Moje Fotki
Moderatorzy: przynenta, krisaczek
- przynenta
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
- Kontaktowanie:
Moje Fotki
Moje Fotki
Witam,
Ze względu na różne zawirowania ze zdjęciami proszę ewentualne proszę tu napisać swoje opinie.
Jeżeli jestem autorem zdjęć ryb, zbiorników wystawowych czy fotorelacji z imprez (tu szczególnie nie będę zamieszczał fotek, które by mogłyby kogoś obrazić) czy ktoś nie życzy sobie bym umieszczał je na swojej stronie?
W przypadku negatywnej opinii proszę o krótkie uzasadnienie.
Nadmieniam, że wszystkie wystawy są imprezami otwartymi i nigdzie nie widziałem tabliczki zakazu fotografowania.
Definicja z http://pl.wikipedia.org
Prawo autorskie (ang. copyright, symbol: © ) – pojęcie prawnicze oznaczające (1) ogół praw przysługujących autorowi utworu albo (2) przepisy upoważniające autora do decydowania o użytkowaniu dzieła i czerpaniu z niego korzyści.
Na odpowiedź czekam do końca czerwca tylko na ogólnych stronach forum. Nie odpowiadam na PW.
Witam,
Ze względu na różne zawirowania ze zdjęciami proszę ewentualne proszę tu napisać swoje opinie.
Jeżeli jestem autorem zdjęć ryb, zbiorników wystawowych czy fotorelacji z imprez (tu szczególnie nie będę zamieszczał fotek, które by mogłyby kogoś obrazić) czy ktoś nie życzy sobie bym umieszczał je na swojej stronie?
W przypadku negatywnej opinii proszę o krótkie uzasadnienie.
Nadmieniam, że wszystkie wystawy są imprezami otwartymi i nigdzie nie widziałem tabliczki zakazu fotografowania.
Definicja z http://pl.wikipedia.org
Prawo autorskie (ang. copyright, symbol: © ) – pojęcie prawnicze oznaczające (1) ogół praw przysługujących autorowi utworu albo (2) przepisy upoważniające autora do decydowania o użytkowaniu dzieła i czerpaniu z niego korzyści.
Na odpowiedź czekam do końca czerwca tylko na ogólnych stronach forum. Nie odpowiadam na PW.
- rady3
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
- Kontaktowanie:
Re: Moje Fotki
Dokładnie. To jakaś paranoja. Skoro ktoś decyduje się wystawić akwarium na tego typu imprezie, to już obligatoryjnie godzi się na jego fotografowanie. O co tu właściwie chodzi? Czyżby ktoś źle pojmował prawa autorskie? Prawa autorskie to ma osoba, która zrobiła zdjęcie- do tego zdjęcia. Choć oczywiście w dobrym tonie jest umieszczając zdjęcie gdziekolwiek napisać, kto urządził akwarium. Tak ja przynajmniej to pojmuję.przynenta pisze:Moje Fotki
W 100% popieram Roberta. Jeśli "ktoś" się z tym nie zgadza, to niech trzyma swoje "okazy" w przysłowiowej piwnicy, a nie wystawia na ogólnodostępnych imprezach!
A tak na marginesie to na Twojej stronie widzę świetne zbiorniki, piękną aranżację a "te" ryby no cóż... - oczywiście przesadzam, ale chcę przekazać absurdy które tu moim zdaniem mają miejsce. Nikt Ci nie wmówi co chciałeś pokazać.
Autorem zdjęć jesteś Ty i tylko Ty decydujesz gdzie je opublikujesz, tak jak piszesz nie było żadnych zastrzeżeń i koniec kropka! Jak ktoś będzie chciał je wykorzystać, to żądaj sporej kasy, bo są świetne
A tak na marginesie to na Twojej stronie widzę świetne zbiorniki, piękną aranżację a "te" ryby no cóż... - oczywiście przesadzam, ale chcę przekazać absurdy które tu moim zdaniem mają miejsce. Nikt Ci nie wmówi co chciałeś pokazać.
Autorem zdjęć jesteś Ty i tylko Ty decydujesz gdzie je opublikujesz, tak jak piszesz nie było żadnych zastrzeżeń i koniec kropka! Jak ktoś będzie chciał je wykorzystać, to żądaj sporej kasy, bo są świetne

- Diamond-Cukero
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Andrzej Nowicki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Katowice
- Kontaktowanie:
Piszę o osobach które handlują rybami i nikogo nie chcę obrażać . Żeby było w porządku w stosunku do wszystkich klientów jak i właściciela ryb czy ekspozycji należało by ryby na zdjęciach podpisać czyje i z jakiej wystawy są dyskowce i nie ma sprawy.
