Poważna decyzja

Tematy ogólne

Moderator: seba*1*

marian
junior
junior
Imie i Nazwisko: Mariusz Ostrowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gostynin

Poważna decyzja

Post autor: marian » 04 gru 2007, 14:10

Witam seredcznie

Jestem blisko postawienia nowego akwarium hmm i moje pytanie jest takie albo 240 albo 300 litrów. Tylko tu mam problem stelarz nie wchodzi w grę mogę jedynie zrobić szafkę. I tu moje pytanie, szafka miala by 120x40 lub 120x50 zależnie czy postawie 240 czy 300 litrow. Boczne ścianki szafki byly by wykonane z płyty wiórowej 18mm, przegrody były by dwie z podwujnej płyty 18mm, plecy również z płyty 18mm i na to blat kuchenny 32mm. Czy taka konstrukcja nie ulegnie złożeniu przy akwa 300 litrow będzie to w granicach 400kg. Niestety jest jedno ale, ponieważ mieszkam na parterze nie chciałbym żadnego zalania. Problem leży w tym iż strop w moim mieszkaniu ma zaledwie 9cm grubości oczywiście jest zbrojenie. Domek jest z końca lat 70, dokładnie 78-79 rok o ile dobrze pamietam i tu pytanie do Was czy ten znikomy strop wytrzyma?, niestety gdyby akwarium stało koło scianki nośnej pewnie problemy by nie bylo, ale akwa mogę jedynie postawić koło ścianki działowej. I sam nie wiem czy te 70kg nie będzie robiło żadnej różnicy w wytrzymałości stropu. Sam wiem, że lepiej wziąść te 300 litrów no ale... , napewno sa jacyś budowlańcy którzy moga przeliczyć wytrzymałość stropu a co będe wdzięczny.

Pozdrawiam Mariusz

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 04 gru 2007, 14:46

Temat już poruszany wiele razy na tym forum, poszperaj tylko.
Dane wytrzymałości CAŁKOWITEJ na m2 stropu zdobędziesz u architekta, lub w spółdzielni, lub u dewelopera, itd. w zalezności jaki to budynek i kto go nadzoruje.

Strop wytrzma bez problemu taki baniak.

Co do szafki, to przedstawiłeś konstrukcję więcej niż poprawną, z więcej niż z podwójnym marginesem bezpieczeństwa, więc 300l to żaden problem dla takiej komody bedzie.

Jeśli to się do czegokolwiek Ci przyda, ja mam na ratanowopodobnej komodzie, bez ścianki tylnej (bo tak jest dykta) podan 400 litrowy baniak i nic się jeszcze złego z nim nie dzieje.
Załączniki
Argus.JPG
Argus.JPG (43.24 KiB) Przejrzano 4803 razy

marian
junior
junior

Post autor: marian » 04 gru 2007, 17:09

Szukałem postów na ten temat i niestety nic nie znalazłem :(

Awatar użytkownika
tuptus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotrek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Grodzisk Mazowiecki

Post autor: tuptus » 04 gru 2007, 17:10

9cm to normalka jeśli chodzi o grubość stropu.
Z tatą zbudowaliśmy nie jeden dom i na takich stropach różne rzeczy ludzie stawiają.
najprostszy test, zaproś znajomych i postaw 7-8 osób w miejscu w którym ma stać baniak ;)
Pewnie możesz postawić i 15 osób a nic się nie stanie :)

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 04 gru 2007, 18:45

marian pisze:Szukałem postów na ten temat i niestety nic nie znalazłem :(
leniwiec :wink:
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=2685
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=1599
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=1908
więcej szukać za Ciebie mi się nie chce :wink: ale pamiętam takich dylematów mnóstwo na forum co do komody i stropów 8)

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 04 gru 2007, 20:28

Tom ... ale trzasnąłeś fotkę :o Rozumiem, że nie chciałeś abyśmy zobaczyli akwa ?

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 05 gru 2007, 09:38

birdas pisze:Tom ... ale trzasnąłeś fotkę :o Rozumiem, że nie chciałeś abyśmy zobaczyli akwa ?
Toż w tym wątku o komodę i strop chodzi, więc czego na fotach oczekujesz :?: :wink: jak nie komód i stropów :wink:

marian
junior
junior

Post autor: marian » 05 gru 2007, 12:39

Więc tak czytałem te linki ktore zamieścił TOM ( za co mu dziękuje, ale naprawde nie mogłem znaleść :lol: ) i szafka będzie wykonana przezemnie kupie materiał wyjdzie dużo taniej niż szafka ze sklepu :) . Teraz takie pytanko co z tym stropem Tuptus pisze, że 9cm to normalka ale mi się w to nie chce wierzyć. Dla podkreślenia dodam, że mieszkam w domku jednorodzinnym, tyle że na tym nieszczęsnym piętrze....

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 05 gru 2007, 12:55

marian pisze:(...) Teraz takie pytanko co z tym stropem Tuptus pisze, że 9cm to normalka ale mi się w to nie chce wierzyć. Dla podkreślenia dodam, że mieszkam w domku jednorodzinnym, tyle że na tym nieszczęsnym piętrze....
Jakoś nie chce mi się wierzyć w te 9 cm.. Nie mówię tu już nawet o stropach typu terriva (grubość stropu =wysokość gara plus nadlanie betonem plus steropian plus wylewka -> wychodzi ponad 30 cm) ale nawet o starego typu - murowanych na tregrach. Sama tregra ma ponad 9, dochodzi do tego wylewka i robi się sporo ponad 15..

Rafał

Awatar użytkownika
Mariusz86
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Mariusz86 » 05 gru 2007, 15:18

Myślę, że wszystko jest możliwe.. Moja chacjenda stoi na piachu bez fundamentów.. a ściany żeby się nie przewrócić są przymocowane żelaznym stelarzem, który jest doczepiony na strychu do komina.. Budownictwo lat 60-tych (czytać mojego dziadka)..

Odpowiedz

Wróć do „Akwarystyka”