Pomijając fakt że konkurs uważam że śmieszny i niepotrzebny chciałbym napisać parę słów.
Jak można odebrać to z wypowiedzi użytkowników to większość chce aby obowiązującym językiem był język polski a nie jakaś twórczość podwórkowa. Pomijam głos J-23 który pisze o starych IRC i kartach Herkules bo równie dobrze mógłby napisać o używaniu radła czy sochy bo kombajn to mniejsze zbiory daje . Ograniczenia IRC czy innych protez odeszły do historii więc nie ma co się podniecać że coś tam było w dobrym smaku . Pewnie tak samym dobrym jak nie używanie przez pigmejów wanilii . Jak ktoś czegoś nie ma to nie używa . Sam używałem tylko angielskich liter na ICQ czy IRC i sam chodziłem w spodniach ODRA może dużo dawniej . Każdy kto kiedyś zaczynał przygodę z internetem wiedział że opieramy się na nieudolnych programach angielskich które widząc ogonki interpretowały je po swojemu . Obecnie nie jesteśmy już afryką i nasi programiści nie są gorsi od tych angielskojęzycznych . Dali nam narzędzia więc możemy z nich korzystać - firefox bez problemu podkreśli wyraz który jest błędny a Word zna język polski lepiej niż kilkanaście lat temu znał angielski . Kiedyś lamerzy używali ogonków a teraz lamerstwem jest używanie przestarzałych programów które głupieją na widok ogonka .
Na forum pojawił się trend zrobienia porządku drastycznymi metodami . Ostrzeżenia i wykręcanie wątków z tematu bo najważniejsze jest profil i pisownia .
Myślę że należy ustalić pewne zasady przejrzyste dla wszystkich .
Moja propozycja - moderatorzy usuwają w trybie natychmiastowym wątek w którego tytule są błędy .
W przypadku postów zawierającego rażące błędy zwracają się na priv z prośbą o poprawę oraz z prośbą o wpisanie w profil minimum imienia i miejscowości .
Moderatorzy mają możliwość zamieszczania odpowiedzi negatywnej albo obraźliwej którą otrzymali w odpowiedzi na zwróconą uwagę i ta odpowiedź jest powodem otrzymania ostrzeżenia .
Moderatorzy powinni zwracać uwagę w sprawie odbijania od tematu co ma miejsce w setkach wątków . Zaczyna się na wodzie a kończy na pogodzie .
W żadnych innych przypadkach nie wolno zamieszczać cytatów z korespondencji prywatnej - takie działanie nadaje się natychmiastowo do ukarania . Jedyny wyjątek to prośba moderatora o poprawę błędów i odpowiedź w stylu wal się albo jak się tobie nie podoba to nie czytaj .
Sprawa krytyki i postów które można nazwać obraźliwe lub złośliwe . Tu się pojawia problem - ja jako cocoloco mam swoje nazwisko imię i inne które mnie identyfikują więc jeżeli napiszę post krytyczny pod adresem jakieś osoby to wiadomo kto to pisze . Jednak anonim piszący zdanie "kupiłem od Felka Nieznanego ryby i sprzedał mi takie zdechlaki to go nie polecam" jest już przegięciem pały . Tą metodą można zwalczać konkurencję i obrażać każdego . Dlatego uważam że wypełnienie profili ma pewien sens . Oczywiście zaraz znajdzie się ktoś kto napisze że można sobie dane wymyślić i hulać bo piekła nie ma . Jest to metoda która nie ma szans powodzenia na dłuższą metę . Środowisko akwarystów to zamknięty świat do którego przychodzą przypadkowi ludzie ale odchodzą dość szybko . Nie należy sobie nimi głowy zawracać . Pewnego dnia i tak okazuje się że nawet osoba żyjąca w super konspiracji posiada duszę i ciało .
W jednym poście napisałem czy moderatorzy mają sięgać do wzorów krasnojarskiej armii gdzie zgubienie guzika od munduru kwalifikowało się do przeniesienia do oddziału zwiadowczego - tak zwane rozpoznanie walką - efekt bywał taki że kara trwałą bardzo krótko chociaż przeważnie była dożywotnia . Na tym forum zauważam że ostrzeżenia też mają charakter dożywotnich . Moim zdaniem w przypadku kiedy ustają przesłanki do dania ostrzeżenia to ostrzeżenie powinno być cofnięte . Należałoby powołać kolegium forum bo nie problemem zarządu czy komisji rewizyjnej jest rozstrzyganie takich problemów .
Tyle w tym temacie i nie zgłoszę żadnego postu do konkursu bo uważam że nic to nie daje - nawet cenna nagroda np zestaw książek jest nieprzydatna laureatowi bo pewnie nic w życiu nie przeczytał i mam wątpliwości czy własny post po napisaniu przeczytał. Pozostanę sobą i będę się starał w odpowiedzi zamieścić takie zdanie że osoba która odbiegła od zasad przyzwoitości sama zrozumie że przegięła .
Przykład : Imie i nazwisko: JASIU-JACHU
jasiu pisze:Ja wiem czy krotko jerzeli woda osmoza jest odstala dobę i nastęmpnego dnia zakwaszana napowietrzana i podgrzewana grzalką odstala nastęmpna dobę to czemu mialo być krótko to ty jak przygotowójesz wode 5 dni
Ja chu ja rozumiem