1 Europejskie mistrzostwa hodowców dyskowców

Wystawy, spotkania

Moderator: przynenta

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 01 lip 2007, 17:31

Czyż to nie najprostsze rozwiązanie? Wypiąć się i udawać że impreza się nie odbywa?
Ale czy naprawdę słuszne? Komu zrobimy tym na złość? Chyba tylko sobie. Moim zdaniem lepiej jest pojechać i pokazać że nie straszne nam są ich mistrzostwa bo i tak za rok zrobimy coś lepszego.

To tylko moje prywatne zdanie i zapewne będzie w dużej mierze osamotnione. Uważam jednak że powinniśmy się tam pokazać. Ryb do wystawienia nie mam więc sprawa jakby mnie dotyczy mniej ale swoje zdanie mam.

Awatar użytkownika
Haki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Radek Rożniata
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kobielice
Kontaktowanie:

Post autor: Haki » 01 lip 2007, 23:52

Witam serdecznie.

Należymy do EDF i moim zdaniem powinniśmy sie dostosować do postanowień i zasad EDF. Jak takich nie ma to trzeba je opracować. Na naszym bojkocie ucierpimy my sami, nasz wizerunek i hodowcy krajowi. Nie jesteśmy pępkiem paletkowego świata.

CZEMU NIE PRZYJAC ZASADY ZE KAZDE KOLEJNE ME SA ORGANIZOWANE W INNYM KRAJU.

Proponuje pojechać do PRAGI super sie zaprezentować, silna grupa, liczna, koszulki, super ryby, wygrać w kilku grupach i wystarczy. Na spotkaniach EDF jasno powiedzieć że taka sytuacja jaka zaszła następnym razem jest nie do przyjęcia, opracować czytelne zasady organizacji ME i następnie zorganizować u nas. Pokazać kolegom jak sie to robi na podstawie MP 2008 i myślę że wszystkich zakasujemy.

Co do uwagi Stacha Azjatom stop, a niby dlaczego? niech sie wystawiają, jak wygrają to wystawę, grupę itp. ale nie tytuł ME. przez takie postępowanie blokujemy rozwój tego typu imprezy.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
stachu
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Stanisław Kaczorowski
Kontaktowanie:

Post autor: stachu » 02 lip 2007, 02:40

Ambra napisał :
Stachu w swej wypowiedzi namawia Polaków do spolegliwości wobec Czechów.

Bardzo zdziwiła mnie Twoja wypowiedź Andrzeju.......

NIKOGO NIGDY NIE NAMAWIAŁEM,NIE NAMAWIAM I NIE MAM TAKIEGO ZAMIARU !!!!!

Ruszyłem ten temat bo nikt nie miał dotychczas zamiaru to zrobić,z mojej perspektywy wątek był istotny bo jak pewnie pamiętasz na spotkaniu klubowym w Lublinie ustaliliśmy że będę zawoził ryby członków klubu na wystawe do Pragi,ja muszę planować takie wyjazdy bo zostawienie hodowli na jakiś czas w inne ręce nie jest sprawą prostą.

A wybranie ryb konkursowych i przygotowanie ich do konkursu też wymaga czasu i zastanowienia,o tym chyba nikt nie pomyślał-a szkoda.

Po drugie może nie zauważyłeś ale ruszając temat pokazałem że licze się ze zdaniem zarządu bo równie dobrze mogłem zgłosić ryby nie mówiąc o tym nikomu....

-ciekawe kiedy zarząd miał zamiar ogłosić swoje stanowisko w tej sprawie ?......-chwile przed ?
-pomyśl w jakiej sytuacji bym był gdyby moje zgłoszenie wraz z wpłatą leżało na biurku czechów od dawna ??????

Stanowiska klubu które ogłosił Marek w 2 poście nie miałem zamiaru bojkotować,wypowiedziałem swoje zdanie pokazując jednocześnie osobiste pomysły co do istnienia EDF i stosunku PKMD do tej imprezy,licząc że głos członka klubu może być brany pod uwagę jako jedna z wielu opcji do rozważenia dla DOBRA WIZERUNKU KLUBU,ale widać że lepiej się nie wypowiadać i siedzieć cicho.....

Choć komercyjnie dla mnie liczy się każda wystawa obojętnie czy legalna czy nie,to jednak jako członek klubu rozumiem znaczenie słowa LOJALNOŚĆ......

