Aqua Medic Nitratreduktor
Aqua Medic Nitratreduktor
Witam!
Od kilku dni próbuję dowiedzieć się czegoś na temat nitratreduktorów 1000 i 400 firmy Aqua Medic.Oprócz suchych informacji ofertowych nic nie znalazłem.
Rzuciłem hasło w necie (Dzidekp)- ale żadnego odzewu.
Rozchodzi mi się o praktyczne rady w stosowaniu w/w filtrów w akwarium 540l prawdopodobnie z płaszczkami słodkowodnymi - 3 szt.Kolega ma w planie posadzić trochę roślin w rogach osłoniętych szybą (m.in. chce tam schować grzałki ,elektrody,wyloty i zasysania filtrów ) - dlatego wydaje mi się , że trochę NO3 będzie potrzebował (5-10mg/l)
Sprawy które mnie interesują to:
-który z filtrów zamontować
-czy konieczny jest komputer sterujący z elektrodą (podobny prolem jak z dozowaniem CO2 - bez komputera i elektrozaworu może być niewesoło)
- czy konieczna jest pompa SP 3000 (obieg wewnętrzny w filtrze)
- czy można taki filtr podpiąć w obieg filtra Eheim pro.II 2026 lub 2028
Jeżeli ktoś może udzielić mi (i mojemu koledze) tych i wiele innych cennych rad praktycznych, bardzo byłbym wdzięczny.
Z góry za wszelkie rady dziękuję.
Pozdrawiam!
Od kilku dni próbuję dowiedzieć się czegoś na temat nitratreduktorów 1000 i 400 firmy Aqua Medic.Oprócz suchych informacji ofertowych nic nie znalazłem.
Rzuciłem hasło w necie (Dzidekp)- ale żadnego odzewu.
Rozchodzi mi się o praktyczne rady w stosowaniu w/w filtrów w akwarium 540l prawdopodobnie z płaszczkami słodkowodnymi - 3 szt.Kolega ma w planie posadzić trochę roślin w rogach osłoniętych szybą (m.in. chce tam schować grzałki ,elektrody,wyloty i zasysania filtrów ) - dlatego wydaje mi się , że trochę NO3 będzie potrzebował (5-10mg/l)
Sprawy które mnie interesują to:
-który z filtrów zamontować
-czy konieczny jest komputer sterujący z elektrodą (podobny prolem jak z dozowaniem CO2 - bez komputera i elektrozaworu może być niewesoło)
- czy konieczna jest pompa SP 3000 (obieg wewnętrzny w filtrze)
- czy można taki filtr podpiąć w obieg filtra Eheim pro.II 2026 lub 2028
Jeżeli ktoś może udzielić mi (i mojemu koledze) tych i wiele innych cennych rad praktycznych, bardzo byłbym wdzięczny.
Z góry za wszelkie rady dziękuję.
Pozdrawiam!
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Na większość Twoich pytań nie odpowiem, nie znam odpowiedzi na tak postawione pytania, ale może pomogę opisem jak jest u mnie w moim baniaku.
Używam denitratora 400 do baniaka 200 litrowego podczepionego pod wylot filtra tetra ex 1200 (ten filtr działa jako biologiczny u mnie i ciśnienie wylotowe jest skręcone do połowy). Denitrator 400 skutecznie obniża no3 w moim przypadku i takiej kombinacji.
Bez niego no3 skakało nawet do 50 przed podmianą wody, miałem dużo palet maluchów i intensywnie karmiłem sercem. Z denitraotrem trzymało się no3 poniżej 20, więc u mnie zbijał no3 o mniej więcej 30.
Teraz gdy przerybienie jest mniejsze, karmienie mniej intesywne no3 spada do 15. Akle ogromy wpływ na te parametry będzie miała roślinność i sposób karmienia.
Karmiłem denitrator tabletkami aqua medic tylko przez pierwsze 3 dni po zainstalowaniu.
Skuteczność denitratora można mierzyć poprostu testując wodę na wylocie z denitratora, można to robić bez komputera. Jak leci z niego woda z no3 powyżej wymaganego poziomu, dodaje się tabletkę do denitratora raz dziennie, albo skręca przelot przez filtr na wolniejszy, aż zacznie lecieć woda bez no3 ... albo na poziomie wymaganym.
Jak dzaiła za mocno, poprostu zwiększa się przelot wody odkręcajac zaworek mocniej.
