Komentarze do zdjęć

Moderatorzy: Bogdan, Alutka

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 25 lis 2008, 12:36

Gajowa pisze:(...) TYLKO fotki dyskowców z innymi mieszkańcami akwarium(...)
Photos will be judged on content NOT image quality (hence those of us with super highend cameras wont be advantaged)
(...)
O ile pierwszy zacytowany zapis z punktu widzenia organizacji przez portal poświęcony dyskowcom jest zrozumiały, o tyle drugi jest zaprzeczeniem konkursu foto jako takiego. Nie chciałbym powtarzać przypowieści o Zuzie i jej nogach z innego wątku, ale pasuje tu jak ulał.

Konkurs fotograficzny nie oceniający jakości zdjęć?? "Fotka miesiąca' to 'fotka', a nie jej temat.

Swojego zdjęcia nie wysłałem - mimo że posiadam zdjęcia swoich dyskowców, robiłem je dwa lata temu - i uważam je za zbyt marne technicznie, by brały udział w konkursie. Z pawiookimi się nie pchałem - sądząc, że paletkowcy będą woleli obracać się w swoich klimatach. Tak marnego poziomu, nie stojącego jednak w poprzek regulaminowi konkursu, się nie spodziewałem.

Właściwie - gdybym był złośliwy - to powinienem zakpić, że właścicieli 'królewskiej' ryby stać było na dwie fotki na krzyż z ich pupilami, na dodatek z elementarnymi błędami fotografujących. I nie sądzę, by rozwiązaniem na to była modyfikacja regulaminu, która odsieje obcych..

Rafał

Awatar użytkownika
darek-dorado
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: darek-dorado » 25 lis 2008, 13:36

O ile jestem w stanie zaakceptować bez dyskusji zmianę regulaminu tak, by na fotkach były tylko dyskowce, to już podział na kategorie w zależności od posiadanego sprzętu uważam za idiotyzm. W końcu chodzi nam o dobre, ba, bardzo dobre zdjęcia naszych pupili, którymi nie będzie wstyd pochwalić się przed dowolną publicznością czy nię?
Jeżeli zdjęcia mają być publikowane w Roczniku PKMD lub gdziekolwiek indziej, to tym bardziej uważam, że należy oceniać jakość zdjęć, a jakość to nie tylko strona techniczna, to również sposób ukazania fotografowanego obiektu i ogólnie pojęta kompozycja.
Tak na marginesie: drugi punkt australijskiego regulaminu jest głupi i wolę, by nie został przeniesiony do naszego konkursu.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 25 lis 2008, 14:50

Rafal_W pisze: Właściwie - gdybym był złośliwy - to powinienem zakpić, że właścicieli 'królewskiej' ryby stać było na dwie fotki na krzyż z ich pupilami, na dodatek z elementarnymi błędami fotografujących.
Rafale to ja jeszcze na koniec tej dyskusji zapytam tak:
skoro zwycięska fotka (bo tak chyba można powiedzieć), prawie wszystkim się podoba, dodatkowo zawiera elementarne błędy fotografującego to jakim cudem wygrywa ?
Gdyby to nie była zasługa aparatu to powinieneś napisać: "ponieważ pozostałe nadesłane zdjęcia zawierają tych błędów jeszcze więcej" - czy tak jest w rzeczywistości ?

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 25 lis 2008, 15:26

birdas pisze:
Rafal_W pisze: Właściwie - gdybym był złośliwy - to powinienem zakpić, że właścicieli 'królewskiej' ryby stać było na dwie fotki na krzyż z ich pupilami, na dodatek z elementarnymi błędami fotografujących.
Rafale to ja jeszcze na koniec tej dyskusji zapytam tak:
skoro zwycięska fotka (bo tak chyba można powiedzieć), prawie wszystkim się podoba, dodatkowo zawiera elementarne błędy fotografującego to jakim cudem wygrywa ?
Gdyby to nie była zasługa aparatu to powinieneś napisać: "ponieważ pozostałe nadesłane zdjęcia zawierają tych błędów jeszcze więcej" - czy tak jest w rzeczywistości ?
Elementarne błędy fotografujących zawierają zdjęcia z 'królową'=paletką - są dokładnie dwa :) i to o nich mówię. Zdjęcie błazenków na ich tle to mistrzostwo. Do zdjęcia Fala się nie przyczepiałem.

