Widzę, że jesteś z Kraka więc pozwolę sobie wtrącić kilka uwag:
1. Odnośnie CO2
Jeżeli masz obiekcje i potrzebujesz podglądnąć jak ewentualnie to połączyć, jaki zawór zastosować co licznikiem babelków itp itd to zapraszam na kawę ...
Póki co w telegraficznym skrócie:
- butla CO2, polecam "nabijanie gaśnic" na ul. Kapelanka. Jak się przyznasz, że chodzi o akwarium to Prezes przyjmie cię osobiście i wybierze najschludnieszą z możliwych butli. Wyjatkowo sympatyczny człowiek ...
Nabita butla kosztowała mnie 100 zł
Napełnienie 20 zł
To chyba nie jest tak dużo.
Licznik bąbelków: zestaw do kroplówki ( nie pamiętam ale jakieś 2 zł). Nie znalazłem w żadnej aptece ale są bez problemu na Rynku Podgórskim w sklepie ( no właśnie nie wiem jak ten sklep się fachowo nazywa) ale oferuje różne związane z rehabilitacją akcesoria medyczne.
elektrozawór: z instalacji samochodowej ( Tomaszek na swojej stronie poleca zawory)
2. Odnośnie wewnętrznego Aquel-a. Daj sobie z nim spokój. Miałem taki w akwa 240 L (pracował razem z zewnętrznym kubłem ) i tylko pobierał prąd nie dając żadnych efektów. Myślę, że jeżeli planujesz akwarium 375 L lub 450 L to tym bardziej ten filtr się nie wyrobi. Ewentualnie jak się uprzesz to mogę ci sprezentować mój stary filtr i bedziesz miał dwa
3. Biobali nie wyrzucaj. Nawet jak nie dasz ich do filtra to mogą się przydać przy zrobieniu prostego denitratora. Konstrukcję "oryginalnego" denitratora na biobalach też możesz podglądnąć u mnie.
4.Napowietrzanie w ciągu dnia przy akwarium roślinnym jest moim zdaniem zbędne. No chyba, że ktoś lubi widok bąbelków
5. Co do glonów się nie wypowiadam. Ewentualnie mogę służyć radą komuś kto chce założyć plantację krasnorostów. Niestety nie mam wiedzy jak zrezygnować z uprawy w/w. To znaczy wiedzę mam tylko, że krasnorosty nic sobie z tej wiedzy nie robią ... Może one nie wiedzą, że ja wiem ? Ale czy Sztirlic wie ?
Tak patrzę na fotki twojego akwarium i sądzę, że chyba takim znowu laikiem to nie jesteś. No chyba, że przed zrobieniem zdjęć czyściłeś przez cały dzień akwarium
Pozdrawiam
Mislavo