Można dokupić do niego w aqu medic specjalną sądę pokazującą poziom denitryfikacji i czy należy karmić tabletkami czy zwiększać przepływ wody, ale ja radzę sobie bez tego bez większych problemów.
Może coś pomogłem Wam, może nie ... 
Używam denitratora 400 do baniaka 200 litrowego podczepionego pod wylot filtra tetra ex 1200 (ten filtr działa jako biologiczny u mnie i ciśnienie wylotowe jest skręcone do połowy). Denitrator 400 skutecznie obniża no3 w moim przypadku i takiej kombinacji.
Bez niego no3 skakało nawet do 50 przed podmianą wody, miałem dużo palet maluchów i intensywnie karmiłem sercem. Z denitraotrem trzymało się no3 poniżej 20, więc u mnie zbijał no3 o mniej więcej 30.
Teraz gdy przerybienie jest mniejsze, karmienie mniej intesywne no3 spada do 15. Akle ogromy wpływ na te parametry będzie miała roślinność i sposób karmienia.
Karmiłem denitrator tabletkami aqua medic tylko przez pierwsze 3 dni po zainstalowaniu.
Skuteczność denitratora można mierzyć poprostu testując wodę na wylocie z denitratora, można to robić bez komputera. Jak leci z niego woda z no3 powyżej wymaganego poziomu, dodaje się tabletkę do denitratora raz dziennie, albo skręca przelot przez filtr na wolniejszy, aż zacznie lecieć woda bez no3 ... albo na poziomie wymaganym.
Jak dzaiła za mocno, poprostu zwiększa się przelot wody odkręcajac zaworek mocniej.
Można dokupić do niego w aqu medic specjalną sądę pokazującą poziom denitryfikacji i czy należy karmić tabletkami czy zwiększać przepływ wody, ale ja radzę sobie bez tego bez większych problemów.
- Fal
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
- Kontaktowanie:
Denitrator kupiłem taki aqua medic , szczerze ,leży w piwnicy nie używam , zastanawiasz się dlaczego , straszny problem z glonami nie mogłem sobie poradzić , od momentu gdy go odstawiłem wszystko wróciło do normy. Jeśli chcesz wiedzieć czy trzeba stosować pompy SP 300 powiem tak, straszne dziadostwo , leżą u mnie w piwnicy 3 szt , nie chcę pisać ile wydałem na to kasy bo mnie zaraz szlak trafi, po pierwsze bardzo ciężko wyregulować przepływ przez denistrator , pompa nie chodzi płynnie , co jakiś czas się zacina , zaznaczam mam trzy takie pompy i z każdą jest taki sam problem , oczywiście wymienią tobie na inną , ale co z tego jak zaraz będzie tak samo. Zdecydowanie pomp nie polecam , jeśli się upierasz i chcesz denitrator to podłącz go do filtra zewnętrznego, ale w żadnym wypadku nie inwestuj w SP 3000 bo szkoda kasy.
Czytam twój post i jeśli miał bym ci doradzić to moim zdaniem lepiej nadaje się 1000 większy przepływ mniej problemów z ustawieniem przepływu.
Jeśli CO2 to tylko z komputerem i elektrozaworem w każdym innym przypadku odpuść co2.
To chyba na tyle , mam nadzieję ,że pomogłem.
Pozdrawiam
Czytam twój post i jeśli miał bym ci doradzić to moim zdaniem lepiej nadaje się 1000 większy przepływ mniej problemów z ustawieniem przepływu.
Jeśli CO2 to tylko z komputerem i elektrozaworem w każdym innym przypadku odpuść co2.
To chyba na tyle , mam nadzieję ,że pomogłem.
Pozdrawiam
- mirek
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Mirek Żak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
- Kontaktowanie:
Do takiego akwarium powinieneś zakupić nitrareduktor 1000. Nie polecam pompy SP bo rzeczywiście straszne to dziadostwo. Do zestawu trzeba zakupić bactobale, żeby nie karmić bakterii co tydzień. Jest to pożywka dla bakterii w kształcie bimbali, tylko że są one jasne. Wystarczają na około 1 rok. Po tym czasie i tak trzeba przepłukać filtr. Polecam ten filtr każdemu kto chce zainwestować. Nie trzeba stosować pompy Sp gdyż wystarczający przepływ daje podłączenie nitrareduktora do pompy fitra biologicznego, czyli kubełka.