Dodając do tego hobby oraz co za tym poszło wykształcenie to już można śmiało powiedzieć że wie co chce . Nie napisał że chce się zmienić furę i komórę że sukces jest za drzwiami .
Mając takie podstawy łatwiej poszukać wspólnika który będzie miał mniej obaw niż widząc garaż z kilkoma baniaczkami . Każdy z nas najszybciej uczy się na własnych błędach więc pewnie i Marek dozna kilka porażek życiowych . Jako prezes klubu ogromnie mnie cieszy że na naszym rynku zaczyna się profesjonalne podejście do tego tematu i zwiększa się konkurencja . Darek pisze że rynek jest trudny bo ceny ryb są niskie . Faktycznie można też na to w ten sposób patrzeć . Jednak w tym temacie jak w innych konkurencja musi być i zostaną na nim tylko najlepsi . Bardzo złym rozwiązaniem jest jeden importer jeden hodowca który dyktuje ceny i warunki . Dla osoby która nie zna praw rynku i żyje dniem dzisiejszym niedługo braknie miejsca nawet w akwarystyce . Klub PKMD nie jest organizacją która ma wspierać wybraną grupę osób i zapewniać im zbyt ale taką która ma zapewnić miłośnikom tych ryb pełne źródło informacji kto jest na rynku i co można oczekiwać .
Znam wielu ludzi którzy bez "wiedzy" rozmnażają paletki bo w zasadzie nie jest to trudna sprawa jak się ma do tego odpowiednie warunki . Będziemy wspierać każdą inicjatywę która w przyszłości zaowocuje że na rynku w sprzedaży będzie całe spektrum paletek i tych po 5 zł i tych po 1000 zł . Będziemy informować o cenach w Niemczech i jak samemu kupić oraz o cenach w azji łącznie z informacją gdzie kupić bilet aby polecieć sobie po paletkę . PKMD to forum miłośników a nie grup interesów . Dlatego wypowiedzi "konkurencji" są odbierane inaczej niż konkurencja chciałaby to napisać . Hico mając 21 lat i pisownię taką że pewnie nigdy nie będę jego pacjentem ( obawiam się że recepta będzie ostatnią jaką zrealizuję bo pewnie literki mu się jak zawsze poprzestawiają ) pisze o doświadczeniu że posiada je większe niż Marek - czas pokaże bo Marek nie odkrył jeszcze wszystkich kart . Darek pisze o trudnościach na rynku i ekonomii hodowli - tu nie moge polemizować ale jak nieraz z nim rozmawiałem wiem że zmienił kilka rzeczy co powoli zaczyna procentować . Przed sobą mamy Rzeszów - zobaczymy co można oczekiwać od Darka . Później mamy Pragę a na wiosnę będzie prawdopodobnie Kraków . Zarząd klubu obiecuje że każdy kto będzie miał coś ciekawego do zaprezentowania będzie mógł to zrobić .
Ja nie będę krytykował Marka za przerost formy nad treścią - oceniam tylko to co do tej chwili zrobił - Darek i Hico już straszą że na tym rynku nie jest łatwo że ekonomia i wiedza jest ważniejsza niż odpowiednie warunki . Fakt !!! . Niestety za wcześnie jest to oceniać . Stendker jak zaczynał to kilku sąsiadów palcem znacząco się w czoło pukało . Tak to już jest na tym świecie że każdy ocenia swoją miarką . Cocoloco nie ocenia on wie
Że żaden członek klubu nie będzie miał mokro w majtach widząc średniej jakości paletkę i żaden z nas nie będzie pisał o wyższości ryby z Koziej Wólki nad tą od pana Przekręta .
Może pewnego dnia napiszę opinię - hodowla Marek777 - " nie polecam" nie wiem !!
Dla mnie liczy się jeden cel - nieważne skąd nieważne jak - obraz polskiej akwarystyki należy zmieniać klub PKMD jest od tego - będziemy zachowywać tą bezstronność dla dobra wszyskich .
Jak się komuś to nie podoba cóż zawsze może głosować w myśl hasła "Balcerowicz musi odejść - wystarczy zmienić nazwisko .