Jakie chcesz forum

czyli wszystko inne.....

Moderatorzy: przynenta, krisaczek

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Jakie chcesz forum

Post autor: cocoloco » 12 kwie 2007, 20:18

oczywiście to nie ankieta ale Hyde park czyli każdy może się wypowiedzieć .
Opcje są oczywiście dwie
a ) profesjonalne
b ) przyjazne
c) mieszane

opcja a) pisownia , fachowość , każdy pisze we własnym imieniu i nie ukrywa się pod szyldem anonimowości aby przekazać opinię typu a jedna baba drugiej babie powiedziała tak .
w takiej sytuacji praca moderatorów jest trudniejsza bo muszą ingerować jak w wątku pojawia się odbicie od tematu który ktoś rzucił . Gospodarzem wątku jest jego autor i w złym guście jest zmiana tematu bo ja myślę to samo ale mam pytanie .
opcja b) forum jest przyjazne każdemu kto widział paletkę i ma z nią problemy . Nikt nie ma prawa zwracać uwagę na błędy albo na to że w trudnej sztuce leczenia liczy się tylko ten kto pierwszy odpisze bo ma 3 tygodniową praktykę . Moderatorzy zwracają tylko uwagę na to aby starczyło miejsca do wypowiedzi .
c) są działy np "tylko ryby głosu nie mają" gdzie nie będzie moderacji
oraz pomoc klubowa tam jak mi się wydaje to ja jestem moderatorem i jak każdy widzi kompletnie mi powiewa co tam się dzieje.

proszę swoje przemyślenia zaczynać od podania wariantu - komentarz dalszy to tylko uwagi jak powinno być w tym przyjaznym czy profesjonalnym forum . Czy podzielić je na część profesjonalną i przyjazną czy nie dzielić . Każdy niech się wypowie co o tym sądzi .
Mamy czasu trochę i obiecuję że przeczytam wszystkie uwagi .
Na tej podstawie wspólnie napiszemy regulamin forum i wybierzemy kolegium forum które będzie tu organem nadzorującym pracę moderatorów .

Awatar użytkownika
eugen
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: eugen » 12 kwie 2007, 20:43

Opcje są oczywiście dwie
...a,b,c :lol: ,jak rozumiem to z trzech mozna wybrac dwie.... albo jak Alku?
Na tej podstawie wspólnie napiszemy regulamin forum i wybierzemy kolegium forum które będzie tu organem nadzorującym pracę moderatorów .
i nastepne ktore bedzie nadzorowc i nastepne... moim skromnym zdaniem, z moderatorem sie nie dyskutuje i jego decyzje sa "swiete" a jedynie zarzad ma cos mu do powiedzenia, w przeciwnym razie po co ta funkcja?
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2007, 20:53 przez eugen, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 12 kwie 2007, 20:48

c) mieszane

Nie da się moim zdaniem pójść całkowicie w jednym kierunku. Prawa „rynku” natomiast zadecydują kto częściej i gdzie będzie zaglądał. W ten sposób, każdy znajdzie coś dla siebie i każdy znajdzie miejsce w którym będzie mógł pisać w stylu jaki mu pasuje.

Jestem za tym, aby autor każdego wątku, był jego moderatorem. To on wie po co wątek powołuje i w jakim kierunku ma dyskusja podążać. Oczywiście mówię o wątkach w części dyskusyjnej.

Jestem za tym, aby otworzyć forum dla firm, nie wolna amerykanka, ale pod jakimś nadzorem. Nie unikniemy przenikania komercji do forum, a udawanie, że tematu nie ma bo o nim nie rozmawiamy jest ignorancją. Lepiej jest więc coś robić pod kontrolą, tym bardziej, że tajemnicą nie jest, że Klub jest jakoś tam zaprzyjaźniony z różnymi firmami. Celem tego otwarcia było by np. prezentowanie produktów akwarystycznych i dokonywanie ich oceny oraz porównań. Równolegle do czegoś takiego powinno powstać miejsce na forum, gdzie chętni będą mogli opisywać rzeczy które używają u siebie na co dzień, a inni będą mogli dokładać swoją ocenę (w jakichś kategoriach i jakiejś skali?), gdzie będzie można zgłaszać swoje propozycje do producentów. Zasady oczywiście do ustalenia.

Jestem przeciw absolutnemu brakowi moderacji nawet w niektórych wątkach ale reagowanie było by wyłącznie w krytycznych sytuacjach typu anonimowe oskarżanie osób wymienionych z imienia i nazwiska.

