Dni Akwarystyki w Muzeum Przyrody w Drozdowie

Wystawy, spotkania

Moderator: przynenta

Awatar użytkownika
kocan1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Andrzej Kociołkowski
Kontaktowanie:

Post autor: kocan1 » 27 wrz 2009, 08:09

10-11 Października 2009 roku

Muzeum Przyrody w Drozdowie koło Łomży

Witam bardzo serdecznie wszystkich Użytkowników Forum :).
W imieniu własnym i moich Kolegów z Muzeum Przyrody w Drozdowie koło Łomży (województwo podlaskie) pragnę zaprosić wszystkich Akwarystów do wzięcia udziału w ciekawej imprezie Akwarystycznej, jedynej w swoim rodzaju tego typu imprezie w województwie Podlaskim,
ludzi z całego województwa, oraz tych , którzy niekoniecznie są związani z Podlasiem ale kochają Akwarystykę.
Drozdowo to wieś leżąca 7 km od centrum Łomży, trzeciego co do wielkości miasta województwa Podlaskiego. W Muzeum prezentowanych jest 26 zbiorników ozdobnych o pojemności od 200 L do 500L.
W programie Dni Akwarystyki w Muzeum Przyrody w Drozdowie nie może zabraknąć ciekawych prelekcji.
Łukasz z Łomży
Oto harmonogram Dni Akwarystyki w Muzeum Przyrody w Drozdowie koło Łomży:

Sobota 10.10.2009

10:00 Anna Archacka, Dyrektor Muzeum Przyrody w Drozdowie - parę słów wstępnych odnośnie Imprezy

10.10 Dr Roman Pawlak, Wydział Biologii i Nauk o Ziemii UMK w Toruniu-,,Sprawozdanie z wyprawy nad Jezioro Malawi''

12.10 Mgr Adam Karwowski -,,Fauna wód Doliny Narwi''

13.10 Łukasz Kulesza - ,,Mesonauta guyanae - Inteligentna i zapomniana''

16.00 Anna Malinowska (Andooszka)-,,Pterophyllum altum - Dostojeństwo i piękno''

18.00 Dr inż. Andrzej Radomski (EyeQueue) ,,Różne jak dwie krople wody, czyli w czym rybka lubi pływać"''

20.00 Michał Mięsikowski Wydział Biologii i Nauk o Ziemii UMK w Toruniu- ,,Od ikry do narybku,czyli rozwój embrionalny afrykańskich pielęgnic na przykładzie Melanochromis vermivorus''

Niedziela 11.10.2009

9.00 Łukasz Kulesza -,,Zakładanie prawidłowo zaaranżowanego akwarium krok po kroku''

11.00 Maraton filmowy. Filmy o tematyce akwarystycznej przedstawiające środowisko życia ryb z Ameryki Południowej i Północnej, Azji, Afryki, Australii i Oceanii oraz mieszkańców Mórz, Oceanów i Raf koralowych.

17.00 Konkurs akwarystyczny

19.00 Zakończenie imprezy

Awatar użytkownika
bjarka
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Beata Jarka
Kontaktowanie:

Re: Dni Akwarystyki w Muzeum Przyrody w Drozdowie

Post autor: bjarka » 01 paź 2009, 20:54

Chętnie odwiedzę tę wystawę, bo mam niedaleko. Może jeszcze ktoś z naszego klubu do mnie dołączy.

Awatar użytkownika
Deszczowatwarz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Rafał Mamątow
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ostrołęka
Kontaktowanie:

Post autor: Deszczowatwarz » 02 paź 2009, 07:51

Beatko zamów pogodę to weźmiemy najmłodszych.

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec

Post autor: Ambra » 02 paź 2009, 08:00

Pewnie i ja się pojawię :D
Inna sprawa, czyżby impreza została zorganizowana spontanicznie?

Na wystawie Aquaela w Warszawie nie było o tym mowy a Kocan przecież był.
Gdyby informacja dotarła do PKMD wcześniej, to może i większą delegację z PKMD udało by się zorganizować.

Na koniec - impreza na której nie mówi się o dyskowcach ????? :evil: :evil: :wink:

Awatar użytkownika
kocan1
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: kocan1 » 02 paź 2009, 08:24

Niestety w Drozdowie nie ma paletek, a warto by było może ich zachęcić.
Przykro mi że nie wspomniałem wcześniej o imprezie.
Poniżej link do strony organizatora, który prosi o wcześniejsze zgłoszenie przybycia.
http://www.mpd.4lomza.pl/index.php?wiad=242

