1 Europejskie mistrzostwa hodowców dyskowców

Wystawy, spotkania

Moderator: przynenta

Awatar użytkownika
krisaczek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Krzysztof Kluczka
Miejsce zamieszkania/miasto/: Katowice

Post autor: krisaczek » 30 lip 2007, 07:47

Mnie nie dziwi stanowisko Andrzeja, przecież Stachu to konkurencja - i to jaka, tak więc trzeba publicznie po nim pojeździć.
O ile dobrze sobie przypominam, to Andrzej się spóźnił na spotkanie do Zawoji i nie był od początku obrad. Gdyby był wiedziałby co Stachu na ten temat mówił i jakie argumenty przytaczał. Był szczery i to publicznie
Zastanawia mnie dlaczego w Zawoji, Andrzej na ten temat nie powiedział, ani jednego słowa.

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec

Post autor: Ambra » 30 lip 2007, 07:51

Aby nie było wątpliwości, poprosiłem też o oficjalne stanowisko w sprawie Mistrzostw Europy organizowanych w Pradze - B. Degena - Honorowego Prezydenta Federacji. Ten także nie uznał czeskiej imprezy za oficjalną i na nią nie jedzie, co potwierdził ostatecznie przysłanym dokumentem:

----- Original Message -----
From: "Bernd Degen" <info@discusdegen.de>
To: "ambra1" <ambra1@interia.pl>
Sent: Wednesday, July 25, 2007 6:42 PM
Subject: Re: Sehr Geehrte Herr B.Degen

Hallo,
die tschechischen Veranstalter kennen meine Meinung und wissen auch, dass ich nicht kommen werde.
Ich hoffe, dass wir uns nächstes Jahr wieder in Polen treffen können.
Viele Grüße
Bernd Degen

Tłumaczenie powyższego tekstu:

Hallo,
Czescy organizatorzy znają moją opinię i wiedzą , że nie przyjadę.
Mam nadzieję, że będziemy mogli się w przyszlym roku znowu spotkać w Polsce
Pozdrowienia
B. Degen

Awatar użytkownika
hudy
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Zbigniew Hudobski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: hudy » 30 lip 2007, 07:58

Na spotkaniu w Zawoi wypracowaliśmy wspólne stanowisko. Ustaliliśmy jednogłośnie iż nie będziemy wystawiać ryb w Pradze. Dotyczy to każdego hodowcy należącego do PKMD. Dziwi mnie stanowisko Andrzeja, czyżby nie słyszał dyskusji i końcowych ustaleń? Informuję wszystkich iż Staszek wycofał swoje zgłoszenie na konkurs w Pradze.

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD

Post autor: Ambra » 30 lip 2007, 08:04

krisaczek pisze:Mnie nie dziwi stanowisko Andrzeja, .......
Proponuję zamknąć dyskusję w tej sprawie. Faktem jest, że wszystkie wątpliwości zostały w Zawoji wyjaśnione i każdy mógł przedstawić swoje stanowisko. Mnie też nie wszystkie Stasia argumenty przekonywały, ale to nie znaczy, że po wyjaśnieniu i uzgodnieniu stanowisk mam zamiar nadal udowadniać, gdzie się mylił.

W Klubie nie musimy mówić jednym głosem i możemy mieć nieco odmienne poglądy. Mało, myślę nawet, że to dobry objaw. Ścieranie się poglądów pozwala na dokonywanie optymalnych rozwiązań.

Ważne jest jednak, by po takich dyskusjach wypracować jedno oficjalne stanowisko, które obowiązuje wtedy i obliguje do określonego postępowania wszystkich członków.

Tak właśnie się stało w tym wypadku, co jest dowodem trwałości i zbiorowej mądrości PKMD.

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 30 lip 2007, 08:21

Diamond pisze:Po powrocie z Zawoji prześledziłem ten temat od początku jeszcze raz w odniesieniu do tego co usłyszałem na spotkaniu.I dziwie się że Stachu był nie świadomy i zgłosił ryby do Pragi.
Zgłosił nie wiedząc o rozmowach klubu z organizatorami, gdy się dowiedział zgłoszenie wycofał. Zachował się jak na członka klubu przystało i dalsze rozważanie tego tematu jest bezcelowe.

