wakacje z SMS-em

Moderatorzy: Bogdan, Alutka

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 11 lip 2006, 14:48

TRAFIONY ZATOPIONY !!!! wiedziałem że po tym co Hypno napisze już sekundy pozostały .
Uwaga yoyi przysłał SMS z hasłem - zaufanie jest dobre ale kontrola lepsza

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 11 lip 2006, 14:52

Oooo nie jestem taki najgorszy :-) Hasło znałem ale nie chciałem monopolu na wygrywanie w ostatnim czasie :-) Poza tym jak bym wygrał Skalara to przestał bym pracować nad własnym ustrojstwem zwanym Aquator :-) a na to sobie pozwolić nie mogłem. Gratulacje !!!

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: yoyi » 11 lip 2006, 15:00

Rozszyfrowane liczby to hasło w postaci:
"Zaufanie jest dobre ale kontrola lepsza"

Jak do tego doszedłem

Pierwsza część zadania nie była trudna (przynajmniej dla tych co porządne ZPT-y w szkole mieli). Ciągi cyf podane przez Alka to nic innego jak zakodowane liczby dziesiętne w systemie binarnym. Jak je odkodować - jest parę sposobów.
1. Ręczne liczenie
2. Użycie kalkulatora widows z fukcją rozbudowaną (każdy go z nas posiada w standardzie) - mamy tam takie funkcje właśnie jak konwersje liczb na różne systemy
Jak już wklepiemy wszystkie te zera i przekształcimy to na system dziesiętny to otrzymamy liczby czterocyfrowe (9421 8233 2162 4332 5132 7481 3163 2273 3221 5332 5263 6281 7363 5321 5332 7174 9421) wtedy trzeba wziąć telefonik w łapkę i wciskać odpowiednio cyferki - i tak dla pierwszego ciągu cztercyfrowego - najpierw jest podpowiedź w postaci pierwszej cyfry gdzie szukać, czyli 9 a nastęna za nią mówi nam ile razy wcisnąć czyli 4 razy - i tak dostajemy literkę Z, następnie szukamy 2 na klawiaturze telefonu i ciśniemy ją raz co daje nam literkę A itd. aż uzyskujemy całe hasło.

Jednak paluchy trochę mnie rozbolały zanim wpadłem jak te cyfry na literki zmienić.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 11 lip 2006, 15:09

Czy ktoś jeszcze widzi ławicę ?? ;)
Proste jak 5 metrów drutu - może nie dla programu komputerowego ale dla właściciela telefonu to poprostu pisanie hasła bez patrzenia na ekran .
Gratuluję Piotr , prosze o kontakt z Loccutus-em aby ustalić szczegóły .

Przepraszam pozostałych za to że wyprowadziłem ich na manowce ;) ;)

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: yoyi » 11 lip 2006, 15:24

Dzięki serdeczne

Oby tych łamigłówek było więcej

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 11 lip 2006, 16:24

Myślę że są 2 poprawne rozwiązania i właśnie przedstawiam drugie:
9999288333266444335335337777836662277733255533556666687776665552555337777799992
a poniższy rysunek wyjaśnia mój tok myślenia
Loccutus buduj drugiego skalara... :) :) :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 11 lip 2006, 17:33

Aleś wygadał... tam jest jeszcze zakodowane drugie znaczenie hasła tylko dla Obcych. Teraz wszyscy już wiedzą gdzie rodzinne strony prezesa :-) Ja w pierwszym momencie poszedłem w rozumowanie z kodami ASCI. Pomyślałem sobie, kurnia przecież 14 bitów to w sam raz żeby zakodować dwa standardowe znaki ASCI. Potem przez myśl przemknął jak expres algorytm kompresji Huffmana a potem wziąłem telefon w rękę i ... olśnienie :-)

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 11 lip 2006, 17:38

O kurcze masz wersję nie podrasowaną ;)
Loccutus spróbuje z tego wyciągnąć ile się da - zacznie od cyferek i innych wodotrysków ;)
Nagrodą będzie wiec wersja la ekonomic z możliwością jednokrotnego wykrywania wilgoci .