Jeśli są użyte do Strony Komercyjnej Osób Handlujących.
Dostaje dużo emalii z zapytaniami czy te Dyskowce na zdjęciach na tej i tej stronie , czy na allegro są pana ! I muszę udowadniać że to ja wystawiałem te ryby i je hoduję . Tłumaczyć że ten ktoś tylko wkleił zdjęcia moich ryb aby zwiększyć sobie sprzedaż.
Tak , tak na Allegro też miałem kilka przypadków. A przecież podpisuje się zdjęcia ryb z hodowli Stendkera dlaczego nie podpisywać Dyskowców Polskich Hodowców. Pisze o wszystkich którzy handlują rybami , aby nie wprowadzali w błąd kupujących i oglądających bądźmy uczciwi i nie przekręcajmy w druga stronę .
Tak jak pisze w paragrafie poniżej można robić zdjęcia pokazywać je wszędzie , ale nie czerpać korzyści i wykorzystywać do zwiększenia swojej sprzedaży pokazanymi rybami na zdjęciu .
Cytuje definicje Tomka -Definicja z http://pl.wikipedia.org
Jeśli inni mogą podpisywać to my też powinniśmy i nie promujmy siebie rybami na zdjęciach albo zdjęciami dyskowców innych osób czy hodowców. U mnie na plakacie wszystkie ryby są moje jak i na stronie bo Hoduje i Handluje dyskowcami i przestrzegam pewnych zasad .
A czy jesteśmy Autorem ryb , pracowaliśmy dla nich , rozmnożyliśmy je ?
Można zadać sobie takie pytanie ?
Doceńmy czyjąś prace i podpiszmy do kogo należą dyskowce ze zdjęcia. Pokazane na wystawie czy konkursie.
Dostaje dużo emalii z zapytaniami czy te Dyskowce na zdjęciach na tej i tej stronie , czy na allegro są pana ! I muszę udowadniać że to ja wystawiałem te ryby i je hoduję . Tłumaczyć że ten ktoś tylko wkleił zdjęcia moich ryb aby zwiększyć sobie sprzedaż.
Tak , tak na Allegro też miałem kilka przypadków. A przecież podpisuje się zdjęcia ryb z hodowli Stendkera dlaczego nie podpisywać Dyskowców Polskich Hodowców. Pisze o wszystkich którzy handlują rybami , aby nie wprowadzali w błąd kupujących i oglądających bądźmy uczciwi i nie przekręcajmy w druga stronę .
Tak jak pisze w paragrafie poniżej można robić zdjęcia pokazywać je wszędzie , ale nie czerpać korzyści i wykorzystywać do zwiększenia swojej sprzedaży pokazanymi rybami na zdjęciu .
Jeśli inni mogą podpisywać to my też powinniśmy i nie promujmy siebie rybami na zdjęciach albo zdjęciami dyskowców innych osób czy hodowców. U mnie na plakacie wszystkie ryby są moje jak i na stronie bo Hoduje i Handluje dyskowcami i przestrzegam pewnych zasad .
Doceńmy czyjąś prace i podpiszmy do kogo należą dyskowce ze zdjęcia. Pokazane na wystawie czy konkursie.
Szanowny Kolego i tu się bardzo mylisz, za taki dopisek to się sporo płaci, ale to właśnie Ty powinieneś płacić za reklamę.Diamond pisze:Piszę o osobach które handlują rybami i nikogo nie chcę obrażać . Żeby było w porządku w stosunku do wszystkich klientów jak i właściciela ryb czy ekspozycji należało by ryby na zdjęciach podpisać czyje i z jakiej wystawy są dyskowce i nie ma sprawy...
Co do hodowli Stendkera... chyba lekko pomyliłeś ligę... myślę

- Diamond-Cukero
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Andrzej Nowicki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Katowice
- Kontaktowanie:
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Panowie to chyba nie tak z tymi prawami.
Opcja fotografa
Jeśli ja robiąc fotkę -wygrywam konkurs w NG to chyba nikt nie może mieć obiekcji że to moja fotka i ja jestem jej autorem.
Opcja hodowcy
Jeśli ktoś robi fotkę moich ryb umieszcza je na swojej stronie i pisze że to jego ryby to już kradzież.
Jeśli ktoś robi fotkę moich ryb umieszcza je na swojej stronie i pisze że to ryby Pana xxx to chyba zgodne jest po mimo że handluje innymi rybami. I tu o kradzieży nie powinno być mowy ale który imbecyl by właśnie na swojej stronie zareklamował inna hodowle ?:)))))
Myślę że Ambra bardziej będzie w to obcykany niż wszyscy my razem wzięci.