Awatar użytkownika
bqa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Maciej Dziedzic
Kontaktowanie:

Post autor: bqa » 30 lip 2007, 08:33

Jeki pisze:
Diamond pisze:Po powrocie z Zawoji prześledziłem ten temat od początku jeszcze raz w odniesieniu do tego co usłyszałem na spotkaniu.I dziwie się że Stachu był nie świadomy i zgłosił ryby do Pragi.
Zgłosił nie wiedząc o rozmowach klubu z organizatorami, gdy się dowiedział zgłoszenie wycofał. Zachował się jak na członka klubu przystało i dalsze rozważanie tego tematu jest bezcelowe.
Dokładnie ! Zgłoszenie ryb, a później po ustaleniu oficjalnego stanowiska Klubowego wycofanie ich - wbrew pozorom - zrobiło więcej dobrego niż złego. Pokazało Czechom, że interes Klubowy stoi wyżej niż interesy poszczególnych członków klubu. I tyle w tym temacie.

Awatar użytkownika
stanpiter
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek

Post autor: stanpiter » 30 lip 2007, 08:57

bqa pisze:
Jeki pisze:
Dokładnie ! Zgłoszenie ryb, a później po ustaleniu oficjalnego stanowiska Klubowego wycofanie ich - wbrew pozorom - zrobiło więcej dobrego niż złego. Pokazało Czechom, że interes Klubowy stoi wyżej niż interesy poszczególnych członków klubu. I tyle w tym temacie.
I tu należą się brawa dla Stacha, a nie jeżdżenie po nim.

Awatar użytkownika
stachu
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Stanisław Kaczorowski
Kontaktowanie:

Post autor: stachu » 30 lip 2007, 21:59

[quote="Diamond"]

Po powrocie z Zawoji prześledziłem ten temat od początku jeszcze raz w odniesieniu do tego co usłyszałem na spotkaniu.I dziwie się że Stachu był nie świadomy i zgłosił ryby do Pragi.[/quote]

Kol.Andrzeju,szczerze mówiąc zaskoczyła mnie twoja wypowiedź,byłeś w Zawoi,słyszałeś wiele rozmów na ten temat,a nawet jeśli nie zrozumiałeś całej sprawy to mogłeś ze mną osobiscie porozmawiać na miejscu,co więcej wiedziałeś że będziemy się widzieć w poniedziałek na giełdzie,dlatego uważam twój post za CELOWY !!!

-pytanie tylko co chciałeś przez to osiągnąć ???

Dla Twojej informacji-po ogłoszeniu oficjalnego stanowiska klubu rozmawiałem z Markiem Widurem telefonicznie i nie ukrywałem tego że poprzez niedoinformowanie przez Zarząd stanąłem w niezręcznej sytuacji,niemniej jednak swoje zgłoszenie wycofałem,o czym Marka poinformowałem !!!

Żeby wyjaśnić na podstawie faktów całą sprawe zamieszczam poniżej korenspodencję jaką prowadziłem z Czeskimi organizatorami pomijając dane osobowe :

Dzień dobry Panie Opitz
Zgłaszam na Europejskie Mistrzostwa Dyskowców :
B-zeleny-2 tercovce
D-pruhovany tyrkys-1 tercovce
E-plosny tyrkys-1 tercovce
F-plosne cerveny-2 tercovce
I-pigeon blood- 1 tercovce
Y-otevrena trida 2 tercovce

Razem= 9 tercovce

Proszę o potwierdzenie mojego zgłoszenia na mistrzostwa.
pozdrawiam Stanisław Kaczorowski

Zdravim Vas,
dekuji za poslanou prihlasku. Potvrzuji timto prijeti Vasi prihlasky na 9 ryb.
Peníze muzete pripadne zaplatit az na miste při prijmu ryb. Pokud chcete peníze poukazat na bankovni ucet, prosim poslete na ucet c. 1515982001/2400 u E-banky. Bohuzel doslo při tvorbe prihlasky k chybe v cisle uctu za kterou se moc omlouvame.
Pokud mate další dotazy prosim volejte nebo piste.

S pozdravem
Kersten Opitz
Český Klub Chovatelů Terčovců

Szanowny Panie Opitz

W związku z moim wcześniejszym zgłoszeniem dotyczącym udziału w Mistrzostwach, pragnę Pana poinformować, że wobec prowadzonych rozmów, pomiędzy Polskim Klubem Miłośników Dyskowców, a Organizatorami Mistrzostw Czeskich na temat organizowanego konkursu, zmuszony jestem do wycofania swojego zgłoszenia.

Jako członek PKMD zgłoszenia swoich ryb do konkursu muszę dokonać z ramienia klubu PKMD jeżeli prowadzone rozmowy dojdą do wspólnego kompromisu wtedy będę mógł wziąść udział w wystawie.

Przepraszam za zaistniałą sytuację która wynikła z braku informacji co do stanowiska klubu PKMD i proszę o potwierdzenie odwołania mojego zgłoszenia ryb do konkursu.
z poważaniem - Stanisław Kaczorowski

Vazeny pane Kaczorowski,
dekuji Vam za Vasi, byt neprijemnou zpravu. Vasi prihlasku 9 tercovcu jsem zrusil.
Chapu Vasi zpravu tak, ze pokud by jste zucastnil sampionatu v Praze mohl by jste byt vyloucen z PKMD?

