Nowości rynkowe, tłumaczenia "instrukcji obsługi" produktów zagranicznych
Moderatorzy: przynenta, krisaczek
-
Darcon
- entuzjasta

- Posty: 216
- Rejestracja: 15 lip 2014, 15:05
- Imie i Nazwisko: Dariusz Zasadzki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdańsk
Post
autor: Darcon » 26 kwie 2016, 13:32
Witam
Króciutki film z farmy braci Tan, jeśli ktoś nie widział:
https://www.youtube.com/watch?v=080lgKgHqgw
Pod koniec filmu pani mówi jak często Tanowie zmieniają wodę, aby mieć takie ryby.
Podmiana 2 x 90% wody dziennie i masz dyski jak malowane...

-
michal.l
- senior

- Posty: 197
- Rejestracja: 24 paź 2011, 21:09
- Imie i Nazwisko: Lach Michał
- Miejsce zamieszkania/miasto/: myślenice
- Lokalizacja: Myślenice
Post
autor: michal.l » 26 kwie 2016, 15:47
Azjaci chyba mogą sobie na to pozwolić , woda za darmo grzać nie trzeba, u nas na hodowlach raczej to by nie miało racji bytu bo ryba musiała by
kosztować krocie
-
jzajonz
- entuzjasta

- Posty: 1393
- Rejestracja: 11 gru 2004, 13:18
- Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo
- Lokalizacja: Balczewo k Inowrocławia
Post
autor: jzajonz » 27 kwie 2016, 05:24
Jedynie co mógłbym zrobić to studnia głębinowa no ale nie na Kujawach

-
Darcon
- entuzjasta

- Posty: 216
- Rejestracja: 15 lip 2014, 15:05
- Imie i Nazwisko: Dariusz Zasadzki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdańsk
Post
autor: Darcon » 27 kwie 2016, 06:44
Janusz studnia też nie załatwia sprawy do końca.
Mam na działce studnię głębinową, woda z głębokości 33m z ph 7,5 więc RO i tak trzeba by produkować. Wysokie ph trochę mnie rozczarowało. Ale to jeszcze człowiek by przełknął, ale temperatura. Woda zimna jak z lodówki. Masa prądu, żeby podgrzać setki litrów dziennie.
-
jzajonz
- entuzjasta

- Posty: 1393
- Rejestracja: 11 gru 2004, 13:18
- Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo
- Lokalizacja: Balczewo k Inowrocławia
Post
autor: jzajonz » 27 kwie 2016, 12:15
Trójfazowy przepływowy podgrzewacz rozwiązałby problem i to bym jakoś przełknął bo taki podgrzewacz pracowałby kilka minut dziennie ale niestety u mnie woda nie do użytku.
-
Alenquer
- senior

- Posty: 160
- Rejestracja: 07 lis 2010, 21:55
- Imie i Nazwisko: Artur
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Londyn
- Lokalizacja: St Albans
Post
autor: Alenquer » 29 kwie 2016, 15:18
Darcon pisze:Witam
Króciutki film z farmy braci Tan, jeśli ktoś nie widział:
https://www.youtube.com/watch?v=080lgKgHqgw
Pod koniec filmu pani mówi jak często Tanowie zmieniają wodę, aby mieć takie ryby.
Podmiana 2 x 90% wody dziennie i masz dyski jak malowane...

Pomijajac kwestie energii i jej cen jest jeszcze inna strona tego medalu. Ostra selekcja od początku. Od znajomego Malezyjczyka wiem, ze na jednej z duzych hodowli w Malezji jest pracownik, którego praca polega tylko i wyłącznie na selekcji i eliminacji ryb z wadami, wolno rosnacych itp. Tylko, ze ten pracownik zarabia kilka dolarów dziennie. Stad ta jakość ryb.
U nas wielu hodowcow stara sie urzymac przy zyciu wszystko co się wykluje, do tego pozorne oszczednosci jakie chca poczynic kupujacy ryby i kupuja co najmniejsze i najtańsze i mamy ryby jakie widac na wielu forach - w dziale o chorobach najcześciej.
-
Darcon
- entuzjasta

- Posty: 216
- Rejestracja: 15 lip 2014, 15:05
- Imie i Nazwisko: Dariusz Zasadzki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdańsk
Post
autor: Darcon » 29 kwie 2016, 17:13
Sama prawda Alenquer
Byłem dzisiaj w akwarystycznym. Widziałem "potężny" zbiornik 160L z zeszczurzałymi i chorymi dyskami. Pływało chyba ze dwanaście (9cm) czarnych już turkusów i melonów tak obsypanych pieprzem, jak ja nawet schabowych nie sypie.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość