[1700] Lignitowo - korzenne.
- Speedy
- junior
- Imie i Nazwisko: Sławek S.
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Pyskowice
[1700] Lignitowo - korzenne.
"Lignitowo-korzenne czyli aniołki i pięknisie".
Prawie rok temu pierwsze przymiarki do akwarium dla dyskowców (mój post dotyczący dwóch parametrów wody), a obecnie główna obsada (pod względem liczebności) to altumy od Roha... dzięki Roman - ryby piękne i co najważniejsze zdrowe.
Obiecałem wówczas, że przedstawię swoje akwarium co niniejszym czynię...
Jedni kończą lub skończyli swoją przygodę z żaglowcami/dyskowcami - ja zaś zaczynam.
Ci najwytrwalsi (min. członkowie PKMD) latami zostają przy swojej pasji jaką są dyskowce i tej właśnie wytrwałości chciałbym sobie życzyć.
Wystartowałem 16 czerwca - zarybiłem 4 lipca.
Spostrzeżenia - gdybym dziś zaczynał - główna obsada nowego zbiornika składałaby się wyłącznie z Pterophyllum altum - "akwarium monotypowe".
Wymiary akwarium : 320 x 70 x 85 [cm] 1700 litrów netto - wyk. Przemek_Szczecin;
Oświetlenie :
4 x żarówka led 5,5W Ra > 84, 3000K, ściemnialna,
+ 2 x HQI 70 W; całość samoróbka,
Filtracja :
trój-segmentowa własnej konstrukcji z płyt PP 6mm na którą składa się : kolumna filtracyjna ze złożami zraszanymi, plenum (rDSB) i zbiornik techniczny;
Inny sprzęt :
serce układu - pompa Wilo Stratos Pico 25/1-6, grzałka 2 x (200/300 W) zbiornik główny + kontroler temperatury made in Mirekkon; cyrkulator EcoDrift 15.0, filtr podżwirowy-tłoczący, grzałka 1 x 200 W - zbiornik techniczny, programatory czasowe, napowietrzacz Hailea .
Parametry wody :
pH 5,7 - 6,2
kH 0
gH 4
NO2 na granicy wykrywalności
NO3 5-15
temp. 28*C
woda RO/DI
Użyte dekoracje :
lignity, konary - "czarny dąb", gałęzie parocji perskiej (Parrotia persica), piasek rzeka Mała Panew,
Fauna :
Główna obsada :
1. Pterophyllum altum ( Rio Orinoco) WF (25VIII) 17
2. Pterophyllum altum (Rio Atabapo) WF (26X) 5
3. Symphysodon aequifasciata (26VIII) 11
Red Brown (Rio Alenquer) x Heckel F1 5
Pigeon Blood Diamond (♀ - ♂ ) 2
Red Brown (Rio Alenquer) F1 4
Ryby tła :
1. Paracheirodon axelrodi 3 + ∞
2. Otocinclus affinis 40
3. Corydoras duplicareus 12
4. Carnegiella strigata 6
Flora :
1. Aponogeton longiplumulosus
2. Echinodorus uruquaensis
3. Anubias barteri 'Nana'
4. Microsorum pteropus
5. Microsorum pteropus 'Mini'
6. Cryptocoryne crispatula
Prawie rok temu pierwsze przymiarki do akwarium dla dyskowców (mój post dotyczący dwóch parametrów wody), a obecnie główna obsada (pod względem liczebności) to altumy od Roha... dzięki Roman - ryby piękne i co najważniejsze zdrowe.
Obiecałem wówczas, że przedstawię swoje akwarium co niniejszym czynię...
Jedni kończą lub skończyli swoją przygodę z żaglowcami/dyskowcami - ja zaś zaczynam.
Ci najwytrwalsi (min. członkowie PKMD) latami zostają przy swojej pasji jaką są dyskowce i tej właśnie wytrwałości chciałbym sobie życzyć.
Wystartowałem 16 czerwca - zarybiłem 4 lipca.