Jestem za jawnymi i jasno określonymi prawami. Nawet najbardziej drakońskie prawo jest lepsze od braku prawa. Poza tym jasne granice zminimalizują problemy z interpretacją.

Jestem za stworzeniem tematu w którym można będzie oceniać sklepy akwarystyczne. Myślę, że jako klub i forum możemy już sobie na to pozwolić.

To tak na szybko...

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin

Post autor: Michcio » 12 kwie 2007, 20:58

Zmodyfikowane a+b, czyli d ;-). Czyli piszących o rypach, pomimo próśb notorycznie, przy podejrzeniu o złośliwość i celowość wywalać automatycznie po 2 krotnym zwróceniu uwagi poprzez wiadomości prywatne.
Proponuję dodać informacje od administratorów o zasadach na forum. Najlepiej zmusić serwer do wysyłania wiadomości o regułach panujących na forum PKMD w postaci maila, a najlepiej prywatnej wiadomości dla nowych użytkowników.

Masz zamiar bzdyczyć jakieś niezrozumiałe napisane w 15 sekund posty to żegnamy. Wystarczy poświęcić 3 minuty i przez szacunek dla użytkowników spłodzić coś konstruktywnego i czytelnego.

Wprowadzić określanie płci, wieku i imienia w profilu, pod rygorem niemożliwości rejestracji.

Przyjazność objawia się profesjonalnym i rzetelnym potraktowaniem postów osoby szanującej zasady forum.

Jeżeli Cocoloco uzna mój głos za nieważny( a tak sie stanie) z powodu niedostosowania się do któregoś z wytyczonych przez niego opcji kategorycznie głosuje na a. :D
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2007, 21:03 przez Michcio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
deptak
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Adam Deptuła
Kontaktowanie:

Post autor: deptak » 12 kwie 2007, 21:02

c)

pozdrawiam

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 12 kwie 2007, 21:03

władza w ręce ludu ;) - moim zdaniem zarząd nie jest od tego aby rozstrzygać sprawy czy XXX swoim postem obraził YYY bo wtedy taki np cocoloco może nawtykać wszystkim i nikt mu nic nie zrobi bo on to władza ;) .
Dlatego 5 osobowe kolegium forum to organ powołujący i odwołujący moderatorów .
Wątki nie moderowane to znaczy że w takim wątku moderator nie sprawdza czy tematyka nie poszła w innym kierunku i mieści się w regulaminie .
Dlatego jestem za kolegium forum bo nie zawsze subiektywna ocena moderatorów o zamykaniu wątku jest odczuciem jednej osoby . W sprawie takiej kiedy moderator uważa że wątek można zamknąć czy usunąć musi uzyskać zgodę 3 osób z kolegium forum . Na tym forum nigdy nie zamiataliśmy pod dywan więc ostatnie próby sprzątania tą metodą dały bardzo złe efekty .
Czy kolegium forum to coś lepszego niż zarząd - w moim odczuciu tak - jest władza wykonawcza jest władza ustawodawcza jest też coś co nazywa się wolnością prasy . Zarząd mający decydujący głos na forum to podporządkowanie forum czyli wolności wypowiedzi pod zarząd a to w moim odczuciu jest złe .

Akurat ja odrzucam pomysł aby oceniać sklepy akwarystyczne. Myślę że jest to do zrobienia w części klubowej gdzie każdy wie kto kryje się pod danym nickiem i czy nazwisko podane w rejestracji jest przypisane do osoby na ogólnym zdecydowanie jestem przeciw bo to nie miejsce aby szkalować konkurencję .
Kolego Michcio żaden głos nie zostanie uznany za nieważny ponieważ to nie ja decyduje jakie chcesz forum ale napisałem go tak aby nikt nie mógł się zgodzić z moją opinią całkowicie bo nie mam zamiaru ustawiać tego forum .

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 12 kwie 2007, 21:10

Fajnie sie pisze posty po wizycie kolegi którego trzeba było ugościć bynajmiej nie woda święconą :D .
Jestem za pomysłem A i C z tym, że obydwa pomysły na forum powinny być moderowane. Wszelkie głupoty w stylu "moja samiczka zniosła jajeczka" powinny być od razu przez moderatora przenoszone do "Hyde Parku" czyli forum C.
P.S. Jeśli tylko jeden głoś będzie ważny to popieram Michała - oczywiście jestem za forum A.