Odnośnie mediacji w EDF też nie jestem zwolennikiem tak niskiego schylania się że zamiast podać rękę pozostaje kopnąć w d......

Interesuje mnie wizerunek klubu za granicą bo sam do niego należę i moja hodowla jest kojarzona z PKMD więc to chyba zrozumiałe że oczekiwałem jakiegoś stanowiska w tej sprawie aby wiedzieć jak mam zareagować na zaproszenie.

diamond napisał :
Zgadzam się , jest więcej członków którzy by chcieli wziąść udział w konkursie ale nie za wszelką cenę.... Widać Czesi chcą rozbić jedność klubu -największego Klubu w Eu.Czas pokaże.

Czesi chcą rozbić jedność klubu ???-bez przesady.........

A tak na marginesie :

Europejska Federacja Dyskowców w porozumieniu z azjatyckim Discusclub ustaliła standarty na przyszłe mistrzostwa dyskowców ustanawiając i podając to do publicznej wiadomości-czyli :

-nowe grupy barwne(opisując szczególy identyfikacji)
-zasady oceniania(karta sędziowska,punktacja,jury)
-warunki i parametry w zbiornikach konkursowych

ale to pewnie wszyscy wiedzą..........

pozdrawiam-hej

ps-po napisaniu tego posta zostałem wylogowany zanim go zdążyłem wysłać więc musiałem klikać drugi raz to samo-czy nie można tego czasu wydłużyć ????????

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec

Post autor: Ambra » 02 lip 2007, 07:13

Liczę na dalszą dyskusję i to w przyspieszonym tempie, gdyz czas nas goni.

Aby mogła być konstruktywana, podaję dalsze fakty.

Dziś dotarła do mnie podwójna korespondencja z Czech:

1. Odpowiedź na list otwarty PKOMD zredagowana w języku czeskim i niemieckim przez pełniącego obowiązki Prezydenta EDF Kerstena Opitza.
Obszrny dokument jest obecnie tłumaczony z wersji niemieckiej na polską. Po przetłumaczeniu zostanie on oficjalnie opublikowany.
Już teraz jednak mogę powiedzieć, że Opitz broniąc się, pokazuje jak dużo on uczynił a jak niewiele PKMD ........... Mało, przyjmuje za pewnik niektóre sprawy, które do dnia dzisiejszego nie doczekały się oficjalnie rozwiązania.
Nie dziwię się mu, bo sytuacji mu nie zazdroszczę. J
ako wykonawca poleceń F. Kolina - oficjalnego inicjatora powołania EDF ma teraz dużego zgryza!!!!!!!

Na marginesie, trudno w Internecie wyjaśnić wszystkie zawiłości. Trzeba by opublikować dużą ilość dokumentów obcych i naszych odpowioedzi, gdyż niech nikt nie myśli, że spór miedzy EDF a PKMD polega na wymianie jednego listu ........ :D

Tak więc na dzień dzisiejszy nie wiem, ale jakoś muszę to rozwiązać, by wszyscy zostali jakoś doinformowani.

2. Pismo od pana F. Kolina, zredagowane przez jego tłumaczkę.

Dzień dobry, Panu, Panie Andrzeju!
Pan Kolín, dziekuje za przeslanie Pana opinii.
Zgadza sie z Panem i rozumie Pana decyzje.

Pan Kolín by chcial Panu zaproponować rozwiazanie - zamiast zawieszenia dzialania i ukonczenia czlonkowstwa klubu PKMD
w EDF, proponuje mozliwość inicjowania spotkania nadzwyczajnego posiedzenia EDF ( lub zkorzystać z konferencji internetowej)
z celem wymiany prezydenta klubu, który swoim jednostronnym dzialaniem naduzywa swoich kompetencji jako prezydent Federacji.

Myśli, ze to jest najlepszy wariant, zeby nie doszlo do rozkladu EDF ze wzgledu na to iz Pan Opitz byl wybrany jako prezydent tylko do czasu wybrania regularnego prezydenta.

Bylo by to rozwiazanie optymalne, tym bardziej, ze Pan Opitz przechodzi przez ciezki okres problemów zdrowotnych i decyzje dyktuja inni czlonkowie Czeskiego Klubu Hodowców dyskowców (ČKCHT).

Serdecznie pozdrawiam przyjaciól w Polsce i czekam z niecierpliwościa na Pana odpowiedz.

