Rzeszów 2007.

Wystawy, spotkania

Moderator: przynenta

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 10 paź 2007, 20:58

Bogdan pisze:(...)
Pomysł oczywiście Rafała jednak wykonanie nieco inne niż w Łodzi.
Było ich w sumie 6szt i można było świecić dowolne ustawienie niekoniecznie symetrycznie i nie koniecznie pionowo gdyż były to gotowe oprawy z klipsami i przegubami.
(...)
A to przepraszam - zmyliła mnie zarówno liczba (6 - identyczna jak w Łodzi) jak i to, że identycznie "wisiały".

Natomiast fizycznie nie mogę pojąć, czemu wisiały, skoro miały klips z przegubem - przecież można było wyczarować z nich wszystko, a nie parkową alejkę z latarniami.

??

Rafał

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 10 paź 2007, 21:15

Ano ich podstawową wadą była właśnie długość owych przegubów... przekraczająca wielkość miejsca między lustrem wody a dachem obudowy. Dlatego też konstrukcja musiała być mocno spontaniczna. Ja będę teraz bronił Bogusia, jego wykonania i naszej improwizacji. Nawet taka "partanina" dała 100x lepszy efekt niż ślicznie pod linijkę ułożone świetlówki w obudowie...

Co do tekstu Radego. Może i rzeczywiście pod halogenem gloniszcza miały by raj, jak Lepper u Kaczyńskiego ;-) Jednak wystaway mają swoją specyfikę, możemy coś zrobić troszkę na bakier, ale dlatego, że trwają one 2-3 dni a nie 2-3 miesiące powinniśmy pod tym względem bardziej zwracać uwagę na efekt niż na poprawność polityczną. Hmmmm .... a może by tak halogenek z boku akwarium od dołu tak żeby snop światła odbił się od powierzchni ale od dołu i wrócił na dno?... To taki akwarystyczny surrealizm :-)

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 10 paź 2007, 21:17

Rafal_W pisze: Natomiast fizycznie nie mogę pojąć, czemu wisiały, skoro miały klips z przegubem - przecież można było wyczarować z nich wszystko, a nie parkową alejkę z latarniami.

??

Rafał
To bardzo proste.
Wszyscy tak byli oczarowani urokiem tego zbiornika i nikomu nie przyszło do głowy że może być jeszcze ładniej :D

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 10 paź 2007, 21:22

Hypno pisze:(...)
Co do tekstu Radego. Może i rzeczywiście pod halogenem gloniszcza miały by raj, jak Lepper u Kaczyńskiego ;-) Jednak wystaway mają swoją specyfikę, możemy coś zrobić troszkę na bakier, ale dlatego, że trwają one 2-3 dni a nie 2-3 miesiące powinniśmy pod tym względem bardziej zwracać uwagę na efekt niż na poprawność polityczną. Hmmmm .... a może by tak halogenek z boku akwarium od dołu tak żeby snop światła odbił się od powierzchni ale od dołu i wrócił na dno?... To taki akwarystyczny surrealizm :-)
Najpierw odbije się od szyby :P

A co do tymczasowości:

Obrazek

Tak jest od ośmiu miesięcy - a o glonach zapomniałem. Świecę w różnej konfiguracji - czasem halogenki, częściej metalizowane żarówki "spoty" bo dają delikatniejszy efekt, bez przepalonej plamy na dnie (z tym coś trzeba zrobić, ustawienie pod kątem załatwi tylko część problemu. Jak z fleszem, qrcze, trzeba dyfuzora).

Rafał

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 10 paź 2007, 21:29

Odbije się od szyby jak będzie kąt padania większy od kąta połysku a inaczej "przeleci" przez szybę i da śliczny efekt..... pardon, to nie lekcja fizyki ;-) Ale surrealizm nadal zostaje bo jakoś ciężko znaleźć naturalną sytuację gdzie słońce świeci nie przez lustro wody tylko... no właśnie przez co :-)

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 10 paź 2007, 21:42

Hypno pisze:Odbije się od szyby jak będzie kąt padania większy od kąta połysku a inaczej "przeleci" przez szybę i da śliczny efekt..... pardon, to nie lekcja fizyki ;-) Ale surrealizm nadal zostaje bo jakoś ciężko znaleźć naturalną sytuację gdzie słońce świeci nie przez lustro wody tylko... no właśnie przez co :-)
Raz że są duże straty na strumieniu świetlnym (znam to z gimnastyk podczas doświetlania ryb do zdjęć - wszystkie źródła światła w końcu lądują nad lustrem wody), dwa - żeby widzieć efektownego Tyndalla z odbiciem od powierzchni trzeba mieć... brudną wodę :D A jak jest czysta, to tylko autor widzi to, co chciał osiągnąć. Szczerze, myslisz że nie zależało mi na takich efektach? :D tylko w nocy to wychodzi - przy dużym skupieniu źródła światła i małej ilości światła z zewnątrz. Sorki za znane zdjęcie, ale dobrze pokazuje różnicę:

Obrazek

Zresztą tu też musiałem postarać się o nie najczyściejszą wodę, więc nakarmiłem ryby tuż przed pójściem spać. Przy kryształowej żadnych słupów światła, żadnego efektu.
Rafał

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 10 paź 2007, 21:48

Rafał obalasz fizykę teraz zamiast butelki piwa ;-) Nie jestem co prawda godnym przeciwnikiem w fotografowaniu ale postaram sie zrobić zdjęcie, które ów efekt pokaże. Chodzi mi o odbicie przy bocznym oświetleniu od dołu lustra wody.