Spostrzeżenia - gdybym dziś zaczynał - główna obsada nowego zbiornika składałaby się wyłącznie z Pterophyllum altum - "akwarium monotypowe".
Wymiary akwarium : 320 x 70 x 85 [cm] 1700 litrów netto - wyk. Przemek_Szczecin;
Oświetlenie :
4 x żarówka led 5,5W Ra > 84, 3000K, ściemnialna,
+ 2 x HQI 70 W; całość samoróbka,
Filtracja :
trój-segmentowa własnej konstrukcji z płyt PP 6mm na którą składa się : kolumna filtracyjna ze złożami zraszanymi, plenum (rDSB) i zbiornik techniczny;
Inny sprzęt :
serce układu - pompa Wilo Stratos Pico 25/1-6, grzałka 2 x (200/300 W) zbiornik główny + kontroler temperatury made in Mirekkon; cyrkulator EcoDrift 15.0, filtr podżwirowy-tłoczący, grzałka 1 x 200 W - zbiornik techniczny, programatory czasowe, napowietrzacz Hailea .
Parametry wody :
pH 5,7 - 6,2
kH 0
gH 4
NO2 na granicy wykrywalności
NO3 5-15
temp. 28*C
woda RO/DI
Użyte dekoracje :
lignity, konary - "czarny dąb", gałęzie parocji perskiej (Parrotia persica), piasek rzeka Mała Panew,
Fauna :
Główna obsada :
1. Pterophyllum altum ( Rio Orinoco) WF (25VIII) 17
2. Pterophyllum altum (Rio Atabapo) WF (26X) 5
3. Symphysodon aequifasciata (26VIII) 11
Red Brown (Rio Alenquer) x Heckel F1 5
Pigeon Blood Diamond (♀ - ♂ ) 2
Red Brown (Rio Alenquer) F1 4
Ryby tła :
1. Paracheirodon axelrodi 3 + ∞
2. Otocinclus affinis 40
3. Corydoras duplicareus 12
4. Carnegiella strigata 6
Flora :
1. Aponogeton longiplumulosus
2. Echinodorus uruquaensis
3. Anubias barteri 'Nana'
4. Microsorum pteropus
5. Microsorum pteropus 'Mini'
6. Cryptocoryne crispatula
- Speedy
- junior
Re: [1700] Lignitowo - korzenne.
Główni bohaterowie,
- Speedy
- junior
I dyskowce,
- Speedy
- junior
i wypatrzony otosek,
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Jacek Łukasiewicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdańsk
Toż to wygląda jak kawałek Amazonki do którego ktoś wpuścił parę pigeonów
. Baniak powalił mnie na kolana. Gratuluję.

-
- nowicjusz
- Imie i Nazwisko: KRZYSZTOF POLIŃSKI
- Miejsce zamieszkania/miasto/: TORUŃ
No pięknie ,gratuluję
.Za jakiś czas Twoi myśliwi zredukują Ci obsadę neonek 

-
- senior
- Imie i Nazwisko: Marcin Naleśnik
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Świdnica
cza przyznać pigeony to nie ten klimat
- roh
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Roman Hadziewicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: KĘTRZYN
- Kontaktowanie:
Ta sama myśl się wciska.Marcin1027 pisze:cza przyznać pigeony to nie ten klimat
Sławek baniak powala. Jest pięknie zaaranżowany i wszystko w opisie dokładnie przemyślane.
Natomias nie brakuje Ci odwagi. Łaczenie ze sobą takich ryb. Też tak robiłem. Gratulacje i powodzenia.
Zamiast pigeonów i turkusów trzeba było zaczekać na greeny z Kolumbii czy Peru, byłby zarąbisty biotop.
Generalnie wystrój klasa.
- szuwarrro
- junior
- Imie i Nazwisko: Marcin Pisarski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Olsztyn
Super to urządziłeś, piękny klimat, tez mam altumy od Roha - zdrowo i bez problemów sie chowają. Gratulacje i powodzenia
- Speedy
- junior
Dziękuję wszystkim z dotychczasowe słowa uznania i komentarze,
Kilka słów wyjaśnienia, akwarium ma pełnić rolę dekoracyjną więc aranż musiał być przemyślany aby się nie znudził i nie był "przytłaczający" - główną rolę mają w nim odgrywać ryby...