lukashx6
Imie i Nazwisko: Łukasz Kulesza

Post autor: lukashx6 » 02 paź 2009, 14:35

Witam serdecznie :) Nie wiem czy mnie pamięta Szanowne Grono,kiedyś tutaj często pisywałem i pokazywałem swoje Paletki. Mój nick to: lukaszx6. Niestety mam jakieś dziwne problemy z logowaniem się. Pamiętam hasło. Nie mogę się w ogóle zalogować,dlatego założyłem drugie konto by tu napisać.
No,Rafale zabieraj Karolinę i Młodego i w drogę ;-). Trzeba się w końcu zobaczyć.
Ambra, otóż to,nasza impreza jest jak najbardziej spontaniczna. W tym roku startujemy po raz pierwszy :).PS.(rozmawialiśmy kiedyś przez telefon,nie wiem czy Ambra jeszcze kojarzy,dzwoniliście wraz z Gajowym ;-), miałem małe problemy z filterkiem 2 lata temu). Na pomysł wpadłem ja,wraz z pracownikami Muzeum w Drozdowie. Zrobiliśmy wszystko,aby jak najszerszemu gronu rozreklamować nasze nowe przedsięwzięcie. Dziękuję kocan1 za pomoc w rozreklamowaniu,sam bym nie dał rady,bo nie mam konta na wszystkich Forach Akwarystycznych :). No niestety, Paletek nie będzie- w Muzeum jak na razie brak jest warunków na nowe zbiorniki,zwłaszcza pod Palety. Oczywiście zachęcam do namówienia naszej Pani Dyrektor Anny Archackiej,może uda nam się wdrożyć w życie kiedyś ''małe'' akwarium pod Palety. Mógłbym przedstawić coś o Paletach,ale nie teraz,moja wiedza jest jeszcze zbyt skąpa by móc prelegować na temat tych pięknych ryb.
Także,zachęcam do wzięcia udziału i przyciągnięcia jak największej rzeszy Akwa Psycholi :mrgreen: :!:

Awatar użytkownika
bjarka
członek PKMD
Kontaktowanie:

Post autor: bjarka » 02 paź 2009, 17:37

Deszczowatwarz pisze:Beatko zamów pogodę to weźmiemy najmłodszych.
Już zamówiłam!
Złota Polska jesień, zachmurzenie niewielkie, temp. 18 st. w cieniu, bezwietrznie.

Awatar użytkownika
bjarka
członek PKMD
Kontaktowanie:

Post autor: bjarka » 12 paź 2009, 18:06

No, niestety pogoda nie dopisała, ale wyjazd był bardzo udany. Pierwszego dnia dominowały wykłady akwarystyczne, potem miał miejsce upojny wieczór przy ognisku. Organizatorzy , czyli pracownicy muzeum przyjęli nas bardzo gościnnie. Następnego dnia Andrzej Sieniawski opowiedział o dyskowcach, chociaż nie był na to przygotowany. Oglądaliśmy też fantastyczne filmy przyrodnicze. Odbył się również konkurs akwarystyczny , przygotowany przez kolegę z naszego forum- Łukasza, z atrakcyjnymi nagrodami.

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec

Post autor: Ambra » 14 paź 2009, 07:32

lukashx6 pisze: .............. Na pomysł wpadłem ja,wraz z pracownikami Muzeum w Drozdowie. Zrobiliśmy wszystko,aby jak najszerszemu gronu rozreklamować nasze nowe przedsięwzięcie....................
Także,zachęcam do wzięcia udziału i przyciągnięcia jak największej rzeszy Akwa Psycholi :mrgreen: :!:
Przyznaję, że pomysł zorganizowania w Drozdowie Sympozjum Akwarystycznego, to najlepszy pomysł Łukasza Kuleszy - naszego (jak sam się przedstawił) - młodzieżowego członka PKMD.
Oby takich członków jak najwięcej, bo wstydzić się w tym wypadku za tak wykonaną pracę nie można :D

Łukasz tak zmobilzował dyrekcję muzeum, że wyszła z tego impreza pierwsza klasa.
Kresowa gościnność w połączeniu z profesjonalizmem przygotowania i niezwykłą scenerią.
Wyobraźcie sobie piękne - doskonale utrzymane (zadbane) - akwaria, w nich zdrowe ryby, w połączeniu ze zbiorem nocnych i dziennych motyli ..........
Kręte zamkowe schody i ...... wkraczamy na dworskie sale .........
W nich łosie, niedźwiedzie i dziesiątki pomniejszych zwierząt - jak żywe, choć wypchane :D
Śpiąc w pokoju gościnnym - a jest ich tam kilka - po uroczej ogniskowej integracji ........ nie doczekałem się jedynie wizyty żadnego zamkowego ducha ..........
Załączniki
Fragment ekspozycji na stałej wystawie - mini.JPG
Fragment ekspozycji na stałej wystawie - mini.JPG (122.73 KiB) Przejrzano 5273 razy

Awatar użytkownika
kocan1
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: kocan1 » 14 paź 2009, 08:21

Obrazek

Fotorelacja z Dni Akwarystyki w Muzeum Przyrody w Drozdowie:
http://www.akwa-mania.mud.pl

lukashx6
Imie i Nazwisko: Łukasz Kulesza

Post autor: lukashx6 » 17 paź 2009, 09:25

TUTAJ w skrócie podsumowałem imprezę w Drozdowie :).

Dobra, moje stare konto działa :).

Pozwoliłem sobie na odrobinę nonszalancji i scaliłem Twoje dwa wątki, zamieszczone kolejno po sobie w jeden."fangornn"

Odpowiedz

Wróć do „Komunikaty”