Rafał

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 25 lis 2008, 20:07

Ok ... to źle zrozumiałem Twój post.

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 26 lis 2008, 16:50

Wiele tu padło słów za i przeciw,wiele niepotrzebnych emocji a wydawało mi się że z organizowanie konkursu fotograficznego to taka prosta sprawa.
No cóż ludzką rzeczą są pomyłki ale ważniejsza moim zdaniem jest szybka naprawa popełnionych błędów.
Doskonale zdaje sobie sprawę że stworzenie regulaminu , który zadowoli wszystkich jest raczej niemożliwe i pozostaje tylko zrobić to tak by tych niezadowolonych było jak najmniej.
Punk 3 regulaminu mówi
Celem Konkursu jest prezentacja prac fotografów członków forum, a także stworzenie bazy zdjęciowej na potrzeby PKM
Trudno wyobrazić sobie bazę zdjęciową Klubu Miłośników Dyskowców składającą się z fotek np. biotopu Tanganiki Malawi czy morskiego.
Pewnie zaraz pojawią się głosy słuszne zresztą że będą wygrywały zdjęcia słabszej jakości , że zaniżamy poziom itd. jednak nie bardzo mogę się z tym zgodzić.
Celem konkursu oprócz treści zapisanych w regulaminie jest również wychowanie własnej bazy fotografików jeżdżących na imprezy z aparatami i dokumentujących życie PKMD.
Dlatego poprosiłem o krótkie komentarze przy punktacji aby z informacji typu za mało światła ,cień, zły kadr itp początkujący amatorzy mogli wyciągać wnioski i powoli zgłębiać trudną sztukę fotografowania.
Niestety nie wszystkie komentarze takie były ale na początek nie jest źle, pamiętajmy bowiem że jest to pierwsza edycja konkursu po niezbyt udanym poprzedniku i zainteresowanie nie było duże.
Jeżeli więc początkowo poziom prac będzie nieco niższy to mam nadzieję że w późniejszym okresie te zaległości zostaną nadrobione.
Długie nogi Zuzy to bardzo trafny przykład podany przez Rafała tylko czy to jest wina pozostałych dziewcząt że mają krótkie nogi i Zuza zbiera im całą kawalerkę ?
Czy winne są dyskowce że mają mniej intensywne Kolory i żyją w mniej kolorowym środowisku?
Nie należy się więc dziwić krótkonogim gdy kiedyś przegonią Zuzę z remizy i w końcu zaczną się bawić jak należy.
Jeżeli więc w przypadku Zuzy całkowicie się zgadzam z Rafałem to nie mogę niestety przejść obojętnie nad bagatelizowaniem ceny sprzętu jakim robimy zdjęcia.
Cena a co za tym idzie jakość zdjęć idą w parze i niestety gra dużą role mogę coś na ten temat powiedzieć bo zaliczyłem kilka aparatów od popularnej małpki do 5D.
Nie twierdzę że nie można średniej klasy kompaktem zrobić zdjęcia konkursowego na przyzwoitym poziomie jednak wymaga to nieco więcej cierpliwości i niestety więcej umiejętności.
Fal założył nowy wątek i sądziłem że tu skupi się dyskusja na temat ,który przybliży młodym adeptom sztuki foto nieco temat , ale i tu się myliłem.
Zachęcam więc do dyskusji na temat jak robić by w następnych edycjach było lepiej.
Ostatnio zmieniony 26 lis 2008, 20:55 przez Bogdan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 26 lis 2008, 17:33

No właśnie Boguś, jak robić fotki by były lepsze?
Jeśli dobrze pamietam, to Ty, Fal i Rafał mieliście wspólnie napisać artykuł do "Rocznika 2007" właśnie na ten temat. I co się stało? Bogdan napisał swoją część a gdzie się podziała wasza część?
Robicie zdjęcia jak profesjonaliści, ale jak zachęcałam na forum Rafała aby wziął udział w konkursie National Geographic, to powiedział że to nie ta liga, że jesteś za słaby. Fotografowie- amatorzy tacy jak WY to powinni brać udział w takich właśnie konkursach i tam mierzyć swoje siły z innymi fotografami-amatorami.