Owe "nieszczęsne Pigeony" - świadomie i z pełną premedytacją - na zasadzie kontrastu wpuściłem je do zbiornika (choć nie pasują) chcąc widzieć, że w akwarium poza neonkami coś jeszcze pływa...
To młode pod względem wieku założenie - obsada i jej liczebność nie jest absolutnie docelową i będę musiał ją zredukować (z tym się liczyłem wprowadzając taką ilość). W niedalekiej przyszłości dla części dyskowców i altumów będę musiał znaleźć nowy dom. Neonkom chyba nie będę musiał szukać nowego lokum bo jak zauważył KrysP głowni bohaterowie skutecznie w późniejszym czasie zredukują jego populację (to też wziąłem pod uwagę). Inne wymienione gatunki ryb dostały wyrok dożywocia...
Roman pisze..."Natomiast nie brakuje Ci odwagi. Łączenie ze sobą takich ryb. "...
Widzisz dla Ciebie to odwaga dla innych głupota i ściąganie sobie na głowę problemów, ale zgodnie z zasadą jest ryzyko - jest zabawa zaryzykowałem. Łączenie WF z hodowlanymi dyskowcami niesie ryzyko ale po ponad dwunastu tygodniach koegzystencji brak niepokojących objawów ze strony ekto czy endo pasożytów i oby (odpukać) tak dalej...
Jeśli parametry wody są w miarę stabilne (o co łatwiej w dużych pod względem pojemności akwariach), stworzy się wydajną filtrację (w moim przypadku można powiedzieć o "nadfiltracji") dba się o prawidłową i urozmaiconą dietę (jestem pod tym względem purystą - ryb nie karmię mięsem zwierząt stałocieplnych), można oczekiwać zadowalających efektów.
Kilka słów wyjaśnienia, akwarium ma pełnić rolę dekoracyjną więc aranż musiał być przemyślany aby się nie znudził i nie był "przytłaczający" - główną rolę mają w nim odgrywać ryby...
Owe "nieszczęsne Pigeony" - świadomie i z pełną premedytacją - na zasadzie kontrastu wpuściłem je do zbiornika (choć nie pasują) chcąc widzieć, że w akwarium poza neonkami coś jeszcze pływa...

To młode pod względem wieku założenie - obsada i jej liczebność nie jest absolutnie docelową i będę musiał ją zredukować (z tym się liczyłem wprowadzając taką ilość). W niedalekiej przyszłości dla części dyskowców i altumów będę musiał znaleźć nowy dom. Neonkom chyba nie będę musiał szukać nowego lokum bo jak zauważył KrysP głowni bohaterowie skutecznie w późniejszym czasie zredukują jego populację (to też wziąłem pod uwagę). Inne wymienione gatunki ryb dostały wyrok dożywocia...

Roman pisze..."Natomiast nie brakuje Ci odwagi. Łączenie ze sobą takich ryb. "...
Widzisz dla Ciebie to odwaga dla innych głupota i ściąganie sobie na głowę problemów, ale zgodnie z zasadą jest ryzyko - jest zabawa zaryzykowałem. Łączenie WF z hodowlanymi dyskowcami niesie ryzyko ale po ponad dwunastu tygodniach koegzystencji brak niepokojących objawów ze strony ekto czy endo pasożytów i oby (odpukać) tak dalej...
Jeśli parametry wody są w miarę stabilne (o co łatwiej w dużych pod względem pojemności akwariach), stworzy się wydajną filtrację (w moim przypadku można powiedzieć o "nadfiltracji") dba się o prawidłową i urozmaiconą dietę (jestem pod tym względem purystą - ryb nie karmię mięsem zwierząt stałocieplnych), można oczekiwać zadowalających efektów.