szukam powoli paletek

czyli pomagamy sobie nawzajem

Moderator: stanpiter

Awatar użytkownika
daro1820
senior
senior
Imie i Nazwisko: Darek Lewko
Miejsce zamieszkania/miasto/: Braniewo
Kontaktowanie:

szukam powoli paletek

Post autor: daro1820 » 28 maja 2007, 12:02

Witam

Dopiero będę zaczynał przygody z paletkami, ale już chciałbym wiedzeć czy od kogoś z was bym mógł kupić paletki. Chciałbym je kupić za 3 miesiące i dlatego pisze teraz może akurat komuś do tej pory wyrosną i będzie miał na zbyci. Na razie jestem na fazie przygotowania zbiornika. Wole jeszcze poczekać i po wakacjach je od kogoś kupić. Najlepiej jak by ktoś miał na sprzedaż Pigeon Blood Red albo Pigeon Blood i Red turkus. A może znacie kogoś kto ma w mojej okolicy jakąś hodowle domową ??

Dzięki za odpowiedzi Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 28 maja 2007, 18:49 przez daro1820, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
daro1820
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: daro1820 » 12 cze 2007, 21:01

No chętni walą drzwiami i oknami hehe. Chyba nie ma za bardzo w moim regionie hodowcy.
Mam patynie co myślicie o kupnie paletek w ciemno, chodzi mi o to że kupie paletki u hodowcy. A on często przejeżdża koło mego regionu to mi jepodrzuci. Czy to nie jest ryzykowne?? Bo jak coś z nimi nie będzie wszystko w porządku

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 12 cze 2007, 21:21

Jak dobry i renomowany hodowca, cena godziwa za ryby od Ciebie, to się nie obawiaj, da Ci dobry towar i fajne rybki.
Natomiast jak marnej renomy handlarz i poprosisz w dodatku o najtańsze rybki, to odradzam, bo dostaniesz odpadki.

Jak widzisz na dwoje babka wróżyła i nie ma tu mądrali, co by dobrze Ci poradził.

Ja zaufałem nie jeden raz i kupowałem wiele dysków na odległość, wysyłkowo, raz sie naciąłem strasznie, innym razem nie i wszystko grało, ale nie obwiam się od pewnych ludzi nadal kupować paletki na odległość polegając jedynie na totce i na ich słowu. Kupowałem też sam osobiście wybierając rybki na hodowlach i tu bywało też różnie, mimo osobistego oglądania popełniałem błędy również.
Gwarancji Ci nie wystawi nawet ichtiolog.

Awatar użytkownika
Angel007
junior
junior

Post autor: Angel007 » 12 cze 2007, 21:21

Ja nigdy nie kupilbym Paletek "w ciemno" . Powiedzm to tak - ile juz wygrales w Totolotka?

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 12 cze 2007, 21:26

Angel007 pisze:Ja nigdy nie kupilbym Paletek "w ciemno" . Powiedzm to tak - ile juz wygrales w Totolotka?
Masz zasadę i się jej trzymaj. Jest bardzo dobra i słuszna.

Ile razy grałeś w totka?
Jeśli wystarczająco często i regularnie to co jakś czas wygrywasz cosik :P

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 12 cze 2007, 21:36

Angel007 pisze:Ja nigdy nie kupilbym Paletek "w ciemno" . Powiedzm to tak - ile juz wygrales w Totolotka?
Nie można przyrównywać prawdopodobieństwa wygrania w toto lotka z prawdopodobieństwem kupienia dobrych ryb w ciemno. Wiele osób na forum (i nie tylko) w ten sposób kupuję ryby i bardzo często jest zadowolonych. Jeśli hodowca cieszy się dobrą opinią to kupienie od niego ryb jest niemalże gwarancją sukcesu. Jak się ktoś nie zna to często widząc ryby na żywo, kupi gorsze niż te co dostałby w ciemno.