S pozdravem
Kersten Opitz
Český Klub Chovatelů Terčovců

Witam Panie Opitz

Będąc członkiem klubu muszę się dostosować do stanowiska jakie klub postanawia,zdaniem Zarządu PKMD organizowane mistrzostwa nie mogą być pod nazwą Europejskie Mistrzostwa.

pozdrawiam

i na tym nasza korenspodencja wygasła........

Nie mam ochoty wypowiadać się więcej w tej sprawie czy też prowadzić dalszej dyskusji,proponuje ci Andzeju na przyszłość omawiać takie sprawy twarzą w twarz,pozatym dziwi mnie wywlekanie na forum rzeczy które były omawiane na spotkaniu klubowym.....

Nie żywie urazy bo mniemam że teraz już wszystko dla ciebie jest jasne.

Serdecznie pozdrawiam i życze ci udanego tygodnia.

Stanisław

Awatar użytkownika
Diamond-Cukero
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Andrzej Nowicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Katowice
Kontaktowanie:

Post autor: Diamond-Cukero » 31 lip 2007, 07:29

Dziękuję bardzo za wyjaśnienia, życzę wzajemnie udanego tygodnia.
Nie byłoby nieporozumienia gdyby to było napisane w momencie powstania tematu I Europejskie M.
dnia 28 06 2007.Mam nadzieję że na przyszłość nie będzie takich nieporozumien a teraz proponuję
zakończyć temat .

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD

Post autor: Ambra » 31 lip 2007, 07:52

Dziękuję Stachowi za przytoczenie tej korespondecji i muszę stwierdzić, że jednoznacznie dowiódł, iż czuje się członkiem PKMD i rozumie interesy Klubu jako dobra wyższego od własnego interesu, który niewątpliwie miał, by pokazać w Pradze ryby.

Już kilku członków PKMD otrzymało od zagranicznych akwarystów pytanie, jak robią to Polacy, że ich Klub jest najsilniejszym i największym Klubem w Europie? Tak, inni zaczynają to dostrzegać i podziwiać.

Myślę, że teraz można pośród innych odpowiedzi spokojnie użyć kolejnej:
... bo mamy w Klubie prawdziwie zaangażowanych członków, którzy interes stowarzyszenia przedkładają nad swój własny ...........
Prawda jest taka, że najczęściej w innych krajach się to nie udaje.
Mamy powód do dumy.

Żeby wszystko było jasne, zagadnienie Pragi się w zasadzie zakończyło w temacie naszego uczestnictwa w tej imprezie. Dziś do wszystkich członków EDF zostaje wysłane oficjalne zawidomienie Zarządu PKMD, które prezentuję poniżej z polecenia Sekretarza PKMD.

Wersion P

Zarząd Polskiego Klubu Miłośników Dyskowców z przykrością informuje, że z uwagi na znaczną ilość niedociągnięć proceduralnych związanych z organizacją w Pradze konkursu dyskowców, który strona czeska samowolnie określiła mianem "Mistrzostw Europy EDF", PKMD oficjalnie nie uznaje ich i nie weźmie w nich udziału.
Brak porozumienia i właściwych działań powoduje też, że strona polska zawiesi z dniem 27.09.2007 swe członkostwo w EDF do czasu ustabilizowania się sytuacji.
Jednocześnie informujemy, że polskie ryby przygotowane na Pragę, zostaną wysłane do Włoch na "Discus Mediterranea 2007 ”, 4th Italian Contest Discus
które odbędą się w dniach 27 do 30.09. 2007. w Lecce.

Wersion A

Board of Polish Club of Discus Lovers regret to say, that in view of a lot of procedural shortcomings connected with discus competition, which is organize in Prague , which Czech’s part arbitrarily (lawlessly) called “European EDF Championship” – Polish Club of Discus Lovers officially unaccepted that event and will not take a part in it.
Lack of agreement and any proper activities caused that Polish part will suspend their membership in EDF from date 27.09.2007 till situation in that organization will stabilize.
At the same time we would like to inform, that Polish fishes prepared for Prague will be send to Italy on “Discus Mediterranea 2007 “ 4th Italian Contest Discus which will take place on 27-30.09.2007

