ZOOWET 2007

Wystawy, spotkania

Moderator: przynenta

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

ZOOWET 2007

Post autor: Hypno » 21 cze 2007, 07:36

Niniejszym otwieram wątek, odnośnie kolejnej edycji lubelskiej imprezy ZOOWET 2007, która chyba w tym roku będzie się nazywać ZOOPARK 2007. Impreza odbędzie się w weekend 23-25 listopada 2007 roku w tej samej lokalizacji co poprzednia impreza, czyli w hali Międzynarodowych Targów Lubelskich oczywiście w Lublinie.
Ponieważ impreza ta, ma być organizowana niejako przy okazji, więc nie jest ona powiązana z żadnym oficjalnym zlotem członków PKMD, co oczywiście nie przeszkadza, żeby wszyscy zainteresowani tematyką odwiedzili ją. Z tego tez powodu impreza ta będzie organizowana raczej lokalnymi siłami (osobowymi) klubu, we współpracy z Klubem Miłośników Ryb Akwariowych z Lublina. Oczywiście, mamy dostęp do wystawowego sprzętu klubowego i wsparcie Zarządu.
Proszę wszystkich chętnych, którzy chcą pomóc w organizowaniu tej imprezy o zgłaszanie się do mnie.
Systematycznie będę podawał coraz więcej informacji na ten temat.

W chwili obecnej plan wygląda następująco. Na początku września odbędzie się oficjalna impreza w Rzeszowie. Na tej imprezie będzie oczywiście sprzęt klubowy, który OD RAZU po jej zakończeniu zostanie przetransportowany do Lublina i tu zostanie zmagazynowany do czasu imprezy lubelskiej. Podczas ZOOWET będziemy używać właśnie tego sprzętu, oraz tego co ewentualnie uda nam się załatwić lokalnie, a chcę przygotować "dużą" (w obu słowa znaczeniach) niespodziankę. Następnie po imprezie lubelskiej sprzęt zostanie ponownie zmagazynowany i później (dopiero w lutym) pojedzie do Poznania. Już widać trochę pracy przy załadunku i rozładunku samochodów ze sprzętem, które to czynności będą musiały być dobrze zsynchronizowane w czasie. Na chwilę obecną mam słowo kierownictwa MTL zapewniające, że na ten cały czas zostanie nam udostępnione miejsce magazynowe.
W jednym z 3 dużych zbiorników, jakie chciał bym pokazać w Lublinie ( nie licząc niespodzianki) będę chciał umieścić altumy od pana Adama, o sukcesach którego w rozmnażaniu tej ryby pisałem. W pozostałych zbiornikach na chwilę obecną nie ma dokładnych planów co do obsady. Jeden ze zbiorników chcę przekazać do zagospodarowania na czas imprezy ludziom z Klubu Miłośników Ryb Akwariowych w Lublinie.

Na chwilę obecną jest pewnie więcej pytań niż odpowiedzi, ale myślę że z czasem proporcje się odwrócą.

Pozdrawiam i liczę na odzew

Awatar użytkownika
tomasz334
senior
senior
Imie i Nazwisko: Tomasz Jajo

Post autor: tomasz334 » 21 cze 2007, 07:55

Piotr nie wiem czy o tym samym piszemy ale jak spojrzysz na kalendarz MTL to coś z tą datą jest nie tak chyba że się mylę. :o
http://www.targi.lublin.pl/index.php?op=kalendarium2007

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 21 cze 2007, 08:03

Datę przyjmij tą którą napisałem, ponieważ sam ją we wtorek z kierownictwem MTL uzgodniłem. Pierwotnie mieli tam być stomatolodzy, ale będą tydzień wcześniej.

Awatar użytkownika
DARIUSZMT
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: DARIUSZMT » 21 cze 2007, 08:53

Możesz na mnie liczyc codziennie od poczatku imprezy ,także jezeli bedzie potrzeba dzwon ,masz nr .

To samo dotyczy załadunku czy rozładunku tych transportów .