Opcja fotografa
Jeśli ja robiąc fotkę -wygrywam konkurs w NG to chyba nikt nie może mieć obiekcji że to moja fotka i ja jestem jej autorem.
Opcja hodowcy
Jeśli ktoś robi fotkę moich ryb umieszcza je na swojej stronie i pisze że to jego ryby to już kradzież.
Jeśli ktoś robi fotkę moich ryb umieszcza je na swojej stronie i pisze że to ryby Pana xxx to chyba zgodne jest po mimo że handluje innymi rybami. I tu o kradzieży nie powinno być mowy ale który imbecyl by właśnie na swojej stronie zareklamował inna hodowle ?:)))))
Myślę że Ambra bardziej będzie w to obcykany niż wszyscy my razem wzięci.
- rady3
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
- Kontaktowanie:
Zgadzam się z tym w całej rozciągłości.TURYSTA pisze:Panowie to chyba nie tak z tymi prawami.
Opcja fotografa
Opcja hodowcy
- przynenta
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
- Kontaktowanie:
PrawdaTURYSTA pisze:Panowie to chyba nie tak z tymi prawami.
Opcja fotografa
PrawdaOpcja hodowcy
I trzecia prawda
Podstrona o nazwie Galeria
Galeria - Wystawy
Umieszczam fotki, Pana, Pani XXX, YYY, ZZZ wykonane przeze mnie i to też jest zgodne z prawem i prawdą jako fotorelacja z imprezy.
To jest główny cel mojego wątku.
Jeszcze jedno wyjaśnienie. Ostatnie dwa zdjęcia, czyli nr 2 i 3 są mojego autorstwa i każdy mógł je otrzymać, kto miał ochotę na spotkaniu we Wrocławiu. Jednocześnie była to zgoda na publikację a rozdałem tam parę płytek.
Zaznaczam, że dalej tak będę postępował, jeżeli coś mam ze swoich zdjęć to na pewno się podzielę z innymi.
- stachu
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Stanisław Kaczorowski
- Kontaktowanie:
jakoś kłóci mi się ta wypowiedz z tym co widziałem.....no bo ryby wiadomo kogo sąDiamond pisze:Piszę o osobach które handlują rybami i nikogo nie chcę obrażać . Żeby było w porządku w stosunku do wszystkich klientów jak i właściciela ryb czy ekspozycji należało by ryby na zdjęciach podpisać czyje i z jakiej wystawy są dyskowce i nie ma sprawy.

- Załączniki
-
- S2.jpg (22.94 KiB) Przejrzano 6319 razy
- stachu
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Stanisław Kaczorowski
- Kontaktowanie:
jakoś kłóci mi się ta wypowiedz z tym co widziałem.....no bo ryby wiadomo kogo sąDiamond pisze:Piszę o osobach które handlują rybami i nikogo nie chcę obrażać . Żeby było w porządku w stosunku do wszystkich klientów jak i właściciela ryb czy ekspozycji należało by ryby na zdjęciach podpisać czyje i z jakiej wystawy są dyskowce i nie ma sprawy.

- Załączniki
-
- S2.jpg (22.94 KiB) Przejrzano 6319 razy
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Panowie rozumie wasz że jesteście hodowcami,handlarzami itd.
Jako członkowie jednego klubu a zarazem jednej społeczności, a zarazem jako przedstawiciele swoich firm nie możecie razem usiąść na najbliższym zlocie ustalić zasady po między sobą co do fotek i tego się trzymać ?
Będziecie mieli przynajmniej jeden temat z głowy a to pozwoli uniknąć nieporozumień czy tłumaczenia tam czyje to jest itd.
W grupie wszak raźniej ale interesy rozbieżne kompromis między sobą na pewno wypracujecie. Przynajmniej głeboko w to wierzę bo na tyle was znam
Jako członkowie jednego klubu a zarazem jednej społeczności, a zarazem jako przedstawiciele swoich firm nie możecie razem usiąść na najbliższym zlocie ustalić zasady po między sobą co do fotek i tego się trzymać ?
Będziecie mieli przynajmniej jeden temat z głowy a to pozwoli uniknąć nieporozumień czy tłumaczenia tam czyje to jest itd.
W grupie wszak raźniej ale interesy rozbieżne kompromis między sobą na pewno wypracujecie. Przynajmniej głeboko w to wierzę bo na tyle was znam