Długość świetlówek ma sie przeważnie do ich mocy a rodzaj świetlówek do ilości światła jakie dają.
Przykład :
Akwa 100 cm , świetlówki 90 cm ,moc 30 W ,
Akwa 70 cm (chyba takie masz 70x40x40) , swietlówki 60 cm , moc 18 W ,
to juz coś mówi ile światła mogą dać.
Jeśli masz 2 x 60cm (18W) dobrej jakości światlówki , odbłyśniki lub pokrywe odbijającą światło , do normalnej egzystencji akwarium powinno wystarczyć.
Jeśli natomiast będziesz miał więcej roślin, które będą ograniczać ilość swiatła , przydałoby sie dołóżyć.
Myślę ,że teraz masz już większą jasność.
Pozdrawiam
Akwa 112 L , ale jakie wymiary ?? jaka długość świetlówek ?? jaka wysokość słupa wody, wtedy można coś podpowiedzieć.
Długość świetlówek ma sie przeważnie do ich mocy a rodzaj świetlówek do ilości światła jakie dają.
Przykład :
Akwa 100 cm , świetlówki 90 cm ,moc 30 W ,
Akwa 70 cm (chyba takie masz 70x40x40) , swietlówki 60 cm , moc 18 W ,
to juz coś mówi ile światła mogą dać.
Jeśli masz 2 x 60cm (18W) dobrej jakości światlówki , odbłyśniki lub pokrywe odbijającą światło , do normalnej egzystencji akwarium powinno wystarczyć.
Jeśli natomiast będziesz miał więcej roślin, które będą ograniczać ilość swiatła , przydałoby sie dołóżyć.
Myślę ,że teraz masz już większą jasność.
Pozdrawiam
- DISPAR
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
- Kontaktowanie:
I gdzie Ty kolego chcesz to wszystko wsadzić ? Piszesz, że mają być w tym akwarium dwie duże żabienice i niewielka amazonka. Żeby Ci te rośliny rosły normalnie musisz im zapewnić odpowiednia grubośc podłoża. Duże żabienice ( zalezy jakie uważasz za duże ) zajmą Ci tyle miejsca w tym akwarium, że paletki to pewnie będa miały więcej miejsca jak je bedziesz trzymał w słoiku na parapecie. Pomyśl o tym, żeby zapewnić jak najwięcej miejsca dla ryb w tym małym akwarium - a Ty jak widzę kombinujesz jakby tu ich tego miejsca jeszcze pozbawić. Pomijając kwestię trzymania paletek w akwarium 112 litrowym to jedna zabienica amazońska to wszystko co mógłbys posadzić w tym akwarium.
- cocoloco
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Jak w życiu
jedni dążą do miniaturyzacji stąd oferta w sklepach z .................. wyprzedzeniem życzeń klienta ( dorosłe paletki po 10 cm ) innym się to nie podoba .
112 litrów brutto to licząc 5-6 cm na żwir i 2 cm minus woda od góry akwarium odejmując szyby ( grubość ) daje nam już tylko około 80 litrów - do tego rośliny które ograniczą swobodę pływania
Może warto pomyśleć o oświetleniu w formie sygnalizacji świetlnej bo w takim tłoku nie trudno o kolizję
.

112 litrów brutto to licząc 5-6 cm na żwir i 2 cm minus woda od góry akwarium odejmując szyby ( grubość ) daje nam już tylko około 80 litrów - do tego rośliny które ograniczą swobodę pływania
Może warto pomyśleć o oświetleniu w formie sygnalizacji świetlnej bo w takim tłoku nie trudno o kolizję

- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
ŚWięte słowa, tym bardziej święte,że wypowiadane w święta. U mnie w zbiorniku amazonki rozsły do wysokości 65 cm i tyleż mniej więcej średnicy miała ich korona, plus gąszcz zaszczepek które wrastały z 3 pędów.... I śmiem tweirdzić że taka roślina to w sam raz na akwarium ok 300l + 2 aniubiasy na korzeniu i wystarczy
Męczyć można nie tylko ryby ale i rośliny...