A tak na marginesie, to może mi ktoś podpowie, jak robić fotki w akwarium w kształcie ćwiartki walca z mocno przyciemnionym światłem aby nie używac lampy błyskowej, którą tak Rafał krytykuje ?

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 26 lis 2008, 18:36

Gajowa pisze:No właśnie Boguś, jak robić fotki by były lepsze?
Jeśli dobrze pamietam, to Ty, Fal i Rafał mieliście wspólnie napisać artykuł do "Rocznika 2007" właśnie na ten temat. I co się stało? Bogdan napisał swoją część a gdzie się podziała wasza część?
Moja nie powstała - nie dałem rady, zagoniony obowiązkami życiowymi i pracą nad pawiookie.pl. Artykuł nt tworzenia lepszych fotek powstaje na pawiookich (dział beta-tylko dla zarejestrowanych), nie mojego autorstwa, może to i lepiej - bo to spojrzenie na temat jeszcze innego człowieka - który organizuje własne wystawy foto, więc jak najbardziej będącego w temacie.
Robicie zdjęcia jak profesjonaliści, ale jak zachęcałam na forum Rafała aby wziął udział w konkursie National Geographic, to powiedział że to nie ta liga, że jesteś za słaby. Fotografowie- amatorzy tacy jak WY to powinni brać udział w takich właśnie konkursach i tam mierzyć swoje siły z innymi fotografami-amatorami.
To kiedyś nastąpi - wówczas byłem za słaby. Teraz jest bliżej, choć jeszcze nie czuję się na siłach. Trenuję intensywnie, nie tylko na rybach, więc może za jakiś czas. Treningi te, ze względu na użyte techniki, będą być może też dobrym przyczynkiem do dyskusji nt czym można fotografować (w kontekście kosztów, o które tak się niektórzy upominali) - o tym innym razem.
A tak na marginesie, to może mi ktoś podpowie, jak robić fotki w akwarium w kształcie ćwiartki walca z mocno przyciemnionym światłem aby nie używać lampy błyskowej, którą tak Rafał krytykuje ?
Trzeba na czas fotografowania dołożyć światła - najlepiej sprawdzają się źródła punktowe (ze względu na klimat) lub zalanie dużą ilością światła jarzeniowego - gdy zależy nam na dużej ilości detali.

Drugą opcją jest układ lamp czy żarówek błyskowych, umocowanych pod pokrywą akwarium, odpalany przewodowo lub przez fotocelę. W drugim przypadku warto zadbać, by światło lampy wywołującej (najczęściej to ta wbudowana w aparat) nie oświetlało, przynajmniej bezpośrednio, fotografowanej sceny. Efekty z tego typu oświetlenia niedługo pokażę, natomiast w pierwszy wymieniony sposób robię zdjęcia od dość dawna.

Rafał

Awatar użytkownika
Haki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Radek Rożniata
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kobielice
Kontaktowanie:

Post autor: Haki » 26 lis 2008, 19:18

Wchodze na to forum nie po to żeby oglądać morskie krzaki czy oskary jak bym chciał to robic to bym znalazł inne forum. Nie odzywam sie przez szacunek dla kolegów. Nie wazne jaki jest regulamin to kultura wymaga aby na forum tematycznym bawic sie własnie tematycznymi fotkami. Im bardziej opisowy regulamin tym bardziej niezrozumiały zacytowany przez Gajowa jest czytelny i prosty, zrozumiały. Nie sztuką jest konkurować z osobami z mniejszymi umiejętnościami i słabszym sprzętem. Jednak konkurs to konkurs wszystkie chwyty dozwolone :D