Z powazaniem

František Kolín

Jestem zmuszony odpowiedziec na ten list bardzo szybko, więc odpowiem tak, że nie zajmę żadnego stanowiska :D
W ten sposób zyskamy na czasie, tak, byście mogli się wypowiedzieć.
Muszę też czekać na decyzję Zarządu, który pewnie też chce znać opinie członków przed podjęciem własnej.

W związku z powyższym apeluję o szybkie i przemyślane opinie.

Awatar użytkownika
jwaniec
junior
junior
Imie i Nazwisko: Jacek Chowaniec
Kontaktowanie:

Post autor: jwaniec » 02 lip 2007, 09:14

Nie możemy być stawiani przed faktem dokonanym przez Czechów.Prawda jest taka że nie liczą się z naszą opinią i z tym co my myślimy.Patrzą jedynie na swój interes a nas mają ...... Nie powinniśmy wystawiac tam ryb,a w Krakowie pokazać tak naprawdę na co nas stać.Dobrze rozrekalmować Kraków,ściągnąc jak największą liczbę zagranicznych gości.To powinno wtedy dać innym do myślenia.
pozdrawiam Jacek

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 02 lip 2007, 09:58

Ciężko wypowiadać się jeżeli tak jak zostało wspomniane nie mamy pojęcia o treści pełnej korespondencji. Z tego jednak co tu już widać racja jest po naszej stronie. Jestem za twardym trzymaniem dotychczasowego stanowiska, uważać Praskie mistrzostwa jako "lokalne" a nie Europy i zrobić wszystko aby za takie nie były ogłoszone. Jeżeli jednak tak by się stało zbojkotować je. Jestem jednak przeciwny zawieszaniu naszego członkowstwa w EDF. Jeżeli ktoś miał by wylecieć z organizacji to nie my za dopominanie się o swoje tylko Czesi za robienie z EDF własnego folwarku i w skrajnym przypadku powinniśmy postawić formalny wniosek o wykluczeniu ich z federacji za takie praktyki a nie sami się obrażać!

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 02 lip 2007, 11:02

Jeśli jako sympatyk PKMD mogę zabrac' głos w powyższej sprawie, to chciałbym tylko pokazac', jako analogię, sytuację w boksie zawodowym. Jakieś tam różniste WBA, WBO i tym podobne federacje organizują swoje oddzielne mistrzostwa - a przeciętny zjadacz chleba i tak kuma tylko jedno, że X jest mistrzem świata. No i to, że tytuły mistrzów olimpijskich oraz mistrzów świata (niby amatorów) "stoją" w hierarchii tylko nieco niżej.
PS.
W Krakówku był I. ZOO Festiwal (+ 1. Mistrzostwa Polski), a może teraz czas na jakąś Pierwszą Europejską Olimpiadę Dyskowców?
Ostatnio zmieniony 03 lip 2007, 11:02 przez wiesiek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec

Post autor: Ambra » 02 lip 2007, 13:21

wiesiek pisze: ........ W Krakówku był I. ZOO Festiwal (+ 1. Mistrzostwa Polski), a może teraz czas na jakąś Pierwszą Europejską Olimpiadę Dyskowców?
Jak widać z zacytowanego wyżej listu, Czesi mają problem i zaczynają dostrzegać, iż stają na wątpliwej pozycji.
Moim zdaniem trzeba zrobić wszystko, by dojść do porozumienia, ale przy uwzględnieniu przez EDF naszych postulatów. Nie dlatego że to nasze postulaty, tylko dlatego, że są istotne dla całego zagadnienia. To będzie procentować w przyszłości.

Nie jestem wróżką i nie wiem kiedy dojdzie do zaproponowanych obecnie przez Czechów rozmów. Nie wiem też jaki przyniosą efekt. Na dzień dzisiejszy nasze stanowisko klubowe jest jasne i jednoznaczne.
Myślę też, że w tym wypadku winna obowiązywać dyscyplina klubowa, gdyż nasi rozmówcy winni wiedzieć, że w Polsce nie ma żadnego rozłamu i wszyscy prezentujemy jednakowe stanowisko.
Faktycznie go nie ma, ale ewentualne pojedyncze zachowania mogą sugerować taką sytuację.

W takich sytuacjach jak obecna, nie może się liczyć interes jednostki. Rozumiem zaangażowanie Stacha - ma transportować ryby z Polski. Rozumiem też zdziwienie Hakiego, czemu azjatyckie ryby mają mieć postawioną tamę w Europie.