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 13 cze 2007, 07:25

Witam do tego hodowcy możesz przyjechac osobiście, nie musisz kupować w ciemno ,przy okazji zobaczysz sdadko paletek które u mnie pływa a nie zawsze jest taka okazja widzieć ponad 70 sztuk prawie dorosłych ryb tego gatunku w jednym miejscu nie lycząc młodzieży,Pozdrawiam

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 13 cze 2007, 07:32

daro1820 pisze: Mam patynie co myślicie o kupnie paletek w ciemno, ..
W ciemno jest pomocne w grze w pokera :!: Można niekiedy zaszaleć :wink:
birdas pisze: Jeśli hodowca cieszy się dobrą opinią to kupienie od niego ryb jest niemalże gwarancją sukcesu.
Niemalże można się przejechać jak na powłoce banana. Opinia a życie to dwie rózne sprawy.
czarjan2 pisze:Witam do tego hodowcy możesz przyjechac osobiście, nie musisz kupować w ciemno ,przy okazji zobaczysz sdadko paletek które u mnie pływa a nie zawsze jest taka okazja widzieć ponad 70 sztuk prawie dorosłych ryb tego gatunku w jednym miejscu nie lycząc młodzieży,Pozdrawiam
Jakieś rozdwojenie jaźni czy jak :?:
To się nazywa polecenie samego siebie :?:
Adam

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 13 cze 2007, 08:13

adamn pisze: Jakieś rozdwojenie jaźni czy jak :?:
To się nazywa polecenie samego siebie :?:
Na to wgląda :)

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 13 cze 2007, 08:44

Niema żadnego rozdwojenia ,stronkę którą podał daro1820 to jest moja strona i przy okazji dałem do wiadomości że lepiej by było żeby osoba która chce kupić palecie przyjechała osobiści obejżeć rybki a nie kupować w ciemno i niejest to żadne namawianie do kupna .

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 13 cze 2007, 09:13

czarjan2 pisze:Niema żadnego rozdwojenia .... niejest to żadne namawianie do kupna .
Jasiek ja wiem czyja to stronka bo zobaczyłem w podany link. Trzeba buło napisać nie:
"do tego hodowcy możesz przyjechac osobiście..." - wskazujesz na osobe trzecią :?:

a "do mnie .... (to cała reszta za zmianami)" - wskazujesz na samego siebie :wink:
Jest to wtedy czytelne jak .....(wstawić co się chce).

Wtedy stwierdzenie:
"Nie ma żadnego rozdwojenia .... nie jest ..." jest na wskroś słuszne.

Adam

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 13 cze 2007, 10:51

Adamie dzięki za poprawkę, jestem gapa zdaje mi się że robię przerwę po między np.niejest a jednak nie wszystko widzę co piszę , coś jest nie tak bo się dwoję i troję , pewnie to przez te upały.

Awatar użytkownika
daro1820
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: daro1820 » 13 cze 2007, 17:19

Właśnie mam dylemat bo trochę daleko do czrjan2 i nie wiem, jaka będzie forma zakupu. Nie che w tym poście sugerować że hodowcy w Polsce jak wybierają to pozbywają się najgorszych sztuk. Chciałem poznać opinie na wasz temat. Dzięki za opinie wasze.

Pozdro

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 14 cze 2007, 00:14

Chciałeś opinie o kupowaniu na odległość, to dostałeś nawet kilka, różnych od siebie jak pewnie zaobserwowałeś, ale każdy ma inne doświadczenia i zasady.
Czyli dylemat Ci pozostał bez rozstrzygnięcia, kupić na odległość czy nie? Nie ma prostej odpowiedzi i sam zadecydować musisz, bez względu co tutaj ktokolwiek Ci napisze, to Twoje pieniądze i Twoja decyzja.
Powiem Ci jeszcze tak: jak tylko możesz to zawsze obejrzyj rybki przed kupnem, nawet jak się nie znasz na co patrzeć i zwracać uwagę to i tak oglądaj rybki przed kupnem i wybieraj te co Ci się spodobają wizualnie, cieszyć Twoje oko będą.
Jak nie możesz pojechać, obejrzeć, musisz na odległość coś wybrać i kupić, to nie ma co demonizować sprzedaży wysyłkowej od dobrych hodowców. Nie mam już jednak takiego zdania odnośnie hurtowników czy pośredników, bo tutaj bywa zazwyczaj i od nich na odległość nic bym nie kupił już nigdy.
Ja osobiście od Janka bym nabył ryby na odległość i mam nadzieję piękna czerwona parka rośnie i się dobiera dla mnie u niego.

Odpowiedz

Wróć do „Pomoc Klubowa”