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 26 lis 2008, 20:28

Przypominam, że PKMD nie zajmuje się tylko dyskowcami. Jeżeli ktoś nie wierzy niech przeczyta statut. Oczywiście morszczaki się w to nie wliczają i tutaj mam mieszane uczucia. Dlaczego? Dlatego, że idąc tropem, że oceniamy zdjęcie a nie temat to równie dobrze można było wstawić zdjęcie gołej baby (przepraszam wszystkie kobiety, ale takie skojarzenie mi przyszło do głowy) i pewnie by wygrało niezależnie od jakości. Z drugiej strony regulamin to regulamin i tyle. Sam zagłosowałem na morszczyznę bo po prostu oceniałem zdjęcie, a zdjęcie było zgodne z regulaminem.

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 26 lis 2008, 20:36

Koledzy, pewnie większość z nas widziała by tu zdjęcia dyskowców, ale póki regulamin na to zezwala to nie ma nad czym dyskutować, no chyba że nad zmianą regulaminu....
Co do komentarzy, to lepszą formą byłoby (tak mi się wydaje) zachwalanie walorów zdjęć które nam się podobają, gdyż zapewne niechcący możemy kogoś obrazić, zniechęcić do tej wspaniałej zabawy. Zdjęcia, których Rafał, czy Fal pewnie nigdy nikomu by nie pokazali (ze względu na jakość), dla innych mogą być szczytem ich dotychczasowych możliwości, zapewne przy Waszej pomocy, czytając pozytywne komentarze szybko "wskoczą" na wyższą półkę :)
Co do sprzętu, to naturalną rzeczą jest to iż lepszy/droższy aparat daje większe możliwości, ale czy karać za to ich właścicieli? Lepszą wędką na pewno dalej zarzucimy spławik, no ale w jaki sposób ci "Dziadkowie" łowią takie okazy na "bambusa" :) Bardzo podobnie jest z aparatami, ileż pięknych zdjęć powstało Zenitami, Zorki itp., a te "gorsze" dzisiejsze aparaty są od nich dużo lepsze... Może nie ma w nich matryc z tak wieloma megapikselami, ale jedynym ograniczeniem ich będzie to, że nie zrobi się z tego np. plakatu, a nie o to tu chyba chodzi.

Awatar użytkownika
darek-dorado
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: darek-dorado » 26 lis 2008, 20:49

Jasne i oczywiste jest, że na forum paletkowym chcemy oglądać paletki. Jeżeli jednak regulamin dopuścił do konkursu zdjęcia innych niż paletkowe biotopów, w tym morskiego, to nie możemy teraz dyskryminować najlepszego zdjęcia tylko dlatego, że prezentuje morszczyznę. Zdaję sobie sprawę, że organizator dopuszczając takie zdjęcia do konkursu chciał jak najlepiej, wyszło jak wyszło i teraz należy poprawić regulamin, z tym chyba każdy się zgadza. Tylko martwi mnie bardzo tendencja do podziału na aparaty tanie, drogie i najdroższe, to moim zdaniem głupota, przez którą poziom naszego konkursu sprowadzi się do miernoty. Nie piszę tego, bo mam jakiś hiperaparat, wręcz przeciwnie, sprzęt jakim się posługuję ma lub może mieć każdy. W tym konkursie swoich zdjęć nie prezentowałem ale w przyszłości pewnie coś wystawię do surowej oceny wszystkich bywalców forum. Jednak zanim się odważę, to najpierw muszę się jeszcze doszkolić. Wszak by robić dobre fotki nie wystarczy kupić najdroższy aparat i jak widać wielu o tym zapomina, jestem gotów założyć się o moją ulubioną paletkę, że dobry fotograf zrobi lepszą fotkę średniej klasy "małpą" niż amator superprofesjonalną lustrzanką.
Jest w necie mnóstwo artykułów, forum itp jak fotografować, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by każdy kto chce wziąć udział w kolejnych edycjach konkursu pogłębił trochę swą wiedzę. Jestem pewny, że z miesiąca na miesiąc fotki będą coraz lepsze a baza zdjęciowa Klubu będzie się składała ze zdjęć co najmniej na poziomie europejskim.
Pozdrawiam Darek