Wyjaśniam więc jednoznacznie. Azjatyckie ryby na równych prawach wezmą udział w każdym konkursie organizowanym w Polsce czy Czechach.
Należy szykować ryby na praski konkurs, ale żadnej nie należy narazie oficjalnie zgłaszać.
Zgłaszać za to ryby można do mnie. Powstanie lista, którą przekażemy Czechom w chwili, gdy dojdzie do porozumienia. Jeśli nie dojdzie - ryby nie będą wystawione.

Jeśli nie dojdzie do porozumienia, szybko znajdziemy formułę i w 2008 roku odbędą się Mistrzostwa Europy (nazwę się opracuje) w Polsce.

Poniżej wstawiam najważmniejsze informacje, jakie w sprawie Mistrzostw przysłali Czesi do PKMD.

Vážení akvaristé a přátelé terčovců,
obracíme se na vás jako spolupořadatelé akvaristické výstavy
AKVÁRIUM 2007. Výstava se koná v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze a její součástí je, kromě Mezinárodní výstavy halančíků a Mistrovství České republiky Guppy a Xipho-Molly, též 1. Evropský šampionát chovatelů terčovců a současně 3. Český šampionát chovatelů terčovců. Šampionát chovatelů terčovců s mezinárodní účastí pořádá již tradičně Český klub chovatelů terčovců, člen European Discus Federation.

První ročník šampionátu se konal v roce 2004 v Ostravě, zde se
účastnilo 24 chovatelů z pěti států. O šampionátu se psalo mimo jiné v
německém časopise DiskusLive č. 14 a v Diskus Weltreport č. 4/2004.

Druhý ročník se konal v Praze za účasti 37 chovatelů z pěti
evropských států a jednoho chovatele z USA. Hosty šampionátu byly takové osobnosti jako např. Horst Linke, Bernd Degen a dále zástupci spolků chovatelů terčovců z několika evropských zemí. V rámci šampionátu došlo ke schůzce zástupců chovatelských organizací terčovců Německa, Polska, Rakouska, Slovenska a České republiky. Při této schůzce byla založena European Discus Federation, jejímž vedením byl pověřen předseda ČKCHT pan Kersten Opitz. Německý časopis DiskusLive (č.18/2005) uveřejnil informaci o založení European Discus Federation a věnoval plných 6 stránek reportáži z 2. Českého šampionátu chovatelů terčovců. Autorem článku byl celý šampionát
hodnocen jako nejzdařilejší výstava terčovců po Duisburgu.

O letošním, tedy třetím ročníku, tak již můžeme hovořit jako o
tradičním šampionátu chovatelů terčovců pořádaném opět Českým klubem
chovatelů terčovců. Navíc, po dohodě s ostatními členy European Discus
Federation, zakládáme pořádáním souběžného 1. Evropského šampionátu
chovatelů terčovců i další šampionát evropského rozměru.

Do Evropského šampionátu bude započítáno hodnocení všech
soutěžních ryb, do Českého šampionátu budou zařazeni terčovci vystavovatelů z České republiky.

Šampionát proběhne od 27.9.2007 do 30.9.2007. Posuzování provede minimálně tříčlenná mezinárodní jury dle pravidel uplatňovaných v Evropě.
Hodnocení proběhne 28.9.2007 do 12.00 hod. Pro veřejnost budou výstavní
prostory šampionátů zpřístupněny ve dnech 27.9.2007 - 30.9.2007 od 10.00 do
18.00 hod. Místem konání je Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty
Univerzity Karlovy v Praze, Na Slupi 16, 128 00 Praha 2.

Vystavovaní terčovci budou umístěni do celoskleněných nádrží o
objemu 112 litrů (rozměr 80x35x40 cm) s krycími skly. Nádrže budou mít
samostatnou filtraci a vytápění s teplotou vody 28-31°C. Protože se výstava koná ve skleníku botanické zahrady, bude základním osvětlením denní světlo, v případě potřeby budou nádrže dosvětleny zářivkovým osvětlením. Poplatek za účast jednoho výstavního exempláře terčovce je stanoven stejně jako v předchozích letech na 1.000,- Kč nebo ekv. v Euro dle aktuálního kurzu ČNB.
Podrobné podmínky a instrukce, včetně dělení do deseti soutěžních kategorií, jsou popsány v přiložené přihlášce.