Wersion D

Sehr geehrte Discusfreunde,
Vorstand der PKMD bedauert sehr mitteilen müssen , dass auf Grund von vielen organisatorischen Lücken, die mit der Vorbereitungen zu der Diskusveranstaltung in Prag zusammen hängen, und die von der tschechische Seite als Europa Meisterschaft der EDF benannt wurde, wird diese Veranstaltung von der PKMD nicht als eine EM anerkannt und wird auch nicht an dieser Veranstaltung teilnehmen. Fehlendes Verständnis sowie keine richtigen, gemeinsame Aktivitäten führen auch dazu, dass PKMD ihre Mitgliedschaft zum 29.07.2007 stilllegt, solange, bis sich die Lage stabilisiert hat. Gleichzeitig möchten wir darüber informieren, dass die Fische die für Prag gedacht waren, werden nach Italien zu „"Discus Mediterranea 2007”, 4th Italian Contest Discus“ geschickt, die von 27.09-30-09-2007 in Lecce stattfindet.

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 31 lip 2007, 08:42

Dla Twojej informacji-po ogłoszeniu oficjalnego stanowiska klubu rozmawiałem z Markiem Widurem telefonicznie i nie ukrywałem tego że poprzez niedoinformowanie przez Zarząd stanąłem w niezręcznej sytuacji,niemniej jednak swoje zgłoszenie wycofałem,o czym Marka poinformowałem !!!
Nie przedstawiasz całej prawdy, gdyż ze mną rozmawiałeś dużo wcześniej i wyrażnie przedstawiłem ci aktualne na dany moment stanowisko zarządu. Nie drążmy dalej tej sprawy bo jak widać nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.
Ostatnio zmieniony 31 lip 2007, 08:55 przez mirek, łącznie zmieniany 1 raz.

marek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Marek Widur
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: marek » 31 lip 2007, 08:45

Informacje dotyczące wystawiania naszych ryb w Pradze były przekazywane w miarę posiadania wiedzy. Uzgodnienia z organizatorami trwały bardzo długo i jak wiemy skończyły się niepowodzeniem, dzisiaj można już oficjalnie powiedzieć, że Czesi wiedząc o stanowisku PKMD zwracali się bezpośrednio do hodowców licząc na to, że ci bez względu na decyzję Klubu wystawią swoje ryby. JEDNOZNACZNE OFICJALNE STANOWISKO ZARZĄDU W SPRAWIE WYSTAWIANIA RYB W PRADZE BYŁO WIADOME OD 09 lipca. Muszę tu wspomnieć również o rozmowach prowadzonych podczas pierwszego spotkania w Zawoji, następnie w Chorzowie w których, stanowczo podkreślało się fakt zbojkotowania tej imprezy w przypadku nie uwzględnienia naszych podstawowych postulatów.
Nie wspomnę tu o przeprowadzanych rozmowach telefonicznych wyjaśniających złożoność problemu. Do końca mieliśmy nadzieję, że uda się wszystko pouzgadniać z Czechami i ryby zostaną wystawione w Pradze. Andrzej zarezerwował miejsce dla ryb konkursowych więc, nie było opcji, że ktoś kto chce wystawić swoje ryby nie będzie mógł tego zrobić ze względu na późniejsze zgłoszenie. Zarzut niedoinformowania przez zarząd w tej sprawie moim zdaniem jest pewnego rodzaju manipulacją.
Swego rodzaju nieścisłości zostały wyjaśnione podczas rozmowy telefonicznej .

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD

Post autor: Ambra » 24 sie 2007, 08:31

By ostatecznie zakończyć ten temat, jako odpowiedzialny za niego i negocjacje, informuję, że PKMD nie doszło ostatecznie do porozumienia z klubem czeskim co do nazwy i formy organizowanej imprezy.

W tej sytuacji, delegacja w składzie: Łukasz Osieka i Sławomir Nazimek, została wydelegowana przez Zarząd PKMD jako oficjalne przedstawicielstwo PKMD do Pragi.
W czasie swego pobytu na imprezie, oficjalnie złożą Oni na ręce Prezydenta EDF -Kerstena Opitza - pismo informujące o zawieszeniu przez stronę Polską członkostwa w Federacji, do odwołania.

Jak z tego wynika, nie palimy mostów, ale dajemy sobie możliwość bardziej swobodnego działania w 2008 roku.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 25 wrz 2007, 14:10

Łukasz i Sławek, mimo, że PKMD nie uznaje Pragi, zróbcie fotorelację dla nas skoro tam będziecie, jak Czechom poszło.
Fajnie mimo wszystko byłoby popatrzeć i porównać z Włochami.

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 26 wrz 2007, 06:45

Nie wiem Tomku czy będzie czas i możliwość, mamy mało czasu na wizytę i jedziemy w sprawach formalnych. Może się okazać że na wystawę nawet nie zajrzymy.

Odpowiedz

Wróć do „Komunikaty”