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 26 lis 2008, 21:04

Iwek_22 pisze: Co do sprzętu, to naturalną rzeczą jest to iż lepszy/droższy aparat daje większe możliwości, ale czy karać za to ich właścicieli?
Krzychu nie chodzi o karanie właścicieli. We wszystkich dziedzinach życia sprzęt odgrywa znaczenie. Jak ktoś nie wierzy to kilka przykładów:
1) grałem kiedyś w Quake'a - mimo, że byłem lepszy zawsze przegrywałem z graczami, którzy mieli lepszy sprzęt (większą ilość klatek na sekundę, a co za tym idzie lepszą płynność gry).
2) to samo z szybkością gry - gracz z pingiem 200 nie wygra z graczem o pingu 10.
3) Wyścigi samochodowe - pościgajcie się Fiatem 126p z samochodem innej lepszej marki
4) Biegówki - niech ktoś używając narty z "łuską" wygra z kimś kto ma odpowiedni profesjonalny sprzęt.
5) Wyścigi MTB - waga roweru. Mam rower ważący 15 kg i dojeżdżam na metę z czasem takim samym co zawodnik z rowerem ważącym 8 kg. Zamieniamy się rowerami i przewaga na mecie (na dystansie powiedzmy 40 km) sięgnie spokojnie 20 minut.
itp. itd.
Przykłady można mnożyć w nieskończoność. W fotografii jest tak samo.
Zgadzam się, że inne "aspekty" o których już wspomniał Rafał też mają jakieś tam znaczenie. Wygląda to tak, że rewelacyjne zdjęcie na słabszym sprzęcie będzie pokrywało się ze zdjęciem przeciętnym na sprzęcie lepszym. Inaczej mówiąc dobry fotograf na słabym sprzęcie może powalczyć ze słabym fotografem na sprzęcie lepszym.
Taka jest prawda.
Moja propozycja z podziałem na kategorie sprzętowe była raczej odpowiedzią na post Piotra i jest trochę głupia bo nie o to chodzi. Ale weźcie ją pod uwagę jak będziecie się zastanawiać dlaczego ilość zdjęć konkursowych jest mała. Posiadacze Fiatów 126p raczej średnio chętnie będą chcieli rywalizować z Waszymi bolidami F1.

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 26 lis 2008, 21:10

darek-dorado pisze: Jestem pewny, że z miesiąca na miesiąc fotki będą coraz lepsze a baza zdjęciowa Klubu będzie się składała ze zdjęć co najmniej na poziomie europejskim.
Pozdrawiam Darek
Ja też. :D bo takie są założenia konkursu. :D

Myślę również że podział na kategorie zależne od ceny sprzętu raczej się nie sprawdzi.
Ostatnio zmieniony 26 lis 2008, 21:21 przez Bogdan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 26 lis 2008, 21:20

birdas pisze: Moja propozycja z podziałem na kategorie sprzętowe była raczej odpowiedzią na post Piotra i jest trochę głupia bo nie o to chodzi. Ale weźcie ją pod uwagę jak będziecie się zastanawiać dlaczego ilość zdjęć konkursowych jest mała. Posiadacze Fiatów 126p raczej średnio chętnie będą chcieli rywalizować z Waszymi bolidami F1.
Moim zdaniem nie tylko zwycięstwo , ale także samo uczestnictwo w konkursie powinno dawać satysfakcję.
wszyscy ,którzy wyślą swoje prace na konkurs mogą uważać się za zwycięzców a to że nagroda jest tylko jedna to tylko szczegół. :wink:

Odpowiedz

Wróć do „Konkursy”