Uzávěrka přihlášek je do 31.8.2007. Na přihlášky zaslané do
31.6.2007 lze uplatnit slevu 200,- Kč za každou vystavovanou rybu.

Vyhlášení výsledků proběhne v členění pro:

1. Evropský šampionát chovatelů terčovců

- celkový vítěz a vítěz v každé
kategorii

- vyhlášení pořadí 1.- 3. umístění pro
každou kategorii zvlášť

3. Český šampionát chovatelů terčovců

- celkový vítěz a vítěz v každé
kategorii

- vyhlášení pořadí 1.- 3. umístění pro
každou kategorii zvlášť

Místem konání je velmi příjemné prostředí skleníku Botanické
zahrady Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze, jedné z
nejstarších evropských univerzit. Botanická zahrada je velmi známé a
navštěvované místo, kde mimo bohaté botanické expozice návštěvníci nalézají
každým rokem mnoho zajímavých výstav nejen akvarijních tropických ryb, ale
také květin, kaktusů a exotického ptactva.

Celý Český klub chovatelů terčovců vás srdečně zve na letošní
ročník šampionátu. Jakékoliv dotazy k průběhu nebo pořádáni šampionátu rádi
zodpovíme na e-mailu spolek@discus.cz nebo na telefonním čísle +420 776 845
974
V Praze dne 16.3.2007

Za pořadatele:

Kersten Opitz - prezident EDF a předseda ČKCHT

Milan Pokorný - místopředseda ČKCHT

Ing. Vladimír Glaser CSc. - manažer šampionátu
(ČKCHT)

Pavel Mžourek, AKVARISTA.cz - mediální podpora
šampionátu

Polskie tłumaczenie powyższego tekstu:

Kochani przyjaciele dyskowców i akwaryści.,

my będziemy jako współorganizatorami wystawy „ Akwarium 2007“. Wystawa ta jest organizowana przez Botaniczny Ogrod Universytetu w Pradze. W skład wystawy wchodzą: wystawa szczupieńczykowatych, mistrzostwa czeskiego gupika i Xipho-molinezje. Jak również I Europejskie i III Czeski Disckus Championat, organizowane przez czeski Discusclub, członka Europejskiej Federacji Dyskowców.

Pierwsze Mistrzostwa były w Ostrawie w 2004 roku, gdzie brali udział 24 wystawcy z 5 państ. O tych mistrzostwach między innymi było pisane w Discus.Live Nr.14 i w Discus Weltreport nr.4/2004. Drugie Mistrzostwa odbyły sie w Pradze w Kongresszentrum i uddzial brali 37 wystawcy z 5 Europejskich panstw i jeden z USA. Gośćmi byli: Horst Linke, Bernd Dagen, Norbert Zajac, Peter Thode i przedstawiciele z Polski, Niemiec i Austrii. W czasie Mistrzostw została powołana – założone Europejska Federacja Dyskowców. Pod opieką pana Kersten Opitz z czeskiego Disckusclub. Niemiecki Diskus Live Magazyn nr.18 opisywał przedstawicieli i założycieli EDF i poświęcił 6 stron II Czeskim Mistrzostwom Dyscowca. Autor tego artykulu uznał wystawę za najlepszą po wystawie w Duisburgu.

Tegoroczne III Mistrzostwa Dyscowca będą tradycjonalnie znów organizowane przez Czeski Discusclub. Tym razem powstaną I Europejskie Mistrzostwa Dyskowców na skalę Europejską. W tych Mistrzostwach europejskich znajda sie wszystkie oceny wystawione przez wystawcow zagranicznych, a w czeskich tylko oceny oddane przez Czeskich wystawców.
Mistrzostwa w Pradze odbędą się w dniach 27.09.2007 do 30.9.2007.
Ocena na zasadzie europejskiej punktacji odbędzie się 28.09.2007 do godz.12.00.
Dla odwiedzających Mistrzostwa będą dostępne od 27.09 do 30.09.2007 od 10.00 do 18.00.
Miejsce wystawy: Ogród Botaniczny Uniwersytetu w Pradze. Na Slupi 16. 120 00 Prag 2.

Wystawa ryb odbędzie się w akwarium bez ram – szklane o litrażu 112l , i wymiarach 80/35/40. Akwaria są wyposażone we filtry i temp. wody wynosi 28 - 31°.
Ze względu że wystawa będzie się odbywać w szklanym domu Botanicznego Ogrodu , zostaną akwaria wyposażone w naturalne świetlówki. Opłata uczestnictwa wynosi 1000Kc, lub odowiedni przelicznik w Euro. Przelicznik według Czeskiego Banku Narodowego.
Dokładne informacje i instrukcje jak i przynależność klasyfikacyjna znajdują sie na karcie zgłoszeniowej.
Koniec zgłoszeń z dniem 31.08.2007. Zameldowane dyscowce do 31.06.2007 otrzymają ulgę w wysokości 200Kc od każdego zameldowanego dyskowca.

Nagrody w mistrzostwach:

I Europejskie Mistrzostwa Dyskowca
Nagroda główna
1-3 kategorie

III Czeskie Mistrzostwa
Nagroda główna
1-3 kategorie

Miejsce wystwy jest bardzo milym miejscem na terenie Botanicznego Ogrodu Uniwersytetu w Pradze, jednego z najstarszych Uniwersytetów w Europie. Ogrod Botaniczny jest bardzo znanamym miejscem jak i objektem wystaw ryb tropikalnych, egzotycznych ptaków , roślin i kaktusów.

Cały Czeski Discusclub zaprasza serdecznie na tegoroczne Mistrzostwa dyskowców. Dalsze pytania pod odresem E-meil na adres spolek@discus.cz lub telefonicznie +420 776845974.

Wystawcy:
Kersten Opitz przedstawiciel Discusclub i prowadzacy EDF
Milan Pokorny zastepca przedastawiciela Discusclub
Ing. Vladimir Glaser CSc. Menager Mistrzostw.
Pavel Mzourek akwarysta i wsparcie medalowe.

Dla przypomnienia, Czesi chcą zrobić konkurs w 10 grupach barwnych.
To wszystko wymaga jeszcze omówienia.

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 02 lip 2007, 16:22

Andrzeju, czy te nagrody oznaczają, że tylko 3 najlepsze ryby otrzymają nagrody? Nie będzie nagród dla poszczególnych klas?

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 02 lip 2007, 19:54

Klub PKMD zrzesza miłośników dysków:
- takich jak ja sam, co mają kilka lub kilkanaście dysków, dyski to nasze hobby, nazwę nas amatorami, ale w dobrym tego słowa znaczeniu,
- hodowców z setkami dysków, dla których to nie jest jedynie życiowa pasja, ale również zawód, nazwę ich zawodowcami,
- handlowców dysków, dla których to źródło utrzymania i praca,
- akwarystów co łączą wszystkie wymienione kategorie po trochę, w zależności od szczegółowych kryteriów.
Łączy nas miłość do dysków, wspólna pasja, klub PKMD, ale cele tych grup często są odmienne.
Stanowisko klubu w sprawie Pragi powinno być jak najlepsze dla wszystkich w nim zrzeszonych grup, powinno też uwzględniać perspektywę czasu.
Czyli co obecna decyzja spowoduje za jakiś czas i jak będzie postrzegana po latach.

Mi osobiście jedność wobec ostatecznej decyzji PKMD jaka by nie była przyjdzie łatwo, bo stawiam sobie lojalność zaraz po przyjaźni.
No i oczywiście dlatego, że nie mam wystawowych dysków i co pokazać w Pradze.
Ale uwzględnić trzeba pozycję i zdanie polskich hodowców i handlarzy również, kto wie czy nie przede wszystkim, bo to oni mają ryby z szansami na podium.

Zarząd PKMD powinien zrobić wszystko, by impreza w Pradze nie była 1ME.
Jak trzeba wystąpić o zmianę prezesa EDF i zmienić czeską decyzję oficjalną uchwałą z pomocą nowo wybranego prezesa.
Jak trzeba wystąpić o wykluczenie Czechów z EDF.
Jak trzeba wystąpić na drogę prawną o nielegalność nazwy ME.
Ale moim zdaniem nie powinien rezygnować lub zawieszać członkowstwa w EDF, prędzej powinniśmy jak Czesi nim zawładnąć, niż z niego wystąpić.

Ci co mają potencjalnych medalistów i PKMD powinni się szykować razem do imprezy tak jak by jechali.
Trzeba być dobrej myśli, że się uda coś zmienić lub, że będzie decyzja o starcie PKMD w imprezie.