Pozdrawiam DAREK

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Re: ZOOWET 2007

Post autor: Rafal_W » 21 cze 2007, 08:55

Hypno pisze: liczę na odzew
Ty już wiesz, ale publicznie nie zaszkodzi - będę maczał w tym paluchy.Materiały już zbieram, będzie w czym wybierać.

Rafał

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 21 cze 2007, 09:05

Rafał przy okazji planowanych Twoich pobytów na torfowiskach rozglądaj się za korzeniami do na prawdę dużego zbiornika. W najbliższym czasie będę organizował transport odpowiedniego piachu do planowanej "piaskownicy" więc jego płukanie wraz z imprezami towarzyszącymi zapowiada się nieźle :-)

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 21 cze 2007, 10:12

50% pewnego składu już potwierdziło ... czekam na pozostałe 50%. Doliczając do tego 3-4 osoby z KMRA w zupełności nas wystarczy do tej imprezy.

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki

Post autor: Michcio » 23 cze 2007, 08:42

Będę na 100%.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 23 cze 2007, 10:49

75% pewniaków już jest :-) Brakuje mi jeszcze 25%, ale jestem pewny (jak to z pewniakami bywa) że lada moment przeczytam jego deklarację.

Awatar użytkownika
TMajku
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: TMajku » 23 cze 2007, 14:03

Witam. Ja również jestem do dyspozycji ale niestety tylko w weekendy i sporadycznie na tygodniu ( gdy mam dni wolne...) ) ponieważ na co dzień pracuję w Przemyślu. Gdyby jednak były jakieś przedsięwzięcia sobota-niedziela chętnie pomogę. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 23 cze 2007, 20:36

Ja oczywiście się zgłaszam bo jest to już po sezonie entomologicznym i będę miał czas. W tej chwili trochę wypadłem z forum i działalności dla klubu ale prawie nie wysiadam z auta i ledwo mam czas zadbać o to co mam w akwarium.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 24 cze 2007, 15:43

To mam komplecik tych za których dawałem głowę :-) jest nas 6 osób + skład KMRA czyli spodziewam się 9 czynnych fizycznie :-) chłopa. To oznacza że damy sobie spokojnie radę. Rafał i Darek, będę dla Was kombinował miejsca w hotelu na odpowiedni czas.
OK teraz plany. Chcę na pewno postawić 3 duże zbiorniki po ok 900 l (2 z nich były w Lublinie wcześniej) Jeden chcę przekazać ludziom z KMRA i ich Mistrzowi zielarstwa do urządzenia według wizji Mistrza (http://www.kmra.pl). Dwa pozostałe zbiorniki stanowią narazie kartę inblanco. Oczekuję propozycji. Jeden z nich zasiedlimy rybami klubowi, najprawdopodobniej stadem, które obecnie jest u Ambry. Drugi narazie jest jeszcze otwarty. Zastanawiam się też nad zrobieniem zbiornika powedzmy ok 100-150 l na krewetkarium. PLanujemy z Michciem zakup większej liczby tych stworzonek więc mogli byśmy go skorelować z wystawą. Jest jeszcze w planach niespodzianka, ale ją w całości na kark biorę ja i RafałW wiedzący już w tej sprawie. Michał do Ciebie prośba. Ponieważ sprawiłeś się wyśmienicie podczas Zoowet 2006 urządzając razem z Bogusiem zbiorniki, chciał bym abyś przemyślał wystrój dwóch dużych zbiorników i przedstawił listę potrzeb (ilość i rodzaj żwiru, korzeni i roślin).
Do DariuszaMT pytanie. Darku czy nie planujesz w tym mniej więcej czasie jakiejś dostawy? Interesowały by mnie ryby odmian brown lub alanquer do zasiedlenia NIESPODZIANKI.
Innych klubowiczów czytających wątek zaszczepiam myślą następującą. Jeżeli ktoś z Was jest zainteresowany kupnem ryb tych odmian to może byśmy zebrali się w kupę z takiego czy innego źródła zakupili ryby w większej ilości, użyli ich na wystawie a potem rozdysponowali do własnych zbiorników wg. zamówień.

