_TOM_ pisze:Wieśku, dzięki za propozycje moczenia krewetek red cherry w soli według powyższego przepisu jaki na propozycję dania im karmy z czosnkiem.
Mam tylko pytanko czy to już stosowałeś?
Albo czy ktokolwiek inny już tak robił?
Czy red chery one to przeżyją bez problemów, bo kupuję 20 sztuk i nie chcę ich posolić i ugotować z czosnkiem, a chcę dodać do baniaka ogólnego z paletkami między innymi.
Tomku !
Sorki za tzw. receptę uniwersalną

Solankę na Zoofestiwalu rozpatrywano pod kątem leczenia dyskowców. Ale przecież kiedyś , przed laty, kiedy zaczynałem przygodę z akwarystyką, nawet w poradnikach dla początkujących, zalecano krótkotrwałe kąpiele w solankach (o nieco wyższym stężeniu niż ta z ww. przepisu). Wielokrotnie to stosowałem (z powodzeniem) do różnych rybek, ślimaków, traszek, żabek i "zwykłych" krewetek filtrujących. Niestety nie robiłem tego nigdy z Red Cherry'ami , więc 100 % gwarancji nie dam:(
Taka kąpiel, jak zalecają, w ok 5 promilowym stężeniu soli (to znacznie mniej niż np. w "małosłonym" ["małosolnym"

] Bałtyku) nie powinna więc zaszkodzic' zarówno dyskowcom , jak i innym zwierzątkom.
No ale zawsze można zastosowac' kąpiel krótkotrwałą i poobserwowac' ich zachowanie.
Czosnek z sercem to raczej dla paletek i innych mięsożerców. Glonożernym Redom ociupinka czosnku chyba też nie zagrozi niczym poza niemiłym zapachem z "ust"