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 10 paź 2007, 22:03

Idzie Ci o takie coś:

Obrazek

Sęk w tym, że doskonale wyjdzie to na laserze, przyzwoicie na latarce z lupką skupiającą światło, a zupełnie marnie na halogenku - ze względu na skupienie światła. Tzn - światło się odbije, a jakże - ale nie będziesz widział tego w postaci świetlnych słupów w wodzie - ze względu na nierównoległość wiązki wysłanej przez halogenik. Będą tym wyraźniejsze, im brudniejsza woda, ale to już wynika z rozpraszania ich na drobinach - i bardziej je bedzie znów widać w przypadku bardziej skupionej wiązki światła.

Fizyk ze mnie jak z koziej d. .. trąba, ale dużo patrzę - jak idę bawić sie szperaczem na pole, to też wybieram noc z lekką mgłą - by słup światła był dobrze widoczny. Inaczej mam tylko krążek światła na chmurze.

Rafał

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 11 paź 2007, 06:52

Zgadza się, wszystko się zgadza. Tyle, że z Twojej wypowiedzi wynikało, że nie ma efektu przy czystej wodzie, a nie to, że jest on niewidoczny, a to b.duża różnica. Z całą resztą się zgadzam w 100%

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 11 paź 2007, 06:56

rady3 pisze:Uuuu to szczęście bo już myślałem, że coś ze mną nie tak. :)

Przez grzeczność nie zaprzeczę :D

Awatar użytkownika
jwaniec
junior
junior
Imie i Nazwisko: Jacek Chowaniec
Kontaktowanie:

Post autor: jwaniec » 11 paź 2007, 09:39

:)
Załączniki
rzecznik PKMD.JPG
rzecznik PKMD.JPG (37.95 KiB) Przejrzano 5558 razy

Awatar użytkownika
jwaniec
junior
junior
Imie i Nazwisko: Jacek Chowaniec
Kontaktowanie:

Post autor: jwaniec » 11 paź 2007, 09:41

:)
Załączniki
raz dziewczynka.JPG
raz dziewczynka.JPG (29.09 KiB) Przejrzano 5559 razy

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 11 paź 2007, 09:58

Rafał, Bogdan, Piotr, jako że ja mieszałem w omawianym baniaku dość sporo - no ale nie przy świetle, na moje szczęście, to Bogdana działaka była, no i zgodzę się z Wami słusznie, że teraz obrywa :wink: mam jednak inną propozycję, znacznie prostszą w realizacji a efek zbliżony.
Użyć normalnej pokrywy - nie rozwalając jej, użyć normalnych tam istniejących świetlówek, na które to ponakładać metalową folię - nawet tę kuchenną aluminiową.
Prostota, efekt podobny, ba, nawet mamy 2 świetlówki - czyli 2 linie świetlne. Ilość punktów świetlnych to kwestia ilości zasłoniętych i odsłoniętych części świetlówki.
Wielkości dziur w folii ...
Wiem, że pomysł z tymi halogenkami daje więcej możliwości ich kierowania w różne partie akwarium, ale rozwalona i popalona pokrywa Aqua Szut nie wygląda ciekawie.
Nie wspomnę o straszliwych komplikacjach przy wpuszczaniu, wyciąganiu ryb i potem mieszaniu łapą w akwarium i wszelkich poprawkach, te halogeny są do ...pip... jeśli chodzi o użyteczność i łatwość obsługi, co na wystawie ma znaczenie.

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 11 paź 2007, 11:30

Jeki pisze:
rady3 pisze:Uuuu to szczęście bo już myślałem, że coś ze mną nie tak. :)

Przez grzeczność nie zaprzeczę :D
No cóż wolny kraj....

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 11 paź 2007, 19:24

_TOM_ pisze:(...)
Użyć normalnej pokrywy - nie rozwalając jej, użyć normalnych tam istniejących świetlówek, na które to ponakładać metalową folię - nawet tę kuchenną aluminiową.
Prostota, efekt podobny, ba, nawet mamy 2 świetlówki - czyli 2 linie świetlne. Ilość punktów świetlnych to kwestia ilości zasłoniętych i odsłoniętych części świetlówki.
Wielkości dziur w folii ...
Chciałbyś. I ja też bym chciał, ale to nie wychodzi. Próbowałem w realu, nie tylko w głowie i efekt jest .. ekhm..
_TOM_ pisze: Wiem, że pomysł z tymi halogenkami daje więcej możliwości ich kierowania w różne partie akwarium, ale rozwalona i popalona pokrywa Aqua Szut nie wygląda ciekawie.
Nie wspomnę o straszliwych komplikacjach przy wpuszczaniu, wyciąganiu ryb i potem mieszaniu łapą w akwarium i wszelkich poprawkach, te halogeny są do ...pip... jeśli chodzi o użyteczność i łatwość obsługi, co na wystawie ma znaczenie.
To niestety prawda - przynajmniej wtedy, gdy jako bazę używa się pokryw, które PKMD ma na stanie. Rozwiązań jest kilka - m.in - wyższa, dedykowana pokrywa, albo opuszczane, podwieszone gdzies wyżej (niekoniecznie do sufitu, wystarczą dwa wygięte "ramiona") halogenki bez pokrywy.

Rafał

Odpowiedz

Wróć do „Komunikaty”