nie no czasami az szkoda sie wogole o cos zapytac czy poprosic o rade bo od raz ktos musi dogryzc lub nie wiem forum o ile sie nie myle jest po to aby Pytac i uzyskiwac odpowiedzi albo doradzac a nie osmieszac lub (zasmucać) czyz nie ?? a ja pytam sie o rady i oczekuje odpowiedzi a nie jakichs Docinek ze strony bardziej obeznanych osob.
- cocoloco
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Pytając chcesz poznać nasze zdanie - więc jeżeli odpowiedż leży poza zakresem pochwał zaraz ktoś się oburza .
Łamiesz wszystkie zasady które prowadzą do tego aby akwarium było pięknym zbiornikiem z odpowiednimi warunkami dla roślin i ryb .
3 cm żwiru - faktycznie na tej grubości to fajnie mi na ścieżce do stawu mech rośnie . Gdzie tu logika wybierać roślinę o mocnym systemie korzeniowym i sadzenia jej w kilku ziarnkach piasku .
Dlaczego akurat amazonki ?? Z dwóch postów można od razu wywnioskować że dają zdecydowaną radę - to zły pomysł .
To nie żadne ośmieszanie ale szczerość - to forum miłośników paletek więc każda odpowiedź będzie padała pod kątem czy paletki w takim zbiorniku będą się dobrze czuły .
Może pomyliłeś forum ??? - może trochę trudu i znajdziesz takie forum gdzie napiszesz . "Mam paletki z słoiku po śledziach a inni będą pisać ach och ale akwen !!!"
My piszemy co myślimy i wcale się nie przejmujemy że odpowiedź nie jest po myśli pytającego . Podobno nic tak skutecznie nie działa na uruchomienie szarych komórek niż trochę życzliwej krytyki .
Nikt niczego się nie nauczy kiedy inni tylko będą go chwalić . Taka jest specyfika tego forum . Nie mamy zamiaru nikogo dołować bo w/g mojej opinii dołowanie to chwalenie czegoś co nie powinno się chwalić i wtedy zamiast próbować naśladować najlepsze wzory popieramy wzory które są sprzeczne z naszą oceną .
Z okazji świąt życzę takiego zbiornika który wzbudzi nasz zachwyt , oraz zrozumienia tego, że tu otaczają Cię szczerzy ( nieraz do bólu ) koledzy .
Łamiesz wszystkie zasady które prowadzą do tego aby akwarium było pięknym zbiornikiem z odpowiednimi warunkami dla roślin i ryb .
3 cm żwiru - faktycznie na tej grubości to fajnie mi na ścieżce do stawu mech rośnie . Gdzie tu logika wybierać roślinę o mocnym systemie korzeniowym i sadzenia jej w kilku ziarnkach piasku .
Dlaczego akurat amazonki ?? Z dwóch postów można od razu wywnioskować że dają zdecydowaną radę - to zły pomysł .
To nie żadne ośmieszanie ale szczerość - to forum miłośników paletek więc każda odpowiedź będzie padała pod kątem czy paletki w takim zbiorniku będą się dobrze czuły .
Może pomyliłeś forum ??? - może trochę trudu i znajdziesz takie forum gdzie napiszesz . "Mam paletki z słoiku po śledziach a inni będą pisać ach och ale akwen !!!"
My piszemy co myślimy i wcale się nie przejmujemy że odpowiedź nie jest po myśli pytającego . Podobno nic tak skutecznie nie działa na uruchomienie szarych komórek niż trochę życzliwej krytyki .
Nikt niczego się nie nauczy kiedy inni tylko będą go chwalić . Taka jest specyfika tego forum . Nie mamy zamiaru nikogo dołować bo w/g mojej opinii dołowanie to chwalenie czegoś co nie powinno się chwalić i wtedy zamiast próbować naśladować najlepsze wzory popieramy wzory które są sprzeczne z naszą oceną .
Z okazji świąt życzę takiego zbiornika który wzbudzi nasz zachwyt , oraz zrozumienia tego, że tu otaczają Cię szczerzy ( nieraz do bólu ) koledzy .
no rozumiem cocoloco ale czasami moze za bardzo doglebnie wnikacie w szegoly a w sumie to dla dobra Rybek a co do zyczen ze zbiorniczkiem to niestety nie mam gdzie postawic ale postaram sie ogarnac ten moj 112 litrowy (baniaczek) i moze jakos umiescic zdjecie ale nie umiem wrzucic na server tu zadnych zdjec ale to wszystko po nowym roku a Tobie nie wiem czego rzyczyc bo co do zbiornika napewno masz wspanialy i wogole to moze Tylko bys byl jaknajszczesliwszy ze Swoja Kasia.