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 12 kwie 2007, 21:17

90% a
10% b :D czyli takie troszke c
I nie starajmy się zrobić forum dla wszystkich bo będzie to forum dla nikogo.
Jednak gdybym musiał wybierać zdecydowanie a
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2007, 21:35 przez Bogdan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
eugen
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: eugen » 12 kwie 2007, 21:20

moj glos
90% a
10% c
jezeli liczy sie tylko jeden to zdecydowanie "A"

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 12 kwie 2007, 21:25

Sorry - musiałem zmienić post :oops: .
Myślę, że zdecydowana większość gdyby miała możliwość oddania tylko jednego głosu była by za forum A.

Awatar użytkownika
IreneuszKaczor
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ireneusz Kaczor
Kontaktowanie:

Post autor: IreneuszKaczor » 12 kwie 2007, 21:41

Bądźmy profesjonalni. Zdecydowanie A.

Awatar użytkownika
xardas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Bartosz Figaniak
Kontaktowanie:

Post autor: xardas » 12 kwie 2007, 21:55

Po długiej przerwie widze same rewolucje. Wątek Hypno, Mislavo, a teraz kwestia forum... W dwóch pierwszych tematach nie zabierałem głosu natomiast w tym natomiast napiszę parę zdań.
Jakie chce/my forum? To zależy tylko i wyłącznie od tego do czego chcemy dążyć. Do czego jednak dążymy.... ? W moim odczuciu od samego początku klubu dążyliśmy do najwyższej półki. Podczas tej podróży mieliśmy przyjemność, a może i nie korzystać z forum Mysiara. Pytanie więc jakie to było forum kiedy się na nim wypowiadaliśmy? Jaką atmosferę staraliśmy się tam utrzymywać? Odpowiedź znajdziemy w propozycji a i b z większym wskazaniem na a. Profesjonalnego forum jednak nie mogliśmy stworzyć z pewnych przyczyn:
a) własność Mysiara i totalitarne rządy
b) jak coś się pewnym ModerATorom nie podobało pisali do swojego GM, który szybko i bezboleśnie pozbawiał funkcji moderatora, za powód podając fakt, iż zupa była za słona (pamiętam nawet to że ktoś stracił GM ;) )
Kiedy nastały zmiany które wielu z nas pamięta forum Mysiarowe przekształciło się w forum mieszane (wariant C). Kiedy kota nie było w domu myszy harcowały, pod jakże czujnym okiem jednego wielkiego moderatora, który z pomocą swojego psa rasy tej samej co pies żony Alka, czujnie tropił i usuwał nie wygodne tematy. Pominę fakt, że natłok postów nie wnoszących nic do tematu, wręcz przeciwnie zaczął dzielić akwarystów zamiast ich łączyć co zbyt wiele dobrego nie przyniosło Mysiarowemu forum. Ponadto jedna osoba nie nadążała z czytaniem i moderowaniem tych bzdur. Czy chcemy tego samego?
Wariant A czy B oto jest pytanie... W tym miejscu jednakże nie postawie na żadnych z tych wariantów. Zaproponuje jednak znalezienie kompromisu który pozwoli nam utrzymać forum profesjonalnym, a zarazem przyjaznym. Zaraz ktoś pewnie napisze że nie można stworzyć forum profesjonalnego w chwili w której w danym temacie post czyta się niczym chińską rymowankę. Ja jednak uważam odwrotnie. Można, tylko musimy tego chcieć! Jesteśmy narodem leniwym, jednakże po tym czasie który spędziłem w klubie nie mogę powiedzieć tego o jego członkach (no może o sobie ;) ). Nie widzę więc problemu zamieszczenia w tworzonym regulaminie pkt w którym określimy jasno sposób wyrażania poglądów pisanych w języku Polskim. Jako podpunkt możemy dodać informację, że w przypadku postu rażącego pisownie języka polskiego po danym okresie czasu post bądź temat zostanie usunięty np po 48 h. Autorowi postu można zwrócić uwagę na byki zawsze za pomocą PW zamiast pisać pod jego postem, że tu i tu zrobiłeś byka i rozpocząć przez to niepotrzebną debatę u d.... marynie - o tego typu debat wystarczy nam sejm. Jeżeli nie zrobi nic z tym fantem w czasie 48 h żegnanym się z tematem/postem. Skoro jesteśmy gospodarzami musimy mieć ustalone zasady i się ich trzymać, bo wątpię aby którakolwiek z naszych lepszych połówek (nie mylić z czystą ;) ), w myśl zasady po wejściu do domu ściągnij buty, wpuściła nas do pokoju w zabłoconych buciorach.
Tak to widze, tak to czuje i mam nadzieje że dokonamy rozsądnego wyboru.