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Leszek Mikołajczak
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 11 lip 2006, 18:02

Gratulacje :D

heheh - no to jednak szybciej poszło... nic musze sie zabierać zatem za lutownice - a miały być 2 tygodnie urlopu hehehe:)

Niniejszym oznajmiam że yoyi zostanie szczęśliwym posiadaczem Skalara 5.2pH, musiałby tylko ze mną ustalić kilka spraw związanych z baniakiem jakim ma sie sterownik opiekować i kilka innych spraw - czekam na GG

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Leszek Mikołajczak
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 28 sie 2006, 20:31

Konkurs rozstrzygnięty, ale od rozstrzygnięcia do pokazania nagrody - przyznaje sporo wody przepłyneło przez autodolewki :)

Z racji tego że lato, urlopy i te sprawy daliśmy sobie z szczęsliwym zwycięzcą :) sporo czasu na dokończenie dzieła, nie przewidując, że w miedzyczasie producent pewnego podzespołu wytnie nam psikusa i wycofa go z oferty... Jednak to już przeszłość i moge zaprezentować nagrodę główną, która już tylko czeka na spakowanie i podróż do miejmy nadzieję zadowolonego Piotra.

Wersja podstawowa sterownika prezentuje się tak:

Obrazek

natomiast jako że konkurs był sponsorowany przez klub - trzeba było conieco zmienić i sterownik przeszedł mały "lifting", po którym prezentuje się tak:

Obrazek

Maszyna została specjalnie na potrzeby Piotra akwarium dopasowana i w kilku miejscach zmodyfikowana, wyposażyłem ją w 5 przyciskową klawiature "dotykową", Laminowany panel czołowy z grafiką w barwach odbiegających od standartowych oraz oczywiście z logo klubu.

Sterownik Piotra oferuje w chwili obecnej następujące funkcje:

* 24 godzinny zegar z podtrzymaniem bateryjnym

* kontrola i utrzymanie temperatury wody z dokładnością do 0.1°C, ustawiana osobno dla dnia i nocy. Ta opcja została dopasowana do zbiornika w którym mamy 650W grzałek :)

* możliwośc ręcznej korekty wskazań czujnika temperatury.

* kontrola nad czasem działania głównego oświetlenia zbiornika - czyli tego pokaźnego solarium jakie powiesił Piotr nad akwarium

* możliwość wymuszonego, ręcznego załączenia dowolnej grupy świetlnej o dowolnej porze dnia i nocy.

* kontrola oświetlenia nocnego (zmierzchowego) z funkcją świtu (płynnego rozjaśniania i wygaszania) - czyli listwa z Led'ami o regulowanej jasności symulująca wschody i zachody księżyca.

* 2 dodatkowe programowalne wyjścia dowolnego przeznaczenia dla urządzeń które mają pracować przez zdefiniowany czas w cyklu dobowym np. napowietrzacz

* pomiar pH z rozdzielczością 0.01 dpH w przedziale od pH 3,5 do pH 8 z możliwością kontrolowania zaworu wysokociśnieniowej butli CO2 na podstawie pomiaru pH

* automatyczny proces kalibracji sondy pomiarowej pH w buforach 4 i 7

* funkcja ochrony lamp HQI przed uruchamianiem na gorąco

* pomiar ilości CO2 na podstawie TWW wody.

* kontrola wentylatorów pokrywy w funkcji temperatury wody - sterowanie obrotami wentylatorów na 12V

Wszystko to podłącza sie do "plecków" gdzie mamy komplet złącz:

Obrazek

Od lewej Złącza:
BNC - elektrody pH
Wentylatorów na 12V
Oświetlenia nocnego LED na 12V
Czujki temperatury
Zasilające

W dolnym rzędzie widać przewody, z których każdy zakończony jest gniazdkiem - podłącza sie do nich Grzałki, Oświetlenie A i B, urządzenia sterowane Timerami 1 i 2 oraz elektrozawór butli CO2.

poza tym widać wyłącznik i gniazdo bezpiecznika.

To by było na tyle - Piotra pragne poinformować że sterownik zdał bardzo pozytywnie egzamin obciążony na wyjsciu G - 500W, jutro ostatni test obciążeniem 750W czyli 100 wiecej Piotrze niż potrzeba.

Pozdrawiam wszystkich czytających ten przynudnawy i przydługawy post i dziękuje że wytrwali do końca :D

Awatar użytkownika
stanpiter
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek

Post autor: stanpiter » 29 sie 2006, 06:04

Prawdę mówiąc te Skalary całkiem fajnie działają.

Odpowiedz

Wróć do „Konkursy”