Jeden filtr na 4ry akwaria
Moderator: seba*1*
Jeden filtr na 4ry akwaria
czy ktoś coś takiego widział lub ma, konkretnie chodzi mi o akwa 120długie szerokie 40 i i podzielona np3 szybami aby powstały cztery zbiorniczki w jednym, i czy można z jednego filtra kubełkowego podzielić równo wlot wody i wylot ?
- IreneuszKaczor
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ireneusz Kaczor
- Kontaktowanie:
- IreneuszKaczor
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Wklej te szyby z 2cm poniżej wzmocnień górnych (lub najlepiej wywal wzmocnienia i wklej szyby 2cm poniżej górnej krawędzi- teraz one będą wzmocnieniami). Pobierasz wodę z czwartej komory, a powrót w pierwszej. W ten sposób woda będzie się przelewała nad krawędzią szyb wewnętrznych od pierwszej do czwartej komory i tylko w czwartej będą pojawiać się ubytki związane z parowaniem.
- IreneuszKaczor
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Pomysł dzielenia dużego akwa na cztery małe jest dla mnie najbardziej "nieprzemyślany".
Co do czyszczenia tych "klatek" pojedyńczo, czy na raz, to w czym widzisz problem? Przecież ten układ niczym nie różni się od tego samego (niepodzielonego) akwa z kubełkiem pod nim, zasysaniem w jednym rogu, i powrotem w przeciwnym.
Co do mieszania się krewetek, to też nie problem - wystarczy dać odpowiednie grzebienie przelewowe.
Co do czyszczenia tych "klatek" pojedyńczo, czy na raz, to w czym widzisz problem? Przecież ten układ niczym nie różni się od tego samego (niepodzielonego) akwa z kubełkiem pod nim, zasysaniem w jednym rogu, i powrotem w przeciwnym.
Co do mieszania się krewetek, to też nie problem - wystarczy dać odpowiednie grzebienie przelewowe.
Co do grzebienia to fakt albo gąbkę woda przepłynie a krewetki nie,ja myślałem o czymś takim jak długa rurka z dziurkami ala deszczownia powrót, i na dole jako zasysanie też rurkę z otworami ,a poto żeby jakieś farfocle małe zanieczyszczenia wciągała, i zanim wkleił bym szyby dzielące, wyciąć w tylnim dolnym rogu otwory na rurkę a potem zakleić klejem ewentualne szpary