Moderatorzy - wyjście z założenia iż np 4 moderatorów na całe forum w zupełności wystarczy jest w moim odczuciu mylnym założeniem. Bardziej widziałabym tą "4" w roli moderatorów pewnego segmentu forum, a kolejnych 4 w innym segmencie. Wtedy też ich funkcja będzie bardziej wydajna i pozwoli na efektywniejsze moderowanie forum.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 12 kwie 2007, 22:01

Jestem za A i C nie podaję procentów, bo o tym moim zdaniem forumowicze zadecydują swoją obecnością

Samo A będzie tylko kwestią czasu jak stanie się forum jedynie i tylko dla 'nas' i zrobi sie zmaknięty krąg. Nie będzie miało to nic wspólnego z propagowaniem hodowli palet i Akwarystyki (duża litera ma znaczenia), a zacznie być jedynie tubą i kanałem łączności PKMD. Przy samym A nie da się niektórych Jasiów (nie łączyć z nikim, to przykład) nauczyć pisać fachowo i na temat, bo im się czytać nawet 1 ksiażki akwarystycznej nie chciało i Jankiem się nie staną tutaj, tylko odejdą jako Jasie niedouczone. Wyawalanie ich postów, skończy się, że odejdą, zamiast nauczyć się czegoś od nas, będą uciekać gdzie indziej, gadać że jesteśmy snoby, ale najgorsze będą wypisywać gdzie indziej głupoty na temat tych ryb i będą błądzić u siebie w baniakach i mordować paletki, bo kto im pomoże? Nieczynny Mysiar?

Jak będzie A i C to będzie i wilk syty i owca cała, napływ nowych ludzi będzie, prawdziwe propagowanie Akwarystyki, nauka, wiedza, itd.
Ci co już coś wiedzą będą 'siedzieć' na A, nowicjusze pewnie na C.
Ja się sporo nauczyłem tutaj, jeszcze chce mi się tym dzielić, ale większści członków PKMD moja wiedza i doświadczenia nie interesują, bo mają własną większą wiedzę i większe doświadczenie. Niestety nie chcą się dzielić z nowicjuszami.

Należy rozważyć też opcję A jako część klubowa, C część dla wszystkich forumowiczów. Identyczne działy i podziały, ale zasady jak proponuje cocoloco różne w obu częściach.
Ciekawe jak ewolułują z czasem obie identyczne na starcie części? Czy członkowie PKMD w części klubowej fachowo i bez spamowych wtrąceń nie na temat, dojdą do podobnych konkluzji w podobnych wątkach jak nie zrzeszeni z setką odbigających od tematu wątków i bzurnych wypowiedzi?

Będzie wtedy magnes, by się zapisać do PKMD ... bo teraz ta drobna różnica dla członków i reszty nikogo nie pociąga, wiem że nie miała w swojej genezie być magnesem, ale czy nie warto by była?
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2007, 09:15 przez _TOM_, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
bqa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Maciej Dziedzic
Kontaktowanie:

Post autor: bqa » 12 kwie 2007, 23:08

Bogdan pisze:90% a
10% b :D czyli takie troszke c
I nie starajmy się zrobić forum dla wszystkich bo będzie to forum dla nikogo.
Jednak gdybym musiał wybierać zdecydowanie a
Podpisuję się pod postem Bogdana obiema rękami ...

Awatar użytkownika
bjarka
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Beata Jarka
Kontaktowanie:

Post autor: bjarka » 12 kwie 2007, 23:36

Musimy zadać sobie pytanie, czemu ma służyć to forum? Czy pełnimy funkcję usługową wobec szerokiej rzeszy akwarystów, udostępniając im nasze forum, czy tez kisimy się we własnym sosie, pisząc wysoko poprawne i profesjonalne posty? Myślę, że to drugie rozwiązanie byłoby nieco nudne.
Na nasze forum wchodzą ludzie o różnym poziomie wykształcenia, wieku,poglądach, temperamencie itd. Musimy to zaakceptować, bo nie da się nikogo zmienić. Jednocześnie powinniśmy pamiętać, że to my gospodarze stanowimy o poziomie tego forum, a nasz poziom to również sposób, w jaki traktujemy innych.
Jestem za opcją "c".

Odpowiedz

Wróć do „Tylko ryby głosu nie mają”