Obecnie można grać ostro, szafować słowami i stanowczymi pismami, grozić bojkotem, wystąpieniem, bo to tylko groźby.
Może takie ostre i zdecydowane kroki pomogą w wycofaniu się Czechów z nazwania swojej imprezy ME, ale szykować do wyjazdu się trzeba, bo brak PKMD na 1ME jakoś mi nie leży, były już olimpiady i mistrzostwa sportowe bojkotowane, jednak medale i tytuły pozostały i są na wieki w annałach, a często nikt nie pamięta dlaczego jakiegoś kraju tam nie było.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 02 lip 2007, 22:38

_TOM_ pisze: Zarząd PKMD powinien zrobić wszystko, by impreza w Pradze nie była 1ME.
Jak trzeba wystąpić o zmianę prezesa EDF i zmienić czeską decyzję oficjalną uchwałą z pomocą nowo wybranego prezesa.
Jak trzeba wystąpić o wykluczenie Czechów z EDF.
Jak trzeba wystąpić na drogę prawną o nielegalność nazwy ME.
Można dodać jeszcze że jak trzeba to PKMD ma zakończyć wojnę w Iraku i jak trzeba to PKMD może wprowadzić kartki na cukier .

Wydawało mi się że Andrzej wyjaśnił dokładnie dlaczego tak się dzieje i to że w chwili obecnej nie ma zarządu EDF tylko jest powołany tymczasowy przewodniczący . Żeby ten stan rzeczy zmienić potrzebny jest zjazd delegatów klubów i PKMD może sobie poskakać jak inni nie przyjadą .
Uważam że sprawę powinien nadal pilotować Andrzej i Eugen bo to osoby najlepiej rozeznane w temacie i naprawdę wiedzą co robić . Nie nakładajcie na nich bzdurnych żądań co powinni zrobić .
Federacja musi przetrwać aby coś zbudować i odejście jednego z klubów cofnie nas znów kilka kroków do tyłu .
Ja osobiście zgodziłbym się na I Mistrzostwa w Pradze bo prawdę mówiąc mają oni większą tradycję niż my . Jednak nie jako impreza towarzysząca w ogrodzie botanicznym równorzędna z gupikiem i mieczykiem ( może się okazać że i żaby dołączą do wystawy) . Pytanie do Andrzeja czy nie zgłosić 100 ryb na tą wystawę - to cała moc przerobowa Czechów i ...................... zrobić polskie mistrzostwa w Pradze ;) .

Awatar użytkownika
przynenta
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
Kontaktowanie:

Post autor: przynenta » 02 lip 2007, 23:59

cocoloco pisze: Pytanie do Andrzeja czy nie zgłosić 100 ryb na tą wystawę - to cała moc przerobowa Czechów i ...................... zrobić polskie mistrzostwa w Pradze ;) .
To by było dobre zagranie, ugotowaliby się we własnym sosie, a my byśmy załatwili ich w białych rękawiczkach.
Tylko pytanie czy nas stać na to- kwota 2614,00 zł

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 03 lip 2007, 00:57

Tomek - mi wychodzi tego 100 000 kaczek więc pomnóż własny wynik przez 5 !!
Basia pytała jakie mają nagrody - pewnie dla swoich mają 3 i 3 dla podziału dla wszystkich W grupach pewnie będzie można medal dostać albo jak się go nie dostanie to można sobie kupić w sklepie po 2.5 euro za sztukę ( jak poprzednio ) .

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 03 lip 2007, 02:06

Jak robiłam tłumaczenie czeskich propozycji, to była tam wzmianka, że dla dzikich ryb nie powinno być nagród!!! Nie wiem na ile to jest sprawdzone, bo najpierw czeski był tłumaczony na niemiecki, potem niemiecki na angielski i tak trafiło do mnie.
Ale jest tam wyrażnie napisane, że główne nagrody są tylko dla ryb hodowlanych (jeśli tłumaczenia są odpowiednie).
Nie wiemy również, czy inne kraje członkowskie przystały na czeskie propozycje.
Własnie kończę tłumaczyć ramówkę na nasze Mistrzostwa i powiem, że jest kilka sprzeczności co do proponowanych przez nich standartów np; oko może być częściowo czerwone.............
Chętnie bym tam pojechała, ale nie mam hodowlanych dysków do wystawienia :(

Awatar użytkownika
Diamond-Cukero
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Andrzej Nowicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Katowice
Kontaktowanie:

Post autor: Diamond-Cukero » 03 lip 2007, 08:08

Basiu może bym Ci coś pożyczył do Pragi , będzie większa reprezentacja ?

Odpowiedz

Wróć do „Komunikaty”