Właściwie Janusz i Andrzej zdiagnozowali wszystko dość trafnie w 2 ostatnich postach, wszystko w naszych rękach. Krytyków nam nigdy w historii klubu i forum nie brakowało, nawet z nimi jest chyba ciekawiej i fajniej, więc niech krytykują.
Ja tylko dodam, że jak forum to startowało 8 lat temu, mnie jeszcze nie było w PKMD, ale na forum już bywałem. Forum miało głównie służyć członkom PKMD, a nie forumowiczom niezrzeszonym w klubie, taki był główny jego cel.
Ruch był większy na forum, bo członków klubu było więcej, członkowie PKMD chcieli się poznać wzajemnie, douczyć, doszkolić, wymieniać poglądy i doświadczenia, stworzyć coś razem fajnego, zbudować markę. To się udało w 100%.
No i przez te 8 lat doskonale się poznaliśmy, naszymi doświadczeniami podzieliliśmy, znamy się jak łyse konie, klubowicze bardziej czytają część klubowa niż ogólną (ja czasem zaglądam tylko do części zarządu i klubowej z braku czasu nie mogę czytać reszty forum, z braku zamiłowania nie interesują mnie skalary i w tamten dział nawet nie zaglądam jak mam czas). Wielu z nas robi podobnie, bo rozmawiamy o tym na spotkaniach. Dla klubowiczów forum nadal jest całkiem dobre i wystarczające do celów do jakich powstawało.
Tylko, że przez te lata forum się znacznie zmieniło, to forumowicze te zmiany wymusili, to dla nich głównie ewoluowało, nie jest już głównie platformą dla klubu, jest dla wszystkich użytkowników i to już od wielu lat. Skoro jest dla wszystkich, amatorów, laików, młodzieży, doświadczonych akwarystów, handlowców, hodowców, pasjonatów, eksporterów, importerów, itd itp no i nadal też dla klubowiczów ... to sam klub stanowi tu jednak garstkę użytkowników teraz, a nie prawie ogół jak kilka lat temu. Dlatego nie tylko krytykować należy klubowiczów, że 100 raz nie napiszą tej samej uwagi młodemu pasjonatowi, ale krytyka jest słuszna wobec wszystkich użytkowników forum, bez wyjątku

Bo tych poza klubem jest 10x więcej i mają 10x większy wpływ na to co się na forum dzieje, pisze, pokazuje

Przecież nie wstawię 100 raz mojego baniaka, nie będę komentował baniaków Bogdana czy Piotra 100raz w ostatnich 8 latach

Ja to już widziałem i komentowałem 7 lat temu, 6 lat temu, 5 lat temu, 4 lata temu ... gdzie są Ci co dopiero je zobaczyli miesiąc czy rok temu?
Według mnie rola spora jest ludzi spoza klubu, znacznie większa od klubowiczów, by forum wyglądało tak jak sobie wymarzyli, jak by chcieli, a klub tylko w tym będzie pomagał, wspierał i przyklaśnie temu, na tyle na ile potrafi. Więc wszyscy popatrzmy na siebie, wszyscy co tu napisali na tym forum choćby 1 post, ci co nie napisali żadnego są najbardziej winni