chory skalar

Tematy ogólne

Moderatorzy: seba*1*, Alutka

lepster
nowicjusz
nowicjusz
Imie i Nazwisko: Krzysztof Lepkowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Manchester, UK

chory skalar

Post autor: lepster » 28 lip 2010, 18:34

Witam,
mam problem ze skalarem...
od kilku dni dziwnie sie zachowuje jest:
- malo aktywny,
- nie przyjmuje pokarmu,
- szybko oddycha ma otwarty pysk i szybko rusza skrzelami,
- pojawilo sie jakby zlote przebarwienie na gornej pletwie ktore zachodzi az na luski,
- wydaje mi sie ze oczy ma jakby bardziej wystajace wypukle,
- przewaznie wisi tylko przy dnie z glowa lekko do gory.

duzo czytalem ale nie moge na 100% srwierdzic co mu jest poczatkowo myslalem ze to wiciowce bo u kolejnej rybki (nie wiem jak sie nazywa dostalem 2 takie z akwarium) pojawily sie podobne objawy czyli szybszy oddech i ruchy skrzelami do tego SPUCHNIETY BRZUCH i chcialem kupic metronidazol ale mieszkam w UK i nie moge nigdzie go dostac :/
wynalazlem na angielskim rynku kilka preparatow ktore moglyby pomuc na pierwotniaki ale po konsultacji ze sprzedawca zglupialem i juz nie wiem czy to pierwotniaki czy po prostu infekcja bakteryjna...
ostatecznie kupilem preparat firmy Waterlife - Protozin i zaproponowany przez sprzedawce ANTI INTERNAL BACTERIA firmy INTERPET
nie wiem ktorego probowac najpierw tym bardziej ze skalar jakby odzyl troche po tym jak wczoraj podnioslem temperatuje do ok 30 stopni i olaczylem zupelnie oswietlenie (podobno tak tez mozna walczyc z pierwotniakami)

mam akwarium 180l.
5 malych skalarow
2 mieczyki
2 glonojady
2 kirysniki
3 neonki
i te dwie ktorych nie potrafie okreslic ale to jakies niewielkie rybki stadne
karmie platkami tetry tabletkami roslinnymi dla glonojadow i co 2-3 dni bloodworms

zrobilem test wody i wszystko w normie tylko zbyt male KH i za duzo NO3 bo ok 100mg/l
ale z Ph nie mam problemow a azotany nie powinny wplywac na rybki tylko na roslinki z tego co mi sie wydaje ale pewien nie jestem.

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4

Re: chory skalar

Post autor: TURYSTA » 28 lip 2010, 19:49

No3 w wysokich stężeniach jest toksyczne dla ryb a wręcz je zabija a już na pewno poziom jaki masz Ty. Prawidłowe NO3 w akwarium to max 20. Chyba jednak źle czytałeś w internecie.
Proponuję dzienną podmianę wody tak aby osiągnąć normalny i stały poziom no3.
Obsadą fatalna a wręcz nie prawidłowa jak na taki zbiornik. Brakuje tam jakiejś pirani aby to wszystko pozjadała.
Kh jakie skoro prawidłowe podaj parametr to samo ph.

lepster
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: lepster » 28 lip 2010, 19:56

czesc ryb dostalem wraz z akwarium i nie mam co z nimi zrobic... moze popytam w sklepach czy moglbym oddac bo generalnie chodzi mi najbardziej o skalary wiec ktore rybki do nich nie pasuja ? kirysniki i glonojady chyba nie w niczym nie przeszkadzaja neonki tez nikomu nie wadza skalary sie nawet nimi nie interesuja do tego mieczyki chyba tez nie szokdza... no nie wiem jestem mlodym akwarysta wiec bede wdzieczny za rady

lepster
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: lepster » 28 lip 2010, 20:10

podmienilem wlasnie 20% wody odczekam jakas godzine i zrobie kolejny test przed podmiana
Kh 3
Ph 6,5
chloru brak
Gh ponizej 8
No2 0
tylko to nieszczesne No3 :/

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4

Post autor: TURYSTA » 28 lip 2010, 20:12

180 l a podmiana 20 % to rozpacz podmiana 20% codziennie to ok :) Musisz zbić to no3 koniecznie.

Odpowiedz

Wróć do „ŻAGLOWCE”