Awatar użytkownika
DARIUSZMT
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: DARIUSZMT » 24 cze 2007, 17:38

Nie ma problemu z rybami ,będą na początku września ,wybierzesz sobie co zechcesz ,farma wysle zdjecia a ja Ci podeslę ,ze sprzedazą pózniejsza nie mam żadnych problemów ,biorę to na siebie .
Wczesniej nie sprowadzam bo czas w koncu pojezdzic po swiecie ,a wakacje sa do tego wysmienitym okresem.

Porządne krewetki tez mozna sprowadzic na dzis jest chyba 4 odmiany w sorcie A ,nie tam jakies resztki z panskiego stołu .
Sądząc po wielkości zbiornika to trzeba ich z 200 ,proponuje Red Crystale ,najładniejsze .

Pozdrawiam DAREK

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki

Post autor: Michcio » 24 cze 2007, 18:44

Rozpoczynam rozmyślania nad akwariami.

Muszę zaciągnąć trochę informacji na temat KMRA i tego co mają zamiar zaprezentować. Cóż biorąc pod uwagę wymiar niespodzianki, mam już dość ograniczone pole manewru. Niemniej jednak te dwa pozostałe zbiorniki powinny być diametralnie inne. Cel to zaprezentowanie piękna dyskowców w trzech różnych zbiornikach o odmiennych walorach estetycznych, z założeniem że muszą to być zbiorniki dla dyskowców a nie takie do których dyskowce wpuszcza się na czas wystawy. Klub musi gwarantować wrażenia estetyczne oglądających, ale i jednocześnie uczyć. Cóż Piotrze nie chcę zdradzić tej całej niespodzianki :-) więc głębszymi przemyśleniami na temat elementarnych założeń jakie mają spełnić zbiorniki klubowe podzielę się z Tobą na planowanym wypadzie.
Niemniej jednak mogę powiedzieć już teraz że nie będą to klasyczne zbiorniki. Podłoże cóż jedno na pewno będzie to piach, drugie żwir- jaki? jeszcze się zastanowię. Apropo piachu- nie będzie to kolidowało z niczym ...:D
Dokładniejsze przemyślenia dotyczące wizji rodzących się w mojej głowie przedstawię w późniejszym terminie, po zapoznaniu się ze wszystkimi informacjami dotyczącymi planów wystawowych i wspólnym zgraniu spraw tzw. grubych.

Rozumiem że ryby pływające u Andrzeja (Ambry) to jest pewnik w jednym ze zbiorników?
Cóż znowu niespodzianka zawęża pole manewru, musimy się porozumieć a propos jej "dokładnej" obsady. Oczywiście rozmyślenia nad wystrojem zbiorników należy rozpocząć od określenia odmian barwnych jakie mają w nich pływać.

Lista potrzeb wykrystalizuje się z zbiegiem czasu.

PS Apropo brązów to ja wstępnie chętnie pisze się na 3 większe sztuki. :D
PS2 Koniecznie przy zamawianiu roślin należy zaznaczyć że mają to być "dorosłe" okazy, żeby nam takich kurdupli jak ostatnio nie przysłali.
Ostatnio zmieniony 26 cze 2007, 11:23 przez Michcio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
DARIUSZMT
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: DARIUSZMT » 24 cze 2007, 20:19

Dlatego podstawa są fotki jak nie to mam alternatywe w Niemczech ,wtedy sam pojade na miejsce .

Zastanówcie się wczesniej nad obsada roslin ,można tez wrzucic paczke czegoś żadkiego czego nie produkują w kraju .

Jak bedzie potrzebne cos duzego krajowego to tez dajcie znać ,trzeba pogadać duzo wczesniej ,zeby zdązyło podrosnąc do zamierzonych rozmiarów .
Rozmawiam średnio raz na 2 tyg z Robertem z Plantisu ,mam tez drugą firme ,która produkuje rosliny ,zawsze można się dogadać .
Problem pojawia sie wtedy kiedy na ostatnia chwile chcemy cos duzego do akwarium a dostajemy małe roslinki w koszykach .

Pozdrawiam DAREK

P.S Mała prosba do moderatora ,niech zdejmie ze mnie to ostrzezenie ,bo po roku dla mnie jest ono juz zenujące .

Odpowiedz

Wróć do „Komunikaty”